Slovenija

Katere vrste megle poznamo in zakaj so oblačne noči toplejše od jasnih?

Ljubljana, 13. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Jeseni je naša zvesta spremljevalka megla, ki je v preteklih dneh prekrivala ne le naše kraje, ampak tudi večji del vzhodne in srednje Evrope. Nastanek megle je pri nas najpogosteje povezan z nočnim ohlajanjem. Takrat se hladen zrak iz okoliških pobočij steka v nižje dele površja, kjer se še nadalje ohlaja. Ker so noči v tem delu leta že dolge, sonce pa nima dovolj moči, da bi premešalo ozračje, se ob dalj časa trajajočem anticiklonu nabere debelejša plast megle, lahko rečemo, da nastanejo prava morja hladnega in vlažnega zraka, kar se je zgodilo tudi v tem tednu.

Poleg pravkar predstavljene radiacijske megle se pri nas pojavljajo še druge vrste megle, ki jih glede na nastanek delimo na advekcijsko, puhtečo in pobočno meglo.  

Advekcijska megla

Megla, ki nastane, ko topla in vlažna zračna masa drsi prek ohlajene površine, je advekcijska megla. Hladna površina povzroči, da se temperatura zraka toliko zniža, da se vodna para v ohlajenem zraku kondenzira v drobne lebdeče kapljice. 

Pri nas se advekcijska megla največkrat pojavlja nad morjem. Zelo pogosta je predvsem ob koncu zime in na začetku spomladi, ko nastopijo toplejši dnevi, morje pa ostaja razmeroma hladno. Takrat se pojavi debelejša plast megle, ki lahko kljub precej močnemu vetru vztraja več dni.  

Advekcijska megla se pojavlja v predelih, kjer se tople subtropske zračne mase pomikajo proti severnim geografskim širinam in pridejo v stik s hladno morsko površino.
Advekcijska megla se pojavlja v predelih, kjer se tople subtropske zračne mase pomikajo proti severnim geografskim širinam in pridejo v stik s hladno morsko površino. FOTO: Shutterstock

Pobočna megla

S to obliko megle ste se zagotovo že srečali vsi planinci. Nastane, ko se topel in vlažen zrak dviga po pobočju in se ohlaja. Če se dovolj ohladi, se okrog vrha gore pojavi oblačna kapa, in če je v dvigajočem zraku dovolj vlage, lahko nastanejo tudi padavine. Pri tej vrsti megle je torej planinec dejansko v oblaku.  

Pobočna megla je v gorah najpogostejša poleti, saj močno poletno sonce čez dan najbolj ogreje spodnje plasti ozračja, ogreti zrak pri tleh pa se začne dvigati v hladnejše višine. Zaradi dviganja zraka ob poletnih popoldnevih nastajajo kopasti oblaki, ki pozneje pogosto prerastejo v nevihtne, zato se v toplem delu leta v gore raje odpravljajte že v zgodnjih jutranjih urah, da ste pred nevihtnim dogajanjem že v dolini. Zaradi pogoste pobočne megle sonce v gorah v treh poletnih mesecih skupaj sije le okoli 500 ur, kar kljub precej daljšemu dnevu ni veliko več kot pozimi. 

Puhteča megla

Poznamo tudi puhtečo meglo, ki nastane, ko se hladen zrak razširi nad razmeroma toplo vodno površino. To pripelje do dviganja zraka in izhlapevanja vode, ki se kmalu za tem kondenzira v obliki dvigajoče megle. Ta megla se pojavlja predvsem nad močvirji in jezeri, jeseni pa lahko nastane tudi nad morjem. Prav tako je puhteča megla pogosta nad sveže preoranimi polji in je zelo atraktivna za fotografe.

Radiacijska megla

Zdaj pa se vrnimo k radiacijski megli, ki je v naših krajih najpogostejša. Recept za nastanek te megle je torej povezan s temperaturnim obratom, ko se ob jasnem in mirnem vremenu hladen zrak z okoliških pobočij po sončnem zahodu začne stekati v nižine. Hladen zrak je težji od toplega, zato se uleže na dno kotanje, kjer se še nadalje ohlaja s t. i. dolgovalovnim sevanjem. In ker se mrzel zrak na dnu mrazišč zbira kot voda v posodi, so procesi nočnega ohlajanja izrazitejši in trajajo dalj časa kot v okolici, ohlajanje pa je še posebej izrazito ob prisotnosti snežne odeje.

Povsem drugače je ob oblačnem vremenu, saj oblaki delujejo kot nekakšen pokrov, ki povzroči, da večji del toplote, ki prihaja s tal, ob prisotnosti drobnih lebdečih kapljicah seva nazaj proti tlom, kar močno upočasni ali celo povsem ustavi ohlajanje, zato so oblačne noči bolj tople od jasnih.  

