Slovenija
Oglas

Katero darilo ne stane popolnoma nič?

Ljubljana, 19. 12. 2011 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letos obdarujemo drugače ... je kampanja Mladinskega sveta Slovenije, s katero pozivajo vse mlade k vključevanju v mladinske in nevladne organizacije.

Mladinski svet Slovenije
Mladinski svet Slovenije FOTO:
Opaziti je, da se je tistim, ki so kakor koli del katere od mladinskih organizacij pri nas, zaradi izkušenj in kompetenc, ki jih mladinsko delo prinaša, marsikdaj lažje spopadati z izzivi življenja. Zato priporočajo vsem, da poiščejo organizacijo, ki jim je po vsebini dela blizu in se maksimalno angažirajo kot prostovoljci. To se je še vedno obrestovalo.
Mladinski svet Slovenije
Mladinski svet Slovenije FOTO:
Ne samo v tem predprazničnem času, ampak vse leto mladinske organizacije 'obdarujejo' s članstvom, z vključevanjem v programe. Vendar, kaj konkretno pomeni biti vključen v mladinsko organizacijo, pa naj si bo to mladinsko društvo, humanitarna organizacija, mladinski center ali pa kar koli drugega? Vzemimo na primer mladega fanta, imenovali ga bomo Jure. Jure je skupaj s petimi prijatelji zagrizen skejter. Vendar pa v mestu, iz katerega prihajajo, nimajo pravih pogojev za ukvarjanje s tem popularnim športom in si neizmerno želijo skateparka. Imajo pa v svojem mestu mladinski center, ki pripravlja najrazličnejše programe za mlade, ki sodelujejo tako kot oblikovalci teh programov kot tudi obiskovalci. Zato se je Jure odločil, da bo stopil v kontakt z mladinskim centrom in jih povprašal, ali jim lahko kako pomagajo pri izpolnitvi njihove želje. Juretovo mesto je tako dobilo skatepark, Jure pa ogromno znanj, ki jih prej ni imel. V mladinskem centru so mu povedali, da mora za skatepark pridobiti prostor od občine, finance in material od sponzorjev in donatorjev ter zbrati prostovoljce, ki bodo elemente za skatepark izdelali in postavili. Čeprav se Jure vseh teh veščin – načrtovanja projekta, komunikacije z občino ter organiziranja dela in ljudi, ni naučil v šoli, mu je delo na projektu prineslo prav vsa ta znanja, ki jih Jure sedaj pridno uporablja pri svojem prostovoljnem delu v mladinskem centru in v skejterskem društvu, ki so ga s prijatelji ustanovili, ko so začeli projekt.
Mladinski svet Slovenije
Mladinski svet Slovenije FOTO:

Drugi primer je tabornica, recimo ji Maruša. Tabornica je že od 2. razreda osnovne šole in še po 12 letih članstva naravnost uživa na vsakokratnem srečanju, ki ga ima njen Rod, lokalno taborniško društvo. Vendar pa Maruša ne sodeluje zgolj v svojem Rodu, ampak je že mednarodno aktivna. Vendar pa to ni postala čez noč. Najprej se je v lokalnem okolju udeleževala srečanj, taborov in taborniških tekmovanj in bila nato čez nekaj let izvoljena za starešino Roda. Sodelovala je tudi v mladinskem svetu lokalne skupnosti, kjer je kar dve leti pomagala, da je občina prisluhnila mladim v njeni občini in jim uredila mladinski prostor. Kot starešina Rodu se je udeleževala sestankov tudi na regionalni in nacionalni ravni. V krovnem taborniškem združenju je trenutno načelnica za mednarodno sodelovanje in tako sodeluje na najrazličnejših srečanjih in projektih svetovne organizacije skavtskega gibanja. Kljub temu da je že na fakulteti, je zelo rada vzor mlajšim od sebe in aktivna članica nacionalne taborniške organizacije. Maruši se ni potrebno bati za zaposlitev, saj lahko dejansko reče, da ima veliko znanj in izkušenj. In izkušnje štejejo ogromno.

To sta le dve izmed tisočih zgodb mladih, ki so čisto po naključju postali del mladinske organizacije, tam preživeli ogromno lepih trenutkov, se veliko naučili, sklenili mnoga prijateljstva in poznanstva.

Vse te organizacije, ki v Sloveniji združujejo preko sto tisoč mladih, pa potrebujejo podporo. Tako moralno kot tudi finančno. Kako jim lahko pomagate? Enostavno! Prispevajte svojih 0,5 % dohodnine za katero izmed mladinskih organizacij. To vas ne stane popolnoma nič. Izberete organizacijo ali organizacije, katerim želite prispevati, izpolnite in pošljete obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije do konca leta. Omogočite mladim, da združeni v mladinska društva, mladinske centre, mladinske svete in druge organizacije s svojim delom razvijajo svoje potenciale!

 

 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA