Slovenija

Katere vrste snežnih plazov poznamo?

Ljubljana, 20. 02. 2021 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub lepemu vremenu se obisk visokogorja tudi v prihodnjih dneh močno odsvetuje, za svoje cilje si raje izberite nižje in manj strme vrhove. Nevarnost snežnih plazov namreč nad nadmorsko višino 1500 metrov ostaja znatna, tretje stopnje na petstopenjski lestvici, kar pomeni, da je proženje mogoče že pri manjši dodatni obremenitvi, na strmih območjih pa se lahko veliki plazovi tudi spontano prožijo. Največjo nevarnost bodo v prihodnjih dneh predstavljali spontani plazovi mokrega snega, na mestih z napihanim snegom pa se lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sprožijo kložasti plazovi.

Plaz mokrega snega
Plaz mokrega snega FOTO: Rok Nosan

Na nevarnost snežnih plazov vplivajo številni dejavniki, med najpomembnejšimi so padavine, temperatura, veter in sončno obsevanje, zelo pomemben je tudi naklon površja. Plazovi so najpogostejši na severnih pobočjih, kjer se sneg zaradi pomanjkanja sonca počasneje preobraža. V splošnem velja, da se v gore ne odpravljamo še vsaj tri dni po obilnem sneženju ali izraziti otoplitvi, saj je takrat nevarnost snežnih plazov največja. Najbolj nevarna so pobočja z naklonom od 20 do 50 stopinj, kjer lahko plaz sproži že en sam pohodnik ali smučar. Gmota plazečega snega se takrat spremeni v "snežno reko", ki ruši vse pred seboj, okoli nje pa je vidljivost zaradi razpršenega snega še dodatno zmanjšana.  

Kložasti plazovi

Za obiskovalce gora in turne smučarje so najbolj nevarni plazovi sprijetega snega, tako imenovani kložasti plazovi, ki nastanejo zaradi različne trdnosti plasti v snežni odeji. Ta je posledica nihanja temperature in vlage ter vetra med sneženjem. Kloža ali zamet je z vetrom nanošen in zbit sneg, ki se že ob manjši obremenitvi splazi in razlomi na več delov.

Zelo pogost vzrok za nastanek snežnih plazov so tudi opasti, ki nastajajo na zavetrni strani grebenov. Kadar veter piha čez greben, na zavetrni strani odlaga sneg. Snežna odeja tako s privetrne strani grebena previsno sega na njegovo zavetrno stran. Snežne opasti se lahko pod našo težo odtrgajo, zato se izogibamo hoji po grebenu ali slemenu.

Največjo nevarnost predstavljajo klože in opasti, ki se lahko sprožijo ob že manjši dodatni obremenitvi.
Največjo nevarnost predstavljajo klože in opasti, ki se lahko sprožijo ob že manjši dodatni obremenitvi. FOTO: Dreamstime

Pršni plazovi

Zelo nevarni in po velikosti med največjimi so pršni plazovi, ki se prožijo v eni točki na zelo strmih pobočjih z naklonom vsaj 40 stopinj. Ker gre v tem primeru za suh in nesprijet sneg, ki je pomešan z zrakom, tak plaz pogosto razvije rušilno moč. Letos mineva 22 let od ogromnega pršnega plazu na Tirolskem, ki je v manj kot eni minuti zasul dobršen del vasi Galtür in po nekaterih izračunih razvil hitrost kar 290 kilometrov na uro. Plaz je pod seboj pokopal 57 ljudi, domačinov in turistov. Kljub hitremu posredovanju reševalcev je umrlo 31 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Plazovi, ki nastanejo ob otoplitvi ali ohladitvi

Ob odjugi se lahko sproži talni plaz. Takrat se med snežno odejo in tlemi nabere tanka plast vode, po kateri nato zdrsi snežna odeja vse do kopne podlage. Taki plazovi so razmeroma počasni in se lahko pojavijo že na majhnih strminah.

