Slovenija

Na razgovor za delo v drugo občino prišla eno uro prej in zato dobila kazen?

Ljubljana, 28. 11. 2020 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1073

Slovensko javnost je razburilo sporočilo posameznice, ki se je iz Celja v Ljubljano odpravila na razgovor za delo. Ker je prišla prekmalu, se je sprehodila po mestu, kjer pa so jo pridržali policisti in ji kljub trditvam, da je vendarle prišla na razgovor, napisali kazen. Iz PU Ljubljana so nam sporočili, da zgodba vendarle ni tako enostranska, ugotovili so namreč, da se oseba v Ljubljani ni nahajala zaradi razgovora za službo in da je ista oseba enak razlog za nedovoljeno prehajanje mej podala že tudi 5. novembra.

"Danes sem bila v Ljubljani dogovorjena za razgovor o zaposlitvi," je svoj zapis začela ženska, sicer prebivalka Celja, ki je imela s sabo tudi vse potrebne dokumente za prehajanje med občinami. Da ne bi zamudila, se je na pot odpravila nekoliko prej in v Ljubljano prispela dobro uro pred razgovorom. 

"Parkirala sem v Tivoliju in šla še na sprehod do Trga republike," je zapisala in dodala, da si je nameravala kupiti še pečen kostanj, ali kaj podobnega. "Potem so me čisto brez veze obkolili policisti in zahtevali legitimacijo. Dala sem jim osebno in vse papirje," je pojasnila in dodala, da je bilo policistov pet ali šest. Po njenih besedah so nato policisiti poklicali gospo, s katero je bila dogovorjena za razgovor, ki je tudi potrdila njeno zgodbo. 

Policija v Ljubljani
Policija v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Kljub temu so ji policisti izrekli kazen v višini 400 evrov in ji razložili, da se ne bi smela sprehajati po mestu ter da bi morala biti v času prehajanja meje na naslovu, kamor je bila naročena. "Četudi bi eno uro sedela v avtu pred stavbo. Rekel mi je, da bi morala pravi čas na pot," je bila v svojem zapisu ogorčena. 

"Policisti mi kradejo svobodo, označili so me za kriminalca in čisto navadno smet. Mene, ki nikoli nisem nikomur skrivila lasu," je zapisala in dodala: "Dajem vam potrditev, da smo v diktaturi in da policisti delajo proti narodu. Od danes naprej je policija zame grožnja in boljše za vas, da se tega začnete zavedati."

Dejala je, da se bo na kazen pritožila, a da dvomi, da bo pritožbo dobila, saj da "realnost te grožnje sega tudi v sodstvo in jo uzakonja politika". "Nismo svobodni, nismo več niti ljudije, samo še ničvredne smeti. Policisti pa, sram naj vas bo. Če ne zdaj, bo pa še prišel čas, ko se bomo ljudje začeli zavedati, da smo sužnji in se bo to popravilo. Takrat bote plačali za vse to. Za vse. Uničevalci naroda," se je še razburjala.

Ugotovljeno je bilo, da se oseba v Ljubljani ne nahaja zaradi razgovora za službo

A iz policije sporočajo nekoliko drugačno zgodbo. Potrdili so, da sta policista PU Ljubljana v četrtek na Trgu republike, nekaj pred 16. uro, opravila postopek z osebo, ki je kršila odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi, in sicer s tem, da je neupravičeno prehajala meje med občinami. 

Oseba je policistoma zatrdila, da se je v Ljubljano pripeljala na razgovor za službo, ki naj bi ob 16. uri potekal v Šentvidu. Policista sta omenjeno trditev preverila tudi v podjetju, kjer naj bi razgovor potekal. "Iz vseh zbranih dejstev je bilo ugotovljeno, da se oseba v Ljubljani ne nahaja zaradi razgovora za službo, zato ji je bil izdan plačilni nalog," so sporočili iz PU Ljubljana. 

Pri tem so poudarili, da je imel eden izmed policistov, ki je z osebo opravljal navedeni postopek, isto osebo v postopku že petega novembra, in sicer na območju centra mesta, kjer je za svoje zadrževanje v Ljubljani navedla popolnima isti razlog. Tudi v zvezi z omenjeno kršitvijo trenutno poteka prekrškovni postopek.

