Slovenija

Kemis začasno prenehal sprejemati odpadke

Vrhnika, 08. 08. 2019 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./U.V./STA
Komentarji
35

Celoten postopek sanacije in gradnje objektov je potekal pod neprestanim nadzorom inšpekcijskih služb ministrstva za okolje in prostor. Te v okvirih stalnega nadzora niso odkrile nikakršnih kršitev zakonodaje, zato je nadvse nenavadno, da lahko isti organ skoraj dve leti po začetku sanacije sprejme in odloča diametralno nasprotno rezultatom svojega kontinuiranega nadzora, odločbo gradbene inšpekcije o črni gradnji komentirajo v Kemisu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kemis zaprl vrata
    03:25
    Iz SVETA: Kemis zaprl vrata
  • Iz 24UR: Predvideno rušenje
    02:28
    Iz 24UR: Predvideno rušenje

Potem ko je Kemis v sredo prejel odločbo gradbene inšpekcije, ki gradbena dela, ki so bila izvedena v sklopu sanacije objekta po požaru, opredeljuje kot nelegalno gradnjo, so iz podjetja sporočili, da bodo odločbo preučili in se v okviru 15-dnevnega roka odločili o pritožbi. Ne glede na to pa so z današnjim dnem prenehali dovažati odpadke svojih poslovnih partnerjev na lokacijo na Vrhniko.

Kot je bila javnost ves čas po požaru in med sanacijo redno informirana, je celoten postopek sanacije in gradnje objektov v okviru sanacije potekal pod neprestanim nadzorom inšpekcijskih služb ministrstva za okolje in prostor. "Te v okvirih stalnega nadzora niso odkrile nikakršnih kršitev zakonodaje, zato je nadvse nenavadno, da lahko isti organ skoraj dve leti po začetku sanacije sprejme in odloča diametralno nasprotno rezultatom svojega kontinuiranega nadzora," so zapisali ob tem.

Navedli so, da je Kemis v zadnjega pol leta poskrbel za 13.067,4 tone odpadkov slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in gospodinjstev. "S tem je saniral tudi krizo kopičenja nevarnih odpadkov na razpršenih tovarniških in drugih dvoriščih po Sloveniji, ki je ogrozila delovanje mnogih družb in predstavljala posredno nevarnost tudi za širše okolje."

V Kemisu so začasno prenehali sprejemati odpadke.
V Kemisu so začasno prenehali sprejemati odpadke. FOTO: Miro Majcen

Ob tem je varnostno in okoljsko nadgradil objekt na Vrhniki ter nadgradil upravljanje tako, da se količine obdelanih odpadkov v okviru enako velikega objekta, kot je bil pred požarom, ne bodo povečevale. V spoštovanju do okolja, v katerem deluje, je sprožil vse mehanizme za trajno sožitje in vključenost lokalne skupnosti v delovanje, so še navedli.

"Glede na vse povedano ter dejstvo, da smo hitro in učinkovito poskrbeli za celotno sanacijo vseh posledic požara ter glede na dosledno in načelno spoštovanje vseh usmeritev nadzornih in inšpekcijskih organov, izražamo skrajno zaskrbljenost zaradi tega nerazumnega ukrepa,” je še zapisal direktor Kemisa Bostjan Šimenc.

V GZS se sprašujejo, kdo bo sprejemal odpadke namesto Kemisa

Na Gospodarski zbornici Slovenije so "zaskrbljeno sprejeli novico", da je gradbena inšpekcija podjetju Kemis prepovedala sprejemanje odpadkov. "Kdo bo sedaj sprejemal vse te odpadke? Bomo tvegali nove ekološke katastrofe, hranjenje v neprimernih prostorih, divje odlaganje in nestrokovno uničevanje?" so se vprašali v sporočilu za javnost.

In izpostavili, da ne le industrijska podjetja, tudi gospodinjstva in posamezniki ustvarjajo odpadke. Z vidika nastajanja odpadkov je za Slovenijo značilno, da ustreznih domačih zmogljivosti za njihovo predelavo nimamo, njihov neposreden odvoz v tujino od različnih virov nastajanja pa zaradi premajhnih količin ni izvedljiv, so spomnili.

"Podjetje Kemis je v zadnjega pol leta zbralo preko 13.000 ton odpadkov iz industrije, komunale, zdravstva in gospodinjstev. V Sloveniji je samo še eno podjetje usposobljeno za zbiranje nevarnih odpadkov," so nadaljevali v hramu gospodarstva. V gospodarstvu opozarjajo, da so življenjsko odvisni od tega, da odpadke oddajajo za to usposobljenim podjetjem. V nasprotnem primeru lahko zmanjšajo ali celo ustavijo proizvodnjo. "Bomo gospodinjske odpadke, ostanke barv in olja ... odlagali kar v zabojnike ali celo ob njih, sredi naselij?" so vprašali.

Obstoječe sistemske rešitve ravnanja z odpadki ne omogočajo učinkovitega ravnanja z odpadki, temveč ga "celo onemogočajo, povzročajo tveganja za okoljsko škodo in velike nepotrebne stroške". Ravnanje z odpadki ni le problem ministrstva za okolje in prostor, pač pa vseh resorjev, so dodali. "Od vlade pričakujemo, da se bo ekspresno in učinkovito spoprijela s to zelo občutljivo problematiko," so pozvali ob tem.

V Kemisu so v zadnje pol leta zbrali preko 13.000 odpadkov.
V Kemisu so v zadnje pol leta zbrali preko 13.000 odpadkov. FOTO: Miro Majcen

Sporen podzemni betonski rezervoar za požarno vodo

Spomnimo. Odločba gradbene inšpekcije Kemisu nalaga, da mora do 30. 6. 2020 odstraniti nelegalno zgrajene dele objekta in takoj prenehati opravljati dejavnosti na zemljišču, kjer so nelegalno zgrajeni objekti.

Po obsežnem požaru maja 2017 je Kemis dokončno saniral poškodovane objekte in proizvodnjo v polnem obsegu vnovič zagnal februarja letos. "Izpolnili smo vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja, inšpekcijski pregledi pa med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje," so tedaj sporočili. Direktor je zatrdil, da tak požar, kot so ga imeli leta 2017, v Kemisu ne more več izbruhniti.

V Kemisu so v okviru sanacije med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so celotno skladišče odpadkov – glede na prejeto odločbo nezakonito – pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Območje trdnih odpadkov in manj nevarnih tekočih odpadkov so ob tem pregradili v manjše požarne sektorje, s čimer so fizično omejili širjenje plamena.

Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem. Tega bi Kemis lahko zgradil le na podlagi gradbenega dovoljenja, ki pa ga ni pridobil, je v odločbi zapisala gradbena inšpekcija in zaradi tega celotno rekonstrukcijo reciklažnega centra označila za črno gradnjo.

