Slovenija

Kdo se boji Karla V. Erjavca?

Ljubljana, 17. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
328

Po končanem cirkusu dr. Aleksandre Pivec, ki se je pred dnevi odvijal v državnem zboru, stranka DeSUS išče novega predsednika. Neuradno so evidentirani trije kandidati. Med njimi je nekdanji predsednik Karl Viktor Erjavec. Kot minister je sodeloval v številnih vladah in bolj ali manj uspešno vodil stranko DeSUS petnajst let. Na zadnjih parlamentarnih volitvah, leta 2018, je v hudi konkurenci levosredinskih strank DeSUS zagotovil vstop v državni zbor. Gre za izkušenega politika, ki je največjim političnim avtoritetam sposoben reči ne, zapustiti koalicijo (kot leta 2011) in se s komurkoli pogovarjati kot enakovreden politični partner. Tak politik na čelu DeSUS bi najmanj ustrezal koalicijski SDS, še posebej Janezu Janši.

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Prvo potezo je Janša povlekel, preden je Erjavec uradno postal kandidat za predsednika DeSUS. Skladno z dosedanjo prakso te vlade je Janša na dopisni seji sprejel nov odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. Tega bo po novem vodil direktor in ne minister brez resorja iz kvote DeSUS, kot je bilo sprva dogovorjeno. Koalicijski partnerji so seveda tiho. To je prvi korak v smeri omejevanja pristojnosti Karla Erjavca kot potencialnega bodočega predsednika DeSUS in ministra v vladi. Cilj te spremembe je zmanjšanje koalicijskega potenciala, ki ga DeSUS ima v koaliciji. Stvar je kristalno jasna. Gre za politiko kot tako. V nasprotju z drugimi politiki je Erjavec drugačen. Tukaj argumentacija, zakaj.

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Aleksandra Pivec, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek so politiki, ki se v relaciji do Janeza Janše sami postavljajo v podrejen položaj. Delno to izhaja iz dejstva, da je Janša predsednik največje koalicijske stranke, delno pa iz fascinacije nad likom in delom predsednika vlade. Mirno gledajo, kako lomasti po državnih institucijah, medtem ko je njih prepričal, da "služijo domovini" in "rešujejo življenja". Neverjetno je, kako je Janši v tako kratkem roku uspelo vse tri predsednike koalicijskih strank prepričati, da je vse, kar se dogaja v njihovih strankah, le zarota globoke države, katere cilj je rušenje njegove vlade. Nekateri poslanci SMC so pri tem šli celo tako daleč, da so popolnoma ponotranjili janšistični diskurs in čez noč sprejeli mentalni sklop Zmaga Jelinčiča, ki prav tako podpira vlado.

Po končanem cirkusu dr. Aleksandre Pivec, ki se je pred dnevi odvijal v državnem zboru, stranka DeSUS išče novega predsednika.
Po končanem cirkusu dr. Aleksandre Pivec, ki se je pred dnevi odvijal v državnem zboru, stranka DeSUS išče novega predsednika. FOTO: Bobo

Zdravko Počivalšek je v nekaj mesecih dokončno uničil projekt dr. Mira Cerarja, začasnega branika pred janšizmom. Z Aleksandro Pivec, ki je DeSUS, prav tako v le nekaj mesecih pripeljala na rob izpada iz parlamenta, sta brez zadržkov privolila v prakse, značilne za stranko SDS. Lobiranje pri nabavi zaščitne opreme, pijani Breznik, delničar Vizjak, manever Hojs, razgradnja institucij države in vzpostavitev vzporednih sistemov (Svet za debirokratizacijo, Skupina za lajšanje gospodarstva), uzurpacija policije, kadrovske menjave, razgradnja javne RTV, vse, kar je pod vodstvom Janševih poltronov in njegove stranke, koalicijske partnerice sprejemajo, ne da bi za to kaj zahtevale. Erjavcu takšnih praks Janša ne bi mogel prodati – vsaj ne zastonj. Zato Janši na čelu DeSUS ustreza kdorkoli drug kot Karl Erjavec. 