Policisti delo opravljajo korektno in so življenjski - do sedaj so v večini primerov izrekli opozorila

V zadnjem obdobju se je na družbenih omrežjih pojavilo večje število objav od oseb, katerim je bila v postopkih s policisti izrečena globa v povezavi z omejitvami gibanja. Osebe v zapisih objavijo tudi svojo videnje dogodka, v katerih pa namigujejo na represijo in neupravičeno kaznovanje s strani policistov, kar ne ustreza dejanskemu stanju.

"Poudariti je potrebno, da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, kljub temu, da so večkrat tarča verbalnih, v posameznih primerih pa tudi fizičnih napadov," so sporočili iz PU Ljubljana in dodali, da so pri nadzorovanju kršitev v povezavi z odloki o omejitvah gibanja še posebej pozorni, da je njihova presoja glede izjem gibanja življenjska.

Na to dejstvo kaže tudi podatek, da so policisti od začetka omejitev do zdaj pri zaznanih kršitvah v večini primerov izrekli opozorila. "Globo izrečejo le v primerih, kjer osebe ne upoštevajo opozorila ali pa zavestno – in nekatere osebe cel  večkrat – huje kršijo odlok, kljub temu, da se zavedajo, da s tem povečujejo možnosti za širjenje nalezljive bolezni," so še dodali. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1073)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

