Slovenija

Kemis in vrhniška občina različnega mnenja o stanju Tojnice

Ljubljana, 27. 07. 2020 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Velik požar v vrhniškem Kemisu maja 2017 je močno obremenil potok Tojnica. Kakšno je danes stanje potoka, se v Kemisu in na Občini Vrhnika ne strinjajo. V Kemisu zatrjujejo, da vpliva požara na kakovost vode v Tojnici ni več zaznati, občina pa opozarja na domnevne nepopolne in nepravilne meritve in teste. Te dni sicer potekajo nove analize.

 V Kemisu poudarjajo, da so vsa poročila o monitoringu pri njih na vpogled zainteresiranim občanom.
V Kemisu poudarjajo, da so vsa poročila o monitoringu pri njih na vpogled zainteresiranim občanom. FOTO: Miro Majcen

Tudi letos so namreč v Kemisu naročili izvedbo analiz ekološkega stanja Tojnice. Izlov rib je v preteklih dneh že izvedel Zavod za ribištvo Slovenije, druge meritve in analize pa sledijo v avgustu. Stanje Tojnice je sicer tri leta po požaru v obratu, kjer med drugim obdelujejo nevarne odpadke, in po uspešni realizaciji sanacijskega programa dobro, so za STA zatrdili v Kemisu. "Vpliva požara na kakovost vode ni več zaznati," so dodali.

Čeprav mu odločba Agencije RS za okolje (Arso) tega ni več nalagala, je Kemis spremljal stanje Tojnice tudi v letih 2018 in 2019. Monitoringe so izvajali strokovnjaki ljubljanske biotehniške fakultete, Nacionalnega inštituta za biologijo, Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Zavoda za ribištvo Slovenije.

Glavna naloga monitoringov je bilo ugotavljanje uspešnosti sanacije. To so skušali oceniti s primerjavo stanja vode, sedimenta ter prisotnosti rastlinskih in živalskih vrst (alge, rastline, raki, ribe) pred mestom onesnaženja pri Kemisu gorvodno od obrata in mestom, ki je dolvodno od Kemisa in je bilo po požaru onesnaženo, so pojasnili v podjetju.

"Primerjava rezultatov monitoringov je pokazala, da je onesnaženost vode, sedimenta in prisotnost rastlinskih ter živalskih vrst na lokacijah pod Kemisom približno enaka, kot je gorvodno od Kemisa. To dokazuje, da je bil postopek sanacije potoka Tojnica pravilno izbran ter strokovno izveden," so zapisali.

Monitoring potoka je sicer pokazal, da je Tojnica še vedno obremenjena z onesnaževali, ki pa vanjo pritekajo gorvodno od podjetja Kemis, in sicer predvsem zaradi neurejene kanalizacije, kmetijstva, pa tudi zaradi posledic preteklih in sedanjih dejavnosti, ki so povzročile tudi pomor rib v Tojnici gorvodno od Kemisa v aprilu 2018, so med drugim zapisali v podjetju v obvestilu februarja letos.

Čeprav odločba Agencije RS za okolje (Arso) tega ni več nalagala, je Kemis spremljal stanje Tojnice tudi v letih 2018 in 2019.
Čeprav odločba Agencije RS za okolje (Arso) tega ni več nalagala, je Kemis spremljal stanje Tojnice tudi v letih 2018 in 2019. FOTO: Bobo

"V Kemisu odpadnih voda ne odvajamo ne v kanalizacijo ne v Tojnico. V Tojnico odvajamo neposredno le padavinske vode iz strešnih površin, padavinske vode iz parkirišč in manipulativnih površin pa preko oljnega lovilca," so zatrdili. Odpadne sanitarne vode ter regeneracijske vode iz priprave napajalne vode v kotlovnici pa so iz Kemisa speljane v javno kanalizacijo in na čistilno napravo Vrhnika.

Pri tem v Kemisu poudarjajo, da so vsa poročila o monitoringu pri njih na vpogled zainteresiranim občanom.

