Slovenija

Kdo je kriv, da imamo v Sloveniji tako visoke cene hrane?

Ljubljana, 02. 06. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Luka Černe, 24UR ZVEČER
Komentarji
489

Kdo je kriv, da imamo v Sloveniji tako visoke cene hrane na trgovskih policah, in kdo v prehranski verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže? Na to vprašanje naj bi vlada odgovorila z uredbo o pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, ki bo veljala najmanj šest mescev. V tem obdobju bo vlada spremljala cene pridelkov in izdelkov v prehranski verigi. Bo vladi s tem res uspelo obvladati naraščajoče cene hrane?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Draga hrana v Sloveniji
    14:38
    Iz 24UR ZVEČER: Draga hrana v Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: Visoke cene hrane
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Visoke cene hrane

 

Če je vlada meseca marca na eni strani predstavila, da so se cene živil pocenile, se potrošniki na drugi strani z njo ne strinjajo. Hrana se je v enem letu konkretno podražila. Kruh za več kot 17 odstotkov, kilogram testenin stane 47 centov več, deset jajc hlevske reje pa kar 72 centov več, kilogram piščančjih filejev pa za kar 1,20 evra več.

Za dobro četrtino so na ceni pridobili siri in skute, skoraj 30 odstotkov krompir in riž, daleč največ pa sladkor, ki se je podražil za več kot polovico. Mnogi trdijo, da je hrana zdaj cenejša v italijanskih trgovinah. Pa je to res? Identičen hruškin sok je pri nas dražji za polovico, testenine več kot 30 centov, olje celo za skoraj 70 odstotkov, za isto tuno Slovenci pri nas plačamo skoraj dva evra več. Pod črto, pri nas je nakup skoraj dvakrat dražji kot pri zahodnih sosedih.

Košarica
Košarica FOTO: Shutterstock

Prav zato je predsednik vlade Robert Golob napovedal, da bo vlada naslednjih šest mesecev spremljala cene hrane po celotni verigi – torej od kmeta do trgovca. Ugotovili so namreč, da cene hrane v Sloveniji ne sledijo cenam v Evropi. Kmetje odločbo pozdravljajo.

"Bo pa lahko mogoče imelo tudi to vpliv in pritisk na to, da bomo končno v verigi kmetje, živilskopredelovalne industrije in trgovine lahko vzpostavili dolgoročne pogodbe in s tem seveda stabilnost cen tako pri kmetu kakor tudi za potrošnike," je pojasnil Roman Žveglič, predsednik kmetijsko gospodarske zbornice.

Toda če na eni strani Slovenci po nakupih hodijo v Italijo, prihajajo pa Madžari k nam. V to jih je prisilila visoka inflacija, samo aprila je bila namreč kar 24-odstotna. 

V oddaji 24UR ZVEČER so o trenutnem stanju v trgovinah spregovorili državni sekretar z ministrstva za gospodarstvo Dejan Židan, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah in Janez Rebec, prvi mož podjetja Pivka perutninarstvo.

Židan je pojasnil, da je za prehransko verigo značilno, da si žogico podajajo različni deležniki. "Kmetje trdijo, da preveč pobere pridelovalna industrija in trgovina, oni trdijo obratno. Te nejasnosti moramo razjasniti, zato uvajamo pregled nad celotno verigo." Kot je zatrdil, je pomembno, da ne gre za to, ali bodo preprečili dvige, temveč ali bomo to kot potrošniki občutili na koncu verige. Vendar je pojasnil, da bo država imela podatke, kakšen del marže si torej posamezen del prehranske verige odreže. 

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Lahova je dejala, da je ta odredba velik korak naprej in da jo pozdravljajo. Vendar, kot je pojasnila, se je že zdaj pojasnilo veliko vprašanj na segmentu izvajanja metodologije, zato naj bi trgovinska zbornica zaprosila za sestanek na ministrstvu. "Prehranska inflacija je 16-odstotna, povprečje Evropske unije pa je 16,6-odstotno, tako da Slovenija ne izstopa," je dodala.

Košarica
Košarica FOTO: Shutterstock

Tudi Rebec pozdravlja to odredbo, da se uvede nek sistem spremljanja cen, vendar je enako kot Lahova mnenja, da je odredbo treba še metodološko dodelati. "Precej na hitro je bila objavljena, ni bilo usklajevanja med kmetijsko industrijo in trgovci," je dejal.

Židan mu je odvrnil, da se je vlada tega lotila previdno. "Odredba je bila objavljena, prične delovati čez mesec dni, prvo poročanje bo 14. avgusta. Z vsemi deležniki moramo razčistiti, kje vidijo potrebo po spremembi, zato je mesec dni pred veljavo odredba zunaj. To ne bo srečevanje pred javnostjo, želimo vzpostaviti sistem, ki deluje. Kot vlada imamo pravico, da vzpostavimo transparenten sistem spremljanja, kaj se dogaja," je odvrnil. 

Lahova je prepričana, da bi morali začeti z vpogledom v poslovne rezultate za leto 2022, kjer je jasno razvidno, da so čisti dobički v trgovini nižji od leta 2021, in to za devet odstotkov. "Vlada bi lahko z vpogledom v bilančne podatke ugotovila, kakšna je situacija pri posameznih delih živilske verige."

"Mi smo šli iz krize v krizo," je dodal Rebec. "Lani je bilo nekaj več dobička, vendar je izredno nizek. Imamo nižji dobiček od obrestnih mer, ki so trenutno na trgu. Dovolj je, da preživimo in da ohranjamo to industrijo, ki je steber neke samooskrbe. Celotna veriga mora zdržati in delati z dobičkom. To je nujen pogoj." 

Pšenica
Pšenica FOTO: Shutterstock

Židan je prepričan, da je sistem dobro nastavljen in verjame v njegovo delovanje. Omenil je ekspertno skupino, ki bo delovala na tem področju. Torej, ko bodo podatki prišli do agencije za kmetijske trge, bo te iste podatke v roke dobila tudi ta ekspertna skupina, kjer bodo predstavniki kmetov, industrije, trgovine in vladnih služb.