Plazovi lahko nastanejo tudi ob močni ohladitvi. Ob mrzlem, jasnem in mirnem vremenu namreč med posameznimi plastmi v snežni odeji nastaja srež. To so veliki ledeni kristali, ki so posledica sublimacije vodne pare na snežnih kristalih. Srež oslabi snežno odejo in poveča nevarnost plazov, zato mu pravimo tudi plovni ali tekoči sneg.

Srež oslabi snežno odejo.
Srež oslabi snežno odejo. FOTO: Rok Nosan

Evropska petstopenjska lestvica za oceno nevarnosti snežnih plazov

Za oceno nevarnosti proženja snežnih plazov je pri nas v uporabi Evropska petstopenjska lestvica. Najnižja, prva stopnja pomeni, da je proženje načeloma mogoče samo ob večji dodatni obremenitvi na zelo strmih pobočjih. Spontano se lahko prožijo zgolj majhni in srednje veliki plazovi.

Peta stopnja je najvišja. Takrat lahko že na zmerno strmih pobočjih pričakujemo številne zelo velike in lahko tudi izjemno velike spontane plazove. Največ nesreč, povezanih s plazovi, se sicer v gorah zgodi ob relativno nizki drugi ali tretji stopnji nevarnosti. Ljudje namreč opozorila nižjih stopenj pogosto ignorirajo in se zato množično odpravijo v gore.

Evropska petstopenjska lestvica za oceno nevarnosti snežnih plazov
Evropska petstopenjska lestvica za oceno nevarnosti snežnih plazov FOTO: Arso

S seboj imejte lavinski trojček

Kadar se pozimi odpravljate v gore, je s seboj zelo priporočljivo vzeti lavinski komplet oziroma trojček. Trojček sestavljajo plazovna žolna, sonda in lopata. Žolna ves čas oddaja signal in ob zasutju omogoča precej lažje in hitrejše iskanje. S plazovno sondo, ki je v obliki zložljive palice, si pomagamo z iskanjem na majhnem območju, ko smo že določili približno lokacijo ponesrečenca, nazadnje za izkop potrebujemo še lopato.

