Slovenija

Kdo bi moral med epidemijo koronavirusa pomagati osebam z demenco, ki tavajo naokoli?

Ljubljana, 27. 03. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
20

Starejši gospod, ima nekaj čez 80 let, živi sam, v bloku na Rakeku. Dementen. Bolezen napreduje. Odklanja pomoč, strgan, umazan, premalo oblečen tava naokoli, v trgovino gre nekajkrat na dan. Tako ogroža svoje zdravje in zdravje drugih. Center za socialno delo Cerknica kljub pozivom sosedov ne ukrepa. Kdo bi moral poskrbeti za dementne med epidemijo?

Starostnik z demenco ujetnik sistema?

Starostnik živi po pričevanjih sosedov v nemogočih razmerah, za čistočo in osebno higieno ne zmore poskrbeti sam, vsakršno pomoč sosedov, ki so mu jo nudili po smrti soproge in dokler bolezen ni tako napredovala, zdaj odklanja. Ne želi v dom starejših, ki mu ga je priskrbel polbrat, ne želi pomoči na domu, sprejme le topel obrok. Sosedje ne želijo biti imenovani, želijo pa na resen problem javno opozoriti, ker se jim gospod smili, pristojni pa kljub opozorilom ne naredijo nič, trdijo. Prepričani so, da je pri gospodu bolezen tako napredovala, da sam ni več sposoben razsodno razmišljati. “Gospod je bil pred boleznijo izjemno urejen, prijeten, težko je, ko vidimo, kako trpi, ko bi ga vsaj kdo umil, preoblekel, mu zamenjal posteljnino, mu pospravil, ga nahranil in ga, še posebej v tem težkem času varoval, da ne bi taval naokoli.” To, dodajajo, je dovolil, ko bolezen še ni tako napredovala, “zdaj se boji vsega, boji se, da bi mu kdo kaj vzel, počuti se ogroženega, preprosto ne razume, ker je bolan.” Gospod je bil tudi žrtev tatov, pravijo, “ki so ga pod pretvezo poznanstva z njegovo pokojno ženo okradli za nekaj stotakov.”

Dementni ljudje veliko tavajo naokoli in tako ogrožajo svoje zdravje in zdravje drugih. Nekateri so tudi agresivni, premalo oblečeni, imajo težave s higieno.
Dementni ljudje veliko tavajo naokoli in tako ogrožajo svoje zdravje in zdravje drugih. Nekateri so tudi agresivni, premalo oblečeni, imajo težave s higieno. FOTO: Dreamstime

Sosedje trdijo, da so na težave s tem gospodom, ki se ga “trgovke in določeni sosedje že kar malo bojijo”, opozarjali pred letom in pol, ne le s telefonskimi klici, tudi pisno, z imenom in priimkom, lokacijo bivanja, pa se Center za socialno delo Cerknica (CSD Cerknica) ni zganil. “Ko so le prišli, je njihovo pomoč odklonil, pojasnilo CSD-ja pa je bilo, nič ne moremo, imamo še hujše primere.”

Sosedje so ogorčeni, “gre nam samo zato, da človek ne more biti prepuščen sam sebi, da potrebuje ustrezno higieno. Ne hodi k zdravniku, ne jemlje zdravil, zato demenca samo napreduje, namesto, da bi jo z njimi upočasnil. Poleg tega trenutno ogroža ne le svojo, ampak tudi varnost drugih, česar pa se sam ne zaveda.”

Bo Center za socialno delo Cerknica po letu in pol opozoril le pomagal starostniku z demenco?

Na CSD Cerknica niso vedeli o katerem primeru govorimo, ker da jim nismo posredovali dovolj podatkov. Osebnih podatkov bolnega gospoda ne bomo razkrivali javno, smo pa CSD-ju opisali primer. Direktorica CSD Primorsko-Notranjska (sem sodi enota CSD Cerknica) Kristina Zadel Škrabolje je pisno zatrdila, da bodo “takoj pristopili k reševanju primera”, informacije pa, da je posredovala kolegicam na enoto Cerknica. “Zavedamo se pomembnosti in potrebnosti naše službe, ki jo z vso resnostjo in strokovnostjo tudi opravljamo.”