Ob mirnem vremenu najnižje temperature običajno beležimo na vrhu meglenega pokrova, ki je bil v preteklih dneh na nadmorski višini med 1100 in 1400 metrov. Tukaj je bilo v prvi polovici tedna dovolj hladno, da je nastajalo ivje, včeraj pa je zapihal zahodni veter, ki je vsaj deloma razkrojil veliko morje hladnega in vlažnega zraka, tako da smo tudi po nekaterih nižinah po štirih dneh sivine le ugledali nekaj sončnih žarkov.

V preteklih dneh je na zgornji meji meglenega pokrova nastajalo ivje, ponekod se ga je nabrala tudi debelejša plast. Fotografija je bila narejena na Javorniku na nadmorski višini okoli 1200 metrov. Višje je bilo občutno najtopleje. Na Kredarici in Krvavcu so temperature v prvi polovici tedna bolj spominjale na začetek poletja kot pa na zadnji mesec meteorološke jeseni.
V preteklih dneh je na zgornji meji meglenega pokrova nastajalo ivje, ponekod se ga je nabrala tudi debelejša plast. Fotografija je bila narejena na Javorniku na nadmorski višini okoli 1200 metrov. Višje je bilo občutno najtopleje. Na Kredarici in Krvavcu so temperature v prvi polovici tedna bolj spominjale na začetek poletja kot pa na zadnji mesec meteorološke jeseni. FOTO: Rok Nosan

Najbolj meglena območja na svetu

Najbolj megleno območje na Zemlji je ob obali Nove Fundlandije, kjer je stičišče hladnega Labradorskega in toplejšega Zalivskega morskega toka. Tu imajo okoli 250 meglenih dni na leto. Megla je pogosta tudi nad Arktičnim morjem in Antarktiko nad plavajočim ledom v toplem delu leta. Med bolj meglena območja spada tudi Britansko otočje.

Kako je pri nas?

V Sloveniji se megla najpogosteje kopiči po nižinah osrednje in jugovzhodne Slovenije. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) smo v prestolnici v obdobju 1971-2000 povprečno beležili 91 dni z meglo, v Novem mestu je bilo meglenih dni celo 97. Med 80 in 90 dni z meglo so našteli tudi na Koroškem. Precej manj megle, okoli 40 dni na leto, je po ravnicah Štajerske in Pomurja. Še manj takih dni je na Primorskem. V Godnjah na Krasu le 15 na leto. Ker so za nastanek megle potrebna kondenzacijska jedra, je bilo več meglenih dni kot danes pred 40 in več leti, ko se je še kurilo na premog in je bilo tudi več t. i. težke industrije.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh, lahko preverite na vreme.24ur.com

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
13. 11. 2020 17.08
+2
Megla se tudi dviguje rada po kakšnih gozdnih jarkih, kamor se izteka recimo veliko vaških meteornih voda...ali celo grezniških izcedkov, tam kamor odteče veliko komunalno odvedene vode iz cest...dvorišč, streh ...tako da na vreme pravgotovo vpliva tudi človeški faktor, če upoštrvamo da iz jegle tudi dežuje če se te vlage nabere dovolj. Torej se bi poletne uničujoče nevihte dalo ublažit, če bi bili malo bolj natančni in vse te vode odvedli neposredno v vodotoke, potoke...reke...in nikakor ne po zemljini kjer se to iztekanje upočasni in povzroča lokalno prevlaženost če skrajno celo ne pride do plazenja!
TistoPravo
13. 11. 2020 17.04
+2
Drugač pa je nad sliko vremenarja Robija Erjavca, in pod sliko popolnoma identičen odstavek. Sem dvakrat prebral, pa le ugotovim da v bistvu berem ena ta isto :)
and1302
15. 11. 2020 08.45
saj cce si opazil se vedno pojavlja dvakrat .ze hocejo napisat bistvo pa napisejo znova cel postopek od zacetka
TistoPravo
13. 11. 2020 16.55
+2
Letos so bolj kot ne padavine iz vzhoda na vsake tri dni toliko ohladile tla, da prihaja do te megle ko se toplejši zrak spušča proti dolinam in ga tla toliko ohladijo..,da pride do teh lebdečih kaplic...če se spomnite, tega lansko leto ni bilo...saj so bila novembra tla bistveno bolj topla kot letos tako v višjih legah kot po dolinah...smo pač imeli kar 4 konkretne vročinske vale, letos pa niti enega konkretnega..
User1063544
13. 11. 2020 15.25
Informacijska megla je najhujša...
Berdem
13. 11. 2020 09.48
-1
Poznam samo dve megli: megleno in manj megleno
Kam Rineš
13. 11. 2020 09.30
-1
Boh ved, a bo zima , a ne bo?
dejannovak
13. 11. 2020 09.25
+5
Dober in zanimiv prispevek.
Vap0
13. 11. 2020 09.16
-3
Nekdo je besno kopiral ARSOTOV FB post...
Moncsa
13. 11. 2020 08.47
+2
Jzt samo eno, v glavah v parlamentu
hotchilipoper
13. 11. 2020 08.30
+5
Poznamo pravo meglo,in politično,ki je kar ne zmanjka
jajek
13. 11. 2020 08.09
-2
Dva dni totalno zgrešili napoved za štajersko.