Slovenija

Dogajanje na psihiatrični kliniki: ministrstvo podalo kazensko ovadbo

Ljubljana, 06. 06. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaja Kobetič, 24UR ZVEČER
Komentarji
80

Kaj se dogaja za zaprtimi vrati na Psihiatrični kliniki v Ljubljani? Po razkritju grozljivih pričevanj okrutnega in neusmiljenega ravnanja zaposlenih z bolniki vodstvo klinike zatrjuje, da nadzori nepravilnosti in nasilja niso zaznali. Ali se osebje res izživlja nad pacienti, ki že sicer spadajo med bolj ranljive skupine? In kaj, če kaj, ob tem dela ministrstvo za zdravje? Da do nasilja morda res prihaja, vedo že vsaj od marca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: O nasilju na psihiatrični kliniki v Ljubljani
    12:30
    Iz 24UR ZVEČER: O nasilju na psihiatrični kliniki v Ljubljani
  • Iz 24UR ZVEČER: Sum nasilja na psihiatrični kliniki
    04:02
    Iz 24UR ZVEČER: Sum nasilja na psihiatrični kliniki

Ne od včeraj ne od lani ne od predlani. Nehumano in nasilno ravnanje se za temi vrati ljubljanske Psihiatrične klinike dogaja že več kot desetletje, je razložila Barbka Špruk, ki je leta 2008 na psihiatrično kliniko zaradi hude depresije in anksioznosti samovoljno odšla na zdravljenje.

"Rekla sem, sama sem prišla v psihiatrično bolnišnico in jaz zdravil ne bom vzela. Dvakrat me je opozorila: ''Barbka, vzemite zdravila.'' Nakar se je zgodil napad medicinskih tehnikov in sester name in so me kot prašiča zvlekli v eno sobo, zvezali za roke, noge in z jermeni na posteljo. Torej obe roki, obe nogi in bila sem več dni privezana," je pojasnila.

Zgodbe o – kot se je izrazil eden od pacientov – trpinčenju, mučenju in izživljanju so pred dnevi razkrili na portalu N1. "Pretepali so me po jajcih, po vsem telesu. Blazino so mi pritiskali na obraz. Občutek sem imel, da me hočejo umoriti. Dušil sem se. Mislil sem, da bom umrl," se glasi le eno od pričevanj o ravnanju s pacienti. "Trije tehniki so stali ob postelji, na kateri je bil privezan ta pacient. Eden od teh je pacientu v obraz tiščal vzglavnik, drugi ga je prek odeje boksal v trebuh in roke, tretji pa v mednožje."

"Večkrat sem bila od svojih soborcev opozorjena, naj bom tiho. Sodeluj v njihovi igri, njihova igra je taka, da moraš pojesti vsa zdravila, ne smeš se upirati. Ali je to zdravljenje ali je to pohabljanje? Torej jaz sem imela stisko, ta stiska pa je postala še hujša zaradi tega," je razložila Barbka.

Stanje na zaprtih oddelkih slovenskih zavodov
Stanje na zaprtih oddelkih slovenskih zavodov FOTO: Varuh človekovih pravic

To stanje pa zdravstvenemu ministru ni nikakor tuje. Na to so ga že pred več kot dvema mesecema namreč opozorili v Zbornici zdravstvene in babiške nege, ko so po več prijavah lanskega decembra opravili izredni strokovni nadzor, nato pa 35 strani dolgo poročilo poslali na ministrstvo z ugotovitvami, da obstajajo sumi kaznivega dejanja. Pa se je – dodaja predsednica Zbornice – zgodilo bore malo.

"Že dva meseca poizvedujejo, ali bodo uvedli sistemski nadzor ali ne. Jaz mislim, da je bil strokovni nadzor izveden zelo kompetentno, zelo korektno in da bi do sistemskega ukrepanja že moralo priti," je dejala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

Toda v povzetku strokovnega nadzora izpostavljajo, da komisija ne more nedvoumno potrditi, ali se nasilje zaposlenih nad pacienti in zaposlenimi dejansko dogaja ali ne. Psihiatrična klinika je na več zahtev direktoratov za pojasnila namreč odgovorila, da "zaradi pomanjkanja objektivnih podatkov ni mogoče ugotoviti dejanskih okoliščin opisanega dogodka" in "opisi so izjemno skopi, zelo splošni, ne določni ne po času ne po kraju ali osebah. Na take očitke je težko kompetentno odgovoriti ali kakor koli resno pojasniti stanje" ter "da ni šlo za nasilno vedenje zaposlenih in da so pritožbe neutemeljene".