na22mor
04. 12. 2020 10.24
no dejmo bit pa le malo iskreni fora je res ful dobra samo ženska ni imela sreče pa so jo že tretjič ustavl in tokrat preverili pa je na tej firmi res nihče ni klical na razgovor
detlca89
30. 11. 2020 19.36
-3
za policaja si itak smet.
Volga Malek
30. 11. 2020 08.45
+3
Represija se nikol ne more obnest, še vsak ki je mislil da bo z represijo kaj dosegel je kratko potegnil , prej al slej. Najvecja neumnost te nesposobne in koruptivne vlade je prepoved prehajanja obcin.
amedeo
29. 11. 2020 21.36
+3
Največja neumnost te nesposobne vlade je prepoved prehajanja občin!
EEgon
29. 11. 2020 18.41
+6
Slovensko javnost NI razburilo sporočilo posameznice, PONAVLJAM NI RAZBURILO, ki se je iz Celja v Ljubljano odpravila na razgovor za delo
Michel Franco HD
29. 11. 2020 17.03
+2
Šla je na pečeni kostanj..........
EEgon
29. 11. 2020 18.42
+4
Itak naslednjič pa gre gospodična samozaposlena v kulturi na kostanj v Milano. Ko ima, taj može!
Apostol1
29. 11. 2020 16.01
-5
Volil bom Tanjo Fajon in zato dam tem policistom prav kar so naredili , laž ima kratke noge so rekli naši dedki in babice.
waga7
29. 11. 2020 15.18
-2
Zdaj smo podobni severni koreji, spet imamo żelezno zaveso, mimogrede, Levica, zdaj čutite kako je to, gospodarstvo nam je na škrge, umrejo samo še od korone al pa prometne, pa še prometna in samomor bo vsak čas posledica korone.
juventina10
29. 11. 2020 16.19
+1
jugoslavija ni imela železne zavese .potovali smo kamorkoli smo želeli,denarju primerno, tako kot danes.samo da potovanje ni bilo tako popularno kot danes.no od letos dalje smo zavesa gor ali dol vsi na istem.kot otrok sem bila v italiji, avstriji,češki in madžarski,kar se tiče tujine.pa nismo bili na premožni,ne diplomati pri hiši.zahod nas je res gledal po strani,kot je to še danes v navadi.na vzhodu pa so nas sprejemali enako kot zahodnjake.
EEgon
29. 11. 2020 18.47
+3
Juventina nimaš pojma in LAŽEŠ. V YU nisi mogla nikamor potovati ker smo bili brez $$$ s akterimi smo kupovali nafto. Če pa si potoal kot komercialist po svetu si pa moral biti obvezno sodelavec UDBA. Obiski Ponta rosa v trstu in Majdiča v Podljubeli na Avstrijskem, se pa ne šteje za turizrm!
bobiv
29. 11. 2020 19.08
-1
D dingo, ne vem kdaj si ti rojen, v Jugi sem prepotoval celo jugo, pa tudi pol Evtope, denar nikdar ni bil problem, pa sem bil samo delavec, tako, da si ne izmišljuj, v Jugi nam je bilo lepo! Pa tudi, ni bilo brezposelnih in brezdomcev!
Alexxsaso@yahoo.ca
29. 11. 2020 20.42
-2
Ne piši neumnosti, Dingo. Kdo te je zapiral v Jugi, da nisi mogel potovat? Kot otrok sem na redni bazi v Avstriji, Madžarsku, Italiji, itn. Moji starši niso bili v udbi in nismo imeli nobenih privilegijev. Zdaj smo zaprti, da nikamor nr smemo. Zdaj imamo tisti pravi, Stalinistični komunizem. Z še hujšim od Stalina, na oblasti. In ko se me poloti domotožje, samo pogledam kaj vam počne oblast pa vem, da sem napravil edino pravo stvar, da sem šel iz Slovenije, ko je za to bil še čas....
Jožajoža
29. 11. 2020 14.44
+1
Česa takega ne vidimo v državah demokratičnega sveta, kamor se želimo uvrščati. To je tudi v nasprotju z vrednotami slovenske pomladi, na katere verbalno prisegajo poslanci in ministri iz vrst SDS in NSI. Te vrednote so z takšnim ravnanjem poteptali.policije se narod že boji.
PrettyBird
29. 11. 2020 15.05
+6
Joza poglej se ostale demokraticne drzave po svetu, vse se vec ali manj na podoben nacin spopadajo z epidemijo. Ko se stanje poslabsa se ukrepi zaostrijo in, ko se izboljsa ukrepe popustijo. Pri nas je stanje kljub ukrepom slabo oz. se ne izboljsuje dovolj hitro. Zakaj ne? Ker se ukrepov ne spostuje kot lahko preberemo v zgornjem clanku. In ker se na vsakem koraku isce nacine kako prelisicit ukrepe. Ena izmed vrednot je definitivno pravica do zdravja in zivljenja. In za to se sedaj borimo.
wolfterier
29. 11. 2020 16.00
+3
Kdor ne greši,se policije ne boji. Eni pa provocirajo,potem pa še lažejo !
aljoteam
29. 11. 2020 20.33
+1
Celotna zgodovina te demantira wolfterier...
Mali Zwerg
29. 11. 2020 14.32
+13
Ta dogodek je še en razlog več, da je treba takšne provokatorje sankcionira, ker državljani s tehtnimi razlogi nimamo težav pri prehodu občinskih mej.
Jožajoža
29. 11. 2020 14.47
-5
narod upošteva ,kolko se le da. je pa problem v policiji in vojski, ki vsak dan migrirajo v dobro plačane službe v vse občine v sloveniji in veselo prenašajo virus iz prekmurja na primorski del in obratno. a veste,koliko policajev se vsak dan vozi iz enega konca slovenije v drugega. in ti so prenešalci.
PrettyBird
29. 11. 2020 15.06
+2
Jozajoza a to kar tako malo iz glave ali imas dejanski podatek koliko je okuzb med vojaki in policisti?
JureC29
01. 12. 2020 08.26
+1
