Slovenija

Valentina Prevolnik Rupel kandidatka za ministrico za zdravje

Ljubljana, 03. 10. 2023 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.L., M.S.
Komentarji
293

Po skoraj treh mesecih čakanja je končno znano, kdo bo na čelu zdravstvenega resorja nasledil Danijela Bešiča Loredana. Ime, ki ga je premier Robert Golob poslal v državni zbor, je Valentina Prevolnik Rupel. Ta je napovedala, da bodo njene ključne prioritete dostopnost do kakovostnega zdravstvenega varstva, vzdržnost financiranja in opredelitev košarice pravic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je kandidatka za ministrico?
    03:58
    Iz 24UR: Kdo je kandidatka za ministrico?
  • Iz 24UR: Nova zdravstvena ministrica: kakšni so prvi odzivi?
    02:37
    Iz 24UR: Nova zdravstvena ministrica: kakšni so prvi odzivi?
  • Iz SVETA: Znana je nova zdravstvena ministrica
    03:31
    Iz SVETA: Znana je nova zdravstvena ministrica

 

Kandidatka za ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in članica strateškega sveta za zdravstvo pri premierju Robertu Golobu.

Prevolnik Ruplova je v prvi izjavi za medije povedala, da odločitev ni bila lahka ter da jo sprejema z veliko mero odgovornosti. Njene prioritete bodo dostopnost do kakovostnega zdravstvenega varstva, vzdržnost financiranja in opredelitev košarice pravic, je napovedala. Po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obliki, kot smo jo poznali doslej, košarica trenutno sploh ni definirana, je opozorila. Prevetritev sicer po njenih besedah ne bo prinesla zmanjševanja pravic. 

"Do sistema, v katerem so zdravstvene storitve, ki jih vsak prebivalec potrebuje, kakovostne in dostopne, bomo lahko prišli le s sodelovanjem z vsemi deležniki," je dejala. "Upam, da bomo zbrali toliko poguma in modrosti, da se bomo lahko osredotočili na prebivalca in njegove zdravstvene potrebe." 

Prepričana je, da bo zdravstveni sistem po zaključku njenega mandata vsaj nekoliko boljši, kot je danes. 

Kandidatka za ministrico za zdravje je o svoji bodoči ekipi v današnji izjavi za medije razkrila le, da jo bo sestavljalo nekaj znanih imen, s katerimi sodeluje že dolgo, in nekaj novih. Potrdila pa je, da Dorijan Marušič ne bo državni sekretar. V svojem mandatu je napovedala tudi sprejem več zakonov, vsi pa bodo po njenih besedah urejali prioritetne vsebine, torej dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev. Poudarila je, da se dostopnost ureja na več nivojih in v več zakonskih in podzakonskih aktih. "Vseh se bomo lotili celovito, tako da govorimo o uvajanju postopnih sprememb po korakih, v sodelovanju z vsemi deležniki, ki bodo celovito uredili sistem zdravstvenega varstva," je prepričana.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Bobo

Predlog kandidature je Golob v državni zbor poslal že danes. Po poslovniku državnega zbora se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, v tem primeru je to odbor za zdravstvo, nato pa ga mora na seji potrditi še državni zbor. Časa sicer ni veliko, nova ministrica mora priseči najkasneje 13. oktobra.

Z njenim imenovanjem bi bila vlada, ki je od julija brez enega člana, spet izpopolnjena. Z mesta ministra za zdravje je namreč julija odstopil Danijel Bešič Loredan, od takrat je ministrstvo za zdravje vodil premier Golob.

Valentina Prevolnik Rupel je po izobrazbi ekonomistka, leta 2008 je doktorirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani z naslovom doktorske disertacije Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu, so navedli v kabinetu predsednika vlade. 

Ekonomistka z izkušnjami na področju zdravstva

Na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe, prav tako tudi kot predsednica Znanstvenega sveta Inštituta za ekonomska raziskovanja. Predavala je na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Maribor. V zadnjih letih se je ukvarjala predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij. 

Kot članica Strateškega sveta za zdravstvo je sodelovala pri oblikovanju ukrepov za sanacijo zdravstvenega sistema, v preteklosti pa je delala kot svetovalka ministra za zdravje ter kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

"Prizadevala si bo za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu, in zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic," so še zapisali v Golobovem kabinetu. 

Da bi jo z veseljem videl na položaju ministrice za zdravje, je že pred tedni povedal tudi Erik Brecelj, predsednik strateškega sveta za zdravstvo. 

