Fokus

Kdo so lastniki resnice na Balkanu?

Ljubljana, 11. 01. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Biti novinar na Balkanu postaja vse težje. Novinarka Tea Šentjurc se je zadnje tedne pogovarjala s številnimi novinarji in novinarkami v Srbiji, BiH in na Hrvaškem. Opozarjajo, da so novinarke in novinarji tam vedno pogosteje – zgolj zato, ker opravljajo svoje delo, ker želijo biti neodvisni, so kritični do oblasti, poročajo o nepravilnostih, opozarjajo na napake ali komentirajo dogodke – deležni pritiskov, groženj, celo nasilja in fizičnih napadov.

Grožnje, besedno zastraševanje, onemogočanje dela na vse mogoče načine, finančni, politični in družbeni pritiski, tabloidni masakri novinark in novinarjev, njihovih družin, otrok. Uničevanje ugleda novinarjev in novinark na vseh ravneh. In fizični napadi, ogrožanje življenj. To je dnevna resničnost številnih novinark in novinarjev na območju Balkana, ki se ne uklonijo zahtevam in pričakovanjem različnih oblasti.

Kdo je lastnik resnice na Balkanu? Kakšna so pričevanja novinark in novinarjev iz teh držav, ki zelo neposredno o tem govorijo za 24UR Fokus? V skoraj dvajsetminutnem Fokusu nastopa osem novinarjev in novinark, iz zelo različnih medijev; z njihovimi opozorili, podatki, pričevanji, ki jih boste slišali, opozarjamo na položaj novinarstva v teh treh državah nekdanje Jugoslavije.

Urednik Balkanske mreže preiskovalnih novinarjev Slobodan Georgijev je Tei Šentjurc v Beogradu med drugim rekel: "Vučić je sebe postavil na mesto lastnika resnice. Tu ni opozicije. Če govorite, da v Srbiji nekaj ni dobro, ste kriminalec ali pa vohun. Ne samo, da je tu prepovedana opozicija, prepovedano je vsako drugačno mnenje." Na kakšen način potekajo pritiski na novinarje v Srbiji, na kakšne načine se grozi, zakaj se novinarji bojijo za svoja življenja in življenja svojih družinskih članov?

V Sarajevu, pravi urednik spletnega portala Žurnal.info Eldin Karić, "imamo takšno situacijo, da ko v naši državi pretepejo novinarja, za to nihče ne odgovarja. Glavni problem je to, da to državo upravljajo kriminalci in korumpirani politiki in oni s svojimi metodami, ker jim je vse dopuščeno, poskušajo utišati medije; da se javnost na to ne odzove, da lahko dalje izvajajo svoje koruptivne aktivnosti."

Novinarka Maja Sever v Zagrebu, predsednica sindikata hrvaških novinarjev in novinarka HRT, tudi sama pogosto tarča pritiskov, groženj, pripoveduje, da je postalo "popularno, da je novinar kriv za vse". Ključni problem je, pravi, da celo predsednik vlade in visoki državni uradniki obtožujejo medije, ki samo opravljajo svoje delo. "Riba smrdi pri glavi," pravi Maja Sever. Andreja Hudika (index.hr) pripoveduje, da so največ groženj s smrtjo dobili, ko so poročali o generalu Praljku, zgolj zato, ker so o njem poročali kot o vojnem zločincu: "Za piko na i smo dobili izjave vladajočih, ki so za te grožnje novinarjem s smrtjo rekli, da z njimi pač ljudje zgolj izražajo svoje nezadovoljstvo."

