Slovenija

Kazenska ovadba zaradi nestrpnosti

Ljubljana, 06. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./T.S.
Komentarji
0

Kriminalisti so podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, ki je na vrata poslanske skupine SNS izobesil plakat s sovražno vsebino.

Izbrisani so svojo gladovno stavko začeli v stavbi TR3, nato pa so jih od tam nasilno odstranili (Foto: Dare Čekeliš)
Izbrisani so svojo gladovno stavko začeli v stavbi TR3, nato pa so jih od tam nasilno odstranili (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Plakat na vratih poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke je bil naperjen proti skupini izbrisanih, ki so v tem času gladovno stavkali. Storilec pa je utemeljeno osumljen vzbujanja sovraštva in nestrpnosti, za kar je zagrožena kazen do dve leti zapora.

Plakat dočakal izbrisane

Plakat na vratih poslanske skupine SNS
Plakat na vratih poslanske skupine SNS FOTO: Dare Čekeliš

Ko je skupina izbrisanih med gladovno stavko prišla v parlament na pogovore s poslanci je na vratih poslanske skupine visel plakat, na katerem je pisalo "Vsi izbrisani vabljeni na ples, igral vam bo Jelinčič na puško mitraljez!!!!"

Novinarka časopisa Dnevnik je naslednji dan zapisala, da ji je podpredsednik SNS Sašo Peče priznal, da je njihova poslanska skupina izobesila ta plakat, vendar je kasneje podpredsednik državnega zbora to zanikal.

Peče je zatrdil, da noben poslanec stranke tega plakata ni izobesil in ob tem še poudaril, da sam s tem nima nič.

Preiskava ni obrodila ime

Kriminalisti so obiskali parlament, opravili razgovore, vendar krivca z imenom in priimkom niso našli. Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Peter Kralj je pojasnil, da se v primerih, kadar storilec ni znan, poda kazenska ovadba zoper neznanega storilca. Dodal je, da zbiranje obvestil poteka še naprej in da v primeru, če bi odkrili identiteto storilca, bi s temi podatki dopolnili kazensko ovadbo.

Poškodba zaradi grobosti Sintalovih varnostnikov
Poškodba zaradi grobosti Sintalovih varnostnikov FOTO: Dare Čekeliš


Kriminalisti preiskujejo še dva primera

Kar zadeva izbrisane, kriminalisti še vedno preiskujejo dva primera. Oba sta povezana z dogodki ob februarski gladovni stavki v stavbi Nove Ljubljanske banke na Trgu republike.

Sedmerica izbrisanih je namreč prijavila Sintalove varnostnike, ti naj bi jih ponoči, ko so se umaknile televizijske kamere, grobo vrgli iz stolpnice in pri tem enega od izbrisanih tudi poškodovali.

Prav tako pa ni zaključena zadeva zaradi lastnikov poslovne zgradbe, v kateri naj bi bila poškodovana preproga. S cigaretnim ogorkom naj bi preprogo v preddverju Nove Ljubljanske banke zažgali izbrsani. Banka je zato skupino ovadila zaradi uničevanja tuje lastnine in neupravičenega vstopa v tuje prostore.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1