Slovenija

Kdaj nisem plačal?

Ljubljana, 07. 04. 2009 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
49

Vzajemna, ki je s približno 900.000 zavarovanci največja zavarovalnica v Sloveniji, v opominu ne navede obdobja domnevnega neplačila. Enostavno pošlje novo položnico z dvakratnim zneskom plačila.

Največja zavarovalnica za prostovoljno zavarovanje s približno 900.000 zavarovanci ob morebitnem neplačilu ne navede obdobja izpada plačila. Opomin enostavno prišteje navadni položnici, brez obrazložitve. Stranka tako iz računa z dvakratnim zneskom ne more razbrati, za katero obdobje naj bi bila dolžna.

Vzajemna ne pošilja preglednih opominov.
Vzajemna ne pošilja preglednih opominov. FOTO: Kanal A

Na Uradu za varstvo potrošnikov so pojasnili, da ''mora biti zavezanec za plačilo iz pogodbenega odnosa seveda seznanjen, katerih obveznosti in za katero obdobje ni plačal''. Samo v tem primeru ''lahko ugovarja, da ima vse obveznosti poravnane, torej je logično, da mora imeti možnost preveriti, kaj dolguje''.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pojasnili, da morajo biti na računu naslednji podatki:

- datum izdaje,
- zaporedna številka, ki omogoča identifikacijo računa,
- ime in naslov davčnega zavezanca ter identifikacijska številka za DDV, pod katero je opravil dobavo blaga ali storitev,
- količina in vrsta dobavljenega blaga oziroma obseg in vrsta opravljenih storitev,
- prodajna vrednost blaga oziroma storitve z vključenim DDV in
- znesek vračunanega DDV.

Zakon o varstvu potrošnikov v zvezi z izdajanjem računov določa le, da je podjetje za prodano blago ali opravljeno storitev potrošniku dolžno izdati račun, razen če ni z drugim predpisom drugače določeno. Nadalje še določa, da mora podjetje potrošniku omogočiti, da preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na kakovost in količino kupljenega blaga ali opravljene storitve. ''Kakšna je obvezna vsebina opomina, zakon ne določa. Po našem mnenju bi moral potrošnik vsekakor tudi z opomina razbrati, za katero storitev oziroma obdobje je opomin izdan,'' so sporočili z ZPS.

Razložijo zgolj večjo zamudo

Na Vzajemni so pojasnili, da ''v primeru večje zamude oseba prejme priporočeni opomin, ki vsebuje vsako posamezno postavko z navedbo obdobja in zavarovanca''. Težava naj bi bila v tem, da imajo nekateri zavarovanci nase zavarovanih več oseb. Zakaj pa potem ne navedejo obdobja in zavarovanca, za katerega naj ne bi bilo plačano?

