Slovenija

Kdo se je okoristil s 100-odstotnimi maržami? 'Sledi vodijo do vrha vlade'

Ljubljana, 04. 06. 2020 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Suzana Perman, Mirko Vorkapić
Komentarji
1455

Ivan Gale, sprva 'anonimni' uslužbenec Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, je ob razkritju spornih poslov glede nabave zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa, čez noč postal eno najbolj prepoznavnih imen v slovenski javnosti. Žvižgač, ki ga nekatere politične sile vabijo v svoje vrste, a to kategorično zavrača, je prepričan, da so ukazi za aktivacijo spornih poslov prišli s samega vrha vlade, glavni akterji pa da so se okoristili z več deset milijonskimi provizijami.

Ivan Gale je bil dva meseca odsoten s svojega delovnega mesta na Zavodu RS za blagovne rezerve, jutri pa se predvidoma vrača. Glede svoje vrnitve na delovno mesto je negotov in meni, da vrnitev ne bo enostavna. "Nekateri sodelavci so me delno razočarali, čeprav mislim, da je neko skupinsko mnenje še vedno pozitivno," je pred vrnitvijo povedal Gale.

Že včeraj je dejal, da pod vodstvom gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ne želi biti vodja nobene službe na Zavodu. Kot pravi se mu ne zdi smiselno delati na delovnem mestu po navodilih ministra, ki je "Zavod silil v vse možne nezakonite stvari. Enkrat je temu treba narediti konec," je bil oster. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, kako bo Gale opravljal svoje delo, ko pa zaenkrat kaže, da bo Počivalšek prestal junijsko interpelacijo. Sam sicer ni povsem prepričan, da bo Počivalšek ostal minister, čeprav se zaveda, "kakšna so ravnanja aktualne vlade".

Gale je tudi nezadovoljen z delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). "Vemo, da organi pregona, predvsem NPU, prepočasi delajo. Kakšen je razlog, mi ni znano. NPU sem povedal, da njihovega načina dela ne razumem. Odklonil sem sodelovanje z njimi, zavrnil sem tudi njihovo varovanje." Spomnimo, po razkritju spornih poslov pri dobavi zaščitne opreme, je bil 'žvižgač' zaradi groženj nekaj časa pod policijsko zaščito. Sedaj upa, da bo NPU pospešil svoje aktivnosti in da bodo v javnost prišle še nekatere stvari, ki niso znane. "Mogoče jih bom obelodanil tudi sam v nadaljevanju seje komisije za nadzor javnih financ," je povedal.

Počivalšek ob zaščitnih maskah
Počivalšek ob zaščitnih maskah FOTO: Twitter

Sled odgovornosti gre do premierja Janše

Gale vztraja pri odgovornosti Počivalška. "Pri meni ni dvoma. Pričakoval sem, da bo prišlo vsaj do zamenjave ali odstopa. Ampak so mu očitno v SDS, pa tudi premier, stopili v bran. Mislim, da gredo zadeve še kam drugam, dlje od ministra Počivalška." Na vprašanje, ali ima s tem v mislih preimera Janez Janšo, je odgovoril "seveda".

Dotaknil se je tudi vloge Počivalškovega zaupnika Mitje Terčeta in njegovega zanikanja povezav z Acronom. "Čudno da omenja poslovno sodelovanje z Acronom, hkrati pa da ne pozna nobenih uslužbencev. Bil je, po domače povedano, cappo di banda, ni se mu niti smelo veliko ugovarjati." Terče in Počivalšek naj bi bila tudi stalno v kontaktih, imela naj bi tudi redne telefonske stike, ki nikoli niso potekali v prisotnosti ostalih uslužbencev na Zavodu.

Po njegovih besedah je trenutno za približno 90 milijonov evrov aktualnih pogodb, od tega je bila realizirana približno polovica. Veseli ga, da se pogodbe krčijo in cene nižajo ter da je država s tem posledično prihranila par deset milijonov evrov. "Mislim, da če do razkritij ne bi prišlo, bi Zavod še naprej drago nabavljal zaščitna sredstva," je prepričan.

Kdo se je okoristil z visokimi maržami?

Ivan Gale je bil sprva prepričan, da gre za zgodbo SMC in Nsi. "Šlo je za strašen boj, kdo bo imel pregled nad ponudbami." Namignil je tudi, da stvari brez preimera Janeza Janše ne bi stekle tako kot so. Ob tem je omenil tudi Rajka Janšo in njegovo naglo vrnitev v domovino 18. marca. "Vse skupaj je lep primer sistemske korupcije. Najprej zbereš organ brez vsakega znanja, jim ne daš informacij, nato posreduješ prenapihnjene podatke, potem pa se po nekaj tednih izkaže, da so bile maske preplačane." Vsi večji posli, tako Gale, so bili namreč vezani prav na dobavo mask.

