Slovenija

Kdo je glavni generator korupcije in zakulisnega političnega vpliva?

Ljubljana, 20. 02. 2024 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, A.B., M.P.
Komentarji
60

Na odboru državnega zbora za pravosodje se je razvnela živahna razprava o stanju na področju korupcije, ki jo je zahtevala stranka SDS. Kdo je torej glavni generator korupcije, klientelizma in zakulisnega političnega vpliva? No, člani odbora so po maratonski razpravi zavrnili vsa predlagana priporočila vladi, ki so jih pripravili v opozicijski SDS. Za njihovo sprejetje je glasovalo pet članov, proti jih je bilo devet. Državni zbor bo sicer o stanju na področju korupcije razpravljal na izredni seji v sredo.

Skoraj šest ur trajajoča razprava na seji odbora za pravosodje, je povečini minila v duhu medsebojnih očitkov o spornih praksah in primerih koruptivnih praks in afer v preteklih letih in desetletjih. Da predlog priporočil, ki so jih spisali v SDS, ne bo dobil podpore, se je nakazovalo že med razpravo. Poslanka Gibanja Svoboda Lucija Tacer je v imenu poslanske skupine napovedala, da bodo glasovali proti njihovemu sprejetju, kot razlog pa navedla mnenje zakonodajno-pravne službe DZ.

Ta je med drugim opozorila, da predlagana prva točka priporočila, ki se nanaša na izpolnjevanje dolžnega ravnanja vlade pri nakupu stavbe na Litijski cesti, ne konkretizira ukrepov za delo vlade, temveč posega v njeno pristojnost, da samostojno opravlja svoje funkcije, kar presega namen priporočila kot akta državnega zbora. V Svobodi soglašajo tudi z mnenjem zakonodajno-pravne službe, da je vsebina več predlaganih priporočil vsebinsko zelo podobna že sprejetim priporočilom, zato bi lahko šlo za njihovo podvajanje v istem sklicu državnega zbora.

Člani odbora so po razpravi zavrnili vsa predlagana priporočila vladi, ki so jih pripravili v opozicijski SDS. Za njihovo sprejetje je glasovalo pet članov, proti jih je bilo devet.

Hoivik o plenjenju državnega premoženja v privatne žepe

Poslanec SDS Andrej Hoivik je uvodoma nanizal že znane očitke, ki so jih v zahtevi za sklic sredine izredne seje državnega zbora popisali v poslanski skupini SDS. Med drugim je spomnil na afero spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti 51 za potrebe sodišč, na lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar, negospodaren nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, na ravnanje vlade v zvezi s spornim poroštvom družbi GEN-I in še nekatere druge.

"Ta vlada je nastala z enim samim namenom - plenjenje državnega premoženja v privatne žepe," je dejal. Očitki so torej najprej leteli iz desne proti levi. Hoivik je spomnil, da so stranke vladne koalicije v koalicijsko pogodbo kot prioriteto zapisale povrnitev zaupanja in integriteto politikom in nosilcem javnih funkcij, a so dosedanji način in rezultati dela vlade daleč od obljub in ciljev, ki so jih stranke obljubljale državljanom.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Bobo

Predvajal pa je tudi posnetek "premierjevega samopriznanja korupcije". "Pred dvema letoma smo slišali, kako boste upravljali korupcijo, zadnja dva meseca pa se ukvarjamo samo z računalniki in z Litijsko," je izpostavil Hoivik, ki je na tokratni seji pogreša predsednika vlade Roberta Goloba. "Spoštovani, ljudje vam več ne zaupajo. In tudi teh vaših igric, ki se jih zdaj greste, na njih več ne nasedajo," je dejal.

Pa tudi njegov strankarski kolega Branko Grims: "Vlada je odgovorna za svoje odločitve. Za njihovo izvedbo in njihov sprejem pa je odgovoren predsednik vlade. Tukaj je odgovornost in nikjer drugje." Tako je dejal glede afere sodne stavbe, obregnil pa se je tudi ob nesmisel samopreiskovanja.