Kot je pojasnila inšpekcija, za gradbena in druga dela, s katerimi se vzpostavi stanje objekta pred požarom na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja, določbe zakona o graditvi objektov ne veljajo. Je pa gradbeno dovoljenje potrebno, da se objekt v okviru obnove poveča ali kako drugače spremeni. Pred začetkom gradnje podzemnega rezervoarja bi torej moral Kemis zaprositi za gradbeno dovoljenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tir1
09. 08. 2019 10.16
+1
Vrhničani nismo vsi po vrsti proti temu podjetju. Verjetno pa ne bomo prosili naj tu ostane, lahko gre tudi v Ljubljano - poleg odlagališča Barje, zakaj pa ne? Rušenje mu je izdala gradbena inšpekcija, ne pa občani... Čeprav sam mislim, da je obnova dobra in je podjetje sedaj precej bolj zanesljivo in je rušenje zato nesmiselno.
politik70
08. 08. 2019 21.19
+0
Komunalnem pa predlagam da od danes naprej pošiljajo nevarne odpadke na komunalo Vrhnika. Tam imajo tako pametnega direktorja da bo rešil takoj prec.
politik70
08. 08. 2019 21.00
+2
Upam da občani Vrhnike veste koliko podjetij v vaši občini koristi usluge praznjenja oljnih lovilcev in odvoza izrabljenega motornega olja. Kam ga bojo sedaj oddajali???? Direkt v Ljubljanico??? Da ostalih nevarnih odpadkov ne omenjam.
Zelo123
08. 08. 2019 21.18
-1
Prav veliko jih ni ostalo. Nič ne bo nihče več zlival v Ljubljanico, končno smo dočakali, da skozi mesto teče čista reka, kot jo je opisoval že Cankar. Ne nazadnje, ne napadajte našega župana, ki dela v interesu občanov Vrhnike. Žali bog, če je iz SDS. Prejšnji so bi vsemogočih barv, pa poglejte, kam smo prišli. Zaradi požara v Kemisu, mo skoraj morali bežati iz svojih domov.
Zelo123
08. 08. 2019 21.24
+1
Če pa že hočete, Kitajci so kupili veletovarno v Velenju, pa naj poskrbijo še za njihove odpadke.
Mr_Primrose
09. 08. 2019 09.11
+1
Mislim, a ste hoteli reči, smo morali en dan imeti zaprta okna.
politik70
08. 08. 2019 20.57
+4
Najbolje da se sedaj vse nevarne odpadke dostavi na Trstenjakovo.Sds z Cukjatijem in Antulovićem je skuhala ta golaž. Ok zaprli ste Kemis. Bravo Čestitam. In kam bojo sedaj podjetja z nevarnimi odpadki????? Saj sem napisal. Pred SDS štab jih dostavite. Zaprli podjetje ker je naredilo velik požarni bazen.... Pa saj ste res nori. Upam da bo kdo tega župana Vrhnike Cukjatija in direktorja komunale Vrhnika ter predsednika SDS Vrhnika gospoda Antulovića vprašal po zdravju.... Se zavedata kaj sta naredila????? A to da bojo sedaj nevarni odpadki ostali v podjetjih na dvoriščih in na komunalah??? Se zavedata da se od včeraj ne praznijo oljni lovilci po delavnicah???? Se zavedata da lahko zaradi tega ker sta zaprla Kemis pride do onesnaženja pitne vode po celi Sloveniji???? Ne tega se ne zavedata. Tukaj se dva zelo igrata z pitno vodo.
Tomvojo
08. 08. 2019 19.17
+6
Kdaj jim bo prišlo da rabimo sežigalnice ne pa zbiralnice odpadkov, vsaj tri.
hotchilipoper
08. 08. 2019 13.05
+4
Zelo123
08. 08. 2019 11.54
-4
Vseeno kako in kdo, samo spravite svinjarijo iz Vrhnike. Četudi je Vrhnika po Cankarju prečuden kraj, tako prečuden pa le ni, da si to ne zasluži več tisoč prebivalcev v sosečnini. Župan ali stranka, ki mu bo to uspelo, bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino mesta.
Boris61
08. 08. 2019 16.59
+3
Spravite to svinjarijo sosedu, ne meni. Nima smisla, da mi olje iz avta in ženino kozmetiko kurijo pred nosom! ... Če se gremo takšno logiko, potem nam ni rešitve.
