Slovenija
Oglas

Kdo je letos med najprodornejšimi zdravniki in farmacevti v regiji?

Ljubljana, 27. 02. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med finalisti 10. International Medis Awards trije predstavniki Slovenije.

Mednarodna strokovna komisija natečaja International Medis Awards for Medical Research je zaključila ocenjevanje 242 znanstvenoraziskovalnih prispevkov. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je tokrat ustrezalo 148 prijav. Mednarodna strokovna komisija je izbrala tudi 18 finalistov; med njimi so trije predstavniki Slovenije. Natečaj že deseto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov držav srednje in jugovzhodne Evrope. Zmagovalci po posameznih področjih bodo znani 7. marca 2024.

Slovenski finalisti 10. International Medis Awards (z leve): doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm., dr. Luka Roškar, dr. med., dr. Jure Urbančič, dr. med.
Slovenski finalisti 10. International Medis Awards (z leve): doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm., dr. Luka Roškar, dr. med., dr. Jure Urbančič, dr. med. FOTO: Arhiv ponudnika

Iz Slovenije prihajajo trije finalisti:

Doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm. (farmacija) iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik s članom "Real-world outcomes of immunotherapy with or without chemotherapy in first-line treatment of advanced non-small cell lung cancer", ki je bil objavljen v znanstveni reviji Frontiers in Oncology. V raziskavi pridobljeni podatki pomagajo onkologom in pacientom pri sprejemanju informiranih odločitev o zdravljenju. 

Dr. Luka Roškar, dr. med. (ginekologija) iz Splošne bolnišnice Murska Sobota s članom "Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling", ki je bil objavljen v znanstveni reviji Cancers. Raziskava nudi vpogled v molekularne značilnosti raka endometrija, kar lahko pripomore k boljšemu razumevanju te bolezni in njenega napredovanja.

Dr. Jure Urbančič, dr. med. (pulmologija in alergologija) iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s članom "Transcriptomic Differentiation of Phenotypes in Chronic Rhinosinusitis and Its Implications for Understanding the Underlying Mechanisms", ki je bil objavljen v znanstveni reviji International Journal of Molecular Sciences. Predloženo delo je pokazalo nove vpoglede v molekularno strukturo kroničnega rinosinusitisa (vnetja nosne sluznice in sinusov), ki je še vedno večinoma neznano področje genov in proteinov, sestavljenih iz poti, ki jih bo mogoče ciljati s prihodnjimi biološkimi zdravili.

Zmagovalcem na slavnostnem dogodku podelijo bronasto plastiko Bodočnost (The Future), umetniško delo uveljavljenega kiparja Jakova Brdarja.
Zmagovalcem na slavnostnem dogodku podelijo bronasto plastiko Bodočnost (The Future), umetniško delo uveljavljenega kiparja Jakova Brdarja. FOTO: Arhiv ponudnika

Vsi finalisti 10. International Medis Awards for Medical Research (po abecednem redu področij): 

- Farmacija: Milena Anđelković, Srbija, in Lea Knez, Slovenija

Gastroenterologija: David Bauer, Avstrija, in Lorenz Balcar, Avstrija 

Ginekologija: Gabor Szabo, Madžarska, in Luka Roškar, Slovenija 

Intenzivna medicina in anesteziologija: Nikola Bradić, Hrvaška, in Dimitar Tonev, Bolgarija

Nevrologija: Marija Babunovska, Severna Makedonija, in Andras Salamon, Madžarska 

Oftalmologija: Maja Živković, Srbija, in Koraljka Hat, Hrvaška 

Pediatrija: Gordana Bukara-Radujković, Bosna in Hercegovina, in Ivana Trivić Mažuranić, Hrvaška 

Pulmologija in alergologija: Jure Urbančič, Slovenija, in Ivana Huljev Šipoš, Hrvaška 

Revmatologija: Irina Gessl, Avstrija, in Ana Banko, Srbija 

Nagrada International Medis Awards je bila ustanovljena leta 2014 na pobudo družbe Medis, d. o. o., ki je tudi danes glavni sponzor natečaja.
Nagrada International Medis Awards je bila ustanovljena leta 2014 na pobudo družbe Medis, d. o. o., ki je tudi danes glavni sponzor natečaja. FOTO: Arhiv ponudnika

Zahtevna mednarodna konkurenca: 242 prijav iz devetih držav

Za nagrade 10. International Medis Awards so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1,500. Na natečaj je letos prispelo 242 prijav iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je ustrezalo 148 prijav. Zmagovalci bodo razglašeni 7. marca 2024 v Ljubljani

Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes glavni pokrovitelj natečaja. Več na: www.medis-awards.com.


Naročnik oglasne vsebine je Entrapharm.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni