Slovenija

Kemis mora v letu dni odstraniti črno gradnjo

Vrhnika, 30. 09. 2020 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
7

Gradbeni inšpektor je odločil, da so deli glavne stavbe oz. reciklažnega centra Kemisa črna gradnja. Kemis mora tako v roku enega leta odstraniti tiste dele objekta, ki so bili izvedeni na novo, ohrani pa lahko dele, na katerih so bila izvedena le vzdrževalna dela.

Gradbeni inšpektor je 25. septembra družbi Kemis izdal odločbo, v kateri odreja, da mora družba v roku 360 dni od vročitve odločbe na lastne stroške odstraniti nezakonito zgrajene dele objekta A reciklažnega skladiščno predelovalnega poslovnega centra (SPPC) Kemis. 

Inšpektor v odločbi podrobno opredeljuje dele objekta, ki so bili po požaru v letu 2017 zgrajeni nad temeljno talno ploščo objekta A na novo, brez gradbenega dovoljenja. V ponovnem postopku je gradbeni inšpektor na podlagi spisne dokumentacije, izjav strank in prič, fotografij, projektne dokumentacije, gradbenega dnevnika in zavarovalniškega poročila ugotovil, da je bil del objekta A reciklažnega skladiščno-predelovalnega poslovnega centra (SPPC) Kemis, po požaru 15. maja 2017, poškodovan do te mere, da je bil neprimeren za uporabo. Poškodovani del objekta, vključno z nosilnimi, ter obodnimi fasadnimi in strešnimi konstrukcijami, kakor tudi z njegovo notranjostjo, je bil brez pridobljenih upravnih dovoljenj odstranjen in v enakih gabaritih zgrajen na novo. Izvedeni posegi pomenijo gradnjo novega objekta. Ker se lahko gradnja novega objekta začne le na podlagi pravnomočnega ali vsaj dokončnega gradbenega dovoljenja, velja na novo zgrajeni del objekta A reciklažnega centra SPPC Kemis, Vrhnika, za nelegalno gradnjo, so sporočili z inšpektorata.

Gradbeni inšpektor z odločbo odreja, da se vzpostavi prejšnje stanje z odstranitvijo samo tistih delov objekta, ki so bili nesporno izvedeni na novo, in so zato nezakoniti. Obstoječi deli objekta, ki niso bili odstranjeni in so bila na njih izvedena le vzdrževalna dela, se ohranijo.

Rok za izvršitev te odločbe  je določen upoštevaje čas, ki je glede na velikost, lokacijo in zahtevnost objekta potreben za organizacijo ter izvedbo odstranitvenih gradbenih del.

Gradbeni inšpektor v odločbi Kemis opozarja, da se bo v primeru neizpolnitve odrejenih obveznosti začel postopek izvršbe nedenarne obveznosti, ki se bo opravil po drugih osebah ali s prisilitvijo. Kot obvezen del odločbe so Kemisu izrečene tudi prepovedi, ki veljajo, ko je izrečen inšpekcijski ukrep zaradi nedovoljene gradnje, in sicer - izvedba komunalnih priključkov na objekte gospodarske javne infrastrukture, vpisi in spremembe vpisov v zemljiški knjigi, njegova uporaba ali opravljanje gospodarskih ali drugih dejavnosti v njem, promet z njim ali zemljiščem, na katerem je in sklepanje drugih pravnih poslov, kot sklenitev kreditnih, zavarovalnih, najemnih, zakupnih, delovršnih in drugih pravnih poslov med živimi.

Črne gradnje tudi drugi objekti

Kemis se je kar trikrat pritožil na odločbe gradbenega inšpektorata, a je ministrstvo za okolje in prostor vse pritožbe zavrnilo. V začetku letošnjega leta so inšpektorji presodili tudi v primeru drugih dveh objektov, in sicer da je glavna stavba centra za predelavo odpadkov črna gradnja, prizidek k njej pa da nima uporabnega dovoljenja. Kemis se je na te odločitve pritožil, a je ministrstvo pritožbe zavrnilo. Odločitev v primeru tretje stavbe - nadstrešnice za skladiščenje odpadkov - pa je takrat vrnilo gradbenemu inšpektoratu v ponovno odločanje.

Na Občini Vrhnika zadovoljni z odločitvijo

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je za STA pojasnil, da v družbi odločbe še niso prejeli in z njeno vsebino niso seznanjeni.