A v nadzoru zbornice zapisujejo: "Vsekakor komisija utemeljeno dvomi v ustrezno prepoznavo, poročanje in obravnavo nasilnih dogodkov." Minister, ki glede dogodkov še vedno molči, pa bo ukrepe predstavil jutri.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana FOTO: POP TV

V oddaji 24UR ZVEČER sta o tem spregovorila Aleš Šabeder, direktor Urada za nadzor, investicije in kakovost v zdravstvu, in direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar.  

Kot je pojasnil Šabeder, na ministrstvu za zdravje obsojajo vsakršno obliko nasilja nad pacienti. "Na ministrstvu se ukvarjamo s to zadevo od lanske jeseni, sprejeli smo kar nekaj ukrepov, začeli smo s sistemskim nadzorom, Zbornica zdravstvene in babiške nege je opravila zdravstveni nadzor," je pojasnil. Dodal je, da vršijo vse možne ukrepe in vse, kar je v zvezi z njihovimi pristojnostmi. Kakšni so pa ukrepi za prihodnost? "Izvedli bomo sistemski nadzor na kliniki, zadevo smo naznanili tudi Policiji in podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, kar se pa tiče kadrovskih ukrepov, odvisno so od tega, kaj bodo pokazali postopki, ki trenutno tečejo."

Minister Danijel Bešič Loredan je danes na sestanek poklical Zalarja, a kot je ta razložil, ni zahteval njegovega odstopa. Minister naj bi mu dejal, da bo do zamenjave prišlo, v kolikor bo sistemski nadzor pokazal kakšne pomanjkljivosti.

Novinarska konferenca vlade
Novinarska konferenca vlade FOTO: Bobo

Glavni očitek ministrstvu za zdravje je, da so bili že marca obveščeni o nasilju v psihiatrični kliniki, pa niso ukrepali. Šabeder je razložil, da so se ukrepi vršili, zadevo so predali tudi ustreznim institucijam, nekateri so s svojimi pregledi zaključili in niso podali zaključkov, s strani Policije so prejeli obvestilo, da je to še vedno v fazi preiskave, potekala pa naj bi še ena aktivnost, da se razčistijo dejstva in da se pride resnici do dna. "Želimo priti do točke, kjer bo zadevo možno neizpodbitno ovreči ali pa ugotoviti, kaj se je dogajalo."

Dodal je, da je v pregledu, ki ga je izvedla zbornica zdravstvene in babiške nege, v zaključku tega poročila navedeno, da ne morejo neizpodbitno ovreči, niti obsoditi kakšnega kaznivega dejanja. "Tudi Policija v postopku ni ugotovila nobenih znakov kaznivega dejanja in nadaljuje z zbiranjem podatkov. Gre za kompleksno področje zdravljenja in za kompleksne procese, pri katerih je treba priti resnici do dna."

Kot je povedal, so s strani psihiatrične bolnišnice dobili vsaj pet odgovorov, pojasnila, ki so jih želeli, zato bodo zdaj ta nadzor razširili na sistemski, da bodo poskušali s širšo ekipo strokovnjakov priti resnici do dna.

V poročilu Zbornice zdravniške nege sicer jasno piše, da njihova komisija utemeljeno dvomi v ustrezno prepoznavo, poročanje in obravnavo nasilnih dogodkov s strani psihiatrične bolnišnice. Zalar je odgovoril, da gre za neko mentalno neustrezno kombinacijo. Po njegovem mnenju ima celotna situacija zdaj nekoliko inkvizicijski pridih, saj so vse nadzore že naredili, ampak ker so bili nedoločni in spreminjajoči, niso mogli ukrepati, ker niso vedeli, proti komu. 

"Zdaj, ko so se pojavili naznanitelji, ki so se prej bali o tem govoriti, smo stvar nekoliko zasukali. Govorili smo z vodjami, ki niso videli nasilja, nekateri od vodij so nam povedali, kdo te vesti širi, in tudi z njimi smo naredili razgovore, a tudi niso videli nasilja. Torej mi nimamo nič v rokah, so pa neke zgodbe, približno takšne, kot je bilo za časa inkvizicije. Naj se konkretno povedo dogodki," je dodal.

"Kdor vidi takšno stanje, gre za kaznivo dejanje, ti namreč ne moreš nemočno osebo dušiti. Ta oseba bi morala takšno dejanje prijaviti in ker ni prijavila, je tudi sama v kazenskem postopku," je sklenil.

