Slovenija

Kdo je izdal Sovo?

Ljubljana, 30. 05. 2007 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor Sove je zaradi razkritja tajne lokacije napovedal preiskavo, s primerom pa se ukvarja tudi policija.

Mladića so iskali tudi s pomočjo Sove
Mladića so iskali tudi s pomočjo Sove FOTO:

24ur je sinoči objavil, da je nemška BND v sodelovanju s Slovensko obveščevalno varnostno službo (SOVA) iz poslopja v neposredni bližini Telekoma Slovenije prisluškovala telekomunikacijam. Pri iskanju srbskega vojnega zločinca Ratka Mladića naj bi s slovensko obveščevalno službo sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI5.

Na poročanje se je danes odzvala SOVA, ki je napovedala preiskavo zaradi izdaje strogo tajnih informacij. "V boju proti mednarodnemu terorizmu in drugim asimetričnim grožnjam SOVA aktivno sodeluje s tujimi obveščevalno-varnostnimi službami." Učinkovito preventivno delovanje v tem boju brez sodelovanja med partnerskimi obveščevalnimi službami po mnenju vodstva Sove ne bi bilo mogoče.

Direktor Sove Matjaž Šinkovec: Maščevanje, ker je vlada z razkrivanjem nepravilnosti v obveščevalni agenciji dregnila v osje gnezdo?
Direktor Sove Matjaž Šinkovec: Maščevanje, ker je vlada z razkrivanjem nepravilnosti v obveščevalni agenciji dregnila v osje gnezdo? FOTO: POP TV

Objava informacij o operativnem sodelovanju Sove s tujimi službami "lahko neposredno ogrozi operativno delovanje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in tujih obveščevalnih služb", je zapisalo vodstvo Sove v sporočilu za javnost.

Ker so zadnje objave v medijih "najverjetneje posledica izdaje strogo tajnih informacij z možnimi izjemnimi posledicami," je direktor Sove Matjaž Šinkovec v agenciji sprejel ukrepe, ki ustrezajo "resnosti situacije in so nujne za zaščito mreže tajnih operativnih izvorov agencije in drugih občutljivih segmentov njenega obveščevalnega delovanja".

Kot je znano, je včeraj poslanec LDS in član parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami Rudolf Moge izjavil, da naj bi si "vlada z razreševanjem nepravilnosti v Sovi nakopala jezo nekaterih drugih obveščevalnih služb." Vlada je namreč ugotovila, da je imela SOVA nezakonit t.i. črni fond. Moge je še povedal, da so se tja stekala finančna sredstva tujih obveščevalnih služb. "Po mojih vedenjih vsaj dveh, na svetovnem prizorišču zelo pomembnih služb,“ je še dejal Moge.

Člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb: Agenti Sove, osumljeni kaznivih dejanj, in nekdanji uslužbenci obveščevalne agencije, naj bi po neuradnih podatkih izdali podatke o lokacijah, od koder je nemška obveščevalna služba skušala pridobiti podatke o srbskih vojnih zločincih
Člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb: Agenti Sove, osumljeni kaznivih dejanj, in nekdanji uslužbenci obveščevalne agencije, naj bi po neuradnih podatkih izdali podatke o lokacijah, od koder je nemška obveščevalna služba skušala pridobiti podatke o srbskih vojnih zločincih FOTO: POP TV

Mednarodno sodelovanje Sove naj bi po trditvah vodstva obveščevalne agencije temeljilo na strokovnosti in zaupanju med sodelujočimi službami. "Namen sodelovanja Sove s tujimi obveščevalnimi službami je čim učinkoviteje prispevati k varovanju in pravočasni zaščiti tako interesov Slovenije kot tudi širših interesov Evropske unije in Nata," so sporočili iz Sove.

Agencija je o tajnih podatkih, ki so bili objavljeni v medijih 29. in 30. maja, obvestila generalnega direktorja policije in pristojnega državnega tožilca, saj ocenjuje, da "obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje".


SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
31. 05. 2007 11.42
Zalostno,da se SOVA da manipulirati z diletantskimi politikarji,ki ne vejo niti tega,da ena dobra tajna obvescevalna sluzba ni zato ,da se idiotski politikarji na njej profilirajo.
hhelena.si@gmail.com
31. 05. 2007 09.15
Namesto, da bi sprememba vlade prinesla nov zagon, napredek, lepšo prihodnost.... Sloveniji, se ukvarja izključno s preteklostjo, odkrivanjem "hudih" nepravilnosti in lansiranjem v javnost, vse v funkciji svoje večje popularnosti. Neodgovorno in nesposobno ravnanje bomo še leta čutili in konec koncov smo vsi državjani Slovenije ne pa "naši" in "vaši" !
Felix2
31. 05. 2007 07.41
ja, roko se strinjam s tabo. Če ne veš, je Terčon in LDS najbolj vpila, da se dela tajno in zadevo spravila v medije.
balon200
31. 05. 2007 07.37
Šinkovec je zaradi izdaje že predal zadevo kriminalistom. Prvega naj kriminalisti preiščejo tistega, ki je dal ukaz za izdajo in ki je največ trobil po televiziji,...začeti je treba torej pri glavi,..ki je zelo verjetno vzrok vsega tega.
tomi.passion@gmail.com
31. 05. 2007 06.27
Milan Kučan in Janez Drnovšek sta edina izdajalca v tej zgodbi. Izdala sta slovenski narod, živela na njegov račun in najbolj sta odgovorna, da se po državi širijo laži. Vse to zgolj zaradi dejstva, da sta se prvič znašla v položaju, ko oblast ni v njunih rokah. Pred sodišče oba dva in zapret ali pa še bolje, lopate v roke pa naj gresta delat, da se oddolžita slovenskemu narodu.
makajjezvami
31. 05. 2007 02.45
Ma kaj se tle neki greste. Če iz Sove bežijo zaupne informacije je za to seveda kriva Sova sama. Kaj pa je to za ena tajna agencija če ob vsakem pritisku nanjo pušča na vseh koncih in krajih.
kriss714@amis.net
31. 05. 2007 01.57
Spectator, zagotovo superiornejši od tebe. Kaj sem jaz vse dosegel v življenju tebe pač ne briga. In "o resnici" ne bom diskutiral s tabo, pa bodi spectator,auditor, ušesman ali pa kompletna udba in personam. Čez čaz ti bo mogoče potegnilo, katerega psa sem imel v mislih.
prisoten@email.si
31. 05. 2007 01.32
za zdaj pa še nobenga dokaza. če ima dokaze je čas da se začne soditi. vendar za zdaj še nič. samo nakladanje s strani vlade.
malasutra@gmail.com
31. 05. 2007 01.28
kdo je izdal sovo? zelo preprosto. janša. s tem, ko je začel drek mešati po njej. bravo premier. edino, kar bo v tej državi še ostalo bodo trije nepogrešljivi stebri demokracije: v sredini janša, na njegovi levi policija, na desni strani pa vojska. živela svoboda!
vborut@siol.net
31. 05. 2007 01.20
je je nad nami in oblaki je sluga JJ
Spectator
31. 05. 2007 01.12
kriss714, daj povej, si ti veliko dosegel v zivljenju? Si izjemno uspesen, bilo kje, denarno, izobrazbeno, sluzbeno..., da tako pametujes tukaj z izjavami "posodili psa...". Mislis da si intelektualno tako superiornejsi od vseh ostalih, samo ti ves kaksna je bila resnica, kaksna je zgodovina, kaj je bilo v ozadju..svet nima nikoli dovolj takih:)
kriss714@amis.net
31. 05. 2007 00.45
Zdaj vsaj vemo, zakaj Mladiča ne najdejo. Kaj, če bi jim cariniki posodili tistega psa?
darcs
31. 05. 2007 00.24
hahaha, gadni, stvarno si gadan a ne samo to, još i glup
gadni@email.si
31. 05. 2007 00.10
JJ je pač obramboslovec. Obvlada, kaj je potrebno storiti pred umikom. Uničiti vse, kar je uporabnega.
prisoten@email.si
31. 05. 2007 00.04
PraviSvobodnjak | spet argumentira
Zvonko Zupan
30. 05. 2007 23.32
Darcs,a tako se dela v vladi. Če mlatijo po njej, zato naj vse državne skrivnosti obelodani ,čudi se črnemu fondu,najde neke račune za zdravilce in to objavi kot Drnovškov zločin.Sova mora biti demokratična ,vsi vohuni morajo svojo dejavnost registrirati na registrskem sodišču,vsi vohuni vključno z nemškimi in britanskimi morajo Simiću prijaviti dohodnino,pojstle na mestnem trgu prijaviti kot boniteto.In da ne bi slučajno imeli kakšne protekcije,v vrsto se morajo postaviti in čakati tako kot mi navadni državljani.Fuj ,če drugače mislijo, Janša je začel kot anarhist in končal bo kot anarhist.............
malasutra@gmail.com
30. 05. 2007 23.29
temu bebcu od janše še ni dovolj klevetanja. spet je stegoval svoj umazani gobec ob obletnici nove revije. ej, ljudje, tipu se je definitivno strgalo. pa, to je že blazno. ta je tako zadet, da se res sprašujem, kaj še pripravlja.
darcs
30. 05. 2007 23.26
rasist, mal se skuliraj, saj ne veš kaj trobezlaš
yanker007@gmail.com
30. 05. 2007 23.13
U, a Ščinkavc je še živ, sem mislil da glede SOVE žvrgoli samo čukec Janez! Košir a maš kake dokaze, da je Rudolf razkril to vele skrivnost al spet samo na pamet obtožuješ glede na videz obtožujež.
Zvonko Zupan
30. 05. 2007 23.11
Maš prav,saj se mi res smili.Plačuje račune na obe strani