Slovenija

Katere živali bodo dovoljene, katere prepovedane?

Ljubljana, 26. 05. 2023 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot leto in pol po sprejetju novele zakona o zaščiti živali smo vendarle dobili predloga seznamov dovoljenih in prepovedanih živali. Slednje bodo lahko gojili le v živalskih vrtovih, predlog mednje uvršča pasavce, lenivce, vrečarje, primate, luskavce, zveri, povodne konje, žirafe, kite, delfine, ujede, sove, nekatere vrste papig in drugih ptic, velike dolgožive želve, velike pitone in udave, strupene kače, krokodile, varane, nekaj vrst rib ...

Lastniki, ki so živali, uvrščene med nevarne, pridobili pred uveljavitvijo pravilnika, jih bodo lahko obdržali.
Lastniki, ki so živali, uvrščene med nevarne, pridobili pred uveljavitvijo pravilnika, jih bodo lahko obdržali. FOTO: Aljoša Kravanja

Kmetijsko ministrstvo, natančneje Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je v javni posvet končno le dala predlog dveh pravilnikov, in sicer o določitvi seznamov dovoljenih ter prepovedanih živali. Javna razprava bo trajala en mesec, do 25. junija.

Kot je znano, je bila že oktobra 2021 sprejeta novela Zakona o zaščiti živali, ki je uvedla omejitev posedovanja prosto živečih vrst živali. "Cilj sprejete dopolnitve Zakona o zaščiti živali je bil regulirati in omejiti posedovanje prosto živečih vrst živali ter določiti vrste živali, ki niso zahtevne za oskrbo, ki v ujetništvu ne trpijo zaradi nezadovoljenih naravnih potreb, niso nevarne (velike, agresivne, strupene), ogrožene ali invazivne vrste prosto živečih vrst živali in jih zato lahko poseduje vsakdo brez posebnih omejitev," so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. 

Določila naj bi stopila v veljavo 18 mesecev po sprejetju novele, torej 1. aprila letos, a kaj, ko v vsem tem času seznama dovoljenih in prepovedanih živali niso uspeli sprejeti. To je v obup spravljalo predvsem rejce eksotičnih živali, saj niso vedeli, ali bodo svoje ljubljenčke smeli obdržati ali ne. 

Zdaj so vendarle dočakali odgovor, in sicer da bodo imeli "posamezniki, ki bodo ob uveljavitvi novele zakona in izvršilnih predpisov posedovali prepovedane vrste prostoživečih živali, možnost le-te posedovati do naravne smrti živali, če jih bodo v predpisanem roku označili in prijavili pristojnemu organu". Ob tem bodo morali zagotoviti predpisane bivalne razmer in ustrezno oskrbo. 

Če živali ne bodo več želeli imeti, jo bodo lahko oddali živalskemu vrtu ali v tujino. "V skrajnem primeru, kot zadnja možnost, je dovoljena tudi evtanazija živali," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Zakon sicer določa, da tako seznam dovoljenih kot prepovedanih živali določi minister, pristojen za veterinarstvo, v soglasju z ministrom, pristojnim za ohranjanje narave. 

DOVOLJENE VRSTE

 

Pravilnik o določitvi seznama dovoljenih vrst določa vrste, ki so udomačene ali po svoji naravi niso nevarne zaradi velikosti, neobvladljivosti, ne izločajo človeku nevarnih strupov in niso zahtevne za oskrbo ter so določene na seznamu dovoljenih vrst živali. Za posedovanje navedenih vrst ni posebnih omejitev, razen da je treba ravnati z živalmi v skladu s predpisi, ki urejajo zaščito živali. 

Seznam dovoljenih vrst ne bo dokončen, nanj bo mogoče uvrstiti nove. Pobudo za to bo lahko poslala pravna ali fizična oseba, jo bo pa morala strokovno utemeljiti. Dokazati bo treba, da določena živalska vrsta "ne predstavlja posebne nevarnosti za življenje ali zdravje ljudi, da ne predstavlja tveganja za biodiverzitetot in ohranitev okolja, da je mogoče za živali te vrste enostavno zagotavljati dobrobit v smislu zagotavljanja ustreznih bivalnih pogojev ter oskrbe ob upoštevanju njihovih bistvenih fizioloških, etoloških in ekoloških potreb ter da je na voljo dovolj poljudnih podatkov (bibliografskih enot) o bivalnih pogojih in oskrbi osebkov te vrste v ujetništvu". 

