Slovenija

'Kdo je tu nor?' se očitno ne sprašujejo več samo Štajerci

Ljubljana, 06. 09. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
1091

Razburjenje med ljudmi zaradi odpisa dolgov sinovoma Zorana Jankovića ne pojenja, celo stopnjuje se. Bliskovito pa se širi tudi komentar Franca Kanglerja na odločitev o odpisu 29 milijonov evrov dolga, ki ima na Facebooku že 260.000 ogledov. Zakaj je družina Janković nedotakljiva? Kako dolgo ga bo, ob vse težjem nahrbtniku, še lahko podpiral Milan Kučan?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dvojna država, dvojna merila
    04:19
    Iz 24UR ZVEČER: Dvojna država, dvojna merila
  • Iz 24UR ZVEČER: Mitja Čander o odpisu dolga Jankovićevih
    04:25
    Iz 24UR ZVEČER: Mitja Čander o odpisu dolga Jankovićevih

Razburjenje zaradi odpisa 29 milijonov evrov dolga sinovoma ljubljanskega župana Zorana Jankovića ne pojenja. Čeprav je odpis zakonit, se ljudje sprašujejo, kako je to mogoče, in izražajo dvom, da bi se običajnemu smrtniku kaj takšnega na sodišču lahko zgodilo. Ne nazadnje prihaja ta dvom tudi iz odvetniških vrst.

Čeprav predsednik vlade Marjan Šarec pravi, da bi bilo prav, da smo pred zakonom vsi enaki, ljudje vse bolj spoznavajo, da ni tako – le tako si namreč lahko razlagamo, da si je komentar Franca Kanglerja na to temo ogledalo že več kot 270.000 ljudi. Nekdanji mariborski župan je bil tokrat res brez dlake na jeziku, kako tudi ne, saj tudi skozi policijske, tožilske in sodne postopke zoper Jankovića in Kanglerja ljudje spoznavajo, da nismo vsi enaki pred zakonom. Kangler je bil v Mariboru obsojen na podlagi dokazov, ki so bili starejši od dveh let, pri Jankoviću pa jih je v najbolj čistem primeru izsiljevanja farmacevtke za službo s pristankom na spolni odnos sodnica izločila.

Ali ob tem še kdo verjame v naključja? Ko ljudje dobijo občutek, da živijo v državi, kjer roka pravice ni za vse enaka, se začenjajo težave za vladajoče, pa lahko predsednik vlade Šarec še tako govori, da so zakon, ki je Jankovićem omogočil odpis dolgov, sprejeli levi in desni, in da njih takrat ni bilo zraven.

Damjanu Jankoviću se te dni lahko smeji.
Damjanu Jankoviću se te dni lahko smeji. FOTO: Kanal A

21.000 evrov si v svojem življenju lahko od banke izposodi povprečen Slovenec, dolg ga bremeni najmanj leto dni, večinoma pa veliko dlje, leta in leta ... Prav zato povprečen Slovenec ta trenutek težko najde tolažbo v dejstvih, ki jih je na Facebooku našteval premier Šarec – da je odpis 29-milijonskega dolga imperiju Janković po črki zakona. Ne tolažba, tu sta jeza in bes. "Saj ne moreš verjeti ... Nekomu odpišejo 29 milijonov. Ali bo kdo koga vprašal v tej državi, kam je dal 29 milijonov?" je zgrožen te dni na Facebooku ugotavljal Kangler.

Zaprepadenost, ki jo najbrž deli marsikateri od 259.000 državljanov, ki so si posnetek ogledali. Težko je pogoltniti predvolilno propagando pakta levi blok "Vse za javno in za najšibkejše", medtem ko je sin Jure Janković davkariji prijavil 56.000 evrov prihodkov, zapravil pa 2.300.000 evrov, razkrije Furs lani. Še težje je zdaj prebaviti dejstvo, da se lahko ob tem še zadolžuješ v večdesetmilijonski minus, ki ti ga država nato odpiše. Bo leva roka stare politike ljubljanskemu županu zdaj končno odrekla podporo? Ljubljančani mu je novembra niso.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko Zoranu Jankoviću že ob peti zmagi na lokalnih volitvah novembra lani rečemo že kar 'ljubljanski šerif', je Damjan Janković v smehu odgovoril, naj mu rečejo, kakor hočejo.

Prvorazredni državljan očitno, ki iz sodišč odhaja neporažen, kljub temu da je vrhovno sodišče ugotovitve KPK, da je Zoran Janković ravnal korupcijsko tvegano, julija potrdilo. Še ko je pred štirimi leti kazalo, da je njegovega županovanja konec – afera farmacevtka razkrije vsebino prisluhov – služba za seks, enkrat v Jankovićevi pisarni, drugič pri farmacevtki doma – župan doseže svoje. Ker je tožilka Blanka Žgajnar zamudila dveletni rok za začetek sodne preiskave, sodnica Mojca Kocjančič (mimogrede – bivša žena nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja) odloči, da je treba prisluhe izločiti in uničiti.