Lahova pa ni povsem prepričana o ekspertni skupini. "To o ekspertni skupini, ki naj bi to pregledovala, to ni predmet in vsebina odredbe, to prvič slišim. Potrebno je formirati res ekspertno skupino, ki se s tem profesionalno ukvarja, nikakor ne mi med seboj," je dejala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
03. 06. 2023 15.51
-1
Kdorkoli kaj prodaja, je pohlepnež. Baraba bi rad iztržil čim več. Tako tisti, ki izdeluje in prodaja lopate ali avtomobile, ali tisti ki prodaja svojih 8 ur dela.
Covid 19
03. 06. 2023 10.40
+1
Ali veste kaj si trgovci mislijo o vas, nas?? Da smo raja pripravljena na vsemogočo manipulacijo. Direktorji in vsi,tepci, ki sodelujete v izkoriščanju prebivalstva bi morali biti zaprti.Prvo me posilite s 300 % maržami,potem kršite mojo zasebnost in me na moj osebni mail,sporočila itd. posiljujete z reklamami, čeprav vam vrnem, da nehajte..Gledam resne stvari na you tubu in vskočite,spet s posiljevanjem z reklamami rekoč,kako je pri nas vse in in poceni.. Seveda se vam milijonarjem zdi vse poceni.. Kaj mi preostane! Edino, da vas tožim.
džonborno
03. 06. 2023 10.05
+4
In kaj bo bolje, ko bodo ugotovili da trgovci lupijo? Pred meseci so delali neke otročjeprimerjave za "košarice" brez haska in epiloga, zdaj bodo gledali kalkulacije. Trgovci imajo že desetletja vzvode kako skriti zaslužek. Ker sem dobavitelj Merkurju lahko povem, da izdelek, ki ga od mene dobijo po neto ceni 28 EUR brez DDV v maloprdaji (z DDV) stane 74 Eur!
jutri_pa_res
03. 06. 2023 16.35
-1
Torej, če bi ti to sam prodal, bi se kupci vsuli na tebe. Kaj čakaš?
Osatec
03. 06. 2023 10.02
+1
Kriva je izključno politika! Tako kot pri tajkunih - če bi njihova nečedna ravnanja obravnavala drugače, bi bilo pač vse drugače. Tako pa...! Seveda pa smo v prvi vrsti krivi mi volilci, ki volimo take poslance, kot so. Važno je, da je naš - pa to ni res. Samo poglejte parlament!
larionov
03. 06. 2023 09.46
+1
Če država zviša davek na določen izdelek, bom kot trgovec zviso ceno
kapljač1
03. 06. 2023 09.43
+1
Kaj so počele vse vlade do sedaj ? Že zdavnaj bi lahko nadzirali cene.
MladInPerspektiven
03. 06. 2023 08.16
+4
Kdo je kriv hahahaha se ve vse vlade do sedaj, ki niso zaščitile naših kmetov in predelevalne industrije temveč pustila, da so Slovenijo preplavile tuje multinacionalke na začetku z nizkimi cenami, kasneje pa počasi dvigovale v nebo. Druga stvar pa je Slovenci smo itak takšni hočemo za 3 dni obogateti ....
mr.poper
03. 06. 2023 08.02
+2
Naši prehranski trgovci imajo na Ferrari cene do 70% popusta z mislijo da smo nepismeni .
Betuul
02. 06. 2023 21.51
-2
Golob vladar! Čenam ne dvigneš plač in penzije tako kot treba! Bo tako kot v Rdeči Kapici
Covid 19
02. 06. 2023 21.10
+9
Slovenski trgovci dobesedno KRADEJO IN S TEM POVZROČAJO SOCIALNE IN ZDRAVSTVENE TEŽAVE.Medtem,ko se oni kopajo v milijonskih dobičkih, se vse več ljudi komaj preživlja z enim obrokom na dan, tudi otroci.Pohlepa trgovcev ni dovolj samo ustaviti, treba ga je zatreti,pogaziti nujno in čimprej. Ljudje ob meji z italijo hodimo spet kot nekoč k njim po nakupih,saj je veliko osnovnih izdelkov, pašta,riž,moka,olje kava... ponekod za polovico cenejše kot pri nas,škoda, da se tu ne da objavljati računov.. Vedite, da so radenska in fructalovi sokovi, skratka slovenski izdelki v italiji veliko cenejši kot pri nas.. Pa koga vi nategujete? Osebno ne stopim več v slovensko trgovino, tako kot mnogi iz naših krajev.. Merkator, spar, tuš.. H.. ebite se..
03. 06. 2023 08.04
Covid 19 a si prepričan da so za te cene krive samo marže trgovcev
MladInPerspektiven
03. 06. 2023 08.17
+0
Covid 19 kateri SLOVENSKI trgovci pa hahahahahahah jih NI. Tuji trgovci v Sloveniji pa so
Betuul
02. 06. 2023 21.03
+1
In kaj nuca dvignat penzije za 5% ! Še v istem mesecu je šlo vse kar potrebuje potrošnik ! za 30% gor! Ker je to vse taktično povezan z bankirji in finančniki in Golobom vladarjem, ki to dopušča! In je njem všeč da nas 🤌! Pač en tak k misli; in mu je stopli v glavo! da nad vsem roko gor drži🤏
Betuul
02. 06. 2023 20.57
+3
Saj cene hrane niso visoke v primerjavi z državami v eu! Samo plače nam niste dvignal skladno s hrano! Pravzaprav je, če se išče krivca ; to kriv Golob vladar! Sicer pa ni čas za iskanje krivca in kazanje s 👉👈prstom ! Ampak je čas za rešitev! Glede na rebalans;! gospodinjstva pričakujemo poletne prehrambene bone; zaradi visoke hrane !
duhccc
02. 06. 2023 20.50
+4
kdo le vlada ce se delajo neumne kao ukrajina kriva za podrazitve to prodajajo ljudem.....blo par dni nazaj na 24 ur da se bo se sadje podrazilo itak perejo mozgane in se hocjo izogniti recesiji ,,,
Miškolin1890
02. 06. 2023 20.24
+4
Zakaj se ustavit pri prehrani?! Tehnika je tudi dražja. Pojdite na nemški amazon in primerjajte cene tehničnih izdelkov. Izdelek istega proizvajalca in isti tip izdelka v Nemčiji tudi 30% ceneje.
jutri_pa_res
02. 06. 2023 19.11
+0
Pojdi sam kupit h kmetu, ki pravi, da kumarice trgovcu proda po 0,80 Euro. Zakaj jih bo tebi prodal po 2 Eura? Prav vse, od zelenjave do mesa ne boš pri kmetu ali na tržnici dobil prav nič ceneje kot v trgovini. Kako so torej trgovci oderuhi?
03. 06. 2023 08.07
+2
Pa še stroškov s prevozom in prodajalno nima
setisfekšn
02. 06. 2023 19.04
flojdi
02. 06. 2023 18.45
+3
.marze..in vlade ki dopuscajo preVlado storitvenikom
kakorkoliže
02. 06. 2023 18.04
+6
Če sesteješ pohlep trgovcev, tiho odobravanje oblastnikov in podpihovanje preko plačanih medijev dobiš trenutne napihnjene cene.
ich123
02. 06. 2023 17.40
-3
Ptičja vlada !!
Tomvojo
02. 06. 2023 17.39
+1
Pohlepneži vseh vrst, barv....