Slovenija

Katera smučišča vas bodo s svojo ponudbo in ceno najbolj prepričala?

Ljubljana, 02. 02. 2022 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
46

Pred vrati je podaljšan prost konec tedna za šolarje pred 8. februarjem, kulturnim praznikom, konec meseca pa bodo sledile še zimske šolske počitnice, ki bodo za marsikatero družino ali posameznika pobuda, da se odpravi smučarskim užitkom naproti. A kje bo lahko dobil največ za svoj denar? Večina z zastarelimi napravami ne sledi tehnološkemu razvoju v tujini, a to ne pomeni, da v Sloveniji ni mogoče kakovostno preživeti smučarskega dneva. Na ZPS so analizirali ponudbo smučišč v Sloveniji in bližnjih državah. Ugotovitve o slovenskih smučiščih so primerjali z izbranimi smučišči v tujini.

Predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije so smučišča med seboj primerjali po različnih kriterijih, kot so število naprav, dolžina prog, dodatna ponudba in cena. Na ta način so izračunali razmerja med obsegom ponudbe in ceno.

Ugotovili so, da primerjava ni preprosta, saj so si smučišča med seboj različna, vsak smučarski navdušenec pa bi lahko dodal svojo subjektivno oceno, saj bi v njej upošteval tudi bližino smučišča, dostop ter ponudbo za smučarje z različnim znanjem, denimo otroške vlečnice, šole smučanja in podobno. Kljub vsem dejavnikom, ki jih je težko ustrezno ovrednotiti, pa lahko pregled ZPS služi za orientacijo, kaj lahko na posameznem smučišču dobite za svoj denar, in kot izhodišče za primerjavo med njimi.

V Sloveniji je največ žičnic v Kranjski Gori (19).
V Sloveniji je največ žičnic v Kranjski Gori (19). FOTO: RTC Žičnice, Kranjska Gora

Smučišča v Sloveniji

Po podatkih ZPS je največ žičnic (19) v Kranjski Gori, več kot deset jih imajo še smučišča Mariborsko Pohorje (15), Krvavec in Rogla (po 13).

Smučišča Kanin, kjer je skupaj s smučiščem Na žlebeh – Sella Nevea deset žičnic, ZPS ni zajel v primerjavo, saj z vozovnico, kupljeno na slovenski strani, smučanje na italijanski ni mogoče. "Podatka o dolžini prog samo na slovenski strani pa nam žal ni uspelo pridobiti. Imajo pa pri nas pet naprav," so pojasnili pri ZPS.

Po dolžini prog je največje slovensko smučišče Mariborsko Pohorje (32,9 kilometra), na Krvavcu so proge skupno dolge 30 kilometrov, na Voglu 22 kilometrov, v Kranjski Gori 20, na smučišču Cerkno pa 18 kilometrov.

Za dnevno vozovnico boste na slovenskih smučiščih odšteli od 17,50 evra (Črna na Koroškem) do 37 evrov (Kranjska Gora in Krvavec).

Če ste boljši smučar in so vam zato bolj pri srcu srednje zahtevne (rdeče) in zahtevne (črne) proge, potem boste za svoj denar v Sloveniji največ dobili na Krvavcu, Mariborskem Pohorju in Voglu. "Če v primerjavi upoštevamo delež manj zahtevnih prog (modrih), potem se v vrh prebije Mariborsko Pohorje, ki mu sledita Kranjska Gora in Cerkno," so ocenili pri ZPS.

Družina bo na Krvavcu za šestdnevno vozovnico odštela 618 evrov.
Družina bo na Krvavcu za šestdnevno vozovnico odštela 618 evrov. FOTO: Miro Majcen

Slovenija – tedenska smuka

Družina bo za šestdnevno vozovnico največ odštela v Kranjski Gori (649 evrov), na Krvavcu (618 evrov) in na Rogli (616,5 evra). Upoštevajoč delež manj zahtevnih (modrih) prog, se vam najboljša počitniška smuka obeta na Mariborskem Pohorju, v Cerknem in na Voglu. Če pa je v družini več dobrih smučarjev, boste najzadovoljnejši po tedenski smuki na Krvavcu, Voglu in v Cerknem, so predvideli pri ZPS.

Primerjava slovenskih smučišč z avstrijskimi

Slovencem so najbližje smučišča na avstrijskem Koroškem in Štajerskem ter nekaj italijanskih smučišč. Pri ZPS so ocenili, da bi morali dobri smučarji med koroškimi smučišči največ za svoj denar dobiti v Bad Kleinkircheimu, na Mokrinah, v Katschbergu in na Osojščici.