Pacientka ob sprejemu (Slika je simbolična)
Pacientka ob sprejemu (Slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Šabeder je pojasnil, da so se na uradu nemudoma lotili dela, ko so prejeli poročilo zbornice. Za ministrstvo pa je sprejemljiva vsaka pot, kjer bodo ugotovili dejanske obtožbe in navedbe. "Gre za sistemske ukrepe, ki jih bo treba v nadaljevanju glede na izide sprejeti. Sprejemamo tudi pomoč morebitnih tujih strokovnjakov in mednarodni nadzor." Pojasnil je, da nadzor traja okoli dva do tri mesece.

Zalar pa je dodal, da so sistemski nadzori formalni nadzori. Dodal je, da so to le trije primeri v treh letih, je pa "hudo narobe, da jim pripisujejo takšne stvari, saj so to filmske zgodbe, to so zgodbe za daljni preteklik"

"Ljubljanska psihiatrija te tradicije nima, v nobenih zapisih v starih dokumentacijah ni zapisano, da bi ljudje spali na slamah, da bi bili ukovani, kot so bili v drugih uglednih bolnišnicah. Zaenkrat nimamo dokumentov, niti v zgodovini, da bi se osebje kakor koli grdo vedlo do pacientov," je zaključil Zalar.

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
06. 06. 2023 17.57
+3
Žal je veliko zaposlenih v zdravstvu ki tja ne spadajo in bi bilo boljše da gredo ceste popravljat!
sp9s
06. 06. 2023 14.40
+3
a to me čaka če znorim en dan? batine od dohtarjev?
Kdorkoli
06. 06. 2023 15.14
+0
Ce je tebi med.tehnik enako kot dohtar, pol batine!
Finfer
06. 06. 2023 13.18
+2
Cela ljubljana je ena sama psihiatrična klinika in na zalost jih je ogromno na prostosti !!
kwa.dugaja
06. 06. 2023 12.07
+2
gospa barbka ne bi zdajle pisale teh zgodbic ce jo ne bi prisilno nafilali s tableti, ker jo ne bi bilo vec med nami. malo si poglejte kako koncajo bolniki z hudo depresijo in kako hudo je moglo biti da je celo sama odsla v bolnisnico (ogromno jih stori samomor ipd.). ce nekateri mislite da je to namisljeno in da se tega lahko resis le z meditacijo in podobniki stvarmi je pa kot da bi bolniku z astmaticnim napadom ki se dusi rekel samo normalno zadihaj in pojdi v naravo pa bo boljse. depresija je kemijsko neravnovesje in ravno tega s tabletami popravijo. o ostalih pricanjih pa ne sodim, bodo povedale raziskave.
stumfeta
06. 06. 2023 13.43
+3
Filali so jo s tableti, katerih stranski učinki so samomorilne misli! To mora bit pa res ena hudo dobra terapija.
Kdorkoli
06. 06. 2023 15.16
-4
Vidim, da imas izkusnje. Kje si to bila ze?
titomeni
06. 06. 2023 12.04
-2
Poznam 2 ki tam delata.. Ne vrjamem da izvajajo fizicno nasilje, psihicno pa 100 posto
Top Gun
06. 06. 2023 11.58
-1
son?ek11
06. 06. 2023 11.48
-2
Rugelj, ne pametuj!! Vsak ve,da odloča stroka. Tu je bil odgovor, ko so govorili, da nikogar ne moreš prisilno hospitalizirati. Lahko, če povedo svojci svoje. Seveda pa stroka odloči pred sprejemom, ali ga bodo sprejeli!!
visoki
06. 06. 2023 11.59
-1
sorodniki samo dajo svoje izjave,kjer še vedno odloča policist ali bo osebo poslal na psihijatrično in tam ima končno spet stroka zadnjo besedo
mackon08
06. 06. 2023 12.10
+6
son?ek11 ti filozofiraš, stroka je edina, ki lahko odloči o hospitalizaciji, če bolnik ni nevaren ga ne sme nihče hospitalizirati brez njegove privolitve.
Dr.Rugelj
06. 06. 2023 11.19
-5
Najbolj zanimivo je to, da določeni uporabniki psihiatrije zelo nasprotujejo in pljuvajo po njej - ko pa se jim v realnem svetu vse zalomi pa sami pridejo iskati pomoč ravno na psihiatrijo !...
Dr.Rugelj
06. 06. 2023 11.10
+0
V svoji bolezni so lahko določeni ljudje nevarni sebi in ostalim - takšne se fiksira kemično in fizično zaradi same varnosti. Takoj, ko se pacienta fiksira so sproženi postopki, katerih ni malo, obveščeno je tudi sodišče - in pri takem pacientu se vzpostavi neposredni 24 urni nadzor. A naj takšne osebe prepustimo, da počnejo kar hočejo, poškodujejo ostale ali storijo samomor ??...