'Dejavnikov, da se korupcija razrašča po ministrstvih, je več'

Po oceni ministrice za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Dominike Švarc Pipan, se je v zadnjih tednih izkazalo, da niti ministrstvo za pravosodje "ni imuno za vdore spornih poslovnih, političnih, kadrovskih in drugih praks, ki omogočajo sistemsko korupcijo".

Dejavnikov, da se korupcija razrašča po ministrstvih, je po mnenju Švarc Pipanove več. Vse pa se začne pri kadrovskih rošadah oziroma postavljanju struktur, "ki prirejajo dokumentacijo, prikrivajo informacije, ustvarjajo komunikacijske zidove med vodstvi ministrstev in drugimi ali celo grozijo z izgubo službe tistim javnim uslužbencem, ki bi kakor koli ovirali tovrstno ravnanje", je naštevala ministrica.

Izpostavila je tudi pomisleke vlade do predlaganih priporočil v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji, ki so jih pripravili v stranki SDS. Po predlogu SDS bi v priporočilo zapisali pet točk, ob čemer od vlade med drugim pričakujejo, da opravi razmislek, ali je še primerna za opravljanje funkcije skladno s prisego in ustavo. Pa tudi, da je bil kader na pravosodno ministrstvo premeščen še v času Janševe vlade.

Po oceni vlade predlagana prva točka priporočila po svoji vsebini ni priporočilo, ampak izraža mnenje, kako naj bi vlada delovala pri nakupu stavbe na Litijski cesti, pri čemer bi po oceni vlade lahko šlo tudi za prekoračitev pooblastil, je poudarila Švarc Pipanova. Po mnenju vlade je prva točka priporočila neustrezna, zato DZ predlaga, da takšnega priporočila ne sprejme. Več predlaganih priporočil pa se po ugotovitvah vlade vsebinsko nanaša na uresničitev priporočil državnega zbora, ki so bila sprejeta 16. novembra lani in predvidevajo enake ukrepe.

'Naša družba, ne glede na to, katera vlada je na oblasti, je ves čas prežeta s korupcijo in klientelizmom'

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin je spomnila, da je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ob nastopu svojega mandata podal usmeritve in navodila za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj ter naložil Policiji, da organizira delo kriminalistične policije tako, da bo preiskovanje kaznivih dejanj z elementi korupcije strokovno, hitro in učinkovito.

Korupcija
Korupcija FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu pripravljajo tudi novo resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024–2028, v kateri je tema korupcije posebej naslovljena, je med drugim izpostavila Dobrinova.

In še očitki v obratno smer. V nadaljevanju se je razvnela živahna razprava, ki je minila v duhu očitkov drug drugemu o spornih praksah in primerih koruptivnih praks in afer v preteklih letih in desetletjih. "Naša družba, ne glede na to, katera vlada je na oblasti, je ves čas prežeta s korupcijo in klientelizmom, česar v Levici ne odobravamo. Za nas obstaja ničelna toleranca do korupcije," je med drugim poudarila poslanka Levice Nataša Sukič.

Afere Patria, trgovanje z orožjem v času osamosvojitve, Janševe počitnice z zdravstvenimi dobavitelji in nezakonito strankarsko financiranje, so nizali koalicijski poslanci. "V vaših vrstah ste tolerirali ministre, ne pozabite, kakšne seje smo imeli še nedavno, ko so nekateri javno govorili, da bodo sodnikom trli jajca," je poudarila.