Smučarski resort Obergurgl v občini Sölden
Smučarski resort Obergurgl v občini Sölden FOTO: Dreamstime

Za tedensko smuko se vam že izplača odpotovati nekoliko dlje. Flachau in Schladming sta po izbranih kriterijih boljša od vseh koroških smučišč, podobno se odreže smučarsko središče Kals-Matrei na vzhodnem Tirolskem. Če iščete večji delež bolj umirjenih terenov, je lahko dobra izbira tudi Obertauern, menijo pri ZPS.

Za dnevno vozovnico boste sicer v Avstriji odšteli od 29 evrov na Golici do 61 evrov v Flachauu, za otroke pa od 15 evrov na Golici do 31 evrov na ledeniku Mölltal. Tudi šestdnevne vozovnice so dražje kot pri nas.

V Flachauu in Schladmingu, ki sodita na isto smučarsko področje, bo morala družina odšteti 971,5 evra, 886 evrov na Obertauernu, 878 evrov pa na smučiščih Katschberg, Turracher Höhe in Mokrine. Za šestdnevno smučanje na Peci in Golici je cena občutno nižja – naša družina bi odštela 544 oziroma 553 evrov.

Smučišče Flachau
Smučišče Flachau FOTO: Dreamstime

Na italijanskih smučiščih bogata, a draga ponudba

Večina italijanskih smučišč, vključenih v raziskavo, ima številne naprave in kilometre dolge proge, kar po mnenju ZPS upraviči visoko ceno vozovnic: "Pod črto je celotna izkušnja le nekoliko manj privlačna kot na avstrijskem Koroškem."

Najdražja med vsemi je vozovnica Dolomiti Superski, ki velja za vsa dolomitska smučišča in tako ponuja najbolj pester nabor smučišč. "Več kot 400 žičnic in kar 1200 kilometrov večinoma povezanih prog je za 67 evrov na dan dobra kupčija, predvsem če boste lahko to široko ponudbo čim bolj izkoristili," menijo pri ZPS.

Če niste pristaš 'potovalnega' smučanja z enega konca na drugega, kar omogoča Dolomiti Superski, je bolje izbrati cenejšo vozovnico za samo eno smučarsko središče, kakršni sta denimo Kronplatz ali Drei Zinnen (na obeh smučiščih stane dnevna vozovnica 62 evrov), bližje Sloveniji pa je glede na razmerje med ponudbo in ceno od slovenskih smučišč privlačnejše smučišče Trbiž – Višarje, ki ima z 39,5 evra nekoliko višjo ceno kot smučišča pri nas.

Cene za družinsko šestdnevno vozovnico se gibljejo med 574,5 evra v Trbižu in 1154 evri za celotne Dolomite.

Cene vozovnic so nizke na Jahorini v BiH – šestdnevna družinska vozovnica stane 506,5 evra.
Cene vozovnic so nizke na Jahorini v BiH – šestdnevna družinska vozovnica stane 506,5 evra. FOTO: Thinkstock

Alternativa na vzhodu in na Balkanu

Zaradi nizke cene vozovnic je privlačna alternativa predvsem Jahorina v Bosni in Hercegovini (šestdnevna družinska vozovnica stane 506,5 evra), pa tudi sosednja Bjelašnica, kjer boste za šestdnevno vozovnico za celotno družino odšteli 317,5 evra.

Po navedbah ZPS boste na Slovaškem v smučarskem središču Jasna našli spodobno število žičnic in dolžino prog, a za precej višjo ceno kot v Sloveniji in celo Avstriji – dnevna vozovnica za odrasle stane 59 evrov, za otroke 42 evrov, 6-dnevna družinska vozovnica pa 1117 evrov. Le nekoliko ugodnejši sta smučišči Donovaly in Štrbské Pleso, tako da nobeno ne pomeni privlačnega razmerja med ceno in velikostjo.

Pregled manjših smučišč v vseh državah

Ker niso vsi smučarji navdušeni nad velikimi smučarskimi centri, so se predstavniki ZPS poglobili tudi v manjša smučišča.

Slovenija

V Sloveniji imamo polno manjših smučišč, običajno opremljenih z do tremi vlečnicami, ki so primerne predvsem za začetnike, najde pa se tudi kakšna izrazitejša strmina. Izjema je smučišče Španov vrh z enosedežnico in povsem spodobno srednje zahtevno progo. Tu boste za vozovnico plačali tudi največ, 24 evrov za odrasle. Povsod drugod so cene pod 20 evrov, za otroško karto pa bo treba odšteti od 5 evrov (Dole) do 17 evrov (Pokljuka). Pogosta posebnost manjših smučišč je obratovanje med tednom, ko jih običajno zaženejo samo za nočno smuko.