Zelo123
08. 08. 2019 18.46
+6
Ni treba k sosedu. Tovarna, ki odpadke proizvaja, naj na svojem dvorišču poskrbi zanje. Najlažje je prodajati z dobičkom, drugje in tokrat gre za nekaj tisoč občanov, pa zastrupljati s škodljivimi odpadki.
kritika1
08. 08. 2019 11.21
+17
Lahko se jezimo na Kemis, vendar pa ne moremo mimo dejstva, da v napi državi res malokdo ve, kaj in kako. Če nekdo izvaja nadzor nad sanacijo in ne ve, da bi morali za nek del sanacije pridobiti gradbeno dovoljenje in to ugotovi šele, ko je vse končano, je stvar neresna. V praksi je stvar verjetno tekla v smislu nekih dogovorov, bomo, bomo, ni problema, to bomo potem ..., potem pa papirje dobi natančen uradnik in stvari se zapletejo in imamo to kar beremo. Sramota za ene in druge, za Kamis, ker je ravnal neodgovorno, ker bi moral poznati predpise in vedeti, kaj sme in kaj ne in inšpektorje, ki so očitno tam delali precej po domače?
jakec1575
08. 08. 2019 11.30
+2
Ne. kemis je verjetno napisal kaj bo naredil. okoljski inspektorat se je z resitvijo strinjal. okoljski inspektorat pa ni odgovoren za upostevanje zakonodaje o gradnji. za to je odgovoren gradbeni inspektorat. Pac kemis je mislil, velik sem, moze se brez gradbenega dovoljenja. mimogrede, niso edini, ki gradijo brez gradbenega. To je v sloveniji folklora tudi na velikih objektih.
jakec1575
08. 08. 2019 11.31
jakec1575
08. 08. 2019 11.32
+4
gradbeno dovoljenje izda upravna enota in ne mnenjedajalec ali inspektorat. Za to je v polnosti odgovoren investitor in njegov projektant.
vedezevalka1
08. 08. 2019 11.50
+6
SRAMOTA!!! Za vsak poseg v zasebni hiši moraš imeti gradbeno dovoljenje....za tako velik poseg v Kemisu pa vodilni niso poskrbeli. Gorenje kot bivši lastnik je zaposloval vse mogoče ljudi (predvsem strankarske) na vodilna mesta, sedaj pa se jim je zataknila kost v goltancu...ljudje ne bodo več sprejemali vseh nemogočih nebuloz….
nebel
08. 08. 2019 11.16
+9
Smrdi kot politika v ozadju.
joze-j
08. 08. 2019 11.11
+11
Inšpektorji so "samostojni" organ in ga lahko serjejo samostojno kakor se jim zljubi. Ne samo v tem primeru, ampak na celotnem inšpektorskem nebu, ki ni majhno. Ko se bo uvedla kazenska odgovornost, ne samo na papirju, bo mogoče bolje. Oni sicer trdijo, da bi kakršna koli sankcija za njihovo početje, zmanjšalo njihovo "učinkovitost in samostojnost", ki je pa v veliko primerih ni, ozirom je zlorabljena za interese posameznikov.
jakec1575
08. 08. 2019 11.28
+6
gradili so brez gradbenega dovoljenja. pika. Inspekcijske sluzbe so pa locene.
Lutra Lutra 1
08. 08. 2019 11.05
+19
Res smešno. Spet predstava za nevedno javnost. Za sanacijo objekta, ki je pogorel zaradi neustreznosti, ni potrebno gradbeno dovoljenje. Za bazen, ki nedvoumno pomeni precejšen prispevek k zmanjšanju tveganja za okolje, pa je potrebno gradbeno dovoljenje in zaradi tega bazena so jim prepovedali obratovanje. Gradbeno dovoljenje bi bilo potrebno za kompletno sanacijo!
85391
08. 08. 2019 11.03
+3
Da ne omenjamo tega, da je po obnovi direktor povabil obcane na ogled, ko so se pa pojavila vprasanja, jih je pa zacel zasmehovat in zalit kot kaksna uzaljena najstnica
jakec1575
08. 08. 2019 11.00
+7