Dejstvo, Karl Erjavec je verjetno najbolj resen kandidat in pretendent za to, da postane novi stari predsednik DeSUS. V dneh do kongresa bo politični in javni prostor ogrel do te mere, da bo Janez Janša, posredno, preko svojih satelitov, poskušal vplivati, da predsednik DeSUS postane nekdo drug. Enako so pred 13. kongresom Socialnih demokratov promovirali "sprejemljivega" Janija Prednika in šikanirali Tanjo Fajon, izvoljeno predsednico SD. Ta je v Janševih medijih od nekdaj označena kot persona non grata. Osebni napadi nanjo se manifestirajo v odurnih sporočilih, ki nimajo nikakršne zveze s politiko. Podkapacitirani in zafrustrirani politkomisarski delavci, po vzorcu praks iz časov agitpropa, na Janševi televiziji pljuvajo in šikanirajo ljudi, ki niso po godu njihovem šefu. Na enako nizke udarce naj se, v naslednjih tednih, pripravi Karl Erjavec. 

 V dneh do kongresa bo politični in javni prostor ogrel do te mere, da bo Janez Janša, posredno, preko svojih satelitov, poskušal vplivati, da predsednik DeSUS postane nekdo drug.
V dneh do kongresa bo politični in javni prostor ogrel do te mere, da bo Janez Janša, posredno, preko svojih satelitov, poskušal vplivati, da predsednik DeSUS postane nekdo drug. FOTO: Damjan Žibert

Druga kandidata, Dominik Šteiner in Srečko Felix Krope, bosta zagotovo deležna podpore Janševih satelitov. Predvsem Krope, ki je član stranke DeSUS postal šele leta 2018. Gre za tipičen primer dojemanja stranke kot orodja za uresničevanje lastnih interesov. Ni skrivnost, da je bil prav Krope velik podpornik Aleksandre Pivec. Delal je na rušenju Karla Erjavca. Po kalvariji Pivčeve se je zahvalil za sodelovanje in zapustil stranko. Zdaj pa kandidira za predsednika. Po principu danes sem tu jutri me ni, kaj bo na koncu s stranko, pa ni moj problem. Idealen kandidat za Janeza Janšo. 

Ambicije Kropeta po ponovnem prevzemu DeSUS kažejo dvoje. Prvič, Krope verjetno ne kandidira sam od sebe. V politiki stvari ne potekajo tako. Za seboj ima zagotovo bazen svojih podpornikov, prihajajočih iz vrst policije. In drugič, na mestu predsednika DeSUS ga verjetno želi sam Janez Janša. V tem primeru seveda ne gre za idealiziranje Šteinerja ali Kropeta, ampak za poizkus osamitve Karla Erjavca, ki Janši ne ustreza. 

Kaj vse to pomeni za DeSUS? Stranka potrebuje močno vodstvo in resnega predsednika. Na vladni fronti se je treba postaviti po robu piemontski vlogi Janeza Janše in stranke SDS v vladajoči koaliciji. Erjavec lahko stranki DeSUS v trenutni koaliciji edini iztrži več, kot je bila sposobna iztržiti Aleksandra Pivec. Z Erjavcem na čelu DeSUS smo prav tako korak bližje k razmisleku o tem, kaj ponujata opozicija in koalicija ustavnega loka z dr. Jožetom P. Damjanom na čelu. Ker je Erjavec večkrat izpostavil prefriganost Janeza Janše in podvomil o smiselnosti političnega paktiranja z njim, dobiva takšna teza resne temelje. Po drugi strani na zunanji fronti edino Erjavec lahko stranki prinese konsolidacijo stranke. Povrnitev zaupanja bo dolg in zahteven proces, ki pa ni nemogoč. Stranka DeSUS ima razdelano organizacijsko strukturo in mrežo podpornikov, ki jih je v preteklosti prepoznavni Erjavec znal dobro mobilizirati. 