Svoj kotliček pa je pristavila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. "Kako smešno in neumno se mora zdeti našim državljanom, da Janez Janša ne dvigne pošte. Pa vsi vemo za to pošto, cela država ve za to pošto. Ampak njemu ni bilo pravilno vročeno," je pod žaromete postavila še eno črno piko iz časa Janševe vlade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minifa
28. 03. 2024 16.35
Odkar ni prišel Golob na čelu nihče ptičje gripe ni jemal resno.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.35
Naj negdo od naivnih pristašev navede vsaj eno korupcijo katera bi naj bila prisotna v prejšnji vladi. Od začetka nastopa te golobove perjadi pa na dnevnem redu korupcije,kraje,štrajki,podražitve skratka vse kar je možnega in nemožnega. Ampak plešimo plešimo ole ole hehehe.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.31
Kdo je glavni generator korupcije hehehehe????? Najbolj sem zadovoljen z golobovo vlado katera se javno norčuje iz naivnih revežev kateri so jo volili hihihihihi. Naj ostanejo še ogromno let saj so uredili vse potrebno za pomoč prizadetim v poplavah za zahvalo.Hohohoh
prinašalec2
21. 02. 2024 14.20
+7
Krivci so znani, zakaj imamo vse pristojne, visoko plačane organi, ki so dolžni postopati po zakonu? Kje so. Take razprave na DZ so luk in voda, pesek v oči narodu. Ukrepajte, prijavite, nadzorujte delovanje organov nadzora... Kaj zdaj tu nejasno?
peresni
21. 02. 2024 14.09
+3
Ste že slišali za tisti dovtip ....primite tatu!!!!!
zibertmi
21. 02. 2024 09.52
-6
oba politična pola sta ne samo do komolcev temveč cela v korupcijski marmeladi.zato pa so mediji večine naše dežele pisali o veliki korupcijski koaliciji
Darko32
21. 02. 2024 11.37
-5
Točno to, kar praviš. Če gledamo kako so si uredili zakonodajo, da nihče ne more priti zraven in če pride ga ne upšoštevajo, če začne opozarjati na korupcijo in kriminal in začnejo zlorabljati, da ne razumejo in nevem kaj še vse. Potem pa več takšnih primerov naredio, da se sistem na točki pravne varnsoti sesede, ker en drugemu ščitijo hrbte in prirkivajo svoje storjene napake. Tako POLIAJi recimo za malomarno delo se spustijo v spiralni sistem prirejanja, tožilci izgubijo ritem in so spravljeni na napačno pot in potem opravičujejo sebe, da obtožujejo na podlagi domnev in seveda če imajo oekipo še malo frizirajo dokaze in siočasno navadno onemogočajo preverjanje verodostojnosti dokazov. Sodniki pa spet gredo po liniji najmnjšega odpora in sami pristavijo lončke zraven. Lopovi, kateri najamejo odvetnike pa pazijo, da nebo kdo slučajno prišel na sled kriminalu in ukrepal v procesu. Posledično dobivamo razveljavitve sodb in plačilo odškodnin. Ali je potem to naše delovanje pravneg države še smiselno, če se za kriminal in prirejanja ter prirkivanja tem deli plača po več kot 5000€ in še več bi radi. Zato se strinjam, da je potrebno to temo odpreti na vseh nivojih in jasno in javno povedati. TAKO NE GRE VEČ NAPREJ.
SDS_je_poden
21. 02. 2024 09.36
-11
Necenzurirano je politično levi portal, ga sicer ne berem, ker mi gre levo navijaštvo enako na živce, kot desno na Nori24 ali kakšnem drugem desnem trobilu, AMPAK.... Včeraj so naredili seznam vseh korupcijskih afer, v katere je bil vpleten Jufka osebno ali pa paraziti blizu njega v samo zadnjih 20 letih. Teh korupcij je vsaj toliko, kot jih je sproducirala levica. Tako da dragi moji politiki, terajte se v tri lepe p.m. od prvega do zadnjega.
zibertmi
21. 02. 2024 10.31
+7
Jon Bacek
21. 02. 2024 09.17
-2
Aneks na aneks naše Alenčice, nadgradnja žel. postaje v Gorici, investicija je narasla za 24 mio.€ na 62 mio.€ za 250 potnikov dnevno. Gradnja moških zaporov Dobrunje, 73 mio.€ za 388 zapornikov, kar znese preko 188.000 € na zaornika.