"Kdo je tu nor?" se sprašuje Kangler.
"Kdo je tu nor?" se sprašuje Kangler. FOTO: POP TV

A pozor – tudi v primeru Kangler je minilo več kot dve leti, prisluhi pa so ostali. Še več – celo poslanci so pod drobnogled vzeli vprašljivo ravnanje mariborskih kriminalistov, tožilcev in sodišča, saj naj bi se prirejalo dokumente, domnevno celo podpise v odredbi o uporabi prisluhov zoper Kanglerja, ki jih je pisal preiskovalni sodnik Janez Žirovnik, nekdanji drugi človek Sove. "Kdo je tu zdaj nor?" se ne sprašujejo več samo Štajerci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1091)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
08. 09. 2019 13.51
+2
Ko poslušaš kanglerja ki govori o jnkoviču ,,pa to ne more biti res ,,kangler je ljubosumen ker je jankovič več ukradel kot on sam ,,naše šibko sodstvo pa to gleda ,narod čudi ,oni se pa smejijo ,,
BenQurer24
07. 09. 2019 17.18
+4
nori smo mi ko to beremo...
BenQurer24
07. 09. 2019 17.19
+2
Frane Šajn
07. 09. 2019 13.06
-10
Še en napad senčnih minotaurov na nepremagljivo trdnjavo. Podpora medijev je neutrudna. Ne posplošujte gospoda, grem stavit , da Zoki gladko zmaga še desetkrat, če bi bile danes ponovno volitve Ljubljanskega župana. Žal Kanglo nimaš šans niti g . Logar nimata karizme. Kalimeriji pa v Sloveniji ne kotirajo ravno visoko, niti zmerjanje ne ! Zato se Janez že opekel in dojel , da se ne izpostavlja ima zato svoje hlapčke. Žal pa ob vsem tem nihče niti pomisli ne na neodvisno sodstvo brez vplivov politike, pa naj bodo to ta beli ali pa ta rdeči??? Še manj pa na zakon , ki je kaj takega dovolil in so ga vsi levi in desni enogalsno podprli zavedajoč se "putra " na glavi. Vi revčki pa kar nabijajte tu, zato dobi samo medij kakšen cent gor od reklam in to je to. Dno dna! Ja res je, Đorđe Balaševič!!!!
Transformerji
07. 09. 2019 12.59
+6
Predvolilna kampanja levega bloka: Vse za revne in najšibkejše! Torej je ta dinastija tista, za katere skrbijo davkoplačevalci, poleg tega pa še za nezaposlene, lenuhe, cepljene proti delu in za matere samohranilke, ki so si nakopale kup otrok zaradi socialnih prispevkov, kot da že dve stoletji ne poznamo kontracepcije. Seks je dovoljen , samo svojih rezultatov ne obešaj na breme drugih ljudi. Posojila so dovoljena, samo ne obešaj jih na ramena drugih ljudi!! Banda politična, slovenska, ničvredna - ljudje, malo pomislite, koga boste drugih volili. Čisto vsi dosedanji bodo delali samo za svojo rit, svojo družino in prijatelje!!!!!!!!!
jarti?
07. 09. 2019 13.03
+3
ni drugih možnosti, drugih ne pustijo zraven, poglej šiško
Transformerji
07. 09. 2019 12.11
+16
Se spomnite - večkrat sta bila na tem portalu Jankovič in Janša. Za Janšo je bilo število komentarjev vedno preko 1000, za Jankoviča pa slabih 500. No, sedanje število komentarjev je dokaz, da imajo državljani več kot dovolj leve kriminalitete, korupcije in mafijskih poslov.
Transformerji
07. 09. 2019 12.13
+14
To pa nikakor ne pomeni, da imajo sedaj desni čiste roke - saj se vedno držijo za roke, levi, desni in sredinski, samo tega narod ne vidi!
Brakedirt
07. 09. 2019 12.55
-2
Nekdanja članica največje opozicijske stranke SDS nam je v pogovoru razkrila podrobnosti delovanja verige poveljevanja v komentatorski vojski. "Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati," pripoveduje.
alicante123
07. 09. 2019 11.49
+19
Le vkup, le vkup, uboga gmajna!
Transformerji
07. 09. 2019 11.45
+41
