Magazin

Kdo je bil oče prvega slovenskega kombija in prikolice?

Novo mesto, 22. 06. 2019 16.49 |

Martin Sever.
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
37

Inženir Martin Sever je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne so izdelovali v nekdanji Industriji motornih vozil Novo mesto. Razstava o njegovem življenju in inovacijah se je za stalno preselila iz Tehniškega muzeja v Bistri v muzej IMV v Drgančevju v Novem mestu. O inženirju smo se pogovarjali z njegovim zetom.

Ideja o razstavi se je pred malo več kot letom dni utrnila ljubitelju tehnične zgodovine, zetu Martina Severja Srečku Gombaču iz Izole, saj je želel, da bi Slovenci bolje poznali Severjevo inženirsko-razvojno delo. Lotil se je dela in pripravil strokovno podlago. Izhodišče je bila njegova radovednost in povezanost z družino Martina Severja. "Osebno ga nisem poznal, sem pa poročen z njegovo hčerko Janjo," je dejal.

Martin Sever.
Martin Sever. FOTO: Srečko Gombač

V hiši Severjevih je našel veliko gradiva o inženirjevem delu in življenju. "Po pogovorih s člani družine, njegovimi nekdanjimi sodelavci in kolegi sem spoznal, da gre za človeka in strokovnjaka, ki bi ga morali imeti za zgled. Zato sem Tehniškemu muzeju Slovenije predlagal, da o tem pripravim razstavo. Preučevanje gradiv in postavitev razstave sta trajala več let," je pojasnil Gombač.

Zbirka se je zdaj iz Bistre preselila v Drgančevje, saj je Sever več kot dve desetletji vodil razvojne projekte v Industriji motornih vozil IMV v Novem mestu. "Normalno je, da so si v Muzeju IMV v Drgančevju želeli dobiti to razstavo v svoje prostore, saj govori tudi o pomembnem delu njihove zgodovine," je izpostavil.

Srečko Gombač, zet Marina Severja, je več let zbiral in preučeval gradivo o delu Martina Severja.
Srečko Gombač, zet Marina Severja, je več let zbiral in preučeval gradivo o delu Martina Severja. FOTO: Aljoša Kravanja

Sever je že v osnovni šoli kazal interes za tehniko

Še posebej so ga pritegnili motorna vozila in letalstvo. Kot otrok je testiral letalske modele, v gimnaziji pa se je včlanil v ljubljanski Aero-klub. Imel je bogato zbirko italijanske in nemške letalske literature. "Po drugi svetovni vojni je na Ljubljanski univerzi študiral strojništvo. Postal je tudi asistent profesorja Strune na oddelku za avtomobilizem. Seveda se je potem učil še vse življenje," je pripovedoval Gombač.

Znameniti kombiji niso bili uporabni zgolj za civilne namene.
Znameniti kombiji niso bili uporabni zgolj za civilne namene. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvo službo je dobil v Tovarni avtomobilov v Mariboru, kjer je delal kot konstruktor pri osvajanju proizvodnje prvih tovornjakov in avtobusov po češki licenci. Za IMV je začel delati konec leta 1957 kot vodja razvoja. Njegov prvi projekt sta bila zasnova in projektiranje novega kombija. "To je bilo prvo serijsko proizvajano vozilo v tedanji Jugoslaviji. V naslednjih letih so ga izdelovali v več deset različnih izvedbah," je izpostavil Gombač in dodal, da je bil tudi nosilec razvoja več deset tipov počitniških prikolic ADRIA, ki so jih, kot največji evropski proizvajalec, izdelovali v več kot petsto inačicah.

Prikolice Adria so zaradi Martina Severja postale prepoznavne po celi Evropi.
Prikolice Adria so zaradi Martina Severja postale prepoznavne po celi Evropi. FOTO: Aljoša Kravanja

Zakaj je imel tako pomembno vlogo pri počitniških prikolicah? Gombač je pojasnil, da je v izdelku prepoznal možnosti za donosno velikoserijsko proizvodnjo. Z inovativnim pristopom pri njihovem načrtovanju in izdelavi je dosegel, da so IMV-jeve prikolice z oznako ADRIA postale prepoznavne in zaželene povsod po Evropi. "To je omogočilo vzpostavitev zelo razvejane prodajne mreže in celo IMV-jeve lastne tovarne v Belgiji, pa tudi osvojitev večinskega deleža med evropskimi proizvajalci. Prikolice so bile najsodobneje opremljene in prilagojene posameznim tržnim segmentom v vsaki od držav," je razložil.