Na spletni strani Občine Vrhnika pa je župan Danijel Cukjati zapisal, da je inšpektorat z odločbo "pritrdil mnenju Občine Vrhnika, ki že od leta 2017 vztraja, da mora biti občankam in občanom Občine Vrhnika zagotovljena ustavna pravica do zdravega in varnega okolja brez nevarnega delovanja družbe Kemis". Prav tako je zapisal, "da bo Občina Vrhnika sedaj lahko končno zaživela brez bremena družbe Kemis".

Spomnimo, IRSOP in Ministrstvo za okolje in prostor sta že pred časom potrdila, da je na novo zgrajeni požarni bazen družbe Kemis zgrajen brez gradbenega dovoljenja ter je nadstrešnica na objektu brez uporabnega dovoljenja. IRSOP v tokratni Delni odločbi ugotavlja še, da je požar v letu 2017 uničil večji del objekta, v katerem družba Kemis d.o.o. predeluje in skladišči odpadke. Za novo gradnjo dela objekta, ki je bil v požaru uničen, bi družba Kemis morala pridobiti novo gradbeno dovoljenje, česar pa ni storila. Posledično – tako IRSOP - je največji del objekta družbe Kemis d.o.o. nelegalna gradnja, ki jo je potrebno odstraniti v roku 360 dni. Od dne prevzema odločbe družba Kemis v nezakonitem delu objekta tudi ne sme več izvajati nobene poslovne dejavnosti. Ta del odločbe učinkuje takoj in pritožba ne zadrži izvršitve, zato Občina Vrhnika pričakuje, da bo Kemis d.o.o. tokrat odločbo inšpektorata dosledno upošteval. Odločba IRSOP sloni na preverljivih dejstvih in dokazih ter upošteva vsa stališča, ki jih je Občina Vrhnika v postopku zatrjevala vse od jeseni leta 2017, so še dodali na občini Vrhnika. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
30. 09. 2020 21.05
+3
Tale je kruta. Črna gradnja samo zato, da se prepreči take požare, ki so se že dogajale. Sedaj pa podri, zaprosi za dovoljenje, potem pa ponovno postavi, hehe. Sodnica, ki je postavila svojo hišo na tuji kmetijski parceli, se vam smeji. Ona je čisto po potrebi vedno dozidala kakšno sobo, saj je zaščitena bolj, kot kočevski medvedi, hehe.
felix59 drugič
30. 09. 2020 20.35
+5
Ste inšpektorji tudi bili tako ažurni pri črni gradnji Jakliča nad Polhovim gradcem , črni gradnji sodnice Tine Benčić na državnem zemljišču , črni gradnji sušilnica sadja lopova Turka , pa še kakšnega bi lahko naštel ??????????
pa dobr no
01. 10. 2020 08.54
+1
Ne, tam pa zastara. Inšpektor tudi po več let ne najde časa, da bi se oglasil tam. Žal je tako zaposlen.
Potnika
30. 09. 2020 19.29
+2
Vse lokalne skupnosti se otepajo takih objektov. Kjer že stojijo, jih je potrebno obdržat, a objekte urediti, da bodo varni. Prav to je naredil Kemis po požaru, ki jih je izučil, da so izvedli šprinkler sistem z lastnim rezervoarjem vode. Žal to brez gradbenega dovoljenja, a ob nastrojenosti okolice ne vem, če bi gradbeno dovolljenje dobili, saj so na Agenciji RS za okolje, pa na Upravni enoti Vrhnika zaposleni niso imuni na nastojenost okolja.
Lisec7
30. 09. 2020 18.49
-1
če je zgrajeno na "šverc" v enem tednu, naj še spokajo v enem tednu. V kateri vladi je pa bilo to zgrajeno? Pa saj ni vlada in predsednik kriv, kriva je "javna uprava"
zurc
30. 09. 2020 17.35
+7
brez kemisa in podobnih obratov ni takega načina življenja kot ga imamo ,ker ravno taki obrati predelujejo nevarne odpadke ki jih mi ustvarimo z takim potrošniškim načinom življenja npr.odpadki iz bolnišnic (kužen materijal)barve odpadna čistila odpadna olja,to sepredeluje v teh obratih pa še precej več,razen če se ta odpad vozi v tujino in mastno plačuje ,potem se pa bomo hudovali ,joj kako draga komunala !je pa najbrš po tisti nesreči postal kemis precejbolj varen kot prej!ker so se naučili iz napak
TheEarthIsFlat
30. 09. 2020 17.09
+4
Aja, pa odškodnine ljudem. Kaj pa bo v Anhovem, pitna voda, zastrupljanje pa to...