PREPOVEDANE VRSTE

 

Pravilnik o določitvi seznama prepovedanih vrst določa vrste, ki so po svoji naravi nevarne zaradi velikosti, neobvladljivosti, ki izločajo človeku nevarne strupe, in vrste živali, katerih zadrževanje v ujetništvu je z vidika zadovoljevanja njihovih etoloških potreb zahtevno. Take živali lahko poseduje le živalski vrt, ki izpolnjuje pogoje po predpisih, ki urejajo ohranjanje narave. 

Katere živali so dovoljene, katere prepovedane? 

V predlogu so na seznamu dovoljenih vrst živali določene vrste (ali višje sistematske skupine) vretenčarjev, kot na primer vse udomačene vrste, poleg tega običajne vrste hišnih ljubljenčkov, sobnih ptic in perutnine ter najpogostejših terarijskih vrst živali in akvarijskih vrst rib. 

Na seznam tistih, ki jih bodo lahko gojili le v živalskih vrtovih, pa predlog uvršča pasavce, lenivce, vrečarje, prvake (primate), luskavce, zveri, povodne konje, žirafe, kite, delfine, ujede (razen nekaterih izjem), sove, nekatere vrste papig in drugih ptic, velike dolgožive želve, velike pitone in udave (razen nekaterih izjem), strupene kače, krokodile, varane in nekaj vrst rib.

 

Predlog seznama prepovedanih živalskih vrst
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BWC Buyer
26. 05. 2023 20.31
+3
skratka....doma je prepovedano met karkol
škrga škrga
26. 05. 2023 20.27
+1
Mene pa zanima, ali bojo prodajalci lahko zavrnili prodajo npr. zlate ribice "stalnim strankam", ki kupijo novo ribico vsake 3 mesece, čeprav je življenska doba le-teh tudi do 30 let.
paru
26. 05. 2023 19.34
+1
Bo Tina pripravila seznam? Pa še Urška ji bo svetovala...spet bomo bolj papeški od papeža...
Uporabnik1921539
26. 05. 2023 19.31
+4
En golob v dveh kletkah bo lahko?
dartford
26. 05. 2023 19.07
+1
Saj levi in tigri me ne motijo. Niti ce ima kdo nilskega konja v banji ne. Bolj me moti en golob, ki je nevaren in ogroza ljudi.
User2169913
26. 05. 2023 18.38
+9
Kako so nastale zirafe? Chuck Norris je konja udaril z aperkatom! 🤣
BORIS OBROVNIK
26. 05. 2023 18.48
+4
St. Gallen
26. 05. 2023 18.33
+5
komarji so dovoljeni in jih ubijajo, ej Nika-Tina
User2169913
26. 05. 2023 18.41
+7
Kje si legenda. Sem bil vceraj v St. Gal. v starem mestu. Sumljiv folk na ulcah. Drgac lepo mesto pa dobri burgerji! Uzivaj v podaljsanem vikendu ;)
detect
26. 05. 2023 18.23
+4
kaj pa golobi.
prince of persia
26. 05. 2023 18.22
+8
S takšnimi neumnostmi kot je ta se enostavno preusmerja pozornost od dejanskih hudih težav v deželi na sončni strani Alp.
jurist
26. 05. 2023 18.22
+8
še dobro, da sem glih zgradil bazen za delfina, da sem še znotraj pravilnika... imam pa eno vprašanje: po naši klasifikaciji dejavnosti, ki jih lahko gospodarska družba v Sloveniji opravlja, je tudi reja kamel. a bom kamele po novem lahko gojil al ne?
Con-vid 1984
26. 05. 2023 18.21
-1
Kaj pa leteče podgane?
BORIS OBROVNIK
26. 05. 2023 18.34
+5
BORIS OBROVNIK
26. 05. 2023 18.20
+6
Kaj mi počnemo ? Kot da nismo del narave. Pa dajmo še sami sebe začasno v kletko, da nas opazuje, kdor pač hoče...mislim, a ne uvidimo lastne zmote ?
CestniKolesar370Wattov
26. 05. 2023 18.35
-1
Mi smo na vrhu prehranjevalne verige. Ce bi bili na vrhu tigri in levi, bi z nami ravnali lepo? Ne.
BORIS OBROVNIK
26. 05. 2023 18.43
+7
Seveda ne. V naravi velja načelo "požri" ali pa boš "požrt", a ne ? Toda, ali misliš, da če bi lev bil na vrhu prehranjevalne verige, in bi imel vsega polno rit...ali bi zaprl človeka v kletko in ga gledal ?;-)
škrga škrga
26. 05. 2023 20.05
-3
Športniki, igralci, manekenke, itd., itd., sicer niso v konkretnih kletkah, pa vendar morajo prilagajati svoj način življenja, da ostanejo zanimivi za gledalce. Ali pa yt, fb, onlyfans, instagram, tiktok...