Slovenija

Kdo bo zaščitil slovenske interese?

Ljubljana, 24. 05. 2007 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci SD in NP so na odbor DZ za okolje naslovili zahtevo za sklic nujne sejo o plinskih terminalih.

Poslanec skupine nepovezanih poslancev (NP) Pavel Gantar in poslanec SD Aurelio Juri sta danes na predsednika odbora DZ za okolje in prostor Rudolfa Petana naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora na temo načrtovane gradnje terminalov za utekočinjeni zemeljski plin v Tržaškem zalivu in v njegovem obalnem območju. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Gantar, se želijo seznaniti s stališči in aktivnostmi vlade v zvezi z načrtovano gradnjo.

Pavel Gantar je dejal, da se želijo seznaniti s stališči in aktivnostmi vlade v zvezi z načrtovano gradnjo.
Pavel Gantar je dejal, da se želijo seznaniti s stališči in aktivnostmi vlade v zvezi z načrtovano gradnjo. FOTO: POP TV

Po Gantarjevih besedah so se v Italiji očitno na vseh ravneh dogovorili in uskladili glede nameravane gradnje plinskih terminalov. Po njegovih informacijah naj bi zgradili vsaj enega, in sicer v Žavljah pri Trstu. Ob tem je poudaril, da je za tovrsten poseg v okolje treba najprej opraviti študijo o čezmejnih vplivih terminalov na okolje, ki do danes še ni bila izdelana. Dosedanje študije namreč ugotavljajo, da vplivi na okolje obstajajo, je pojasnil Gantar.

Poslanca sicer zanima tudi, ali medresorska delovna skupina za oblikovanje stališč Slovenije do problematike plinskih terminalov še deluje, od vlade pa pričakuje tudi pojasnilo, kakšne aktivnosti za zaščito slovenskih interesov izvaja na mednarodni ravni. Obenem Gantar želi tudi pojasnila v zvezi z gradnjo terminalov na slovenski strani.

Gradnja terminala tudi v Sloveniji?


Po besedah poslanca SD Aurelia Jurija se tudi na slovenski strani pripravlja gradnja terminala, in sicer za skladiščenje kerozina. Ta naj bi stal na območju Luke Koper, po besedah poslanca pa gre za gradnjo treh rezervoarjev z zmogljivostjo 20.000 kubičnih metrov. Kot je povedal, za gradnjo omenjenega terminala v luki nimajo gradbenega dovoljenje niti okoljevarstvenega soglasja, omenjeno vprašanje pa namerava odpreti tudi na seji odbora za okolje.

Protest proti gradnji terminalov
Protest proti gradnji terminalov FOTO: POP TV
Spomnimo, da je v Trstu pred dvanajstimi dnevi potekala velika manifestacija proti ekološko spornim projektom deželne vlade Furlanije Julijske krajine. Zbralo se je okoli tisoč protestnikov, predvsem okoljevarstvenikov, ki se ne strinjajo z načrti deželne vlade, ki bi korenito spremenili kakovost življenja ob Tržaškem zalivu.

Proti gradnji plinskih terminalov se je zavzel tudi poslanec SNS Srečko Prijatelj. Po njegovem mnenju terminali, poleg tega, da predstavljajo grožnjo okolju, pomenijo tudi grožnjo splošni varnosti. Poslanca skrbi predvsem možnost terorističnega napada. Ob tem je poudaril, da bi gospodarski razvoj moral potekati v smislu razvoja turizma in ne gradnji terminalov.

Terminal za Slovenijo ni sprejemljiv

Gradnja plinskega terminala na območju Luke Koper ni predvidena v nobenem aktu ministrstva za okolje in prostor, so pojasnili na ministrstvu. "Gradnja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu bi imela dokazano negativni vpliv na okolje,“ je pred štirinajstimi dnevi potrdil minister za okolje in prostor Janez Podobnik in dodal, da bi bil takšen energetski objekt z okoljskih vidikov nesprejemljiv tudi v Luki Koper. "Ker je Koprski zaliv del Tržaškega zaliva, tudi za kakšne druge objekte v Luki Koper ali Koprskem zalivu velja enaka ugotovitev. Tukaj je naše stališče jasno in nedvoumno," je dejal Podobnik.

Italijanska vlada bi utegnila pogojno podpreti gradnjo terminala, ki ga španska družba Gas Natural predlaga na kopnem blizu kraja Žavlje pri Trstu. Vlada v Rimu sicer pripravlja nacionalni energetski načrt, v okviru katerega bo odločila, koliko plinskih terminalov potrebuje Italija in katere so najprimernejše lokacije za njihovo gradnjo.

Deželna vlada Furlanije - Julijske krajine (FJK) pa je pred tem izrekla pogojno pozitivno mnenje o obeh načrtih za izgradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, tako morskega kot tistega na kopnem.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 05. 2007 20.02
Kje ste Jelinčič, Joras, Podobnika (komplet) in ostali naši domobranci? Mebda ne na Kubi spet?
Jethro
24. 05. 2007 17.19
Kakšen plinski terminal bi zdaj oni hoteli meti....malo resnosti s strani tortelinskih politikov...denar ni vse, če pa jim ga toliko primanjkuje, naj si zgradijo ta terminal nekje na jugu Italije,...me prav zanima kako bi to zgledalo za turizem?!?!? Še tisto malo morja, ki imamo bi oni zraven postavili te smeti!!! Zakaj mora mejiti s Slovenijo, ma naj si ga nesejo na sredino Italije, banda ena!!! Ajde okoljevarstveniki, na delo ;)