Slovenija

Kdo je večerjal s kraljico?

Ljubljana, 21. 10. 2008 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čast je med drugimi doletela Boruta Pahorja, Janeza Janšo, Urško Bačovnik, Milana M. Cvikla, Jerco Legan in Alana Hranitelja. Zakonca Janković sta se opravičila. Objavljamo tudi jedilnik, kraljica se je sladkala s kostanjevo torto!

Seznam povabljencev, ki jih je doletela čast večerjati z britansko kraljico Elizabeto II., je zanimiv. Poleg predsednika republike Danila Türka sta se slovesne večerje na Brdu pri Kranju udeležili tudi dve njegovi najbližji dami, soproga Barbara Miklič Türk in hči Helena. Predsedniku so družbo delali še svetovalci, kar sedem jih je, s seboj jih je večina pripeljala soproge.

Kraljica Elizabeta II. je v gradu Brdo uživala v piranskem brancinu z lisičkami ob ajdovi zlivanki in jagnječjem fileju z rožmarinom. Na koncu se je posladkala s kostanjevo tortico.
Kraljica Elizabeta II. je v gradu Brdo uživala v piranskem brancinu z lisičkami ob ajdovi zlivanki in jagnječjem fileju z rožmarinom. Na koncu se je posladkala s kostanjevo tortico. FOTO: Miro Majcen

Med povabljenci je tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, premier v odhodu Janez Janša z Urško Bačovnik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan s soprogo Štefko, ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran, škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, zunanji minister v odhodu Dimitrij Rupel s soprogo Marjetico Ano Rudolf Rupel, najverjetnejši mandatar Borut Pahor s partnerico Tanjo Pečar in šefinja protokola Ksenija Benedetti.

Ni popolnoma jasno, s čim so si povabilo zaslužili Milan M. Cvikl s partnerico Jerco Legan in predsednikov osebni zdravnik Primož Aplenc s soprogo Marijo. No, na večerjo je povabljen tudi kraljičin zdravnik David Hett.

Gospodarstvo sta predstavljala predsednik uprave Krke Jože Colarič s partnerico Elizabeto Suhadolc in predsednica uprave SKB banke Cvetka Selšek s soprogom Jernejem Kosmačem, okoljevarstvo Lučka Kajfež Bogataj, šport udeleženka paraolimpijskih iger v Pekingu Mateja Pintar, modo pa Alan Hranitelj.

Zanimiv je tudi seznam oseb, ki so udeležbo opravičile. Na večerjo, za katero sicer vlada veliko zanimanje, ni bilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegove soproge Mije, strelca Rajmonda Debevca s soprogo Metko in smučarske tekačice Petre Majdič.

Večerjo pripravlja osem kuharjev

V dobri družbi sta kraljica njen soprog dobro jedla. Za popolnost slovesne večerje je skrbelo osem vrhunskih kuharjev, priprave so se začele že v soboto, 18. oktobra, z mariniranjem mesa, kuhanjem osnov in popravki okusov. Posamezne jedi so pripravljene s pridihom novejših smernic, kar pomeni več različnih, pa vendar polnih okusov, ki jih povezujejo letni čas, pokrajina, paleta zelišč in ne nazadnje vrhunska vina, priporočena s strani somelierjev.

''Polnost okusov je pomembna že pri lahki začetni jedi, okusi pa se proti glavni jedi stopnjujejo in zaključijo z nežnim okusom sladice. Karameliziran kostanj je doziran v takšni količini, da ne moremo govoriti o pretiranih in težkih okusih. Besedilo jedilnika namreč težko zadostno opiše gastronomske užitke mojstrov kuhanja, ki bodo dodali svoj kulinarični pečat veličini kraljevskega obiska. Ob vsem tem pa je vsekakor pomembna tudi barvna usklajenost jedi na krožniku, ki zaokroži nežno polnost protokolarne večerje,'' so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

JEDILNIK:

Tris zelenjavnih predjedi:

Zloženka iz jajčevcev
Polnjena artičoka
Pisana paprična pena v bučkinem ovoju

***

Rezina piranskega brancina s praženimi lisičkami ob ajdovi zlivanki

***

Jagnječji file z rožmarinom na kremnem pireju

***

Kostanjeva tortica

***

Kava s pralineji

Seznam povabljencev na svečano večerjo
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERCL
22. 10. 2008 20.29
A SO JI DALI JANŠEV KRUH IZ SMETNJAKA AL NE?
MERCL
22. 10. 2008 20.20
UPAM DA SO DALI STARI BABI ,\"JANŠEV\" KRUH IZ SMETI!!
mindfucker
22. 10. 2008 19.22
sramota! grimsovega braneta nso povabili!? pa tako rad ima zloženko iz jajčevcev
icetel
22. 10. 2008 19.18
Turak in centralni komite slovenije pijejo s fevdalci, tudi komunisti niso vec tisto kar so bili!
manjakranjc@hotmail.com
22. 10. 2008 17.47
Naj zgleda še tako \"sončno\" na psevdo levici, a hišica iz kart se podira. . . Pravilna ugotovitev, da je Turk le podaljšana roka psevdo opcije in kot predsednik bi moral držati neko distanco in strokovno držo, kar pa počne v zadnjem času, pa je sramotno in tudi zanj bi moralo biti! Očitno je bil in bo Drnovšek res ikona dotičnih norm. Kdo ali kaj je povabljen, ne bi komentirala, dejstvo pa je, da je marsikateri volilec te psevdo levice občutil razhajanja med obljubami in dejanji , pa še začell niso. Pomeben je zgolj stolček, seveda jih bodo par tudi \"ustvarili\"; namreč, premalo jih je.za tako strokovne ljudi, ki botrujejo tudi neki normalni porazdelitvi( tonček b. bo vedel, da gre za zvonasto obliko in ima pojme okrog tega, razčiščene). Vsak prvi na psevdo levici je strokovnjak, tako pravijo.!?!? .
kamilica
22. 10. 2008 17.37
Tuerk je zopet pokazal svojo samopašnost. Povabil velik del svojega kabineta, pred-bivšega predsednika države, skratka zopet je pokazal, da ni predsednik vseh ljudi ampak le dela. Najbolj sporen je Cvikl, pri katerem je funkcija (megla) s svojo Jerco pri kateri je funkcija (spremljevalka). Se je hotel s tem zahvaliti Cviklu, za afero Patria?
punca08
22. 10. 2008 17.25
Kristinka - pahorjevi so se pa ramena - kaj ni po protokolu???
punca08
22. 10. 2008 17.22
jugana - levičarka, če bi delali še večje napake v novoizvoljeni vladi, bi jih ti še vedno hvalila!
icetel
22. 10. 2008 17.05
ta mal je taksen kot cilimozek
RADO62
22. 10. 2008 16.24
Njeno veličanstvo bo imelo zvečer obilo priložnosti, da se ob prijetnem kramljanju s predsednikom spomni svojih srečanj s Titom, Maom in ostalimi, med slovenskimi socialisti čaščenimi, zgodovinskimi osebnostmi, ki so najprej radikalno opravili z ostanki aristokraciije in meščanstva, nato pa s svojim življenskim stilom in razkošjem na račun lačnih množic desetkratno prekašali najvišjo aristokracijo.
focus2031
22. 10. 2008 16.20
jansa njemu štafeto on janši frak...pošteno
focus2031
22. 10. 2008 16.19
kdo je reku da ma jansa od kardelja frak....od tita je
ax.
22. 10. 2008 16.15
mrka kraljica
urskaa3
22. 10. 2008 15.40
haha Kučan si je ta trak komaj gor spravil
icetel
22. 10. 2008 15.33
Tovarisi bi radi postali plemenite krvi. Kupujejo si razne nazive, vendar raja ostane raja.
matej1111
22. 10. 2008 14.41
Kakšne se eni sprašujete! Zakaj Cvikl? Ja zakaj le! Ja kdo pa je pridobil polovico glasov na volitvah? Naj si Turka odpelje zraven, Cvikla še rabimo!
jagijagi
22. 10. 2008 14.37
In to mi plačujemo!!!! Turk od mene si oplel
j a N
22. 10. 2008 13.43
jst sem večerju s kraljico,pa ne okol govort
Tonček Balonček
22. 10. 2008 13.13
Pa zakaj niso povabili srbskega prestolonaslednika, ki s epravda za Brdo, kje je naša diaspora, manjkal je tudi Rode, Angelca Likovič, manja.kranj in še marsikdo! Zakaj ni poročal Vodušek, saj je na oblasti še vedno ta vlada in zakon o RTV-ju je še vedno veljaven!?
Lahka konjenica
22. 10. 2008 12.51
Vprašam, a je včerjaj papala tudi Katarina Kresal- Kresalka. Je to ona, ki jo poiše zraven gospod Šoltesa Igorja, ali je to druga. Toiliko. Zakaj vabiti Kučana, Cvikjla. Če so že povabili Pahorja bi morali tudi ex predsednika parlamenta Cukjatija. Toliko.