Sosedje se sprašujejo, zakaj CSD Cerknica po letu in pol opozoril ne pomaga starostniku z demenco?
Sosedje se sprašujejo, zakaj CSD Cerknica po letu in pol opozoril ne pomaga starostniku z demenco? FOTO: Shutterstock

Župan Cerknice Marko Rupar je po našem klicu reagiral nemudoma. Govoril tudi s starostnikovim polbratom in zatrdil, “poskušali bomo skovati taktiko, da bi bolnega gospoda, ki zavrača pomoč že od lani, ko mu je polbrat uredil posteljo v domu starejših, zdaj le prepričali, da pomoč sprejeme.”

Ob tem Rupar poudari, da v Cerknici tudi med epidemijo nemoteno poteka oskrba na domu, občina jo plačuje za 70 občanov. Hkrati financirajo domove starejših tistim, ki nimajo svojcev, ali dovolj prihodkov. Za pakete hrane še vedno skrbita Rdeči križ in Karitas, doda Rupar. 

V Sloveniji 50 tisoč dementnih ljudi, 10 tisoč jih potrebuje celodnevno pomoč, nadzor

S staranjem prebivalstva se izjemno hitro povečuje tudi delež bolnikov z različnimi oblikami demence, ki jih je v Sloveniji že skoraj 50 tisoč, pove primarij Mojca Muršec iz Enote za psihogeriatrijo, UKC Maribor. V začetku bolezni bolniki bolniki ob manjši pomoči bližnjih še lahko poskrbijo zase, z napredovanjem bolezni pa se sposobnost samooskrbe vse bolj zmanjšuje do popolne odvisnosti, pojasni primarij Mojca Muršec in doda, takšnih z napredovanimi stopnjami demence, torej tistih, ki že potrebujejo celodnevno pomoč, vodenje in neredko celo nadzor, je po oceni vsaj 10 tisoč.

S staranjem prebivalstva se povišuje delež vse bolj odvisnih bolnikov, še najhitreje delež bolnikov z različnimi oblikami demence. Teh je v Sloveniji po oceni že skoraj 50 tisoč. prim. Mojca Muršec, Enota za psihogeriatrijo, UKC Maribor

“Na vse to nismo pripravljeni in tega nas je lahko resnično strah. Vloga države pri pomoči bolnikov z demenco je ključna in država je tista, ki mora poskrbeti za povezanost vseh, ki se ukvarjajo z bolniki z napredovalimi oblikami demence, izdelati natančen protokol ukrepanja v nujnih stanjih, ter s tem zagotoviti dovolj časa za izdelavo celostnega načrta pomoči na domu ali ureditve institucionalne namestitve, ko je to potrebno. Problem je, ker v naši državi sploh ne vemo, kaj kdo počne na področju pomoči starejšim, ne vemo, kje kaj poteka, smo pa v situaciji ko s celostnim programom in protokolom izvajanja pomoči ne bi smeli več odlašati.”

V Sloveniji je po oceni vsaj 10 tisoč bolnikov z napredovalimi stopnjami demence, torej tistih, ki že potrebujejo celodnevno pomoč, vodenje in neredko celo nadzor. prim. Mojca Muršec, Enota za psihogeriatrijo, UKC Maribor

Spominčica: stiske oseb z demenco, ki živijo sami, njihovih svojcev in sosedov so izjemne

Kako pomagati osebam z demenco, ki živijo sami v tem zahtevnem obdobju, ko so vsi stiki odsvetovani? Na Spominčici – Alzheimer Slovenija – Slovenskem združenju za pomoč pri demenci pojasnijo, da imajo teh primerov izjemno veliko. Socialna delavka Polona Kečkeš pripoveduje, “na nas se obračajo svojci, ki ne upajo obiskati dementnih staršev, da ne bi tvegali okužbe s koronavirusom, sosedje, ki ne vedo, kako pomagati. Problem je, ker ti ljudje veliko tavajo naokoli in tako ogrožajo svoje zdravje in zdravje drugih. Nekateri so tudi agresivni, premalo oblečeni, imajo težave s higieno, za okolico je vse skupaj to zelo neprijetno.”