Sever je bil sicer redno zaposlen v IMV do konca sedemdesetih, vendar je po naročilu republiške vlade v osemdesetih za podjetje zopet vodil nekaj razvojnih projektov, predvsem na področju terenskih vozil za vojsko in nove serije IMV-jevih motornih vozil. "Kasneje je v okviru državne uprave vodil službo za kontrolo meril. Zbiral je gradivo o zgodovini slovenskega meroslovja ter o tem predaval, razstavljal in pisal. Doma se je ukvarjal še z vrtom in sadjem. Zasnoval in izdelal je napravo za sušenje sadja, za katero je prejel tudi nagrado Obrtne zbornice za najbolj EKO izdelek," je nanizal njegove podvige Gombač. Lotil se je tudi prvih poskusov razvoja mobilnih hiš.

Razstava o delu Martina Severja
Razstava o delu Martina Severja FOTO: Aljoša Kravanja

Navduševali so ga tudi čolni in letala

Že od majhnega se je zanimal tako za letala kot čolne. Morda tudi zato, ker je družina bivala tik ob reki in imela že zgodaj svojo jadrnico. Med poklicno potjo se ni imel časa ukvarjati z dejavnostima. "Kasneje je inženirju Bitencu pomagal pri obnovi letala 'vrabec', ki danes visi pod stropom brniškega letališča. S kolegom inženirjem Mazovcem pa sta snovala in sanjarila o izdelavi lastnega ultra-lahkega letala. Prijateljem v bližnjem veslaškem klubu na Ljubljanici je pomagal priti do lastnega plovila za prevoz turistov tako, da je izdelal načrte za gradnjo motorne barke Julija ter izpeljal njeno uradno registracijo," je pripovedoval Gombač.

Kaj je Severjev največji dosežek?

Občudovanja vredno je, da je s svojim znanjem in inovacijami skupaj s sodelavci omogočil redno zaposlitev skoraj 6.000 ljudem, meni Gombač: "Ob tem je širil tehniško zavest, ki je pripomogla, da se z avtomobilsko proizvodnjo uspešno ukvarjajo še danes."

Martin Sever v družbi sodelavcev ob svojem legendarnem kombiju.
Martin Sever v družbi sodelavcev ob svojem legendarnem kombiju. FOTO: Srečko Gombač

