Slovenija

Kdo je Janez Poklukar?

Ljubljana, 11. 07. 2019 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
4

Janez Poklukar, ki ga je svet UKC Ljubljana izbral za novega generalnega direktorja, že ima izkušnje z vodenjem bolnišnice. Če bo dobil še soglasje ministra za zdravje, bo namreč v Ljubljano prišel z vrha jeseniške bolnišnice, ki jo vodi zadnjih pet let.

Verjetni novi prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za razliko od predhodnika prihaja iz zdravniških vrst. Za sabo ima obvezni program študija dentalne medicine, študij medicine pa je na ljubljanski medicinski fakulteti zaključil leta 2004. Po opravljenem strokovnem izpitu se je pred devetimi leti kot specialist internist zaposlil v jeseniški bolnišnici.

Področja njegovega dela so bila intenzivna medicina, kardiologija, angiologija ter interna medicina. Malo več kot leto dni je bil tudi predstojnik internega oddelka, kjer je skrbel organizacijsko, strokovno in poslovno vodenje oddelka.

Če bo Janez Poklukar dobil še soglasje ministra za zdravje, bo v Ljubljano prišel z vrha jeseniške bolnišnice, ki jo vodi zadnjih pet let.
Če bo Janez Poklukar dobil še soglasje ministra za zdravje, bo v Ljubljano prišel z vrha jeseniške bolnišnice, ki jo vodi zadnjih pet let. FOTO: Miro Majcen

Za vršilca dolžnosti direktorja bolnišnice ga je vlada imenovala po razrešitvi Igorja Horvata junija 2014. Horvata so razrešili zaradi malomarnega delovanja oziroma opravljanja dolžnosti, med drugim je bolnišnica v letu pred razrešitvijo poslovala z 1,2 milijona evrov izgube. Vodenje zavoda s polnim mandatom je Poklukar prevzel avgusta isto leto.

Že kmalu po tistem je takratni predsednik sveta jeseniške bolnišnice Dušan Krajnik ocenil, da so se krivulja napovedanega poslovanja in principi dela po novem direktorju spremenili, spremenila pa se je tudi klima med zaposlenimi.

Po nastopu funkcije se je Poklukar lotil korenite reorganizacije dela in poslovanja bolnišnice, med drugim je zmanjšal stroške nabave in cen.

Jeseniško bolnišnico bo Poklukar, ki jo je prevzel z 625.000 evri izgube, zdaj zapustil v zelenih številkah. Ravno danes je vlada sprejela sklep o zaključku sanacije, ki je bila uvedena decembra 2017. Konec lanskega leta je bolnišnica izpolnila cilje in namene sanacije, poslovala je s 183.000 evri presežka prihodkov nad odhodki in poravnavala vse obveznosti. Zgodbo o uspehu želi sedaj, kot je povedal danes, ponoviti še v UKC Ljubljana.

Jeseniško bolnišnico bo Poklukar zapustil v zelenih številkah.
Jeseniško bolnišnico bo Poklukar zapustil v zelenih številkah. FOTO: POP TV

Ne zgolj zategovanje pasu, pomembni tudi prihodki

Po predstavitvi pred člani zavoda pa je dejal tudi, da se vidi kot človeka, ki ne dela zgolj na zategovanju pasov, pač pa tudi na prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo pripeljali na UKC. Zavzel se je tudi za ustrezen nadzor in večjo transparentnost poslovanja klinik.

Med vodenjem jeseniške bolnišnice se je Poklukar sicer soočal še z drugimi izzivi. Pod njegovim vodstvom je v času gradnje novega urgentnega centra na Jesenicah več mesecev delovala mobilna vojaška bolnišnica Role. Širša javnost pa se ga spomni predvsem po januarskih medijskih nastopih, v katerih jo je seznanjal z aktualnimi informacijami po požaru v jeseniški bolnišnici, v katerem sta umrla dva bolnika. Tedaj je tudi sam pomagal pri evakuaciji bolnikov.

Poklukar sicer pogosto opozarja na razmere v zdravstvu in poziva k spremembam. Po odstopu ministra za zdravje Sama Fakina je pozval k nadaljevanju prizadevanj na področjih skrajševanja čakalnih dob, potrebnih zakonskih sprememb in ureditve načina financiranja zdravstva. Kot še posebej pomembno je takrat izpostavil spremembo zakona o upravljanju in vodenju zdravstvenih zavodov.

Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin.
Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin. FOTO: Miro Majcen

"Zdajšnji zakon namreč drži zdravstvo v primežu. Odgovornost vodilnega menedžmenta v javnih zdravstvenih zavodih je treba razpršiti tudi na druge deležnike, na srednji menedžment in nadzornike," je opozoril.

Kot predsednik združenja direktorjev slovenskih bolnišnic je Poklukar v času imenovanja Aleša Šabedra na čelo zdravstvenega resorja izpostavil, da slovensko zdravstvo za izhod iz nastale situacije "potrebuje politično voljo in kontinuiteto pri vodenju ministrstva za zdravje oziroma konsenz vseh političnih strank, dialog in dogovor z medicinsko stroko ter stroko zdravstvene nege in pa opolnomočeno vodstvo javnih zdravstvenih podjetij". Je tudi velik zagovornik vzpostavitve nove regijske bolnišnice na Gorenjskem.

Štiridesetletni Poklukar ima sicer nekaj izkušenj z delom v lokalni samoupravi. Med drugim je bil samostojni svetnik v Občini Gorje in član nadzornega sveta te gorenjske občine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nabru3
12. 07. 2019 13.22
+10
Možakar deluje zdrave pameti, pa ravno dovolj trmast, da bo uporabil primerna sredstva, če mu bodo "UKC dobavitelji" na dom pošiljali kurirje s "sporočili". Srečno!
maršal Broz
12. 07. 2019 08.07
+2
Še malo, pa se po začelo pljuvanje iz kletnih prostorov štaba SDS na Terstenjakovi.
Uporabnik113189
12. 07. 2019 11.00
+3
Na Trstenjakovi so kar zadovoljni, bodo modro tiho.
ivanveliki
12. 07. 2019 14.00
+3
Prej bojo pljuvali in ga ovirali člani unih, iz "moskovičeve vile".