Darko32
21. 02. 2024 08.57
+1
Največje leglo korupcije v državi je nesporno v sodni veji oblasti. Videli smo kako recimo skrivajo oporoke, kjer si na ta račun urejajo delo za naprej in seveda umetno opravičujejo plače in delovna mesta. Potem če gledamo tožiltstva, kjer namesto, da bi preganjali kriminal se raje lotevajo obtožb na podlagi domnev z ciljem, da opravičijo svoje delvono mesto. Videli smo primere, kjer se je obsojalo na podlagi domnev in sedaj vidimo kam je vse to pripeljalo. Če gremo naprej vidimo, da Policaji se driblajo samo kako bodo zasedli politične stolčke in še naprej držali svečo sistemski korupciji. Tako se recimo neke nesreče, kjer je splet nesrečnih okolišin zlorabljajo in češ kako narod je vse kriv in nato gradijo svoje opravičil oza delvona mesta. Posledično dobivamo, da dejsnkih problemov ne rešujejo, ker jih nočejo, saj nebi potem imeli več dela za naprej. Če gledamo generalno ni nobenemu od rpej navedenih, da se vzpostavi pravna država, saj nebi imeli več dela in bi morali delovna mesta ukiniti. Posledično pa dobivamo zlom ekonomije na celi črti. Videli smo kak omalomarno delajo izvedenci v priemru nakupa stavbe na LITIJSKI. Še revberili na terenu niso in so pisali kar na blef. Žal je to dejsnak slika delovanja pravne države in potem se čudimo stanju, kot smo. Rešitev je med drugim, da s euvede LUSTRACIJA in prepove delo vsem, kateri wso s eizobraževali v komunizmu in so kakor koli povezani prejšnjim režimom. Sodnikom, tožilcem omejiti mandate in POlicajem zaostriti kazenske sankcije in spremeniti zastaralne roke za kazenski pregon. Zdravstvo je posebno poglavje in je prav tako velika BULA.
Samo12
21. 02. 2024 08.28
+4
Leglo zla on korupcije oz sekta je dala priporočila proti korupciji🫣 naj počistijo svojo korupcijo, DARS, čista lopata, Intereuropa, Mercator, zemljišča, križarjenja, zemljišča, nepojasnjen izvor denarja, zaščitna oprema, vozila, ……………. Ti so zreli za psiho pregled, ker jim ne deluje nekaj v redu. Ne samo prepoved delovanja v politiki, izgnat jih iz države in prepovedat vrnitev
Jon Bacek
21. 02. 2024 09.06
-3
To, kar govoriš, pomeni, da bi trenutna vlada v istem momentu razpadla.
iskriv
21. 02. 2024 08.16
+6
Da je SDS z Janšem na čelu najbolj skorumpirana stranka je jasno vsem , le organom pregona ne ! V vsaki od treh Janševih vladavin se da dokazati nemalo koruptivnih dejanj , nekatera že mejijo na gospodarski kriminal , klientelizem in v škodo države za lastne koristi , koristi podpornikov in stranke SDS ! Da ravno SDS sklicuje sejo državnega zbora na temo korupcije je vrhunec cinizma , sprenevedanja in norčevanje iz ljudi ali pa želijo pokazati , da je Janez Janša borec ZA korupcijo in ne proti njej , za potrditev navajam samo nekaj primerov korupcije , kjer je glavni akter JANEZ JANŠA : prodaja Merkatorja , Nova KBM , LUKA KOPER, Prodaja SIJ Rusom , Ruski terminal , Janšev brat in Petan , čista lopata,TEŠ 6, Afera PATRIA , JANŠEVO NEPOJASNJENO PREMOŽENJE , Kredit pred volitvami Dijana Đuđić in Rok Snežič , Madžarsko financiranje SDS- ovega propagandnega aparata , Ventilatorji , Prodaja Planet tv , Izčrpavanje Telekoma na račun Nova 24tv,..........še in še korupcijskih dejanj SDS IN JANŠE in potem želijo zaradi ene stavbe , v katero so tudi sami vpleteni prikazati druge kot koruptivne , da bi oprali svoja kazniva in koruptivna dejanja , sramota !
zdravkob
21. 02. 2024 09.04
-1
Neverjetno. Kdo ga čuva? Kučan ga ima rad, ni druge razlage. Vsa levica ga ljubi in ščiti.
Jon Bacek
21. 02. 2024 09.08
+0