Po skoraj treh mesecih čakanja je premier Robert Golob izbral naslednico Danijela Bešiča Loredana.
Po skoraj treh mesecih čakanja je premier Robert Golob izbral naslednico Danijela Bešiča Loredana. FOTO: Bobo

V vladi naj bi se sicer obetalo več menjav. Potekali naj bi pogovori o razhodu z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ter kmetijsko ministrico Ireno Šinko, poroča Večer. Ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki za zdaj še ima podporo premierja, pa čaka interpelacija. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
04. 10. 2023 20.40
+1
Če je to izbor p.v. potem ne kaže na nič dobrega .znova izguba časa trpijo pa bolniki.
Branko Erčulj
04. 10. 2023 11.51
+1
Jo bo kdo vprašal kakšen je njen namen pri odgovoru na plandemijo že vnaprej znanih virusov in cepilne politike? Ali se bodo vsi izognili temu, kot da se jih nič ne tiče?
Potouceni kramoh
04. 10. 2023 10.05
+1
Bo skrajšala čakalne dobe kot obljuba Fajonova Tanja lani pred volitvami.30 dni do specialista.Bolniki.
Gutenberg
04. 10. 2023 09.34
+1
Do sedaj se je ukvarjala z obdelavo nekih zdravstvenih podatkov, s statistiko, neko raziskavo .... inštitut ... predavala na zasebni fakulteti ... Skratka nič izkušenj iz delovanja primarnega zdravstva, praktično nič dela v zdravstvenem sistemu (ni nujno, da je zdravnica, lahko bi bila v finančnem oddelku). Do sedaj samo teoretičarka, kot bo tudi naprej.
Finfer
04. 10. 2023 09.22
+3
Kaj bo ta nebogljena in naivna revica naredila proti ljubljanezarskim vampirskim tajkunom in podobnim lopovom v celi državi ki imajo v oblasti celotno zdravstvo in zdravstveno blagajno ter z lahkoto in neovirano ropajo to blagajno in denar skrivajo v davčne oaze!!
brabusednet
04. 10. 2023 09.21
+0
Teško bo rangirala v tropu napadalnih volkov.Hitro bo spoznala v kaj se je podala.Loredana so vsi predstavljali za najbolj strokovnega v državi.Pa se je pokazalo,da je daleč od tega.Z opravičilom Jankoviču je vse pokazal.
jodr
03. 10. 2023 21.58
-4
Ko že misliš, da zdravstvo ne more iti še na slabše, se pojavi Valentina.
Janez_53
04. 10. 2023 08.44
+4
Aha, ti nisi bil izbran za kandidata? No, saj se hecam. Ampak strokovnjak pa si, da lahko oceniš sposobnost nekega pravega strokovnjaka? Taki ste, nakladači s facebook fakultete za vsa področja.
txoxnxy
03. 10. 2023 21.08
+1
Še enkrat več vstran vržen denar in čas. Za nas in naše zdravje tem ljudem ni niti malo mar
za bojši jutri
03. 10. 2023 21.05
-2
Sam priimek Rupel ne pomeni nič dobrega , sploh pa ne, če je iz gnezda dimitrija rupla.
oježeš
03. 10. 2023 20.37
+4
Končno imamo kandidatko. Ni pa še ministrica, kakor pišejo nekateri mediji.
rogla
03. 10. 2023 20.14
+6
Želim, da bo uspešna!
patogen
03. 10. 2023 20.06
-4
Kubanec na Jutub je dobro pojasnil, zakaj levičarska fama o javnem brezplačnem zdravstvu na Kubi. zato, ker od 30 dolarjev mesečne plače ni kaj vzeti za zdravstvo. Si slovenci želimo takšnega zdravstva?
jodr
03. 10. 2023 20.05
-1
Golobnjak se bo do konca leta ukvarjal samo še sam s sabo; na odstrelu so še trije ministri, proti četrti ministrici pa bo vložena interpelacija. Podn od golobnjaka.
jodr
03. 10. 2023 20.23
-3
patogen
03. 10. 2023 20.03
-3
Takšnim volilcem kot Apostočina, bi moral najprej uvesti IQ test, če so sposobni, da so volilci. velja na splošno. ne razumejo in ne razumejo, padajo pa na kikirikanje. meni je vseeno, komu pokažem kartico zdravstvenega zavarovanja. Koncesionarju, ali zaposlenemu v državni bolnici, kot na Kubi naprimer. Samo oni tega ne razumejo... Lahko jim rišeš, pa bo pač mathilda morala narediti svoje...