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
27. 02. 2020 15.41
Resnica na Balkanu (kot tudi v Sloveniji) ne sme in ne more obstajati. Levimo se v lažnive Kljukce, ker to prinese višji položaj, več denarja in ugled. Tudi mediji več ali manj ne želijo obelodaniti resnice. Prej sem še lahko objavljala drzne prispevke, ki niso bili žaljivi, danes mi je to prepovedano. #nova doba
Žac
13. 01. 2020 09.45
+3
Srbi me jezik,glede teh 24 ur. Ampak kaj koli bom napisal me bo pobrisal hitrostjo svetlobe. Niso ni odprli komentarje kdaj so dobili priznanje kot naj portal. To zadosti govori.
13klu?
13. 01. 2020 09.37
+7
so zanimivi ti bosančki ki živijo pri nas. Tri narodnosti in z vsakim ki govoriš so njegovi najboljši,pošteni in miroljubni,ostala dva naroda pa pokvarjena,konfliktna ničvredna in povzročata samo težave
KAPIBARA
13. 01. 2020 10.00
Ostale dva sta za prebeg, ker jih tu lovijo, zaradi njihovih rabot, - iz drugih dveh, jih pa ne vračajo v SLO
anakondabox
13. 01. 2020 08.20
+1
1. PROMOCIJA KNJIG. Ne bom spregovorila o vseh tistih novinarjih, ki so si prisvojili moje knjige (izdane pri samozaložbi), o njih objavi in komentarju pa ne duha ne sluha. 2.PRISPEVKI. Dogaja se, da pošlješ prispevek (pismo bralcev) pa ti en urednik (ica) pri istem časopisu napiše da ne ve, če bo objavil, drugi ga takoj objavi. Čez teden dni, ti prvi napiše, da bo v kratkem objavil pa sploh ne ve da je bil prispevek že objavljan. To izkazuje 'dobre' odnose novinarjev in uredništev posameznega časopisa. Prej, ko je bil na 'čelu pisem bralcev' drug urednik (urednica), mi samo 2% prispevkov niso objavili. Torej se je v enem letu izboljšala oziroma poslabšala kvaliteta mojih prispevkov za 98% ali pa grem 'komu v nos'. 3. RAZISKOVALNI ČLANKI. Tu je pa zaželen poseben VIP, ki ni odvisen od strokovnosti članka pač pa od tvojih nazivov (dr. analitik svetovalec, mag.) oziroma znanstev, rodbinskih povezav s posameznimi 'šefi'. 4. OBJEKTIVNE INFORMACIJE- pri taksistih. Nujne vožnje opravljam s taksiji. Pri njih lahko bolj natanko kot v časopisju (mogoče tudi bolj objektivno) izveš kdo je oropal banko, kateri politiki imajo ljubice in kam se vozijo z njimi. S tem komentarjem ne mislim obrekovati taksistov (hvala bogu, da jih imamo) in kritizirati vseh novinarjev. Najmanj 15% je naravnost odličnih. #čestitke njim
Uporabnik1735100
13. 01. 2020 07.06
+8
Večina zaposlenih na POP TV ni na strani resnice, temveč pompoznosti in ekskluzive.
SkokecPokec
12. 01. 2020 18.36
+1
Vsi ki delamo smo na nekem položaju in vsak ki je na nekem položaju dela napake. Najboljše so napake za katere svet ne ve. Resnica pa vedno boli, ko se razkrije, kar je bilo narobe... In če začnemo že pri sebi... Že pred našimi starši smo kaj skrili in priredili resnico, po tem to delamo še pred učitelji, ko se plonka, recimo. In nato pred šefi, če smo zaposleni, če smo privatniki, pa pred dacarji. Ko nekdo pride še v politiko se pa resnica skrije pred ljudmi, ki s ga izvolili.... In tako dalje... In če se resnica razkrije... Na ebali smo ga. kdo si pa želi na ebat? Zato resnico nesemo na oni svet...
FAUSTOS1
12. 01. 2020 18.11
+1
Desničarji z pomočjo cerkve poskušajo prevzeti vse medije v državi,stranke sds z madžarskim denarjem orbana ,ki velja za extremnega desničarja ,financira sds njen časopis in tv,prav tako hrvaško hdz ,financira madžarska oz orbanova stranka,a na srečo zavedni slovenci niso pripravljeni izdati slovenije za denar orbana,kvizlingi pa se pač v zgodovini vedno priklonijo denarju in ukopatorju.
Levcekk
12. 01. 2020 15.54
-4
Kdo so lastniki?Komunisti oz.njohovi nasledniki in izbranci tako kot v Slo.ki so jo leta ugrabili komunisti in si jo prilastili ter natedili mafijsko drzavo po svoji meri in politicna oz.komunisticna policija skrbno opravlja svoje poslanstvo in preganja,nadzira,zalezuje in psihicno unicuje nas drugace mislece posameznike in nase druzine,ki smo vedno bili antikomunisti in ze nocemo pridruzit in hoditi za raznimi komunisti Jansati in zavajati ter lagati in sodelovati z komunisticno policijo.
nicor
12. 01. 2020 18.41
+5
A mogoče misliš nekdanjega gorečega komunista JJ? Tako je bil zagrizen, da ga še sami niso mogli več prenašati, pa so ga vrgli ven. Se je pritožil, pa ni pomagalo. In zdaj seveda vse sovraži in zmerja tak kot je, zaverovan sam vase
Tomaž Gašperlin
13. 01. 2020 07.16
+1