Ajanović Hovnik, koruptivna ministrica, Mateja Čalušić, zavajanje z diplomo, premalo izkušenj, Asta Vrečko, ukinitev muzeja Samostojne Slovenije, uvažanje tujcev, radiator Foto Pub, Alenka Bratušek, aneks na aneks pri gradnji 2. tira, Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, nakup sodne palače, objemanje župana Zoki-ja, ki javno govori, da on nikoli ne bo obsojen v Sloveniji Tanja Fajon, zunanja ministrica in predsednica SD, sodelovanje pri kriminalnem nakupu sodne palače ali podrtije za 7 mio.€, soodgovorna za plenjenje stranke SD, sramotenje Slovenije z njeno zunanjo politiko, Emilija Stojmenova Duh, Ministrica za digitalno preobrazbo Republike Slovenije, netransparenten nakup računalnikov za 7 mio.€ Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ, privat izlet z državnim Falconom za novo leto in obisk opere na državne stroške, vsakodnevno zganjanje cirkusa v parlamentu Vesna Vuković, sekretarka Svobode, kateri je PV Golob iz državne GEN-i nakazal preko 200.000€ še pred volitvami. Simon Maljavac, minister za solidarno prihodnost, izgradnja 3000 stanovanj v letu 2023, zapravil 5 mio € za tisk potrdil o dolgotrajni oskrbi in pošiljanje nepotrebne pošte. Robert Golob, laž za lažjo, vedel in sodeloval pri spornem nakupu sodne stavbe, politizacija RTV in vseh družb v državni lasti, klanjanje koruptivni EK.
Samo12
21. 02. 2024 11.04
+2
Ne laži kopriva, kaj ti ves kdo je kaj vedel. Pa ne razlagaj o politizaciji RTV. Vse kar naštevat je vaša sektaška vrlina. Ti sam zavajaj in laži, tako kot vsi tvoji. Zmage na volitvah pa se sektaši s puklastim na čelu ne boste več docakali
Ombolo
20. 02. 2024 21.58
+11
Generator korupcije je pohlep. Premile kazni so za redke, dokazano koruptivne.
4556
20. 02. 2024 21.47
-5
Moramo vedeti ,da je levica že na oblasti od l.1945 in da si je spletla tako močno kriminalno -mafijsko omrežje kjer imajo eni velikanske koristi in tudi tisti z drobtinicami so zadovoljni ,če dobijo še zase kakšno malenkost zato je tudi toliko bojazni ,da bi jim desnica odškrnila kos KORUPTIVNE POGAČE..
Jon Bacek
21. 02. 2024 09.13
-2
lambert
20. 02. 2024 21.46
-4
Katastrofa ... da vas ni sram ... vsaj priznajte da ga sprejete do onemoglosti. Aja Urška ... skoda besed za tvoj nastop. Ni ti pomoči... so psihologi že vse napisali o tebi. O moj bog. Do kdaj se?
4556
20. 02. 2024 21.35
-5
Ko levičarji ne morejo braniti svojih skorumpiranih --kradljivih izbrancev takoj usmerijo prst v nasprotno stran ,ali pa kot neki izgovor saj so vsi enaki .Daleč od tega desnim se dosti bolj temeljito gleda pod prste in se s pomočjo medijev še vsaka napaka še kako potencira na levem polu pa vsi pomagači od policije ,tožilstva KPK ,SOV--e medijev kriminal in nečednosti prekrivajo z vso vnemo.
biggbrader
20. 02. 2024 21.31
-5
Dokler bojo advokati a la Alexander zagovarjali največjega mafijca v Državi, pozabimo na izkoreninjenje korupcije.
natmat
20. 02. 2024 21.27
+20
Ko iščeš napake, uporabi ogledalo ne daljnogled Janez...v več kot tridesetih letih se je nabralo toliko smeti da se boš zadušil v njih...
biggbrader
20. 02. 2024 21.26
-13
Kresalka s Pogačarjem in stavbo, Pipanca z Boštjančičem in stavbo, isti majstori na Jesenicama, Tanja si nakazuje 13.000 na Villo,...sekretarji partije si kupujejo flete po dva milijončka, ampak ne Tolarjev.....lewa scena misli da drži Boga za .....ampak ljudem bo počilo tole obnašanje golobove Sirize !
son?ek11
20. 02. 2024 21.22
+21
Vauu, sds bi razčiščevala korupcijo???Hahahaha, a se hecajo??? Sds????? Pa kdo se norčuje,???
biggbrader
20. 02. 2024 21.21
-18
Udbopartijsko sodstvo, ki ni pretrgalo partijske popkovine, je generator vse korupcije.