Slovenija

Kdo si želi ugrabiti DeSUS?

Ljubljana, 07. 11. 2020 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
251

Infekcijska slika covida-19 v državi in trenutni veljavni ukrepi kažejo, da bo stranka DeSUS imela resno tehnično oviro pri izvedbi volilnega kongresa. Poleg tehnične ovire se postavlja vprašanje: kdo bo novi predsednik? Kandidata sta dva in ta dva sta diametralno nasprotna. Na eni strani imamo Karla Erjavca, ki bi DeSUS lahko dokončno iztrgal iz objema Janeza Janše in redefiniral pozicijo stranke v koaliciji ali pa celo izstopil iz koalicije. Na drugi strani je Srečko Felix Krope. Nekoč prvi rušilec Erjavca in nekdanji podpornik dr. Aleksandre Pivec – pobudnice prvega projekta s ciljem ugrabitve stranke upokojencev.

Srečko Felix Krope je širši javnosti znan kot nekdanji poveljnik specialne policijske enote, ki je bil pred leti obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja. Čeprav je bil pravnomočno obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora, ostaja pomislek glede teže njegovega dejanja. Šotor v lasti policije je posodil za zasebno zabavo svojega prijatelja. Okej. To verjetno ne bi bilo nič posebnega, če bi se Krope po takem dogodku umaknil iz javnega življenja. Ampak se ni. Njegove ambicije so tudi po odhodu v pokoj vezane na številne funkcije v Lovski zvezi Slovenije (LZS), na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, od konca aprila 2020 pa je tudi član sveta UKC Maribor, kamor je bil imenovan kot kader iz kvote stranke DeSUS. Stranko je takrat vodila Aleksandra Pivec. Kot Krope ni razumela, da ni pomembna teža nekega koruptivnega dejanja (šnita pršuta ali posoja policijskega šotora), ampak narava tovrstnih dejanj. Gre za vzorec delovanja, za katerega v politiki preprosto ni prostora.

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Po porazu na januarskem kongresu stranke je Karl Erjavec odstopil kot minister za obrambo in se umaknil iz politike. Takšno stopnjo politične higiene je pred leti pokazal le še pokojni dr. Andrej Bajuk, ko je po izpadu Nove Slovenije iz parlamenta, leta 2008, odstopil kot predsednik stranke in se umaknil iz politike. Takšni primeri so redki, saj večina ljudi politiko razume kot igro, v kateri je zmaga zagotovljena in poraz nikoli dokončen. Janez Janša je najboljši primer. Politične ambicije so pogosto vezane na osebne interese in ne toliko na ideologijo ali vero v družbene spremembe. Tega seveda ne moremo trditi za vse, ki se odločijo za vstop v politiko. Je pa zadeva milo rečeno nenavadna, če nekdo jeseni leta 2018 vstopi v neko stranko, iz katere poleti leta 2020 izstopi, potem pa septembra istega leta ponovno vstopi v stranko, da bi novembra kandidiral za njenega predsednika. Točno to je naredil Srečko Felix Krope. 

Poleg osebnih ambicij kandidata za predsednika stranke je treba pomisliti, komu bi najbolj koristil DeSUS s Kropetom na čelu. Odgovor je Janez Janša. Kot predsednik največje koalicijske stranke si želi šibke koalicijske partnerje, s katerimi lahko lažje manipulira. Vse tri koalicijske partnerice (NSi, SMC in DeSUS) so od samega začetka delovanja Janševe vlade potisnjene na margine koalicijskega odločanja. Aleksandra Pivec je šla celo tako daleč, da je v pičlih šestih mesecih izgubila podporo svoje poslanske skupine, vodilnih organov stranke in večine regionalnih odborov. Na koncu se je prepustila na milost in nemilost Janezu Janši, zahvaljujoč kateremu je, ne da bi se tega zavedala, postala nepomemben člen v slovenskem političnem prostoru. Ostaja vprašanje, kaj je Aleksandro Pivec navedlo na samodestruktivno dejanje?

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Ameriška politologinja Susan E. Scarrow v svoji študiji o političnih strankah (Beyond Party Members: Changing Approaches to Partisan Mobilization, Oxford University Press, 2015) govori o privilegijih, ki si jih ljudje obetajo ob vstopu v politično stranko. Poleg družbenih in psiholoških dejavnikov, vezanih na pripadnost neki skupni in/ali ideologiji, avtorica izpostavlja pomen osebnih koristi. Te koristi so v glavnem materialne in se po navadi nanašajo na karierno napredovanje. Posamezniki zasledujejo konkreten cilj, na katerega so tako osredotočeni, da pogosto izgubijo stik z realnostjo. Vse stavijo na trenutno pozicijo moči. Zaradi neupoštevanja nasvetov se kmalu znajdejo na točki, s katere ni vrnitve. Točno to se je zgodilo Aleksandri Pivec. Kolateralna škoda je načeta stranka DeSUS, ki se nahaja pred ponovnim poskusom ugrabitve, ki bi jo dokončno poslal na smetišče zgodovine.

Pomembne razlike se po mnenju Scarrowove kažejo tudi med poklicnimi in nepoklicnimi politiki. Prvi v politiki morajo preživeti na daljši rok, kar pomeni, da morajo skrbeti za dogajanja v stranki in za javno mnenje, kar je po definiciji neusmiljeno. Karl Erjavec je najboljši primer za to, saj je stranko vodil 15 let in pri tem nastopil na številnih volitvah in pri tem bil manj in bolj uspešen. Nepoklicni politiki po navadi prihajajo z misijo enega mandata, pri čemer niti ne razmišljajo o tem, kaj se bo zgodilo s stranko po njihovem odhodu. Vzporednice lahko povlečemo tako v primeru Erjavca kot v primeru Kropeta. Prvi je pred resnim izzivom, da v dveh letih poskuša oživeti močno načeto stranko in jo spraviti čez prag parlamenta in potencialno še naprej vztrajati v politiki. Po drugi strani je Krope hipoteka ekvivalentna Aleksandri Pivec. Za osebno kariero in uresničitev lastnih ambicij je dovoljšen tudi polovični mandat. Vsi problemi za tem bodo rešeni z enim samim SMS-om: "Hvala, ker sem vas spoznal."

Politične ambicije so pogosto vezane na osebne interese in ne toliko na ideologijo ali vero v družbene spremembe.
Politične ambicije so pogosto vezane na osebne interese in ne toliko na ideologijo ali vero v družbene spremembe. FOTO: Bobo

Predkongresno delovanje obeh kandidatov je možno povezati s tem, o čemer, v luči razlik med poklicnimi in nepoklicnimi politiki, v svoji študiji piše Susan E. Scarrow. Erjavec na vso moč poskuša konsolidirati poslansko skupino, odbija napade Janeza Janše, se pogovarja s pobudnikom koalicije ustavnega loka (KUL) in poskuša pridobiti naklonjenost regionalnih odborov, ki so mu pred manj kot enim letom izrazili nezaupnico. Po drugi strani Krope v očeh javnosti bolj kot ne ostaja neviden. Svojo vlogo v LZS, katere članice so lovska društva, ki so po definiciji nepolitične organizacije, verjetno izkorišča za lastno promocijo. Tudi v tem primeru diši po neprimerni praksi konflikta interesov, če v imenu lovcev nagovarja za podporo njegovega naskoka na strankarsko funkcijo. Kadre verjetno po podobnem principu išče tudi v vrstah Policije, ki jo je pred leti vodil in jo do potankosti pozna. Tudi pri tem gre zaznati zelo podobne prakse, ki jih pred njim ni mogla razumeti Aleksandra Pivec.