Ne gre za majhne denarje, pravi. "Osebno ocenjujem, da gre za 100-odstotne marže. Torej, polovica zneska, porabljenega za nakup opreme, je zaslužek dobaviteljev." Ob tem še razkriva, da so na Zavod dobili nekatere račune, ki sicer zavodu niso bili namenjeni. Tako je denimo, skupaj z davkom, 589.000 evrov težek posel s podjetjem Dobnik Trade, sodeč po računu, ki je bil "pomotoma poslan s strani direktorice", v resnici tehtal dobrih 130.000 evrov, izpostavlja Gale.

Ali z razkritji v resnici ščiti sebe?

"Vse zgodbe so se peljale na način, da Zavod na koncu prevzame vso odgovornost za nepravilnosti. O tem je, v zadnjem tednu, ko sem še bil na zavodu, Počivalšek jasno govoril. Vemo, da je takoj po razrešitvi napadel direktorja Antona Zakrajška. Temu sem že takoj povedal, naj ne podaja odstopne izjave, ker da ga bodo oblatili takoj, ko bo možno. Vejetno je bil Zakrajšek naiven ali pa so mu kaj obljubili. Ko so Zakrajška potunkali, sem se izpostavil jaz in pristal na tapeti," komentira poskuse diskreditacije.

Gale pojasnjuje, da so bili pred težko nalogo, kaj podpisati in kaj ne, saj niso niti vedeli, za koliko časa nabavljajo opremo. "Nihče nam ni nič rekel, rekli so nam, da naj nabavljamo vse, kar je možno dobiti. Konec marca se je govorilo o tem, da bo šlo za zneske okrog pol milijarde. Takrat sem že zastrigel z ušesi. Ko sem začel opozarjati na nepravilnosti, so se tovrstne napovedi vendarle umirile. Dvomim, da bi nek Acron zniževal pogodbeno ceno, če ne bi prišlo do teh razkritij."

Ob tem se je dotaknil tudi poslov s podjetjema MD Global Logistics in Oeco. Ponovil je, da je vse pogodbe podpisal s soglasjem ministrstva. Terče je po Galetovih besedah direktorja podjetja MD Global Logistics označil za lopova, ko je podjetje ceno dobave FFP2 mask povišalo na 3,65 evra. "S tem pa so očitno spregledali, da se v istem času podpiše pogodba z Acronom, s polletnim rokom po višji ceni. Sedaj pa ne vem, kdo je koga oškodoval?" se sprašuje. 

Ivan Gale
Ivan Gale FOTO: 24UR

Nekateri ga vidijo kot žvižgača, nekateri kot političnega vodjo. Pa ga politika sploh zanima?

"V zgodbo nisem še z nobenimi političnimi motivi ali agendami," zagotavlja in nadaljuje, da so ga nagovarjali vsi, tudi iz opozicije. Gale ni želel povedati s katere strani so prihajale ponudbe, je pa dejal, da je vse ponudbe odločno zavrnil, ker da ne simpatizira več z nobeno politično opcijo, saj meni, da vsi delujejo po podobnih principih. "Želim si delovnega mesta, kjer se bom ukvarjal s stroko, ne pa s z verbalnimi telovadbami in korupcijo."

Povedal je, da proteste proti vladi podpira, hkrati pa je prepričan, da demonstracije ne bodo potihnile. "Imam veliko kontaktov z ljudmi. Ljudje so naveličani politike, ne samo trenutne vlade, tudi preteklih garnitur. Čas je tudi za sistemske spremembe. Ne samo, da se bo z odstopom nekoga nekaj rešilo. Te proteste podpiram."  

Trenutni oblasti je sporočil, naj potrka na lastno vest in naredi, kar je prav. "Če se bodo že trdno oklepali trdnih stolčkov, naj vsaj delajo čisto. Prihodnost od vsakega od nas je še vedno čista, o preteklosti pa bomo še razpravljali," je še dejal.

Izjava g. Galeta, da je bila cena za 1. mio mask, ki jih je Blagovnim rezervam dostavilo naše podjetje dobrih 130.000 eur, je laž in čista izmišljotina.  To bi  pomenilo 3x manj od dejanske cene.  