In kakšen je bil Sever kot človek? Gombač ga opisuje kot delovnega in prizadevnega človeka z izjemnim občutkom za soljudi, ki je zaradi inovativnosti vedno izstopal. "Med vojno je v Dachauu izgubil očeta, zato je moral že v mladosti veliko delati, da se je družina lahko preživljala. Delal je od jutra do večera, tudi na račun družine. Imel je veliko prijateljev. Neustrezna slovenska gospodarska tranzicija pa ga je zelo razočarala," je pripoved zaključil Gombač.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
23. 06. 2019 10.52
+6
Že leta 1934 smo v Sloveniji v Avtomontaži naredili prvi slovenski avtomobil poimenovan Triglav !
trdovrat
23. 06. 2019 10.16
+5
Vso priznanje tovarišu Severju in vsem takratnim junakom! Takih ne delajo več, če pa že komu uspe narediti podobnega, ga pa denarnofašistična konkurenca uniči! Ne glede na znanje. se morajo skoraj zastonj udinjati fašistokapitalističnjim mogotcem! SMRT FAŠIZMU
jakec1575
23. 06. 2019 09.44
+22
Prtikolica je bila končni izdelek in te prinašajo ekstra profit in smetano. Slovenija mora iti po poteh še več končnih izdelkov kot jih ima. tam se skriva uspeh.
brabusednet
23. 06. 2019 08.28
+2
Mnogo tega je bilo pokradenega na zahodu in prekopiranega.Potem pa izdelanega doma.To še danes počnejo socjalistični Kitajci potem pa prodajajo po svetu.Malo je bilo izdelkov povsem naše zamisli.Večina je bilo licenc,kot Tomos,TAM,Cimos,Reno,Ferguson in ostale.
JohnsonJohnson
23. 06. 2019 09.02
+1
Nabru3
23. 06. 2019 09.10
+22
@brabusednet, pa kaj bi ti rad? Šimfaš vse kar diši na domače in dobro. Ravno piše o tem, kako je bila Adria lider in daso jov evropi kopirali. Pa nič za to. Sds član?
slovenc59
23. 06. 2019 09.12
+10
Dej zbud se ti brabus !! Pa ne klaftraj v tri dni !!
Aijn Prenn
23. 06. 2019 09.20
+9
Ha ha ha ha... Mnogo več koristi si je s krajo pridobil zahod kot pa bivša juga. Kitajci in nekoč Japonci so pa druga zgodba.
korintos23
23. 06. 2019 10.10
+5
brabuss. tebe je tudi sosed naredil po licenci očeta, te to moti?
Centurion
23. 06. 2019 08.07
+29
Bodimo pošteni, večina tega kar se je pri nas v Jugoslaviji izdelovalo pod "našimi znamkami" se je izdelovalo po LICENCI. Torej vse glavne stvari od motorja naprej je bil plod znanja iz tujine. Ne rečem da naši strokovnjaki niso bili dobri, ampak govorit kako bi mi danes konkurirali svetovnim firmam je nesmisel. Jugoslavija je bil zaprt trg in vse te zaadeve so bile za nas super, ker druge izbire pač ni bilo.
Centurion
23. 06. 2019 08.11
+20
In ja vse zadeve danes imajo krajšo življensko dobo kot je nekdo spodaj omenil, tudi to je del neoliberalnega kapitalizma. Res včasih je bila neka stvar "večna" ampak obenem tudi zelo draga, danes kavni mlinček crkne, si pač kupiš drugega.
Aijn Prenn
23. 06. 2019 08.28
+13
Drži. Drži pa tudi, da je veliko JU licenčnih izdelkov pridobilo sloves boljše kvalitete od originalnih izdelkov in v tistih časih prehitelo izvorne firme s svojim nadaljnim razvojem.
Centurion
23. 06. 2019 08.37
+0
Dejstvo da vsak ki pridobi licenco ima možnost ta izdelek izboljšat ni logično da je po navadi lincenčni izdelek boljši kot "original" . primer Ruski Kalašnikov Ak 47 in Jugoslovanska Zastava M70
Aijn Prenn
23. 06. 2019 08.58
+5
Kolikor je meni poznano, so primeri, ko licenčni izdelek prekaša izvirnik značilni za Japonsko, potem se pa že konča ta zgodba in to ni tako samoumevno. En lep primer Honda vs Loncin. Katerega boš kupil, če količina denarja ni ovira?
Centurion
23. 06. 2019 09.20
+14
Še nekaj bi omenil namreč Češkoslovaška je bila pred drugo svetovno vojno ena izmed najbolj razvitih držav Evrope, in na svetu v rangu današnje Avstrije. Kar dosti izdelkov je Jugoslavija izdelovala tudi po Češki licenci.
Aijn Prenn
23. 06. 2019 11.01
+3
Čehi so bili vedno znani kot odlični na strojniškem področju in so taki še vedno in z veliko hitrostjo nadomeščajo tisto, kar so zamudili in izgubili po WW2. Škoda ne bi bila Škoda, če ne bi bili čehi čehi.
janez Kovač 1
01. 07. 2023 19.11
Samo ena naša uspešnica ,telefon,ki so ga kopirali po vsem svetu!
Banion