Ivek, dober človek iz Negove, ki je nekoč tudi kandidiral za predsednika vlade, je javno izjavil, da komunisti kradejo. Pa dobro mu je kazalo na bodočih volitvah. Pa glej, ustrelil ga je en pijanec Oswald, ki so dobro plačali, da je kot nedolžen pijanček nekaj let presedel v zaporu. Če bi zmagal Kramberger, kot delaven, pameten, pošten človek, potem vsega tega ne bi bilo. Je še kdo, ki ne verjame teorijam zarote - kajti to je bila zarota!
zulj001
07. 09. 2019 11.45
+18
Ni slučaj ,da so za pravosodno ministrico postavili rdečo Katičevo ,z žegnom Šarca seveda........
zulj001
07. 09. 2019 11.41
+24
Saj ne more biti drugače ,tudi Šarec in Bratovškova izvirata iz Jankovičeve stranke PS, to je eno in isto gnezdo .Vsem je skupen strah pred Janšo ,zato so ga poskušal s udbovskim konstruktom uničit ,da je NEZNANO kdaj NEZNANO kje DAL obljubo,da BO SPREJEL darilo ,zaprli...........
tomi.passion@gmail.com
07. 09. 2019 11.34
+18
Od nekdaj sem govoril, da nikoli ne zaupaj levičarjem, saj so navadno to lopovi, manipulantje, dvoličneži in nestrpneži. Polna usta so jih obljub, besed o sociali, malemu človeku itd. no, sedaj pa počasi levica kaže prav obraz. Vladajo praktično nonstop od leta 92, z izjemo 4 let, odgovorni so za polom naše države, a ves čas krivijo in se ukvarjajo le z Janšo. Dovolj je in sedaj bo pravi test, kako bo levica, politična in volilno telo, odreagirala na Jankovića in ostale svoje roparje.
poštenslovenec
07. 09. 2019 10.50
+30
Od 29 MIO evrov je ddv CCA 4,8 MILJONA EUR če je znesek bruto če je neta po še več. Ta denar država nunjo rabi za ceste za zdravstvo za šole. Jezi me dejstvo ki se mi je zgodilo da mi je hči jokala da ko je delala prakso kot zdravniška sestra da je ena gospa imela drisko in so ji rekli da ji pripadajo le 3 plenice dnevno v domu za ostarele ker tako je in ni denarja. Poglejte ljudje tule pa sistem dopušča da ponikne skoraj 5 MIO eurov in seveda ga bo treba najti drugje. Odgovornost je na državi da ustavi in popravi takšno ravnanje takoj.
buda78
07. 09. 2019 10.19
+27
Important notice
07. 09. 2019 10.10
+22
In na naslednjih županskih volitvah bo spet (skrivnostno) zmagal. Preberite knjigo Jaz boter (pisatelj Suhov Evgenij), pa vam bo postalo marsikaj jasno.
šemsodin
07. 09. 2019 09.40
+28
Mediji boste še ene par dni govorili o tem potem bo vse tiho norca se delate vsi skup iz slovencev vključno z radiom 1 ki vrže na foro vse skup sramota da je ni večje nič drugega kot legalna mafija.... Ljudje imamo moč vendar se je ne zavedamo in mediji spretno manipulirajo s tem naredite kaj Pop tv!!!
komentator50
07. 09. 2019 09.37
+19
Včasih ni bilo levih in desnih,bili so lopovi in pošteni.Pošteni so bili na svobodi,lopovi pa v zaporu. Tiste,ki so ščuvali ,da naj bi bilo kot je sedaj,so pa dali na Goli otok.Zato ti faloti tako vpijejo,kakšna tiranija je bila včasih.Seveda,če so jih pa nedemokratično po prstih dobili.
luzarf@arcor.de
07. 09. 2019 09.29
+14
omenjate Kučana? samo to ne ker to je Svetnik Slovencev,čeprav navadni slovenci vemo kaj je bil, bolje rečeno kaj je delal predvsem pa za koga je delal? se o njemu nesme govoriti drugače vas admin takoj zbriśe.
Barcaboy
07. 09. 2019 09.25
+2
Za casa balkana se tole ni dogajalo.
dule100
07. 09. 2019 09.10
+20
Levičarji imajo krajo v genih že vse od 1941!
Kollerik
07. 09. 2019 09.36
-5
lorencic.46
07. 09. 2019 11.09
-2
dule100
07. 09. 2019 09.07
+10
No nori so vsi v tejli vladi!
luzarf@arcor.de
07. 09. 2019 09.27
+11
motiš se nobeden v tej vladi ni nor,drugače nebi bilo tako kot je eden je večji lopov kot drugi narod pa trpi.
piu
07. 09. 2019 08.47
+23
Zmotno je, da se totega gleda kot gospodarstvenika......