Osebo z demenco je potrebno čim bolj zaposliti, ji poiskati kakšno delo, ki ga še zmore opravljati (pospravljanje, pregled oblačil, razvrščanje knjig, pletenje…).
Osebo z demenco je potrebno čim bolj zaposliti, ji poiskati kakšno delo, ki ga še zmore opravljati (pospravljanje, pregled oblačil, razvrščanje knjig, pletenje…). FOTO: Shutterstock

Težava je, ker ti ljudje, ki živijo sami, zdaj nimajo nikogar. Tudi prostovoljci družabniki iz Spominčice ne morejo k njim. Zelo dobro se zavedajo, da je veliko takšnih, ki kakršno koli pomoč odklanjajo, na silo ne gre nič, opozori Kekčkeševa. Treba je poskusiti večkrat, jih pozitivno pretentati, denimo pristopiti s pojasnilom, “v teh časih vsem starejšim prinašamo sadje in jim izročimo košaro sadja ter tako poskušamo pridobiti zaupanje in se jim približati, sčasoma, z veliko potrpežljivosti, bodo morda sprejeli ponujeno pomoč.”

Dementni ne razumejo resnosti epidemije koronavirusa

Osebe z demenco zaradi svoje bolezni ne razumejo, kaj je koronavirus, zakaj je nevaren, zakaj ne smejo tavati naokoli. “Vemo, da gledajo poročila in slišijo marsikaj, a čez 10 minut jih veliko že pozabi vsebino.” Na Spominčici so zato pripravili nekaj nasvetov.

Nasveti za pomoč osebi z demenco, ki živi sama:

1. Zaradi bolezni se oseba z demenco ne zaveda in ne razume resnosti epidemije koronavirusa.

2. Osebi z demenco ne razlagamo o trenutni situaciji z virusom, ker jo lahko še bolj zmedemo.

3. Pogovorimo se s sosedi in bližnjimi, da bodo tudi oni pozorni na izhode osebe z demenco ter jih prosimo, naj jo, v primeru tavanja, usmerijo nazaj domov ali pokličejo nas.

4. Osebo z demenco je potrebno čim bolj zaposliti, ji poiskati kakšno delo, ki ga še zmore opravljati (pospravljanje, pregled oblačil, razvrščanje knjig…).

5. Osebo z demenco čim večkrat pokličemo, večkrat kot prej in se z njo na miren, prijazen način pogovarjamo, da je ne vznemirjamo. Na primer: preko pogovora jo poskušamo na miren način usmeriti, da je doma ali da bo šla v trgovino kakšen drug dan, da ji bomo mi prinesli vse potrebno in podobno.

6. Poskrbimo, da osebi z demenco doma ne manjka nič nujnega. Naj ima dovolj zaloge hrane, pripravljene zdrave prigrizke, daj ji je dovolj toplo in da ima tisto, kar si malega želi.

7. Z osebo z demenco skušamo biti v tem času še bolj potrpežljivi ter jo na miren in prijeten način usmerjamo, da je doma čim bolj aktivna.

8. Naj ima na voljo različne možnosti za aktivno preživljanje časa (risanje, branje knjig, štrikanje, križanke, uganke, televizija, radio, telefon…).

9. Stanovanje osebe z demenco naj bo čim bolj prijetno zanjo. Na manj očitno mesto pospravimo ključe, čevlje, jakno in drugo, kar bi osebo z demenco lahko spomnilo na odhod iz stanovanja.

10. Premislimo o možnostih, da oseba z demenco v tem času ne bi živela sama (jo vzamemo k sebi domov, ali se preselimo k njej).

SPOMINČICA

svetovalni telefon: 059 305 555 ali

E-pošta: svetovanje@spomincica

 

CSD zagotavlja, da osebo z demenco obiščejo tudi v trenutni epidemiji koronavirusa

S CSD Primorsko-Notranjska pojasnjujejo, da v primerih, kot je starostnik z demenco z Rakeka, “navadno informacije prejmemo od sosedov, svojcev ali drugih institucij, posameznika vedno obiščemo, kar bi storili tudi v trenutnih razmerah širjenja koronavirusa.”

Zatrjujejo, da posamezniku ponudijo pomoč - od denarne (javni denar, humanitarna pomoč, pomoč občine) do socialno-varstvenih storitev. Starejšim ponudijo dovoz toplega obroka, ali pomoč na domu (pri dnevnih opravilih, gospodinjstvu, druženje). Tistim, ki potrebujejo še več oskrbe, ponudijo namestitev v dom.

Bolnega posameznika, ki ogroža sebe ali druge, lahko sodišče prisilno namesti v socialno varstveni zavod

Ob tem Zadelova poudari, da “vse ponujene možnosti lahko realiziramo, če nanje pristane tudi posameznik, ki mu je pomoč ponujena.” Če pa oseba odklanja pomoč in je to mogoče pripisati težavam, ki so posledica duševne motnje ali demence velja, da CSD o tem obvesti lečečega zdravnika. “V primeru, da posameznik odklanja zdravljenje, ki ga potrebuje ter zaradi tega ogroža svoje ali tuje zdravje ali življenje, izda zdravnik potrdilo, ki ga CSD uporabi pri vložitvi predloga sodišču za prisilno namestitev posameznika v socialno varstveni zavod ali oddelek pod posebnim nadzorom psihiatrične bolnišnice ali predlaga druge milejše oblike pomoči.”

Če posameznik odklanja zdravljenje, ki ga potrebuje ter zaradi tega ogroža svoje ali tuje zdravje, izda zdravnik potrdilo, ki ga CSD uporabi pri vložitvi predloga sodišču za prisilno namestitev posameznika v socialno varstveni zavod.
Če posameznik odklanja zdravljenje, ki ga potrebuje ter zaradi tega ogroža svoje ali tuje zdravje, izda zdravnik potrdilo, ki ga CSD uporabi pri vložitvi predloga sodišču za prisilno namestitev posameznika v socialno varstveni zavod. FOTO: POP TV

Za dementne osebe je pogosto nujen skrbnik, ki ga določi okrožno sodišče

V primeru dementnih oseb je navadno posameznikom treba postaviti tudi skrbnika, pojasnjuje Zadelova, o čemer odloča okrožno sodišče na predloga CSD-ja ali drugega predlagatelja postopka. Skrbnik v celoti nadomešča voljo posameznika in zaščiti njegove pravice, koristi in interese. “Te osebe navadno ne prepoznajo, kaj je zanje dobro ali slabo, zato potrebujejo pomoč.”

“Sprejemanje v domsko varstvo pa je v tem trenutku problem, saj so domovi svoja vrata za nove uporabnike zaprli. Pozvali smo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da na sistemski ravni najdejo rešitve kam bomo lahko nameščali posameznike, ki potrebujejo domsko varstvo.” CSD Primorsko-Notranjska

Domovi med epidemijo ne sprejemajo novih varovancev

V trenutni situaciji, ki je povezana s širjenjem koronavirusa, s CSD Primorsko-Notranjska predlagajo, da CSD ali druge pristojne službe obveščajo o zaznavi oseb ali skupin ljudi, ki potrebujejo našo pomoč, saj storitve pomoči na domu izvajajo skupaj z 20 oskrbovalkami, ki so strokovno izobražene za pomoč ljudem. “Sprejemanje v domsko varstvo pa je v tem trenutku problem, saj so domovi svoja vrata za nove uporabnike zaprli. Pozvali smo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da na sistemski ravni najdejo rešitve kam bomo lahko nameščali posameznike, ki potrebujejo domsko varstvo.”

Vzvode za ukrepanje pristojni, torej prvo poklicani CSD ima. Bodo po letu in pol opozoril sosedov - zdaj še javno - pomagali starostniku z Rakeka? 