Lahko bi rekli, da se v trenutnih razmerah Janša boji Erjavca.
Lahko bi rekli, da se v trenutnih razmerah Janša boji Erjavca. FOTO: Bobo

Kdorkoli drug na čelu DeSUS bo poskrbel za dokončno uničenje stranke. Šteiner in Krope bi pomenila nadaljevanje neuresničenega scenarija Aleksandre Pivec. Poteze v odnosu do poslanske skupine in članstva bi ostale sekundarna zadeva. Skrb za javno mnenje bi verjetno dokončno izginila. Vse, kar bi ostalo, je vdanost v usodo in z božanskim zaupanjem v Janšo in v svet njegove druge republike. Konformizem in upogljivost bi dosegli, da stranka DeSUS dokončno postane stranka interesnega združenja, ki bo do naslednjih parlamentarnih volitev izginila s političnega zemljevida. Janezu Janši tak scenarij še kako ustreza. Zato bo naredil vse, da na kongresu za predsednika DeSUS poskusi ustoličiti kogarkoli drugega kot Karla Erjavca. 

Lahko bi rekli, da se v trenutnih razmerah Janša boji Erjavca. Čeprav je parlamentarna matematika takšna, da DeSUS s petimi glasovi ne more zrušiti vlade, Erjavec vseeno predstavlja hipoteko, ki je za Janšo najmanj ugodna. Ne gre za moraliziranje. V politiki gre za stvar interesov. Tonin, Počivalšek in Pivec tega ne razumejo. Svojo bebavost v odnosu do predsednika vlade so pokazali večkrat, latentna posledica pa je uničena SMC in v ambis usmerjena NSi. Zato DeSUS preprosto ne sme postati tretja žrtev Janševe politike. Karl V. Erjavec je v trenutnih okoliščinah edini garant, da se to ne zgodi.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matrax
28. 11. 2020 09.08
+1
24ur a delate reklamo za Korla?
lektor1944
01. 11. 2020 10.03
+2
Kdo se boji Karla Erjavca ? MI UPOKOJENCI !
RdecaZvezda
31. 10. 2020 09.44
S tako zasedbo,Desus odhaja na smetišče,zato bomo poskrbeli mi volivci.
Jože Fortuna
31. 10. 2020 09.02
+2
DESUS z Erjavcem ne bo več videl parlamenta !
Saloreich
28. 10. 2020 13.12
+2
Erjavc čim prej nazaj na smetišče zgodovine!
Walter Pravicek
18. 10. 2020 10.55
ODSTOPI,ODSTOPI IZ DESUS STRANKE-VERJETNO,KER VSI IZSTOPLJENI VEDO,DA JE ERJAVEC MAŠČEVALEN!MARIBORSKI ČLAN DESUSA UJČIČ,GOVOREC DESUSA,TUDI STARIM UPOKOJENEC,TUDI DIREKTOR MUZEJA RUSKIH VOJNIH UJETNIKOV V MARIBORU-UREJAL JE TO ERJAVEC IN TEDANJI RUSKI VELEPOSLANIK V SLOVENIJI,SE JE PA IZKAZALA RESNICA:VOJNIH UJETNIKOV V MELJU,PREDEL MARIBORA JE BILO NAJVEČ ANGLEŠKIH VOJAKOV,NATO FRANCOZOV,TER ŠELE NA TRETJEM MESTU RUSKI VOJAKI.KAKORKOLI,UJČIČU JE Z TEM DIREKTOROVANJEM V TEM MUZEJU PADLA ŽLICA V MED:MED ŽUPANOVANJEM KANGLERJA JE PRAV UJČIČ PODPISAL POGODBO Z ISKRO,KI BI RADARJI OB ULICAH MARIBORČANE SLIKALA IN BI ISKRA POKASIRALA PREK 90%,OBČINA LE MANJ KOT 10%!!!.PA NI BILO VEČ RADARJEV,UJČIČ V STRAHU,DA MU ZAPLENIJO HIŠO,TO PREPIŠE(SVOJ DEL-Z SOLASTNICO POKOJNO STA Z HČERO PO TEJ GOSPE ZDRAVNICI PODEDOVALA NJENO POLOVICO=UJČIČ JE BIL LASTNI 3/4,NJEGOVA HČI PA 1/4.POTEM