Drugačno sliko pa slika Občina Vrhnika, ki kot stranski udeleženec aktivno sodeluje v postopku ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara in odreditve izvedbe sanacijskih ukrepov povzročitelja, ki ga vodi Arso. "Monitoringe naroča družba Kemis, pri čemer zadnji monitoringi domnevno izkazujejo dobro kemijsko stanje. Po mnenju Občine Vrhnika so bile meritve in testi nepopolni in nepravilni," so navedli na občini.

Občina je zato v postopku ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode podala pripombe in navedla dejstva in okoliščine, za katere pričakuje, da bodo ustrezno upoštevana pri izdaji končne odločbe. "Do zdaj s končno odločbo ni dokazano in ugotovljeno, da se je stanje Tojnice vrnilo v prejšnje stanje, zato je za Občino Vrhnika pomembno, da se nadaljuje monitoringe in spremlja stanje Tojnice še vsaj nekaj naslednjih let," so še podčrtali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
27. 07. 2020 18.04
.keri heci. samo nej eni gredo pogledat če je v potoku živ še kak rakec ali ribica
kritika1
27. 07. 2020 11.15
+5
Začnite se pogovarjati in ne nagajati. Če mislite, da boste z nagajanjem pridobili ste se hudo zmotili. Sedaj bi vse kar je slabega naprtili Kemisu. Prosim poglejte si kako so videti obrežja potokov, koliko odpadkov se zvozi tja? To nikogar ne moti, ker je kristalno jasno, da ne bodo nič iztržili, tukaj pa je stvar drugačna, tu je denar in vse se vrti okoli denarja in ne okolja. Povejo naj, kaj so do sedaj naredili za varstvo voda v svoji občini, je mar Tojnica edini potok na tem območju!
modelx
27. 07. 2020 09.56
+0
vrhničani naj najprej sami počistijo Tojnico - jih je večina njih delala v TUV in so jo desetletja sami svinjali. sedaj pa se delajo francoze in nočejo o tem nič vedeti, ter vse prevaliti na Kemis. seveda, prej je bilo ok, ker so na ta račun služili. in to je vsa resnica.
medika007
27. 07. 2020 10.37
+3
kritika1
27. 07. 2020 11.11
modelx
27. 07. 2020 13.32
dajno
27. 07. 2020 09.55
+3
Kemis svinja, Kemis čisti, Kemis plača analize, Kemis nič kriv... Samo pri nas
modelx
27. 07. 2020 13.46
si kaj pomislil, da tudi ti svinjaš?? pa nekdo ti to odpelje! bi imel komunalo za soseda? seveda ne, samo, da odpeljejo tvoj drek čimbolj stran in bog ne daj, da bi od koga drugega v tvoje sosedstvo kaj pripeljali. to je navadna hinavščina!!!!!
JApajaDAja
27. 07. 2020 09.03
+10
rezultati analiz so odvisni od naročnika-plačnika-isto kot ankete....vse po meri plačnika-naročnika :-)
Metalllca
27. 07. 2020 08.34
+14
Kje so zdaj tukaj tisti protestniki in kolesarji? No kje?
Melita Medved
27. 07. 2020 08.33
+12
Ta potok bi morali že zdavnaj preimenovati nazaj v prvotno ime. Gnojnica.
podalpski
27. 07. 2020 08.16
+17
Kemis Slovenija potrebuje negdo mora skrbeti za odpadke, ČE NE BODO LE TI ZA VSAKEM POTOKU, REKI, GOZDU...
+6
potrebuje ja..ampak ne na nacin da se izteka v potok..ali da se vse preprosto zazge ko se ti dovolj nabere..ce bi bilo vse po standardih ..da bi objekti imeli bazene v primeru iztekanja oziroma gasenja pozara ne pa kot pri nas v sloveniji ko je to crna gradnja!!
hotchilipoper
27. 07. 2020 08.10
+7
Kdaj pa je baraba že kaj priznal