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
03. 04. 2020 15.38
+1
Kako ogroža zdravje drugih, če ni okužen? Halo? Okuženi starostniki pa kar ostajajo v domovih, je Gantar rekel njih pa res ne moremo v bolnice dajati! Bolano!
resslovenka
27. 03. 2020 13.35
+7
Res žalostno. Imamo tudi v naši okolici enega takega gospoda, ki mu je pred 2 leti umrla žena. Patronažna sestra pride, po v naprej določenem urniku, hrano mu dostavijo na dom. Občasno pride ena gospa, da opere kar je potrebno. Stanuje sam v hiši, ljudje ga vidijo tavati, ko je še zmrzovalo so ga videli ob 5h zjutraj tavati po cesti, v srajci, brezrokavnik, copatah... Večkrat ga policisti pospremijo domov, ker verjamem da poznajo primer in tega gospoda. Ker sam ne ve kje je in kam je namenjen. Ima 3 sinove in eno hčer.... Pa nimajo "časa" zanj. Eden od sinov pobere njegovo pokojnino za plačilo stroškov. Res, do skrajnosti žalostno. In otroci so po zakonu dolžni poskrbeti za svoje starše? Kdo nadzira take in podobne zgodbe? 😎
radimam?rnega
27. 03. 2020 11.13
+17
Zalostni primer.
Žac
27. 03. 2020 13.47
+0
Res zalosno. Upam da bo zapuscino uredil prej kakor umre. Pa ne mislit da mu zelim da umre. Da mu se be bodo ti sinovi mastili z njo. Ce nic drugega ima stan ali hiso.
bonkintos
27. 03. 2020 10.57
+3
To naj vprašajo praška-korintosa-makintoša-dobarja- politika--vertexsa..itd kako imajo urejeno.
Woltan
27. 03. 2020 10.29
+6
Kolk so pristranski na 24h,da komentarje brišejo.
TistoPravo
27. 03. 2020 10.15
+9
Sj tiste "niso" dementni...pa zavarovalniški agentje, pa razne potujoče trgovine...lovijo. ko te "trgovina zavoha", jo dobiš kar v svojo kuhinjo...vse za zihr upokojenske cekinčke
janezpodre
27. 03. 2020 10.14
+15
Demenca je starostna motnja, ki se s časom samo povečuje in je v tem primeru vsako sprenevedanje v stilu "noče v dom" odveč. Gospoda se naloži v rešilca odpelje v dom. Gospoda župana Rutarja bi pa opozoril, da naj končno zaflika tiste ogromne luknje v asfaltu pred edino trgovino, da si kakšen, tudi nedementen ne zlomi noge. Če je za ""cirkl" pred Cerknico dnar, bo pa še za mal asfalta na Rakeki, ane, župan.
Bsart
27. 03. 2020 09.33
-21
Koronavirus jim bo pomagal
AlternativeFacts
27. 03. 2020 09.31
-13
Ustavite konje.....Od kdaj pa sosedje določajo kdo je dementen in kdo ne?
jouža
27. 03. 2020 09.30
+39
CSD-ji so pri nas v realnosti vse drugo razen tega kar bi morali biti. Gre za VIP službo z zagotovljeno in enako visoko plačo plačo ne glede na to, če kdo kaj dela ali ne (z izjemo tistih, ki opravljajo delo na terenu) po sistemu "ne morejo me tako malo plačati, kot lahko malo naredim". Običajno se že od 7.00 ure čaka 15.00 uro in stoka, kdaj bo petek.
son?ece5
27. 03. 2020 09.29
+6
Ogulinova, saj rešuje vse, kar ni slovensko!
hotchilipoper
27. 03. 2020 09.11
+16
Država čaka,da se spraznijo domovi za take reveže
555ppp
27. 03. 2020 09.04
+1
Mladi jj-evci se bodo zihr javili
lusana
27. 03. 2020 09.03
+42
Seveda v prvem smislu svojci oz dediči, ko je pa potrebno dedovat se jih pa takoj najde cel kup, prej pa nobenega naokoli, res žalostno.
VolkBrenin
27. 03. 2020 09.01
+43
ubogi ljudje....in csd pa ostala čreda NIČ ....dokler se ne zganejo sosedi in mediji....in potem rešijo en sam primer...ker ga MORAJO zaradi javnosti... čeprav je to NJIHOVO delo ves čas....
devote
27. 03. 2020 08.44
+37
CSD zadnjič in nikoli več v tej obliki. damice iz naslonjačev bodo šle na UTD, in csd ji se ukinejo v tej obliki.
fairplayy
27. 03. 2020 08.43
+38
Ljudje so 40 let fizicno garali da imajo sedaj presetarji vse postlano in ta isti preseratorji majo te stare generacije za kolateralno skodo virusa in zavirslce denarnih tokov!!
fairplayy
27. 03. 2020 08.42
+47
Vazno da imamo sredstva za evakuacijo preseratorjev iz tujine placujejo pa jih taki revezi za katere potem ne bo prostega ventilatorja za predihavanje
Infraping
27. 03. 2020 08.29
+49
Žalostno. Treba bi ga bilo dati v dom.