A stvari na zavarovalnici, ki je bila ustanovljena pred 10 leti, gredo počasi na bolje, saj pripravljajo ''spremembo izpisa, da bi v primeru manj kot štirih zamujenih terjatev podatke izpisali tudi na položnici''.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k8rc
07. 04. 2009 20.06
adriatic zakon nikoli nebi šel na vzajemno ker poznam določene stvari o katerih nebi pisal pa tudi če ga nimaš plačaš samo 15% tko če nimaš velikih problemov ti je vseeno za dodatno v YU nismo imeli dodatno kaj je zdaj to kje je socijala ? kdo služi na revežih ( VLADA) in ostali dokler ne boste vstali in na ceste ne bo nič
bešamel
07. 04. 2009 15.19
nemaveze: že res, da ljudje plačujejo z zamudo in, da morda na plačilo ne navedejo obdobja za katerega so plačali, vendar - v računovodstvu se zapira najprej stare terjatve, če ni posebej anvedeno kaj plačamo. Verjamem, da vaše uslužbenke to vedo. Torej, lahko se napiše obdobje. To, da nimate lepo nastavljene izpise iz programa je pa druga zgodba.
Tonček Balonček
07. 04. 2009 15.01
Vzajemna je še hujša od Sveta knjige! Nimajo niti evidence, če je kdo pri njih dvakrat dodatno zavarovan, saj je to očitno napaka, ni jih malo takih, ampak ne! Oni kasirajo eno permijo, za drugo te pa rubijo, terjajo dve premiji, če je tako razvidno iz papirjev, čeprav to ni možno, ker nihče ne bo dvakrat operiran za isto stvar npr. Ampak njihova obdelava podatkov je očino še v času Hipokrata!
etano
07. 04. 2009 14.22
nemaveze, če so vsi uslužbenci na zavarovalnici taki kot ti, pol razumem nesposobnost pri opisovanju terjatev. Sem bla pa tud sama zavarovana pr Vzajemni in te napake ne bom več nikol ponovila. To so taki šalabajzerji, pa noben ti ne zna v celoti svetovat. Pošiljajo te sem in tja in čakaš na telefonih 100 let, pa en ti govori tko, drug drugače, potem se že vse zmeniš, pa dobiš spet neko položnico, pa spet kličeš in se zmeniš, pol dobiš opomin in si ves besen, spet kličeš, pa ti rečejo, da ja, zdej, ko je pa že opomin, a ne, moraš pa pisno vlogo oddat. Obup! Prou ne spustijo te iz krempljev, čeprav že leta nimaš nč z njimi. Pijavke!
Tonček Balonček
07. 04. 2009 14.15
pajtlerblanka, pozabila si, da običajno ne prejmeš nobenega sklepa sodišča, ampak si vseeno zamudil rok za pritožbo....
Buena Vita
07. 04. 2009 13.48
kamasutra nisi edini.tako usodo je doživel moj sin,žal , zavarovalnica ni računala da imamo družinskega odvetnika, brez odvetnika bagri ne prideš do živega in ,prav je tako---zakaj se ljudje ne izpišejo,zakaj si pustijo z izsiljevanjem kratiti svobodno voljo
Uporabnik215111
07. 04. 2009 12.43
nemaveze Se ne strinjam z vami!!!! Kako pa so lahko potem meni poslali po dveh letih, ko sem prekinil zavarovanje ( katerega niso upoštevali ) poslali celoten izpis, katerega datuma nisem plačal oz katere mesece nisem plačeval zavarovanja???? Plačati bom moral vseeno, ker na zavarovalnici trdijo, da nikoli nisem hotel prekiniti zavarovanja oz. da ga nisem prekinil! Kradejo oz. kradete!!!!!
spicparklc
07. 04. 2009 12.28
nemaveze 07.04.2009, 12:03 Se opravičujem, ampak tako razmišljanje se da odpraviti z ustrezno izobrazbo s področja knjigovodstva in ustrezne zakonodaje ter malček volje. Problem zavarovalnic pa je večplasten: 1. v večini primerov so paradržavnen (beri: kaj pa nam kdo more) 2. nikoli še niso imele tehnoloških viškov (beri: mi smo mojstri ekonomike-ceno zvišaš pa je) 3. potratne do amena (lahko bereš kukr hočeš) 4. prepričane v svojo uspešnost in znanje (beri: zato si zaslužimo božičnico pa 13. plačo pa še nagrado, a ne) 5. dostikrat tudi zavajate in to hudo zavajate (beri: vse imate zavarovano, dokler ne nastane škoda) .... To da ne morete priložit ustrezne specifikacije...mislim, v pravih tržnih razmerah bi bili na mestu mrtvi, ne pa stečaj na obroke.
Urška Kastelec 1
07. 04. 2009 12.03