Odziv Dobik Trade

Po objavi našega pogovora z Ivanom Galetom so se odzvali v podjetju Dobnik Trade. Zapisali so, da na blagovne rezerve niso nikoli pomotoma poslali nobenega računa. "To je čista izmišljotina in to lahko kadarkoli dokažemo. Prav tako nismo bili v kontaktu, v katerem bi nas g. Gale obvestil glede napačnega pošiljanja pošte, o čemer je prav tako Ivan Gale dajal neresnične izjave. Če je tudi naše pogovore nezakonito snemal, naj Ivan Gale objavi posnetek in dokumente, ter dokaže svoje trditve. Če bo Ivan Gale nadaljeval z širjenjem laži o našem podjetju, bomo za zaščito dobrega imena podjetja prisiljeni sprožiti ustrezne sodne postopke."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
12. 06. 2020 13.41
+4
GALE, je povedal tako kot se je dogajalo...prav je da je povedal. Najbolj skrbi tiste, ki imajo nekaj masla na glavi.
Bibi Grozni
05. 06. 2020 20.50
-13
Samo ne ga tožiti, bo šel še za dva meseca na bolniško. Predlagam, da začne pisati detektivke, ima dovolj materiala, ker se vsakih 14 dni nekaj spomni.
yanay
12. 06. 2020 18.43
+2
minkica91
05. 06. 2020 18.57
-12
tale gale pa res ni niti malo simpatičen človek, ga je kar težko prenašati.
minkica91
05. 06. 2020 18.49
-13
ne vem kaj bi ta človek rad. Podpisoval je kao škodljive pogodbe, potem pa začel ovajat ministrstvo. Saj tu nekaj ful smrdi, nekaj časa je bil mir in tiho, po mojem ga je on nekaj fiksal, potem je pa najbolje krivdo zvaliti na druge. upam, da mu bodo levičarji ali pa rtvjevci zrihtali službo, ampak takih nihče ne mara.
piu
05. 06. 2020 17.39
-16
Tako na prvi uč, nebi nikoli rekel, da je Gale Zemljan.....
Andrejs
05. 06. 2020 16.53
-13
Kaj boste počeli potem, ko pogruntate, da vas za nos vleče.
Anton Majer
05. 06. 2020 16.40
-6
Gale-tina, SOINKASANT blagovnih rezerv in pokvarjenec kot vsi v tem LEGLU.
jasminb81
05. 06. 2020 15.11
+8
Banda lopovska, z Janezam Janšo na čelu...
Krjavel
05. 06. 2020 12.55
+21
Gale povej slovencem kje so te miljoni.
Zaphod
05. 06. 2020 13.53
+3
Vi ste pa res en Krjavel (mimogrede, Jurčičev je bil Krjavelj). Kdor krade menda ni tako bedast da bi razkazoval nakradeno.
minkica91
05. 06. 2020 18.51
+5
gale pa že ve, kje so, če o tem govori. Če se pa laže pa njega na obtožno klop in v arest.
mosqito
05. 06. 2020 12.41
-3
Tale Gale ,je kot slamnato podjetje....nula od nule....samo prejemnik kupa evrov.....,. kot prestopnik Židan. Se vidi, da mu morala pada....haha, bo treba na daljincu baterijo menjat. Sicer pa tud njegov sprejamnik , še dela samo na LW.
Mi Po
05. 06. 2020 11.15
+8
Tale Gale je velik revež, tako in tako! Skratka, se mi smili!
AlternativeFacts
05. 06. 2020 10.54
+11
Torej lahko od včeraj, ko so v Tarči politiki razložili, da so ljudje pri 90 praktično že v odhajajočem stanju, po novem pričakujemo, da se nobeden politik, več ne bo slinil okoli 100 letnikov. In ko smo že pri tem, kaj to pomeni za zamejskega Slovenca Borisa Pahorja?
ribic2
05. 06. 2020 11.40
+15
Zavedaj se človek da smo vsi, ki živimo na zemlji v odhajajočem stanju. Že z rojstvom si postavljen na to stanje.
EkonomskaSvoboda
05. 06. 2020 10.46
+16
Udeleženec kolesarjenja prejšnji teden. Vprašanje mlademu kolesarju prejšnji petek na "protestih". Transcript: "Kaj vas najbolj moti?" Kolesar odgovori: "Kaj me najbolj moti? V bistvu..... Na to pa nimam komentarja v bbistvu...Zarad' tega ker ....ne vem ...ne vem" . Video lahko najdete, če poiščete Twitter uporabnika "Marijan Turjan", se sprehodite do datuma 3.6.2020.