Ne glede na vse izračune in preračune na koncu največ velja dobra izkušnja.
Ne glede na vse izračune in preračune na koncu največ velja dobra izkušnja. FOTO: Dreamstime

Avstrija

Na avstrijskem Koroškem je vozovnica tudi na manjših smučiščih dražja kot v Sloveniji. Na drugi strani ljubeljskega prelaza, v Podnu, boste za dnevno vozovnico odšteli 24,50 evra (otroci 19,5 evra), nekoliko bolj oddaljena Falkert Heidi Alm in Emberger Alm pa ob dražji vozovnici za odrasle (29,5 evra oziroma 34 evrov) omogočata cenejše smučanje za otroke (17,5 in 18 evrov).

Hrvaška

Na Hrvaškem sta glavni smučišči Platak in Sljeme, zadnje tudi s terenom, na katerem potekajo tekme svetovnega pokala. Ob majhnem številu žičnic (po tri na vsakem smučišču) velja izpostaviti dokaj nizko ceno vozovnic – 13,4 evra za odrasle na Sljemenu, 20 evrov na Plataku, otroci pa na Plataku smučajo za 2,6 evra, na Sljemenu za 6,7 evra.

Madžarska

Nekaj majhnih in srednje velikih smučišč je tudi na Madžarskem, vozovnice pa niti niso tako poceni. Dnevna vozovnica za odrasle stane od 19,30 evra v Višegradu do 33,2 evra v Eplényju, za otroke pa je najcenejše smučanje na smučišču Bánkúti (9,8 evra), najdražje pa prav tako v Eplényju (slabih 25 evrov).

