Slovenija

Katičeva pri Mattisu o sodelovanju z ZDA na obrambnem področju

Washington, 07. 04. 2018 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obrambna ministrica Andreja Katič in James Mattis sta na srečanju izmenjala stališča glede varnostnih razmer v širši evropski regiji, vključno z Zahodnim Balkanom. Kot je povedala ministrica, je krepitev varnosti na Zahodnem Balkanu za Slovenijo strateškega pomena, zato tudi največji delež pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah ohranjamo prav v tej regiji.

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: POP TV

Obrambna ministrica Andreja Katič se je v Washingtonu sestala z ameriškim obrambnim sekretarjem Jamesom Mattisom. Govorila sta o bilateralnem sodelovanju kot tudi o razmerah v Evropi in na Zahodnem Balkanu in o sodelovanju znotraj zveze Nato, so sporočili iz obrambnega ministrstva.

Kot sta ocenila oba sogovornika, so odnosi med Slovenijo in ZDA, ki letos zaznamujeta 26-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, izredno prijateljski in potekajo na številnih področjih sodelovanja. Vse od osamosvojitve Slovenije poteka tudi odlično sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju, ki je za našo državo strateškega pomena, saj sta državi zaveznici in partnerici v Natu. Tesno zavezništvo, partnerstvo in prijateljstvo se kaže tudi skozi odlično sodelovanje z Nacionalno gardo iz Kolorada, ki prav tako intenzivno poteka že 25 let, so poudarili v sporočilu za javnost.

Kot je poudarila ministrica, smo ZDA zelo hvaležni za zelo intenzivno podporo in pomoč na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja, ki poteka skozi številne programe, skupne vojaške vaje ter tudi druge vzpostavljene mehanizme. Ministrica se je zahvalila za pomoč ZDA pri vzpostavitvi šole za usmerjevalce združenega ognja (AGOS) ter podporo pri izvajanju regionalnega programa usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja (JTAC). Ta mednarodni program Slovenska vojska v Cerkljah ob Krki uspešno izvaja tako za svoje potrebe kot tudi za številne udeležence iz drugih zavezniških držav, tudi iz ZDA.

Katičeva in Mattis sta izmenjala tudi stališča glede varnostnih razmer v širši evropski regiji, vključno z Zahodnim Balkanom. Kot je povedala ministrica, je krepitev varnosti na Zahodnem Balkanu za Slovenijo strateškega pomena, zato tudi največji delež pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah ohranjamo prav v tej regiji. Ministra sta se strinjala glede varnostnega vpliva Zahodnega Balkana, hkrati pa je obrambni sekretar Mattis izpostavil, da ceni vlogo in prispevke Slovenije.

"Mattis je izpostavil, da ni pomembno, kako velika je neka država, ampak da je prispevek vsake države pomemben. Vsi skupaj smo zavezniki," je povedala Katičeva v izjavi za RTV Slovenija. Mattis je po njenih besedah izpostavil tudi, da si kot zavezniki delimo skupne vrednote. "In v sklopu tega moramo izražati tudi solidarnost," je dodala.

Slovenija podpira angažiranje Nata v tej regiji, ki mora biti ob Evropski uniji še bolj proaktivno. V tej luči je Slovenija močno naklonjena rešitvi odprtega vprašanja glede imena Makedonije in podpira njeno vključitev v Nato. Prav tako Slovenija podpira začetek akcijskega načrta za članstvo BiH, kar bi pozitivno vplivalo na stabilnost v tem delu Evrope, so še sporočili z Morsa.

Ministra sta se pogovarjala tudi o delitvi bremen v zavezništvu, pri čemer je obrambni sekretar Mattis izpostavil nujnost izpolnjevanja političnih zavez glede povečanja obrambnih izdatkov. Te zaveze je treba prednostno gledati z vidika zagotavljanja sredstev za izboljšanje nacionalnih obramb zaveznikov, kar posledično pomeni tudi večjo varnost Nata kot celote, je bilo sporočilo.

Ministrica je obrambnega sekretarja Mattisa tudi seznanila, da je Slovenija izvedla strateški pregled obrambe v letu 2016, v okviru katerega je bil eden od najpomembnejših zaključkov potreba po povečanju finančnih sredstev. Glede prihodnjega razvoja in modernizacije Slovenske vojske je ministrica ameriškemu kolegu povedala, da je vlada v tem mandatu zaustavila padanje obrambnih izdatkov in trend obrnila navzgor. Tako je Slovenija že zagnala program modernizacije predvsem v okviru izgradnje dveh bataljonskih bojnih skupin, katere temelj so osemkolesniki, je poudarila.

"S sekretarjem Mattisom sem govorila tudi o nameri Slovenije, da se pridruži mednarodni organizaciji Occar in na kakšen način bomo potem nadaljevali z modernizacijo Slovenske vojske," je povedala Katičeva.

V delegaciji ministrice Katič je bil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Pred pogovori v Washingtonu je ministrica na povabilo načelnika Nacionalne garde Kolorada generalmajorja Michaela Loha skupaj z delegacijo obiskala Denver, kjer so med drugim skupaj zaznamovali 25 let sodelovanja s Slovensko vojsko.

Slovenija je s pripadniki in pripadnicami Slovenske vojske prisotna v številnih mednarodnih operacijah in misijah. Največji delež je na Zahodnem Balkanu, s 50 pripadniki v kanadskem bataljonu pa sodelujemo tudi v Natovi misiji Prednja prisotnost v Latviji. Prisotni ostajamo tudi v Afganistanu in Iraku, s čimer prispevamo k širši varnosti mednarodnega okolja, poudarjajo na Morsu.

"Če se primerjamo z ostalimi članicami Nata, je Slovenija po sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah v samem vrhu. Naš prispevek je zelo cenjen," je povedala ministrica. Pojasnila je, da o negativni oceni, ki jo je Slovenska vojska dobila v Sloveniji, z Mattisom nista govorila.

"Vse vojske se srečujejo z bolj ali manj uspešnimi preizkusi, tako da tudi to, kar se je zgodilo v Sloveniji, se je zgodilo že tudi v drugi državi članici zavezništva," je še dejala Katičeva in izrazila pričakovanje, da se bodo te pomanjkljivosti že v kratkem času odpravile.

Ministrica je obrambnega sekretarja Mattisa povabila na obisk v Slovenijo, on pa ji je, kot je povedala, obljubil, da se bo potrudil vabilu odzvati. "Verjamem, da ga bomo kmalu videli tudi v Sloveniji," je dejala.

To je bilo prvo dvostransko srečanje obrambnih ministrov v tem mandatu, je izpostavila Katičeva in dodala, da je srečanje potekalo bistveno dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Z obiskom pri Mattisu je sklenila delovni obisk v ZDA, na katerem se je mudila od ponedeljka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izkos
10. 04. 2018 17.48
+2
Me prav zanima, kako je dejansko zgledal sestanek občinske tajnice občine Velenje z ameriškim generalom, današnjim obrambnim sekretarjem Mattisom, ki je poveljeval v več bitkah in ima izkušnje na tem področju.
DarjoL
09. 04. 2018 16.36
+3
Je Mattisu povedala kako je našo vojsko spravila na kolena in kakšno rusofilsko politiko vodi naša leva vlada?
IvekKu
09. 04. 2018 16.29
+6
Pa kaj še delaš Katičeva!!! si ja "zafurala" vojsko, pa še to po vsej verjetnosti zanalašč oz po kakšnih navodilih
Izkos
09. 04. 2018 16.23
+6
A še ni odstopila. Vojski dela sramoto.
KladivoSi
08. 04. 2018 15.20
+2
Zdaj se morte pa opravičevat za pokončno držo? Če od drugih zahtevamo pravno ravnanje, se je po tem treba tudi ravnati, za to pa se ni potrebno klanjat in opravičevat. Klovni eni...
acco98
08. 04. 2018 09.23
+3
Tole so daleč " najdražji" pogovori.//Velike besede in velik žakelj iz Slo proračuna- 1200 milijonov evrov./
krtofl
07. 04. 2018 22.16
-3
Policija ima spet vikarja...............V policiji je v torek začel znova delovati policijski vikar. To mesto je na predlog Slovenske škofovske konference zasedel Igor Jereb, katoliški župnik iz župnije Besnica.....bljak...to je državni udar.....sramota...
BroNo1
07. 04. 2018 15.34
+5
Ljudje brez nič ni nič, po vaše je najbolje, da smo vsi na kavču in čakamo, da kaj pade z neba. Res smo en narod zakompleksan, brez volje po napredku!?
acco98
07. 04. 2018 20.17
+0
Takole na komentarjih narod ocenjevat da je zakompleksan...daj kaj vsebine napiši z argumentom..
BUONcaffee
07. 04. 2018 13.28
+19
Upam da ji je še zadnji dopust na račun države in slabih plač.
mastaflash
07. 04. 2018 11.53
+4
#napalm #hirošima #nagasaki
dragan krstic
07. 04. 2018 11.47
+23
mesec in pol pred volitvami v ZDA. A je šla tudi na Florido se malo posončit? Kaj se naj pa obrambni minister ZDA tik pred iztekom mandata tej SMC vladi pogovarja s Katičevo? O vremenu in koliko je ura v NY ali Washingtonu ko je v Ljubljani točno opoldne. Spet samo zapravljanje našega denarja.
mbtukaj
07. 04. 2018 11.45
+6
Izstop iz Nato in ukinitev vojske.
Krainerland
07. 04. 2018 11.49
+8
Izstop iz NATO in potem? Spet nazadnjaške povezave z Rusi in Srbi?????
dragan krstic
07. 04. 2018 12.09
+10
Če nam Hrvati zasedejo celoten piranski zaliv bomo pa vojsko San Marina zaprosili za pomoč.
olimpija35
07. 04. 2018 13.33
+6
mokre sanje levih hahah prej bo državljanska vojna kot pa ukinitev vojske hahah
dragan krstic
07. 04. 2018 11.43
+7
Če bomo naslednja 4 leta spet imeli kleptomansko, lažnivo rdečo koalicijo bo Katičeva ali njen naslednik samo še v Moskvo letel na posvete.
RavnateljSole
07. 04. 2018 12.31
+8
To pa ne. So se od Titeja naucil, da je treba od obeh strani vleci novce. Vsaj zase ;)
Uporabnik113089
07. 04. 2018 10.54
+12
Hahaha! Ministrica zelo slabo obutih srbskih paravojaških enot bo svetovala Američanom kako in kaj. Nazaj v arhiv velenjske občine, ti kreatura nesposobna!
olimpija35
07. 04. 2018 10.17
+9
čudno da ni imela partizanske čepice na tem izletu v ameriki :D a mislite,da amerika ne pozna kdo je in komu pripada katičeva in njena politična opcija???
direstraits
07. 04. 2018 09.55
+6
V resnici je bila poklicana na ZAGOVOR, preden dobi brco v ta zadnjo. Levaki spet lažejo in se pretvarjajo. Itak nič novega o rdečih pijavkah.
direstraits
07. 04. 2018 10.08
+8
Res pa lahko Katičevi čestitam za bujno domišljijo in neverjetno visok ego. Še ena iz štale prepotentnih lažnivcev SD. mislim ,da si že išče odlično plačano in privilegirano službo pri županu Kontiču v Velenjestanu.