23. 06. 2019 07.49
+29
Legendarna prikolica in sindikalni dopust. Ja imamo Slovenci veliko znanja in kaj pokazati le politike imamo bolj trdoglave ki ne prepoznajo kaj je koristno in pravilno za razcvet države. Seveda je bilo treba v tranziciji marsikaj uničiti da nismo konkurirali temveč da sedaj moramo kupovati
murinar
23. 06. 2019 07.53
+11
tali?ni tom
22. 06. 2019 21.50
+37
je bil pa kobi za tiste caJTE ZELO LEP IN Z NAPREDNO OBLIKO, MERCEDES DENIMO JE BIL GRD ZA ZJOKAT! EDINO MOTORJA NI BLO PRAVEGA,PAČ,VSE SE NI DALO!sem ga tudi vozil,v gasilski verziji in lahko rečem da ni popolnoma nič zaostajal za zahodnimi bleščečimi znamkami!škoda da se je vse uničilo,znanje,razvoj! vse v imenu kapitala ,za nekoga!
jjanban
23. 06. 2019 09.33
+5
Haha, verjetno je bil prav motor najbolši v teh kombijih, bil je namreč mercedesov!
woche
22. 06. 2019 20.58
+49
Vozili bi lahko pri nas narejene avte, pa v tujino bi jih izvažali, da bi šel na dopust v neko državo in z ponosom gledal in rekel : "evo to pa je naš avto, ki ga proizvajamo že toliko in toliko let". Namesto tega pa so vse zapravili, žalostno kam smo prišli.
Cesar Millan - Vodja krdela
22. 06. 2019 21.36
-16
Ja kakšen pa je ta naš avto !!!! BREZ MOTORJA ,KI PA JE NEMŠKI MERCEDES !!!! ALI JE LAHKO KOLO BREZ POGONA KOLO !!!
kiwwwi
22. 06. 2019 20.44
+21
Kombi je bil izdelan izključno iz slovenskih delov. V Nemčiji so kupili samo polža za povezavo volana in koles. Žal so naročili napačnega in je prototip ob vrtenju volana v levo zavil v desno! Morali bi ga izdelati do razstave na sejmu v Beogradu. Razstavili so ga na splošno občudovanja, a niso upali povedati, da motorja sploh še nimajo.
tali?ni tom
22. 06. 2019 21.47
+17
tle je mal laž! sosed je kombi pelal v beograd na razstavo in zraven mojga fotra ko je šel v vojsko!
jjanban
23. 06. 2019 09.36
-4
In ta kombi, ki ga je tvoj sosed peljal, je imel vgrajen motor, ki ga je lastnoročno naredil tito na svoji stružnici!! Mogoče je pa imel pogon kremenčkovi!
janez Kovač 1
01. 07. 2023 19.12
PanterTheBlack
22. 06. 2019 18.53
+63
To so bili cajti pravi
Laki je malo nervozan
22. 06. 2019 18.32
+98
V Jugoslaviji smo imeli izredno razvito tehnično inženirsko znanje in tehniško kulturo in izjemne inženirje, po tako opevani tranziciji v kapitalizem pa je vse skupaj šlo v franže.Nič od tega se več ne ceni, kapitalizem proizvaja ceneni klump, da ti nek tehnični izdelek od nekoč slavne svetovne firme, ki je slovela po razvoju in inovativnosti crkne po dveh letih, da se ne more niti popravit več in pa na milijone ton uvoženega 22 karantnega kitajskega klumpa.
Krta?a 21
22. 06. 2019 20.09
+26
spectator935
22. 06. 2019 20.26
-25
V ju je bilo zelo malo kvalitetnih proizvodov v svetovnem merilu. 90 odstotkov industrije je bilo po licencah zahodnih drzav
ne rabimo predsednika
22. 06. 2019 20.29
+40
počasi bomo inženirje videli samo še v tehničnem muzeju
Cesar Millan - Vodja krdela
22. 06. 2019 21.38
-6
EJ JAPANAC TI TUDI ŠE TUDI SEVERNO KOREJEC NISI
march76
23. 06. 2019 08.01
-2
V Jugoslaviji je bilo zelo malo lastnih kvalitetnih proizvodov.Vse je bilo narejeno po licencah.Prodajalo pa se je zato ker je bilo pomanjkanje vsega meje pa zaprte.Takrat,ko so se meje odprle je bilo pa vsega konec.
Marko Jecelj
23. 06. 2019 09.18
+12
seveda. se posebej na področju prehrane. gavrilovič - zanič, podravka.... pfuj. da o fructalu in drogi sploh ne govorim. kr lepo nam je z hoferom pa sparom. teslo. in seveda elanove dile, uniorjevo orodje, tamovi terenski kamioni, turbine iz hidromontaže pa litostroja... metalna... sam klumpet?
march76
23. 06. 2019 12.15
+3
No,potem pa povej koliko dvigal je še Metalna prodala,ko je prišel na trg Liebherr,Indenna? Koliko tovornjakov je še prodal TAM,ko so Slovenci videli:MANe,Mercedese,Scanie....?Še naštevam?
flojdi
22. 06. 2019 17.39
+87
.O velikih ljudeh se premalo (z)Ve . (sploh eni manjši" jih ne marajo..
Arguss
22. 06. 2019 17.38
+145
Legenda .Poklonu ustvarjalnemu človeku, inovatorju,inženerju....Ne pa zdaj te naši kruhoborci na vladi.Ne tič ne miš.Se prav nč.