Lavinski trojček je pri obisku gora v zimskem času skoraj obvezna oprema.
Lavinski trojček je pri obisku gora v zimskem času skoraj obvezna oprema. FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
20. 02. 2021 17.24
+3
Sicer pa včasih nesreča niti to ni. Kje je tveganje še normalno in ni mesreča preprosto izvana.
E10
20. 02. 2021 15.40
-1
Une instagramuse k u pajkicah rit nastavlajo in se tegajo pod hribovc ipd., so v gore vabljene kadarkoli, za fotko se splaca. Zaradi takih tudi drugi zelo radi hodimo po hribih, komaj cakamo, da srecamo vase visocanstvo, salonske instagramuse. Vse si zasluzite nobelovo nagrado, ste prava milina za zdravje ljudi in mir na svetu
tornadotex
20. 02. 2021 12.39
+2
Gore še nekaj časa pustite pri miru.Plazovi bodo drveli vse do nižin, ker so nabiti z veliko maso....in posledično zasuli tudi marsikatero nižje ležečo stezo....Marsikdo,ki je star 20, 30 let, pojma nima in nikdar v svojem layfu še ni videl toliko snega v pogorju, kaj šele da bi se znal oreinternirat po njemu...Defenitivno je to leto,kar se zadeva plazov, smrtonosno, zato ne tvegajte...tako kot so tvegali prejšnji teden trije vrhunski alpinisti...kljub svojemu vrhunskemu znanju, so padli pri ocenjevanju okoliščin oziroma modrosti, ki jo pa dobiš samo z leti.....toliko znanja,vendar premladi.....
Killer999
20. 02. 2021 12.30
Parlamentarni snežni plaz izkoriscevalcev
RamzesII
20. 02. 2021 10.55
+0
V današnjem času za iskanje zasutih še vedno uporabljajo palice, kot v srednjem veku. Težko je verjeti, ampak res, kjerkoli že iščejo zasute, sneg, zemlja, ruševine, ipd.
lluckyss
20. 02. 2021 11.39
+1
marker1
20. 02. 2021 12.16
+1
Drugače ne gre. Ena možnost je tudi iskanje z lavinskim psom. Če pa ima pohodnik ali turni smučar lavinsko žolno pa je iskanje precej lažje in hitrejše.
ValterUdovernik
20. 02. 2021 10.52
+6
Koliko otrok so zapustilim ocetje, ki jih je prejsnjo soboto, v hribih ujela bela smrt?
TistoPravo
20. 02. 2021 10.51
+1
Poznamo samo dve vrsti plazov pa tudi ostalih pojavov ki so nevarni v naravi. To je tiste, do katerih gre človek na test,,,in tistih, kamor tako neumnega človeka ni. Naravi je treba pomagat na pravih koncih, ne pa se spopadati v njeni skrajnosti. Ljudje pamet v roke
AlternativeFacts
20. 02. 2021 10.41
-3
POznamo 2. Eden je snegec, drugi pa sneg..Pri prvem zamrzneš, pri drugem pa zmrzneš....
tarzan13
20. 02. 2021 10.00
+2
zastrašujoči posnetki plazu , bolje rečeno snežni cunami
Mađioničar
20. 02. 2021 09.56
-1
Pri nas pa vedno toplo vodo odkrivamo
oježeš
20. 02. 2021 19.49
Tu se ne gre za odkrivanje plazov, vrst plazov. Čeprav me prav zanima, koliko ljudi, ki hodijo v gore, sploh pozna vrsto plazu. Če o plazovih opozarjaš vsak dan, v vseh medijih, boš na koncu sezone ugotovil, da je kljub opozorilom v plazovih umrlo preveč ljudi. Večina jih ne bere, ne gleda TV ob opozorilih, nekateri pa so prepričani, da ravno njih pa ne more zasuti snežni plaz, ker se znajo zaščititi. Ampak narava ne izbira, lahko še več veš, pa si enkrat nepremišljen in te odnese za vedno.
Stauffenberg
20. 02. 2021 09.56
+7
Nekaj dni nazaj sem poslušal strokovnjake iz planinske organizacije in gorske reševalne službe, kako so pametovali okoli teh plazov, vendar nobeden od njih ni rekel tole; da so kljub opozorilom šli plezat po severni strani Storžiča ravno njihovi kolegi, kakor, da za njih opozorila ne veljajo. Nihče od izbranih ni kritiziral njihovih odločitev, eden od govornikov dr. Tomazin se je še pohvalil, da je tega usodnega dne turno smučal pod Begunjščico. Potem pa razumi, če moreš.
Wolfera
20. 02. 2021 09.28
+3
Nekaj dni nazaj je skupina korenjakov sla na Triglav, da so se v pustnih maskah slikali na vrhu. Hahaha, pa tega svet še ni videl, ampak kaj hoces, oni so majstri potem so pa se objavljali na druzbenih omrezjih, verjetno so zeleli vsem sporocit, da so dol prišli živi. 😅😅
oježeš
20. 02. 2021 19.51
Lahko se hvali vsak, ki mu uspe. Kogar pa pohopsa nesreča, v takih primerih običajno najhujša, pa pač ne bo mogel objavljati slik, niti se nič več hvaliti.