EkonomskaSvoboda
05. 06. 2020 10.47
+10
Morda le eden izmed mnogih, ki ne ve zakaj kolesari ob petkih, a vsekakor lep antropološki dokaz, da "čredni nagon" obstaja. Ista klika namreč protestira in razgraja že od prvih indicev o sestavi vlade, ki bi jo vodil Janez Janša (pa jo sploh še ni). Uporniki brez razloga. Kar počnejo, počnejo zato, da bi bili "del skupine". Ni samostojnega razmišljanja, ker ni potrebe po samostojnem razmisleku. Če kolesarijo so “kul”. Jah, Tak'le mamo.
Malinha
05. 06. 2020 10.51
-9
Če že omenjaš "(kon)tekst", dragi komentatorček "Mićo"", potem je ta še kako evidenten, torej, iz katere Platonove knjige je Sokratov citat?
fafajonka
05. 06. 2020 12.20
-1
tepec farški pojdi filozofirat na metelkovo
minkica91
05. 06. 2020 18.52
+2
saj je prav povedal, v bistvu ne ve kaj ga moti.
AlternativeFacts
05. 06. 2020 10.45
-13
( kovexx 05.06.2020, 10:29:22 mislim, da nobena resna Mama ne išče moškega v ROGU ali Metelkova )...@Saj to je pri vam podobnim problem, en kup "MISLIM" ? Vprašaj lastno mater, je bila najprej mama in potem iskala moškega, ali je najprej našla moškega in potem postala mama? .... Je pa vseeno bolje iskati moškega na Metelkovi ali v Rogu, kot pa v vaški gostilni ali metnem bifeju.....
AlternativeFacts
05. 06. 2020 10.38
-9
Seveda podpornikov vlade, ki tako radi diskreditirajo vse in vsakega ki ni "njihov" , zagotovo nič ne moti da je, si bom izposodil besede MitjaSR o Kebru (...bivši alkoholik. In vsi dobro veste, da "bivši" alkoholik ne obstaja, ampak kjvečjemu "latenten" alkoholik. ), ta isti alkoholik, reševal njihovega idola in heroja, Brez Kebra bi tvoj idol in heroj danes bil kje drugje, ti pa po vsej verjetnosti lezel v kakšno drugo odprtino.....(vir: Odbor z Roške ceste | .....dr. Dušan Keber pa je bil tedaj osebni zdravnik Janeza Janše. V nekem trenutku ga je zaščitil tako, da ga je hospitaliziral na kliniki Trnovo, ki jo je vodil.)..Skratka niti HVALA ne premorete, zgolj diskreditacije na podlagi česa? Partisjkih priporočil, pardon ukazov?
EkonomskaSvoboda
05. 06. 2020 10.48
+1
Malinha
05. 06. 2020 10.49
-5
He he. Računaj, da ima etična vloga vrednosti jasno začrtano 'aksiomatskost' v občem diskurzu kapitalizma: vrednost vsega se zgleduje po trenutni tržni vrednosti, kar pomeni, da je povsem naravno, če jutri zanikuje lastne besede. Preteklost Istvana (celo včerajšnja) ne igra vloge: lahko bi bil recimo zen budist ali pa hišnik v CD. Kako mora biti uboštvena identiteta, ki jo je potrebno vsakodnevno prilagajati je razvidna iz samega načina komunikacije, ki cvetu v svojem bistvu "odslužene prostitutke".
AlternativeFacts
05. 06. 2020 10.50
+2
zajebant2
05. 06. 2020 10.33
+0
Malinha
05. 06. 2020 10.35
+1
Nisi ravno 100%, ker nekako še neinvalidsko kracaš po portalu.
lusma00
05. 06. 2020 10.29
+1
Upam da ima Gale kaksne dokaze da bi to lopovsko sodrgo koncno spravili tja kjer jim je mesto
marker1
05. 06. 2020 10.25
+2
Pri nas imajo dobri pravniki svoje pravne pisarne, žvižgač pa ne zmore na svoje. Zakaj ne, ve najbolje sam.
TolstojV
05. 06. 2020 10.25
+1
Predatorji kot jih ni bilo niti v času Jure, tako so kradli in vsi so hoteli pomagati Sloveniji, Počivalšek je tako pokvarjen da si je zaslužil celo izgon iz Slovenije!
Prljavi prasek
05. 06. 2020 10.20
+23
A o Adriji pa ni več novic... Aja to se je dogajalo pod drugo vlado.. 🤪 🤪
minkica91
05. 06. 2020 18.55
+0
to pomeni, če leva vlada krade je vse vredu.