@joža.... zdaj si pa čisto mimo užgal. Kot prvo... kod kdaj je vojak ali policist dobro plačan? A česa ne vem? Drugo: prenašalci med čem? Saj je cela država v istem šmornu.
1pravica
29. 11. 2020 14.20
+15
Dej nehite... otresala je in se sprehajala na drugem koncu lj...in je dobila kar je iskala... isto ko una na protestih...otresala na polno pol pa jok.... se vsajga ce se normalno obnasas so opozoril
slo_veter
29. 11. 2020 14.16
+2
tako je če srečata blond baba pa dva policaja (tukaj nihče ne ve kaj je to prava služba in kako se jo išče).. potem se pa sprašujemo zakaj tolk vicev o blondinkah in o ta modrih.
ni_mi_vse_eno
29. 11. 2020 14.15
-9
bizarno in nečloveško
Mali Zwerg
29. 11. 2020 14.20
+8
Res je obnašanje te aktivistke bizarno in nečloveško. Hvala za komentar.
ni_mi_vse_eno
29. 11. 2020 14.30
+3
Priznam, zavedel me je naslov in šele naknadno sem prebral bistvene informacije. Oprostite za napako.
Mali Zwerg
29. 11. 2020 14.13
+9
Po moje je bila to Tomička in išče službo za čistilko. Znanje srbohrvaščine je prednost.
slo_veter
29. 11. 2020 14.17
+5
znanje grabljc je vedno prednost v Lj .. vpraši župana.
ariane68
29. 11. 2020 14.12
+11
Ajojjj pa kdo podpira to lažnivo žensko, 5 novembra je bila na nasilnih protestih in je metala granitne kocke to je ista osebs, ker je bila takrat tudi legitimirana, ja pa kdo jo to zagovarja, prosim lepo!! Bom vam povedal včeraj sva se peljala iz Sevnice v Ormož in imela sva samo sms sporočilo prejšnjega dne ki je pisalo::Prosim pokličite me nujno-Patronaža! Na avtocesti je bila kontrola za vsa vozila na počivališču Lopata, vljudno policist kontrola spoštovanja odloka in lepo sem mu pokazal samo ta sms iz telefona mu povedal da je tašča stara 81 let da je sama in zbolela, da vidiva kaj potrebno storiti!! Policist nama je zaželel srečno vožnjo in zaželel uspešno okrevanje!! No zato tej ženski popolnoma nič ne verjamem, naši policiji pa vse in hvala slovenska policija ter ponosen sem ker vas imamo, hvala vam!!!
Mali Zwerg
29. 11. 2020 14.16
+3
Darko32
29. 11. 2020 14.33
-1
ariane68 Počakaj če prav preberem tvoje pisanje si eden izmed vrst iz POLICIJE in gledaš v osebne podatke. Torej potem pas e čudimo, če se najdejo priemri potvarjanja podatkov in friziranja poročil. Ko pa iščemo storilce pa se vsi skrijejo v zemljo.
Bolfenk2
29. 11. 2020 13.51
+16
Provokatorka, ki je k sreči dobila zasluženo kazen in provokatorski članek. Koliko ljudi je bilo včeraj kaznovanih, ker so prevozili rdečo luč, pa nič ne pišete o tem? Kdor krši predpise plača globo, to ni represija ampak pravna država.
Nejeverni Tomažek
29. 11. 2020 13.50
+12
Ful bi bilo koristno, če bi kdo ki je iz lj povedal ali je sploh možno, da če avto parkiraš pri Tivoliju, greš do trga republike, si vmes privoščis recimo 5 minutno pavzo za pečen kostanj, s tem da mogoče 2 minuti čakaš nanj, pa greš verjetno pol pes iz trga na Šentvid na razgovor ali iz trga do avtomobila pa potem do Šentvida...je to možno v eni uri, pa da je recimo na razgovoru vsaj pet minut prej... Ne vem,nisem iz lj
PrettyBird
29. 11. 2020 14.02
+9
Od parkirisca Tivoli do trga republike je cca 1km, se pravi nekje 15 minut hoje in potem se 15 minut nazaj. Od parkirisca Tivoli do Sentvida je 6.5 km, se pravi okoli 10 minut z avtom. Ustavili naj bi jo nekaj pred 16. uro na trgu republike, sestanek naj bi imela ob 16. uri v Sentvidu. Se pravi 15 minut hoje do avta, placilo parkirnine, voznja z avtom okoli 10 minut pa reva se niti kostanja ni pojedla.
Michel Franco HD
29. 11. 2020 17.09
+2
Ja ni pojedla kostanja ali zamudila na razgovor. Policija je naredila prav!!!
0od0
29. 11. 2020 13.48
+10
Čist na kratko. To je spet ena LEVA bombica, .... a se spomnite iz teh koncev kake par mesecev nazaj provokativne smrklje, ki na avtobusu ni hotela nositi maske ? ..... na delu so ponovni akterji provokatorji.
dugi159
29. 11. 2020 13.46
+19
Tudi ce je imela vse papirje , nima kaj delat v centru , ce je imela razgovor v sentvidu . Ce imas papirje gres lahko na vikend , ne pa zraven v isti vasi do dveh trgovin pa petih sosed . Kaj zdej ni jasno ? Iz centra do sentvida je minimalno 5 km
mrtvi_macak
29. 11. 2020 13.46
+17
Njena pripoved smrdi .. Kot prvo. Razgovor bi morala imeti v Ljubljani Šentvid in to je kar nekaj km stran od parkirišča Tivoli. Zakaj bi nekdo, ki ima "razgovor" za službo v Šentvidu parkiral toliko stran v Tivoliju in nato, ko čaka dogovorjeno uro za razgovor šel v mesto. Jasno je opredeljeno, da če že prehajamo občine, da moramo tja, kamor so namenjeni in da se sprehajamo na okoli.
Common_sense
29. 11. 2020 14.12
+8
Parkirala je v Tivoliju, da bi šla lahko na "proteste". In to obakrat slučajno v petek popoldne :)))))) Ma daj....
mrtvi_macak
29. 11. 2020 15.06
+2