Slovenija

Kemis kljub izklopljeni elektriki še naprej sprejema odpadke

Vrhnika, 09. 03. 2020 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kemisu še niso dobili vročene odločbe inšpekcije, po kateri bodo morali prenehati opravljati dejavnost, tako da še naprej sprejemajo odpadke, so sporočili iz podjetja in dodali, da požarno varnost zagotavljajo kljub izklopljeni elektriki na podzemnem rezervoarju, komunala jim vode še ni izklopila.

V Kemisu še naprej sprejemajo odpadke.
V Kemisu še naprej sprejemajo odpadke. FOTO: Miro Majcen

Vrhniška družba Kemis še ni dobila vročene odločbe inšpekcije, po kateri bo morala prenehati opravljati dejavnost, tako da še naprej sprejema odpadke. Požarno varnost zagotavlja kljub izklopljeni elektriki na podzemnem rezervoarju, komunala ji vode še ni izklopila, je povedal direktor Boštjan Šimenc.

Gradbena inšpekcija je odločila, da je v obratu Kemisa poleg rezervoarja za požarno vodo (objekt C) črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov (objekt A), medtem ko prizidek (objekt B) k njej nima uporabnega dovoljenja. Po odločbi bo moral Kemis nadstrešnico v enem letu odstraniti in v njej takoj prenehati opravljati dejavnost. Prepoved opravljanja dejavnosti bo veljala tudi za prizidek.

V družbi odločbe še niso prejeli, je danes povedal direktor. Ko jo bodo, jo bodo proučili in se odločili, kako naprej. Verjetno se bodo nanjo pritožili.

Glede zagotavljanja požarne varnosti je povedal, da je sistem z rezervoarjem dodatna možnost, po standardih morajo namreč imeti dva avtomatska sistema. Rezervoar nima elektrike, je pa v njem voda, tako da bi v primeru požara ta sistem lahko uporabili ročno. Trenutno je tako v funkciji en avtomatski sistem.

Po odločitvi inšpekcije bo morala komunala Kemisu odklopiti tudi vodo, pri čemer še ni jasno, ali bodo odklopili dobavo celotnemu obratu ali le za rezervoar. Šimenc je povedal, da so s komunalnim podjetjem v stiku in iščejo primerno rešitev.

Kemis je že septembra vložil vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za rezervoar za vodo. Upravna enota Vrhnika je sprožila spor pred vlado glede pristojnosti, glede katerega je šele konec februarja odločila, da mora o izdaji gradbenega dovoljenja odločiti upravna enota.

Enako je glede prizidka po direktorjevih besedah upravna enota sprožila spor glede pristojnosti, o njem pa po direktorjevem vedenju vlada še ni odločila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
10. 03. 2020 08.13
tir1A
09. 03. 2020 18.18
+2
Korono znamo obvladati, Kemisa pa ne..
Rožice cvetijo
09. 03. 2020 14.36
+1
Igra mačke z mišjo.
podalpski
09. 03. 2020 13.31
+2
A IMAMO ALTERNATIVO ZA ODPADKE IZ KEMISA
totalka
09. 03. 2020 12.34
+4
te inšprktorje ki so zapovedal izklop elektrike in ostalega nagnat v gulag...v tem primeru kot je ta nimam drugega izraza kot i............
MiroF
09. 03. 2020 11.59
+9
Aha, sej to je res Slovenija !!! Lahko ni problema !! Kaj počno ti naši Vladarji, ministri, inšpektorji, to človek preprosto ne more razumeti !!! Ljudje pa kaj za božjo voljo je s to Državico narobe ????
totalka
09. 03. 2020 12.35
+4
kaj je narobe ??? to da imamo same idiote...pametni slovenci pa bežijo ven pred njimi...