Slovenija

'Da ne bo rekel, da ponujamo samo enega'

Ljubljana, 01. 02. 2010 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V DeSUS so se odločili, da premierju Pahorju kot kandidata za okoljskega ministra predlagajo tako Žarnića kot Gajška. Pahor bo svojo odločitev sprejel predvidoma v torek.

Izvršni odbor DeSUS bo predsedniku vlade Borutu Pahorju kot kandidata za okoljskega ministra predlagal tako Roka Žarnića kot Mirana Gajška, je sporočil Karl Erjavec. Pahor je povedal, da bo odločitev o kandidatu sprejel predvidoma v torek, predlog pa bo nato posredoval tudi v državni zbor. Še prej pa se bo posvetoval z vodstvi DeSUS in preostalih koalicijskih strank. 

Erjavec meni, da so v DeSUS predsedniku vlade ponudili pestro izbiro, saj se bo lahko odločil med praktikom in strokovnjakom. Kot je dejal, je Žarnić strokovnjak s tega področja, medtem ko je Gajšek praktik, saj vse življenje dela na področju prostora in okolja. Pri tem, da je bil Gajšek pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja, pa po Erjavčevih besedah ne gre za takšno težavo, ki bi preprečevala, da ne bi bil njihov kandidat.

'Za dva smo se odločili, ker imamo velik nabor kandidatov'

Janez Podobnik in Karl Erjavec. Kdo bo naslednji okoljski minister?
Janez Podobnik in Karl Erjavec. Kdo bo naslednji okoljski minister? FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec pa je pojasnil, da so se dva kandidata odločili, ker imajo velik nabor kandidatov. Premierju Pahorju pa prepuščajo odločitev, "da ne bo rekel, da ponujamo samo enega". Glede sedanjih razmer v koaliciji pa Godec pravi, da se je položaj umiril, "ko smo si povedali, da v koaliciji nismo le trojček in zadnji vagon, ampak štiri enakovredne politične stranke".

Se je Pahor odločil za Žarnića?

Oba kandidata sta se sicer že srečala s Pahorjem, slednji pa se je, kot je povedal v petek, pri sebi tudi že odločil, kateri izmed njiju se mu zdi bolj primeren. Slišati je bilo, da je zanj sprejemljivejši kandidat Žarnić. Ta se je danes tudi udeležil seje IO DeSUS ter pojasnil, da v pogovoru s Pahorjem ni imel občutka, da se mu njegovi pogledi ne zdijo zanimivi. "Moj vtis v pogovoru z njim je bil, ne da se je odločil zame, ampak da ni imel nič proti," je dejal.

Pahor mora novega kandidata za okoljskega ministra sicer v parlament poslati v desetih dneh po tem, ko se bo parlament seznanil z odstopom dosedanjega okoljskega ministra Karla Erjavca. Ker se bo parlament o Erjavčevem odstopu seznanil v torek, bo moral Pahor to storiti najpozneje do konca naslednjega tedna.

Žarnić se je za kandidaturo odločil iz dveh razlogov

Kot je še pojasnil, je na kandidaturo pristal iz dveh razlogov. Kot pravi, je na tem področju dobro vpet v evropski prostor, poleg tega pa je potresni inženir, ki dobro pozna področje kulturne dediščine in tudi druge teme, ki zanimajo stranko DeSUS.

Kandidiranje za ministrski položaj pa zanj, kot je dejal, ni toliko politični kot pa strokovni izziv. O številnih težavah v resorju, ki naj bi ga prevzel, pa pravi: "Jaz sem pač gradbenik in smo vajeni kos po kosu reševati zadeve."

Kdaj se bo Pahor odločil?

Pahor mora novega kandidata za okoljskega ministra v parlament poslati v desetih dneh po tem, ko se bo parlament seznanil z odstopom dosedanjega okoljskega ministra  Erjavca. Ker se bo parlament o Erjavčevem odstopu predvidoma seznanil v torek, bo moral Pahor to storiti do konca naslednjega tedna. Lahko pa vodenje ministrstva prepusti tudi drugemu ministru ali pa ga vodi sam.

V petek dopoldne je Žarnić dejal, da ni član nobene stranke in da se z njim o kandidaturi ni nihče pogovarjal. Popoldne pa se je v spremstvu veljakov DeSUS odpravil na sestanek k Pahorju, nato se je še spomnil, da je član stranke že od avgusta.
V petek dopoldne je Žarnić dejal, da ni član nobene stranke in da se z njim o kandidaturi ni nihče pogovarjal. Popoldne pa se je v spremstvu veljakov DeSUS odpravil na sestanek k Pahorju, nato se je še spomnil, da je član stranke že od avgusta. FOTO: POP TV

Kdo je Žarnić?

Roko Žarnić je univerzitetni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter strokovnjak za potrese.

Žarnić je v petek dopoldne dejal, da je za morebitno kandidaturo izvedel iz medijev, z njim pa naj se o tem ne bi nihče pogovarjal. Prepričljivo je zatrjeval, da ni kandidat za okoljskega ministra in da o tem ne ve nič. "Ravno sem prišel s službene poti iz Nemčije, to, da bi bil kandidat za novega okoljskega ministra, pa prvič slišim od vas," je dejal Žarnič. "Sem univerzitetni profesor, s Pahorjem pa se v življenju nisem srečal, poznam ga iz časopisov," je poudaril.