roten
20. 02. 2021 09.21
+7
Za ene nikoli jasno
Nithdil
20. 02. 2021 09.07
-5
take, ki ne povzročijo nič, ker ni nikogar gor, in take ki pobijajo, ker ljudje rinejo gor ?
Silmarillion
20. 02. 2021 09.27
+5
Sam bog - ali pa še to ne - ve, kaj si ti želel zdaj povedat.
tarzan13
20. 02. 2021 10.00
+1
gripson
20. 02. 2021 09.01
+3
poznam en plaz ki ruši že celo leto....
CelindaAndre
20. 02. 2021 09.05
+2
Baje je to KUL...plaz ki bo odnesel FAJONIZEM, moderno obliko Komunizma, nacizma in fašizma..
Silmarillion
20. 02. 2021 09.21
+0
A tebe? A imate doma tuje premoženje iz 45'?
Stauffenberg
20. 02. 2021 09.47
plotter123
20. 02. 2021 09.59
+1
Parabola ne seri trenutno TVOJI iz SDS-a in duhovščine hodijo po mestih in predvsem vaseh in ponujajo po 50€ za m2 prvovrstne hiše z vso infrastrukturo. Duhovnik ki je prišel k meni na dvorišče je rekel " dam 100€ za m2 če je čisto nova nerabljena oprema , saj zemlja je pa tako in tako zastonj "... Jaz od te države nisem dobil nič drugega kot polena pod noge in to že 42 let , glavobol in stalne inšpekcije poslane od SDS-ovih kleptomanov kateri so že vsaj 30x poizkušali UKRASTI vse kar sv z ženo zgradile. Tak da kar lepo drži gobček zaprt. Če ne bi v socializmu toliko zgradili VI in VAŠI iz desnice ne bi mogli že 30 let KRASTI KOT SRAKE.
CelindaAndre
20. 02. 2021 08.59
+0
Poznamo dve kategorije in dve vrsti te ki povzročajo smrt in reševanje, ter te ki minejo brez težav, ter kategorije prve ki delavcem povzročajo nepotrebne stroške in druge, ki jih ne.
TheWhey
20. 02. 2021 08.57
-1
Papua Nova Gvineja sev največkrat sproži snežne plazove, dokazano!
Metalllca
20. 02. 2021 08.54
-1
Treba bi bilo sprejeti določena pravila, zakone za v gore, tako da vsak ki tega ne spoštuje si reševanje plačuje sam. Zato pa smo balkanska mentaliteta in revni, v vseh zahodnih državah te dejansko prisilijo da se držiš pravil ker tam transport s helikopterjem če nisi zavarovan stane lahko celo tvoje premoženje. Slovebija balkan z eno besedo.
Hugh_Mungus
20. 02. 2021 12.13
Aja? Pa pri tveganem življenjskem slogu tudi? Vsak, ki vozi motor, jé mastno hrano in preveč hrane, vsak ki je debel, vsak, ki kadi, popiva...
OneEarth
20. 02. 2021 08.10
+0
Zaracunati resevanje v bolj tveganih razmerah placas vec
lluckyss
20. 02. 2021 08.00
+11
Že leta pišem, da nujno rabimo nekakšno gorsko redarstvo ali policijo..Na kolesu, smučeh in peš...Naj preverjajo opremljenost pohodnikov in ustrezno kaznujejo neopremljene. Prav tako bi morali vsi, ki hočejo raftati ali čolnariti po naših rekah biti člani kluba, oziroma imeti ustrezen tečaj..Tujcem pa dodeliti ustreznega vodnika, jih imamo v Sloveniji dovolj..Predlagam tudi, da tujci obvezno kupijo ustrezno karto za v gore, kjer bi bila navodila o obvezni opremi, hkrati pa bi to bilo zavarovanje v primeru potrebe reševanja...Tako bi bilo manj žrtev in tudi kakšen evro bi padel v blagajno države in društev, pa nekaj ljudi bi imelo službe...Tako pa le jamramo, brezplačno rešujemo s helikopterji, ogrožamo reševalce in pobiramo mrtve...Saj imamo tistih 92 neslancev, pa naj za spremembo nekaj koristnega naredijo..
Vap0
20. 02. 2021 08.16
+4
točn tko. Po svetu ni nič nobičajnega, da se zaračunava vstop v nacionalne parke.
uroš76
20. 02. 2021 08.41
-1
Mislim da tukaj govorimo v snežnih plazovih ne v opremi...čeprav v takih situacih ti lahko samo Žolna pomaga ...pa še to moraš imeti srečo da je nekdo kot pišeš od reševalcev oz vodnikov v bližini...
Silmarillion
20. 02. 2021 09.24
+0
Se strinjam, pa 3k kazni + plačilo reševanja za vsakogar ki misli da se mu nič ne more zgodit.
Silmarillion
20. 02. 2021 09.29
+1
Lluckys dejansko ful dobri predlogi, ne vem kaj Slovenija čaka enostavno ne znamo se it biznisa, pri 160.000 ljudeh v javni upravi bi morala bit to druga Švica. Ne vem kaj sploh folk dela v tej državi.
uroš76
20. 02. 2021 09.46
+2
Še komentirate mimo naslova...potem bi se pa vi šli biznis...