Slovenija

Kdo bo vodil novo stranko?

Ljubljana, 13. 04. 2000 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred napovedanim sobotnim združitvenim kongresom SLS in SKD bosta jutri, v petek, stranki na ločenih kongresih potrjevali akt o združitvi v novo združeno stranko. Priprave na kongres sicer tudi danes intenzivno potekajo, saj je še vedno odprtih nekaj ključnih vprašanj: kdo bo vodil novo stranko in kako se bo ta imenovala. Nova združena stranka naj bi v soboto podpisala tudi sporazum o koaliciji s SDS.

Predsednik države Milan Kučan se je danes ob pogovorih za rešitev politične krize v državi med drugimi posvetoval tudi s Francetom Arharjem, ki se je, kot je znano, dokončno odpovedal kandidaturi za predsednika združene stranke. Pred združitvenim kongresom krščanski demokrati in ljudska stranka tako nimata skupnega kandidata. Vendarle pa je znano ime morebitnega tretjega človeka. Med imeni za predsednika združene stranke se omenjata tudi imeni Franci Demšar in Andrej Bajuk.

Tudi o vsebini sporazuma med predsedniki treh t.i. pomladnih strank še vedno potekajo pogovori, predvsem po najnovejšem predlogu predsednika SDS Janeza Janše, da naj bi se podpisnice že v preambuli zavezale k spoštovanju referendumske volje ljudi in ustave ter si prizadevale za uzakonitev večinskega volilnega sistema.