Samo nekaj ur po tem pa se je v spremstvu veljakov stranke DeSUS odpravil na sestanek k premierju Pahorju.

Zatrjeval je tudi, da ni član nobene stranke, nato pa je odjeknila novica, da je že od avgusta član DeSUS.

Kdo je Gajšek?

Gajšek: leta 2002, ko je delal še na Mestni občini Celje, je bil zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.
Gajšek: leta 2002, ko je delal še na Mestni občini Celje, je bil zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let. FOTO: POP TV

Miran Gajšek je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture, zaposlen kot načelnik oddelka za urbanizem na Mestni občini Ljubljana. Član DeSUS je od septembra lani.

Tisti, ki nasprotujejo Gajškovi kandidaturi, kot njegovo največjo slabost izpostavljajo predvsem to, da je bil leta 2002, ko je delal še na Mestni občini Celje, zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
02. 02. 2010 12.34
Da nebo mislil,da......Kaj pa DESUS misli ,da je? Izbrati bi moral Žanra,ta pa bi moral čez mesec dni dati nogo DESUS-u.
Manndy
02. 02. 2010 09.35
Cela Pahorjeva Tolpa je ekološki, biološki in sociološki problem. Vsi za takojšnjo reciklažo.
Marko Varga
02. 02. 2010 07.46
dokler veliki borec za ćisto okiolje JJ ne pride na to m ministrstvo,ne boste dihali čistega zraka..
komarec
01. 02. 2010 21.29
Maximusgladiato 01.02.2010, 13:55 2 Križanič, dej še men zrihtaj en doktorat, se takoj včlanim v stranko SD in bom Pahorja samo še hvalil, pa če bo še tako grešil.... SDS-ovci bi se pa hitro prelevili, to vam je profesija, imate dobrega učitelja.
komarec
01. 02. 2010 21.26
Pahor je pravi.
komarec
01. 02. 2010 21.07
Maximusgladiato 01.02.2010, 09:57 8 Kos: Križaničev klic dekanu je korupcija Vprašanje za 1000€: Ali ga bo premier odstavil? Pahor ga bo odstavil.
SherlockH
01. 02. 2010 20.03
Všeč mi je razmišljanje pjetlerblanke. Drži se!
Krematorij
01. 02. 2010 19.15
Ajde ne delajte se norca iz ljudi... Če si pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje ti je onemogočeno opravljanje poklica policaj, varnostnik... A minister pa si lahko... BANDA.........................
Buena Vita
01. 02. 2010 19.08
škoda,jokam za erjavcem
Buena Vita
01. 02. 2010 19.05
men se zdi da dobija pahor lekcijo,,njegovim lažem se krajša čas
Buena Vita
01. 02. 2010 19.05
men se zdi da dobija pahor lekcijo,,njegovim lažem se krajša čas
alterego
01. 02. 2010 17.39
mislim, da sta oba strokovnjaka za degradacijo prostora
petdan
01. 02. 2010 16.49
Kaherl in njegovi penziči se grejo na veliko kadrovski "EIERTANZ" in imajo celo Slovenijo za norca. Za nagrado bodo prav gotovo dobili prostor pod parlamnetarnimi stopnicami.
Manndy
01. 02. 2010 16.18
Odstop Erjavca bi lahko komentirali takole. Zadnja perverzna igra za 36 Tisočakov Kjer so vsi pokasirali sejnine, nadure. Slovenski državljani pa so dobili perverzno igro trimetrskega fakiča in stroške. In kje je sedaj tistih 507 od Pahorja odvisnih neodvisnih novinarjev.
Nov mail?
01. 02. 2010 15.09
Maximusgladiato01.02.2010, 13:551 Križanič, dej še men zrihtaj en doktorat, se takoj včlanim v stranko SD in bom Pahorja samo še hvalil, pa če bo še tako grešil.... kak ste SDS-ovci poceni :P
Maximusgladiato
01. 02. 2010 13.55
Križanič, dej še men zrihtaj en doktorat, se takoj včlanim v stranko SD in bom Pahorja samo še hvalil, pa če bo še tako grešil....
hrcekmuri
01. 02. 2010 13.49
VAZNO DA OBLADATA EKOLOGIJO??
weber1
01. 02. 2010 13.43
So pa res ponudili dva pestra ponudnika .. Eden bivši obsojenec , drugi pa tako zgubljen , da niti neve , da je član stranke desus ...
nikana
01. 02. 2010 13.20
Zakaj pa je treba novega ministra, če pa so tako zagreti za zmanjšanje ministrstev. Naj okoljsko ministrstvo prevzame kak od aktualnih ministrov. Ko bo odstopil še kateri, pa naj ga prevzame drugi minister. Tako se bo na najbolj eleganten način število ministrstev zmanjšalo. Ali pa je ideja o zmanjševanju ministrstev le še ena farsa v tej naši napihnjeni politiki.
JohnWayne
01. 02. 2010 13.07
@ Maximusgladiato 01.02.2010, 12:58 ne bodi pameten.. 54 mio $ = 38 mio Eur.. vsak MESEC država za plače javnih uslužbencev nameni 300 mio evrov.. zato je ta znesek zanemarljiv..