Ne glede na vse izračune in preračune zagotovo največ velja dobra izkušnja, ki je odvisna tudi od ponudbe parkirnih prostorov, gneče ob vstopnih žičnicah, prijaznosti uslužbencev in občutka miru med smučanjem. In prav zato lahko več zadovoljstva prinese nekaj kilometrov široke in pregledne smučarske proge na manjšem smučišču kot polne strmine smučarjev na najbolj obleganih terenih, so strnili pri ZPS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bugibu
03. 02. 2022 11.30
Jaz ne smučam doma. Slo smučišča bi lahko šenkali v Afganistan če jih bi hoteli sploh vzeti. Slovenija glede na to da ima naziv alpska dežela je to vse skupaj ena velika sramota. Gdor smuča pa tko ve kam je treba jit.
janez horvat
03. 02. 2022 08.49
+1
20km od Kranjske gore je smučišče Višarje. Za enako ali celo nižjo ceno boljši tereni, boljše pripravljene proge in manj gneče na smučišču.
G8J
02. 02. 2022 20.59
+1
Smučarija je že zdavnaj izgubila svoj čar in smisel odkar zadnjih 18let ni več pravih zim, potem so kasneje sledili še razni čuvaji, sedaj pa še kovidovanje. Problem je tudi parking in visoke cene.
tatanka44
02. 02. 2022 20.03
+3
V Sloveniji smučanje odpade. Sicer je pa to bolj čakanje v vrsti za kar moraš še plačat😂😂. V tujini tega ni, so pa ogrevani sedeži in se marsikaj česar tu ne bo še??? Let, Al pa nikoli. Pa cene čist sprejemljive za to kar nudijo.
jahta
02. 02. 2022 19.52
+2
Primerjate popolnoma neprimerljiva smučišča,kjer res za nekaj več denarja dobiš 15krat več prog,urejenost je nepojmljiva za naše razmere in še še še bi lahko naštevali.Prosim ne zavajajte in odkrito povejte kaj dobiš za plačano karto na posameznih smučiščih,predvsem v tujini...žal je to kruta resnica!
asatan1986
02. 02. 2022 19.01
+4
Kranjska gora je sicer ok. Ampak letos je “spremljevalna” ponudba pogoltnih gostincev presegla vse meje zdravega razuma. Mali hot dog 6€, ričet 10€, kuhano vino 4€, čaj 2.9€. Noro in nemoralno. Nikoli nismo škrtarili in šli jest in pit, ampak te cene… hvala, ne več. Ali pa bomo postali kot Čehi včasih, seboj bomo prinesli vse od sendvičev, termovke… škoda
Anatina
02. 02. 2022 18.39
-2
Če mi kdo plača, ne grem smučat, niti v SLO niti v tujino. Pred leti sem hodila smučat, tako doma kot v tujini, ker so se v službi vsi tako hvalili s tem kje vse so smučali, da bi bilo kar preveč čudno, če bi jim rekla, da jaz pa nisem smučala. Sem smučala, uživala pa nisem. Niti najmanj. Ne maram mraza, okornih pancarjev in vrst pred sedežnicami in kabinami. Ampak, ko sem po vrnitvi z dopusta povedala, da sem dva tedna smučala v Dolomitih in imela v vsem tem času le dva dni slabega vremena, so mi pa vsi zavidali. Seveda jim nisem nikoli priznala, da bi v resnici raje tista dva tedna doma dremala na kavču, kot pa smučala...
asatan1986
02. 02. 2022 18.51
+3
BuenosAires
02. 02. 2022 18.05
+6
Pri nas nisem smučal že vsaj 15 let, je predrago glede na to, kaj ponujajo, Dolomiti so itak zakon, za dnevni izlet pa vodijo Višarji, če se le da med tednom, ko ni ljudi.
kitzbill
02. 02. 2022 18.01
+2
italija, dolomiti čeprav-5 let nazaj- okupirali rusi, v avstriji pa kitzbil favorit, pol saalbach hinterglem, mal kasnej pa špica kaprun, v franciji pa na žalost nisva smučala, morbit v naslednjem živlljenju. lp
BuenosAires
02. 02. 2022 18.14
+2
V Dolomite jaz hodim že vsaj 25 let in nisem prepričan, če sem srečal 5 Rusov, veliko več je Slovencev, vsak 5-ti avto na parkirišču v Corvari SLO tablica.
kitzbill
02. 02. 2022 18.57
+2
campitello in canazei, pred 6- 8 let dominirali rusi in poljaki, oboji zeelo nekulturni
devlon
02. 02. 2022 17.04
-1
Ravno smo iz Treh dolin (Fr). 600 km prog. Ni švoh.
Toshiba2010
02. 02. 2022 16.56
+11
Krvavec - stran vrzen denar, zavajanje potrošnikov
Fery Zaka
02. 02. 2022 16.54
+0
Popolnoma nobeno, dokler zahtevajo pct. Simpl.
Wolfera
02. 02. 2022 16.37
+12
Na krvavcu je odprta samo štiriseda, za 37 evrov, se vam to zdi normalno?!?!?
Wolfera
02. 02. 2022 16.38
+5
Če je veter in je treba zapret ostalo, se cena zmanjša a se vam ne zdi?!
vicente
02. 02. 2022 19.57
NE človek mora plačat delavce,jadranje stane,družina terja svoje, niso na uniorju neumni ker so prodali,tak je biznis
Transavto
02. 02. 2022 16.28
+14
Smucisca? V Slovenij??? To so muzeji na odprtem s smrtno nevarnimi napravami!!!!!
BuenosAires
02. 02. 2022 18.14
+5
vicente
02. 02. 2022 16.25
+8
kar se prog letos tiče urejenih in brez vrst je Kanin,sneg je naraven visokogorski in je užitek smučati kar se tiče ostalega Dolomiti,imajo infrastrukturo pri nas ni infrastukture na smučiščih in so vsa smučišča "uboga mati" na žalost je tako da v tujini vsi vlagajo v smučišca katera itak delajo izgubo in imajo dobiček od spremljevalnih dejavnosti. v Sloveniji vsi čakajo da bodo smučišca prinašale dobicek kar je absurd in še večji absurd je da bi radi vsi ki nič ne vlagajo pristavili svoj lonček,apartmaje itak pokasirajo na črno,zato iz nič ni nič in nikoli ne bo NIČ
Mihacito
02. 02. 2022 16.23
+2
Una ki ne bodo zahtevala PCT, pa ze tako slo smucisca so sto let pred zelvami.
ANTIJANSIST
02. 02. 2022 16.15
-1
To je samo se za zdravnike..kovidne bogatase in jansiste ki so veliko zasluzili v 2 letih
elsh
02. 02. 2022 16.13
+8
Dolomiti in potem daleč nič.
MarioSuper99
02. 02. 2022 16.16
+4
BuenosAires
02. 02. 2022 18.06
+2
Dolomiti so zakon, vse ostalo je daleč zadaj.
elam
02. 02. 2022 16.08
+5
Bosna zakon, nobenih korona ukrepov
JB007
02. 02. 2022 20.55
Raje Kopaonik kot Jahorina km je res več časovno pa si na istem!
Hellsrael
02. 02. 2022 16.01
-2
Sport bogatih