DeSUS je na razpotju. Ima možnost ustoličiti za predsednika izkušenega politika, ki bo, v kolikor bo želel stranki zagotoviti preživetje na naslednji volitvah, moral igrati izjemno previdno. Problemi so številni in veliki, kar pomeni, da naloga v nobenem primeru ne bo lahka. Po drugi strani obstaja pot, po kateri bi DeSUS vodil nov obraz, do grla vpet v projekt Aleksandre Pivec. Gre za relativno neznan obraz v stranki. Članstvo DeSUS-a ga pozna le po tem, da ima velike ambicije. Gre za načrtni projekt še enega poskusa ugrabitve stranke, od katerega bi imeli korist vsi, razen stranka upokojencev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaj_je_res
20. 11. 2020 17.42
+2
Erjavec naj bi bil torej pravi, Krope pa ugrabitelj stranke?
0od0
23. 11. 2020 17.49
Pa sej ta Alem več ni v realnosti s časom ... tudi na pamet mu ne kapne - da je lhko prav Korel tisti,ki za svoje lastne interese ugrablja stranko.
El pi5tolero
08. 11. 2020 16.38
-5
Marjan ga je usral z desusom ker jih je podcenjeval in ce to burek prizna ali ne! Desus je vedno sodeloval z Janšo ker tam vec dobi, Marjan pa je grabu samo zase!
El pi5tolero
08. 11. 2020 16.37
+0
Korl je lepo povedu pa ga niste poslusal! Nov obraz je nova napaka, Marjan sicer vse zna in vse ve ampak kamnka pa ni mogu zrihtat! Korl press
El pi5tolero
08. 11. 2020 16.35
-3
Jah burek hoce povedat, da korl nima pojma! Korl je se vedno prav povedu, samo enkrat se je zmotu k je reku da Janša ne bo vec predsednik vlade! No kmal bo korl njegov podpredsednik...
morituri
08. 11. 2020 15.10
+0
Mislim, da DESUSOVCI niso tako neumni, da bi ponovno izvolili Erjavca, ker je potem resnično z njimi konec. Stare prdce se naj odstrani.
bugykite
08. 11. 2020 14.50
-2
Desus je izdal svoje volilce... Sploh ni važno, kdo bo novi predc., važno je, da ne pridejo več v parlament.
riss
08. 11. 2020 11.10
+5
Stranko Desus je uničil prav Erjavec. Vsaka druga stranka je pripravljena več narediti za upokojence, kot je bil to Erjavec v Desusu. Če ne bi Pivčeve rušili za drobiž (ve se, da stoji zadaj komunistična preteklost v (i)legali sedanjosti), bi upokojenci največ profitirali. UPOKOJENCI RECITE NE ERJAVCU, ker bodo za vas naredile več vse druge stranke, saj je interes vseh, da je to področje urejeno.
morituri
08. 11. 2020 15.05
+2
Da se ugrabi Desus ni potrebno iskati zunanjih barab, on bo ugrabil sam sebe s pomočjo Erjavca, Gantarja, Jurša in njim podobni. Svetla točka je bila Pivčeva, ki pa so jo imenovani likvidirali zato ne vidim kdo bi lahko rešil to stranko!!!!!!
ds-65
08. 11. 2020 10.37
+6
Piše nebuloze...kr neki. Erjavec in Desus sta preteklost.
mosqito
08. 11. 2020 10.00
+7
ERJAVC bo moral najprej razložit, od kod mu denar,za stanovanje v Kranju, Ljubljanagradu, hišo v Umagu... novega Porscheja, pa še gotovina v bankah. Ne pozabit,da je on podpisal pogodbo z PATRIJO, ko je bil OBRAMBNI MINISTER. AMPAK, ON JE NEDOTAKLJIV...NJEGA SE NE SME OBRAVNAVAT.
Streznitev
08. 11. 2020 10.13
+3
Ti komarček sipa nevaren, ker lahko pokukaš v vsako luknjo. Poglej še v opankovićevo, ki mu je kamerad.
provni
08. 11. 2020 09.52
+0
Najbolj si želi obdržati Desus JJ, ki je Desus že ugrabil, vendar se boji, da mu bo šel iz rok.