SREBRNIBREG.
03. 10. 2023 20.11
+3
Ko boš plačeval iz svojega žepa ti ne bo vseeno kot je v Ameriki in, ko boš za zdravstvo dal pol plače kot tam v pri tvojih kavbojih kjer je privat zdravstvo boš tudi iskal svoj IQ.
Grma53
03. 10. 2023 20.57
-2
V Ameriki ti od plače nič od tega kar pokradejo pri nas ne ukradejo. Vzami kalkulator in izračunaj, koliko ti na leto solidarnostno pokradejo za zdravstvo, za penzijo, za šolstvo, itd. Pri nas je vse solidarnostno, da lahko potem nori politiki prekladajo iz enega sklada v drugega.
Janez_53
04. 10. 2023 08.56
+3
Grma53, ne podučuj nas, kako super je v "Ameriki"! Že tvoje znanje zemljepisa je beda. Katero "Ameriko" imaš v mislih? Južno, Srednjo, Severno? Ali pa govoriš o ZDA? In njihov zdravstveni sistem ti je všeč? Kjer za malce zahtevnejšo operacijo ali daljše zdravljenje morajo ljudje prodati hiše??? Čudi me, da takšen "strokovnjak" še vedno vztraja v Sloveniji, čeprav so mu vrata v "Ameriko" širom odprta! Ampak zdi se mi, da "Ameriko" poznaš le iz pocukranih žajfnic, kjer se ljudje v glavnem zabavajo, dolarji pa kar sami letijo na kup.
mojcd
03. 10. 2023 19.59
-1
ta igla na plošči se stalno zatika.....(ni važno levi, desni, tuji, naši, vaši....)
jodr
03. 10. 2023 19.59
-3
Nekega zaupanja mi tale gospa ne vzbuja!
SREBRNIBREG.
03. 10. 2023 19.58
+4
Ukiniti privat zdravstvo pa bo mir in tudi posrednike pri nabavi blaga. Takrat, ko je bilo pod državno komando ni bilo čakalnih vrst vendar nam tisto ni bilo prav. Sedaj pa jamramo zakaj je tako. Tako smo žal hoteli.
mojcd
03. 10. 2023 20.00
-4
patogen
03. 10. 2023 19.52
-1
Naloga Valentine in perjadi, je vzpodtaviti sistem javnega zdravstvenega varstva, kot je naprimer na Kubi. In kakršnega si levičarji želijo. Kot je izpovedal kubanec, pri 30 USD mesečne plače, ni kaj vzeti za zdravstvo, oziroma Kardeljanski prispevki in davki odpadejo. Ni kaj vzeti. Pravzaprav je bilo tako že v Jugi, o čemer sanjajo slovenski levičarski nostalgiki...
SREBRNIBREG.
03. 10. 2023 19.56
+2
Ja ti bi imel ameriškega kjer ljudje umirajo, ker si ne morejo privoščit zdravnika in zdravil in vse predal požrešnim koncesionarjem kot je to počel vaš Bručan s svojim in tvojim twitom vred.
patogen
03. 10. 2023 20.00
-2
VSAK v Ameriki si lahko privošči zavarovalnico, ki jo mora plačevati. Razlika med Ameriško zavarovalnico in ZZZS je le v tem, da je prva prostovaoljna, ZZZS pa obvezna. Ko kje bilo dano pri privatnikih na razpolago, da delavci sami plačajo prispevek za zdravstovo, ga je mnogo njih pustilo v bifeju. Za takšne si slišal.
SREBRNIBREG.
03. 10. 2023 20.02
+4
Sanjaj. Pravljice govori tistim kateri ne vedo kako je tam glede zdravstva ne meni.
patogen
03. 10. 2023 20.04
-1
Za 300 Eur mesečno, kolikor jaz plačujem javnemu zdravstvu, si v Ameriki GOSPOD. TV v sobi, klima, prijazne sestre. Drugače pa je zate, ki nič ne plačuješ.
SREBRNIBREG.
03. 10. 2023 20.12
+3
Farbaj ti stare mame, da plačuješ 300 evrov ne mene.
SREBRNIBREG.
03. 10. 2023 20.14
+3
To ti je več kot pol socialca edino kar s kletnim trolanjem skupaj z Ančko zaslužita. To vama je pa komaj za preživeti.
Janez_53
04. 10. 2023 09.03
+2
Patogen, prijazno ti povem: ne seri! Prej bi rekel, da si na sociali, ker pišeš neumnosti, ki kažejo na to.
Bratjeslovani
03. 10. 2023 19.38
+5
Pustimo se presenetit v dobrem smislu, čeprav težko verjamem, da je sploh kdo kos tej gnilobo, ki smo jo vsi skupaj ustvarili v zdravstvu.
otki2012
03. 10. 2023 19.21
-2
No vazn kaj je bila do danes, vazno je kaj bo od danes naprej. Zaprisegla bo tujsko legijo.