e, da vam jst zdej povem kako pa kaj, ker delam v zavarovalnici, sej nima veze kateri. na opominu NE MORE NIKAKOR biti naveden manjkajoči mesec plačila, ker na zavarovalnici nismo nobeni vedeževalci, niti nimamo nobene kristalne kugle, da bi znali razbrati, da je neki Janez Novak plačal 18.03.2009 premijo za december 2008. Ker večinoma ljudje ne plačujejo REDNO, ali pa pdveh mesecev ne plačajo, pa potem plačajo dva ali pa tri skupaj, pa še za tri naslednje mesece - SORRY - ne moreš NITI SLUČAJNO, kaj se je temu Janezu Novaku motalo po glavi, ko je nakazoval ta denar. POL SLOVENCEV PA ITAK SPLOH NE VE KAJ MAJO ZAENO ZAVAROVANJE IN KAJ PLAČUJEJO!!! Tako da najprej pomislite kaj plačujete, in da plačujete DO ROKA PLAČILA, ne pa takrat ko je plača ali pa penzija!!! Pa opravičilo vsem, ki ste pri plačilih redni in dosledni. LP
gasper111
07. 04. 2009 11.38
Kva vsi kar neki lapate v tri dni. Redno plačujte položnice pa ne boste imel nobenih težav - jaz jih nisem nikoli imel. Glede prekinitve pogodbe je pa stvar podobna kot v banki - če imate v banki denar na vezani vlogi ga tud ne moreš kr od danes na jutri dobit ampak si zavezan k pogodbi. Skratka obstajajo odpovedni roki in pri njih ni nič drugače. Verjamem pa da je vsako zavarovnje drago - DOKLER GA NE POTRBUJEŠ.
Tonček Balonček
07. 04. 2009 11.06
Eni dobijo plače 1., drugi 10., pa 15., nekateri pa po cele mesece nobene, plače namreč. Kakšno zvezo imajo s tem datumi plačila položnic!?
EnaBlond
07. 04. 2009 11.01
To ni čisto nič novega pri njih! Meni so zaračunali zavarovanje za obdobje, ko sem bila študentka! Dokazala status z vsemi potrdili, vendar njim je to vseeno. Itak so mi trgali z računa,. seveda pa jih lahko tožim, da dobim svoj denar nazaj, seveda pa nimam denarja, da bi jih! Tako, da je šla sedaj cela moja družina raje na Adriatic, tam pa nimamo nobenih težav.
delavec99
07. 04. 2009 11.00
položnice moraš plačat do 10. v mesecu ,drugače dobiš dvojno vsoto.NEUMNOST plačo prejmeš15.v mesecu..Vzajemna ...en kup ŠALABAJZERJU....samo za podorat po domače...
dolzvlado115
07. 04. 2009 10.50
sprajt
07. 04. 2009 10.48
Ne poznam človeka ki nebi imel problemov z Vzajemno...Meni so se tudi kar na tekoči račun vsedli brez opozorila brez vsega, v tem času sem bil prijavljen na zavodu in so mi vzeli ves znesek kaj sem ga imel, teh bogih 300€ našparanih, ko sem šel na sedež so me jezno gledli češ sej si sam kriv kaj pa nisi plačal čeprav sem že vse poravnall...Ne vem no neko podjetje ki skrbi za zdravje ljudi se obnaša do njih brezsrčno...
suzana82
07. 04. 2009 10.33
Kot marsikomu, se je pravtako pri meni zgodilo enako! Celo leto sem redno plačevala položnice, ko sem v naslednjem letu dobila opomin, da nisem poravnala v določenem mesecu dolga, glej ga zlomka, ko sem preverjala moje izpise in plačane listke je bilo poravnano vse do centa. Ko sem šla na njihov sedež, da bi preverila kaj se gredo, so bili vsi tiho in brez kakršnega opravičila ali razlage, zakaj je do tega prišlo me odslovili. Ko sem z njimi hotela prekiniti sodelovanje, sem se morala truditi celih tri mesece, da sem to uspela. Me prav zanima, kako bi se sami počutili, če bi to njim delali!
orangensaft
07. 04. 2009 10.01
hmm ja, ni vzajemna edina. Če slučajno "varčuješ" pri KD življenju, tudi ne navedejo, niti zaporedne št. obroka ne. Pol pa vohaj. Še danes sem 100%, da mam plačan 1 obrok preveč, ker imam vse položnice plačan opomin pospravljene od začetka do danes.
maal
07. 04. 2009 09.31
Jaz sem jih prosil, naj ukinejo moje zavarovanje najmanj 10krat, in ga niso, nato so zaradi prevelikega zaračunavanja vračali svojim zavarovancem cca 200 eur, meni niso hoteli vrniti, temveč so samovoljno zaprli "dolgovan" znesek, po ponovni prošnji, če lahko prekinejo, le tega niso storili, temveč vlekli pogodbeno razmerje še nadaljno leto in pol, sedaj me tožijo z izvršbo na moja sredstva za 300 eur.
MATJAZ4
07. 04. 2009 09.30
redno se to dogaja
DRmed
07. 04. 2009 09.18
Sploh ne vem zakaj vsi plačujete v to vzajemno? Ali sploh veste kake ugodnosti imate s tem? Osnovno zavarovanje itak plačujete preko službe. Dodatno zavarovanje vam krije tako malo stvari da se dejansko sploh ne splača, razen če imate kake kronične bolezni ali ste pa stari 70 let ko morate vsak teden k zdravniku.