Dr.Rugelj
06. 06. 2023 10.54
+2
Ta Barbka je znana zdraharica, ki je zelo nastrojena proti psihiatriji. Ne pove pa kaj vse je počela pred svojo hospitalizacijo ! ...je treba poslušati vse strani, da se dobi en širši pogled na to problematiko.
Mali medo
06. 06. 2023 10.52
+3
Na koncu bodo ugotovil da je privezani sam sebe prebutal.Psi lajajo karavana gre naprej.
visoki
06. 06. 2023 11.16
+2
kje pa piše,da je bilo kaj poškodb,mogoči imaš malo fantazij
Tome .S
06. 06. 2023 10.43
-7
Na psihiatrični kliniki Ljubljana meni osebno so me prisilno zadrzali brez razloga Zdravnica je dejala da sem bil agresivni a potem zdravniki so ugotovili da je napaka na Zdravnica in ko bi meni pomagal za te napake sem bil zadrzan 5 dni v psihiatrični bolnišnici prisilno...
patogen
06. 06. 2023 10.23
+2
Naj gredo teoretiki tja delati teden dni. ne samo govoričiti, kar je edino, kar znajo...
zibertmi
06. 06. 2023 10.21
+11
kako se je vse začelo sedaj pod to vlado.pričevanja pa stara 10 let.pa v vsaki bolnici si zato ,da imaš terapijo in ,da te zdravijo.ne vem zakaj bi bil nekdo v psihiatrični bolnici zato ,da ima streho nad glavo in,da ni lačen ,če zavrača zdravila in terapijo v ustanovi.za med ljudi pa tak kot je ni,ker je nevaren sebi in družbi.vsi nimajo privilegijev kot jj.ki ima že 30 let tako diagnozose mu pa vidi ,da ravno ni čisto h2o
M_teoretik
06. 06. 2023 10.20
+1
Vsi postopki z pacienti morjo biti posneti in dostopni pristojnim institucijam in pooblaščenim osebam. Ni druge!?
Dr.Rugelj
06. 06. 2023 10.40
+1
visoki
06. 06. 2023 11.19
+2
teoretik pozabil si še na šole,pisarne,policiste,domove,avte,zdravstvo,vse ceste,vesolje
patogen
06. 06. 2023 10.19
+6
Še tistih, ki so pripravljeni tam delati, se bodo sedaj znebili. Potem bo pa jok, da nihče noče. Podobna situacija kot v šolah, kjer učencem ne smeš nič.
Biker 333
06. 06. 2023 10.14
+1
Psihiater pred seboj postavi 100 ljudi, in pri vsakem bo nekaj našel, ker smo vsi po njegovem kao.... V resnici ima težave sam s svojo psiho.
Kdorkoli
06. 06. 2023 10.21
+7
Po tvoje boljse da jih ni. Naj bolniki setajo okrog. Daj ti ene 2-3 k sebi domov, ce je ze psihiater kriv...
son?ek11
06. 06. 2023 10.06
+12
Berem, da bo nenajavljeno obiskal psihiatrijo varuh človekovih pravic!!! No sedaj je najavljen, prišel v teh dneh, ne pove točno!! Hehehe!! Kje je bil ta varuh v času prejšnje vlade, reagiral ni niti na zapljinjanje in spricanje!!
patogen
06. 06. 2023 10.18
+2
Vsaka policija uporabi ta sredstva, če pride do množičnega razbijanja in vandalizma...
son?ek11
06. 06. 2023 10.02
+11
Na psihiatriji je veliko duševnih bolnikov, o katerih odločajo svojci in ne sami!!
visoki
06. 06. 2023 10.21
+0
ma nemoj jaz sem pa mislil,da odloča stroka,kaj vse ne preberemo tukaj
Dr.Rugelj
06. 06. 2023 10.51
+1
Ne pametnjuj son?ek11 , ker pojma nimaš ! ...o vsakem, ki je protivoljno hospitaliziran odloča komisija , se pravi neodvisni zunanji psihiater, sodnik in zagovornik pacienta (odvetnik) in ne svojci !...in oni odločajo kako dolgo,če je potrebno ,...bo pacient hospitaliziran !...ta komisija je formirana ravno zaradi tega, da ne bi bil kdo po nepotrebnem hospitaliziran,....
Kana-1
06. 06. 2023 09.55
+11
Pač pričevanja so eno dejansko stanje pa je povsem nekaj drugega. V to bolnico prihajajo in odhajajo kriminalci ko ne potrebujejo več bolnišničnega zatočišča.. Ti pacienti delajo zmedo na prostosti da prikrivajo svoje težave in odvračajo pozornost.