Tomaž Gašperlin
13. 01. 2020 07.17
+2
Transformerji
12. 01. 2020 14.38
+8
Da tudi pri nas ni vse v redu, dokazujejo volitve!
anakondabox
12. 01. 2020 13.07
+1
Absolutna resnica je zgolj pri bogu, ki pa še ni dokazljiv. Obstajajo delne resnice, ki so v logičnem sosledju in lahko tvorijo okvir splošnim resnicam. Prav tako je pogled na zaznavo, (predmet), lahko podan iz različnih perspektiv, (svetlobe, sence, mraka), ki dajejo oris drugačnim, drugotnim resnicam. Lahko bi absolutno resnico obelodanile krogle (planeti, zvezde), kjer je število 'pi' še vedno neznanka. #K.S;bo za začetek dovolj?
KavčStrokovnjak
12. 01. 2020 12.32
+2
Kaj je resnica! Najprej definicija.
KAPIBARA
13. 01. 2020 10.01
Resnica boli in smrdi.. za to pa je resnica..vse ostalo je laž
ahim1225
12. 01. 2020 11.07
+13
Ne pišite, kaj je na Balkanu, napišite jasno in glasni, da so naši mediji (Slovenski) LEVIČARSKI.
Tomaž Gašperlin
13. 01. 2020 07.19
+2
Pišejo, lažejo po navodilih, za nagrado službe v vladi in celo bruseljske ( fajon, joveva), najprej daj, nato dobiš.
Maja Kajza
12. 01. 2020 10.04
+20
Včasih sem prebrala informacijo od novinarja, ki je bila kar se da objektivna...danes imamo plačane pisune s kratko delovno pogodbo...v skladu z dnevno politiko, se mnenja v prispevkih širijo v skladu z debelino denarnice.Rezultat: preveč govorjenja, kritiziranja, hudobije in nasilja, zato ugasneš TV, odpoveš časopis in odideš na sprehod in spotoma v knjižnico.
Anton jakše 1
12. 01. 2020 09.04
+7
To je začetek uvajanja ameriške demokracije, piši in govori kar hočeš samo ne proti MENI!
Tomaž Gašperlin
13. 01. 2020 07.22
+0
Kaj pa ti razumeš amerisko demokracijo, ti ocitno razumeš kitajsko in rusko demokracijo, butelj, daj niti ne veš kaj pomeni beseda demokracija
Roninax
12. 01. 2020 08.12
+9
Vsi vemo kdo je lastnik popa in 24ur... Americani
kolbek460
11. 01. 2020 21.38
+16
Sedma sila ste novinarji ,,in zaradi vas je nastalo nešteto sovražnosti in vojn in pobijanja ,sedaj ko cena življenja vredna ceni enega naboja ,takoj pridemo do resnice ,vi pa ki ste počeli to drugače pa cvilite ,
Kruh+sol!
11. 01. 2020 20.05
+28
Casopis Delo je v lasti Petrica, lastnika Kolektorja in clana foruma21 (tajkuni, ki se borijo za socializem, da lahko kradejo, ljudem pa mecejo dribtinice). Rtv je povsem na strani vlade, ker jim dopusti obvezen tv prispevek. Ne povejo ene novice o kriminalu ilegalcev, zalitev kristjanov s strani drzavnega sekretarja za solstvo z umazanimi zivalmi se omenili niso....kako je z novinarjema Mozino in Pirkovicem,vemo. Predvajajo nadaljevalke in filma z migrantsko in gejevsko vsebino in nam perejo mozgane. Revija Mladina se financira iz tujine - od preplacanih medicinskih materialov, pop tv v lasti ameriskega sklada...serpentinsek predlagal, naj drzavna podjetja ne financirajo medije v privatni lasti...cenzure na twiterju in fb s strani FDV. SD se najbolj bori proti sovraznemu govoru, potem pa od njih slisimo, da smo umazane zivali in od slavne pesnice: Jebao vam pas mater. Pa nikome nista. Samo da so ta rdeci. O tem raje pisite na poptv ne pa o stanju na Balkanu. Kaksno licemerje. Pa se to: pred leti so novinarja Petka levaki skoraj do smrti pretepli. A o tem pa nic? Podn. Problem je nova24 in demokracija. Edina medija, kjer na sreco izves tudi drugo stran medalje.
unclub
12. 01. 2020 09.46
-4
NOSTREDAME
12. 01. 2020 17.55
-3
toni88
11. 01. 2020 19.40
+6
vucic se hujs od milosevicka.
Anton jakše 1
12. 01. 2020 09.06
+2
Devilz Pff
11. 01. 2020 19.27
+18
spoznal kar nekaj novinarjev in še nobenega poštenega
Anton jakše 1
12. 01. 2020 09.07
-5
KAPIBARA
13. 01. 2020 10.47
Reycis
11. 01. 2020 18.19
+10
Več ali manj smo že vsi pogruntali, da so mediji orodje s katerim se da usmerjati demokracije kamorkoli pač hočeš. Zato se bitka ideologij pač bije na tem terenu. Levi mediji so sicer več ali manj faktualno točni, vendar pa z izborom novic in dejstev in moralnim signaliziranjem ob podajanju novic oblikujejo mnenje. Ko enkrat postaneš pozoren na to postane zadeva zelo zelo zelo zelo zelo zelo moteča. Desne novičarske strani so še hujše. Tam je propaganda dosti bolj na primitivnem nivoju. Očitne laži in debilne kontradikcije. Tukaj v komentarjih lahko kulturno izraziš mnenje proti npr. multikultiju in se da imet neko debato. Poskusite biti na nova24tv proti kapitalizmu ali pa proti vojni z Iranom. Katastrofa.