Streznitev
08. 11. 2020 10.20
+1
Janša je DESUS ugrabil in ga skril na neznanem kraju, ob neznanem času in neznani državi. Tile poslanci DESUSa so pa kloni iz Janševe klinike v Avstraliji. To je živa resnica in ne lažna novica, ker ta portal laži ne dopušča.
morituri
08. 11. 2020 15.09
-1
Nekateri glupi novinarji in njihovi šefi so šli celo v Avstralijo, da bi našli te klinike. Vrnili so se s tako dolgimi nosovi, da so se po tleh vlekli od Avstralije do Slovenije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jodr
08. 11. 2020 09.26
+1
Pa kdo si ti, da nam vedno znova soliš pamet? Le kje si doktoriral?
Streznitev
08. 11. 2020 10.21
+2
nnanna
28. 11. 2020 09.41
+1
TerminatorX
07. 11. 2020 21.59
+8
Ma dejte pojdite s poti in v predjamski grad že enkrat. Slovenska družeba te in take stranke ne potrebuje.
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.38
+0
Alem je zadel žebljico na glavico. Spet.
Streznitev
08. 11. 2020 08.16
+9
Alem je zamolčal zakaj se je rujavi odstopil kot obrambni minister in zakaj se je pred kratkim opravičil Škrbincu. Erjavec je Škerbinca razrešil brez posebne obrazložitve, kasneje pa je med razlogi navedel tudi nočno streljanje z najtežjimi kalibri, ki naj bi se odvijalo na vadišču na Počku.
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.29
-1
Ker Janša s Pivčevo ni mogu prevzet DESUSa, ga bo pa zdej s KOVIDom zdesetkal.
mačo123
07. 11. 2020 21.18
+6
Bog nas reši bolezni kužne in svojati južne!
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.34
+1
Streznitev
08. 11. 2020 08.21
+0
Li-či-na je pokazal Šarcu, da je brez jajčni, ko je hotelo revše zavajati, da za izgredi v Ljubljani stoji jajčni.
mačo123
07. 11. 2020 21.11
+2
Maksuti je navaden levičarski gobezdač in to dobro plačan.Ko bo lastnik Čeh začel pucati,ta Maksuti ne bo več mogel kam objavljat ta nesmisel.
Streznitev
08. 11. 2020 08.23
+4
Kelnerju sem naročil češko pivo, pa mi servira župankovićevo greznico.
Teofil
07. 11. 2020 21.09
+4
Tale bosanec kuje Kahla v zvezde,jaz ga imam za izrabljen pokvarjen pralni stroj kateremu je mesto na odpadu iztrošenih neuporabni naprav ne pa na čelu politične stranke
Antoniozmaj
07. 11. 2020 20.09
+1
a je najbolj znani migrant Slovenije, tovariš twitto že čestital Erjavcu?
riss
07. 11. 2020 19.07
-1
HVALA, KER NE KOMENTIRATE ZAVAJANJA! V slogi je moč.
ArkaMast
07. 11. 2020 19.48
-2
riss. Tvoje mesto je le na NORA24TV. Tam te bodo vsi razumeli.
riss
07. 11. 2020 21.25
-2
ArkaMast: tvoje bi pa lahko bilo na Dobu, vazelin pa že imaš v imenu.
Streznitev
08. 11. 2020 08.52
+0
Tvoje mesto je le na NORA24TV. Tam te bodo vsi razumeli, tukaj pa te polo/le/vica ne bo, ker imajo vgrajen nedelujoč sprejemnik, brez garancije z uporabo le na lastno odgovornost, ker je bil uvožen s skupaj z Knafljivimi respiratorji Bellavista namenjeni le za kitajsko tržišče.
tona Iteb
07. 11. 2020 19.03
+5
Jj je twitnil da je zmagal Biden🍇. Ni pa znano ali mu je tudi čestital!🍇🍇. Po neuradnih informacijah je aktiviral matoza, da spiše proti ustavno pritožbo, saj so menda zadnje dni videli Kučana v USA, kar pomeni da ni vse čisto, glede volitev!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