janko jereb
18. 10. 2020 08.24
+1
Bilo je govora o 1000 evrih pokojnine, sedaj pa nam je Janšek v par mesecih obesil za vrat 2000 evrov minusa vsakemu od nas in kdo od volivcev je zdaj tu nor in naiven?
brus li
17. 10. 2020 20.41
+2
Luis de Funes
prinašalec2
17. 10. 2020 20.03
+0
Kdo se boji? "Izdajalec" je vedno izdajalec, vedno se ga je treba bati oz. izogibati.
minkica91
17. 10. 2020 19.49
+0
cerar pa Erjavc, res še samo Damijan manjka, pa bomo imeli pravo levo vlado, nič delat in se fajn imet. Seveda so pa proti JJ, edino on jim gre na živce, ki pove, kar je res in se jih ne boji.
minkica91
17. 10. 2020 19.48
+2
tale cerar neki profesor prava, pa sodnike je postavljal, zato pa vemo, kaki so ti, ko zasedajo to funkcijo, nič od nič. Neki nadudlani primerki, ki ne znajo mislit s svojo glavo, sploh ne ne vedo kaj je zdrava pamet.
minkica91
17. 10. 2020 19.46
+1
ta cerar samo branik sam sebe in socializma, kolk je dolgočasen, neki pravnik, neki pravičnik, pa stokrat slabši od JJ. On nikoli ni bil za pravičnost za pravo, ampak je to samo govoril. Stokrat boljši je JJ.
kure bedne
17. 10. 2020 19.46
+4
A bo korl spet obljubljal jurja penzije?
RdecaZvezda
31. 10. 2020 09.45
ActiveR
17. 10. 2020 18.07
+0
Miro Cerar, branik pred janšizmom ... tako neumnega stavka zdrav človek ne more napisati, to ne samo, da je dno podna, to je 100 nadstopij pod zemljo! Cmrar je bil branik LEVE KLIKE, požrl je vse svoje dane besede o pravni in pošteni državi, samo da je omogočil LEVI KLIKI nepoštene rabote. Ko pomislim, da je zastavil svoje ime in gledal kako "ščijejo" po njem se mi dobesedno zasmili, kero revše.
Kaktus111
17. 10. 2020 18.49
+4
Lepo si sebe in svoje opisal ................
Kollerik
17. 10. 2020 19.17
+4
flojdi
17. 10. 2020 17.33
+2
.no evo. nihče njih me sme pristati na zavodu ali socjalki ; so dosmrtni plačevlečniki
nostalgik
17. 10. 2020 16.51
+1
ERJAVEC JE NAJ, ZATO KER BO IZTOPIL IZ KOALICIJE, TO PA JE KONEC DIKTATORJA IN KRIMINALCA JANEZA JANŠE
ActiveR
17. 10. 2020 18.09
-1
In kaj če izstopi, to ničesar ne spremeni. Bo pač še eden izmed rožljetov, ki bo vrgel puško v koruzo in potopil DESUS, to bo in nič drugega.
puspan
17. 10. 2020 16.23
-4
Poglejte naslovno fotografijo, ko Erjavec čestita Pivčevi, ob njeni zmagi. Vmes pa pogled na Juršev šokirani pogled. Mislim, da je takrat ravno nekaj v hlače izpustil, tako je bil presenečen.
superjezek
17. 10. 2020 16.17
+0
VSI pošteni državljani!!!! Kaj nam res treba še enega komika več prisesanega na državni proraćun? Ta človek ni še nikoli nič naredil razen smešne izjave delil..
wolfterier
17. 10. 2020 16.14
-2
Kahla se bojimo upokojenci,ki smo mu kupili Pohšeja,kenede.
muci007
17. 10. 2020 15.58
+0
Rjavec se je vedno boril zase in proti upokojencem.