Kemis, se je sprenevedal pred nesrec, med nesreco in po nesreci. Resnicno zalostno pocetje. Krivi so jim vsi drugi, samo oni sami ne. Čudežno je zgorel streznik z vsemi dokazi in papirologijo, delo brez pozarnega inzenirja, sedaj gradnja sistekov brez gredbenega dovoljenja. Inspektor se je lahko strinjal z resitvijo varnosti, ni pa odgovoren za to, ali investitor uposetva zakonodajo in poda popolno vlogo za gradbeno dovoljenje in nasplosno projekt vodi zakonito. Kemis se spet spreneveda. Tokrat sem na strani države in upravnih potopkov. Zakoni veljajo za vse enako. Tudi jaz ne morem kar graditi brez izdanega gradbenega dovoljenja.
85391
08. 08. 2019 10.57
+6
Ce mora vsak navaden drzavljan imeti gradbeno dovoljenje za vsak kurnik, ga morajo pa tudi oni imet! Tukaj se vidi, da so pod vplivom prejsnjega zupana na Kemisu, ki jim je prostore zrihtal (in obcanom lagal, da je Kemis brezhiben in nenevaren), poceli vse kar navadni obcani ne smemo. On je selekcionirano preganjal samo navadne obcane, ki so hoteli kaj malega obnoviti, velike ribe, ki so ga pa podkupile, je pa pustil pri miru. Vec kot tricetrt upravnic iz obcine in upravne enote deluje v skodo obcanom, ki jim ni dovoljeno gradbenega prakticno nič, razen če se na trepalnice postaviš z vsemi dolocbami in nerealnimi zahtevami...zato pa Vrhnika kot celota nazaduje po celi črti. Ceprav sem sicer proti kadrovanju, sem mnenja (in enakega mnenja je vecinski delez vrhnicanov) da bi tale novi zupan moral Jakinovke ven zabrisat s tistim njihovim oppn vred, ki zavezuje spet samo navadne obcane, medtem ko velike ribe in obcinski mogotci lahko pocnejo vse kar se jim zapase.
jakec1575
08. 08. 2019 10.56
+6
Eno je inspekcijski nadzor na procesi drugo pa črna gradnja zaradi neizdanega gradbenega dovoljenja. Zanimivo, da Kemis to enači. Človek bi pricakoval, da direktor firme razume in loci ti dve kategoriji. Če nimas gradbenega dovoljenja je to crna gradnja. pa ti je lahko procesni inspektor rekel, da delas vse ok.
pa dobr no
08. 08. 2019 10.54
+6
Slovenska birokracija ubija. Ena inšpekcija za drugo. Sami sebi namenjeni. Najbolje, da vse odpadke odpeljejo direkt na inšpektorat in naj ti velemojstri javne uprave sami poskrbijo za njih. Le zakaj rabiš gradbeno dovoljenje za podzemni objekt - oziroma rezervoar, ki se ga sploh ne vidi? Res ne vidim poante. Pa na odlagališču odpadkov? A rabimo še za odpadke gradbeno dovoljenje? Saj so tam permamentno.
maršal Broz
08. 08. 2019 10.59
-1
A ti misliš, da je ta rezervoar takšen, kot tvoja štirna pri vikendu ???
pa dobr no
08. 08. 2019 11.09
+7
poglej, komunist, če bi rabil gradbeno dovoljenje za podzemne rezervoarje, potem so vse hišne čistilne naprave in rezervoarji za deževnice nelegalno zgrajeni objekti. Vse vkopani objekti, vključno z vsemi arheološkimi najdišči, ker rimljani niso pridobili našega gradbenega dovoljenja. Vse to je nonsense, kar se gredo na inšpektoratih. Med tem pa nelegalno zgrajeni objekti politikov - nemoteno stojijo in so že leta prekvalificirani v sušilnice sadja. Videl sem tudi že stanovanje, ki je imelo v GURS vpisano 50 m2 balkona in 2 m2 kuhinje. Vse lažno. Pa inšpektorje to zanima? Jih zanimajo črne gradnje levih politikov?
BobbyP
08. 08. 2019 10.45
+4
Tipična slovenska transparentnost.
borec91
08. 08. 2019 10.19
+14
ja take mamo pri nas inspektorje kuverte in gdo da vec
fairplayy
08. 08. 2019 10.16
+13
Bv komplicicirajo naj legalizirajo in je to to. V odpsdkih se bomo pa itak zadudili zaradi turbopotrosnistva izdelkov uporabi in zavrzi ter delujocih izdelkov do izteka garancije
hotchilipoper
08. 08. 2019 10.10
-3
Kako imajo lahko tako “sežigalnico“ v centru vrhnike.A občani ne smejo nič odločat o tem.?
borec91
08. 08. 2019 10.19
+23
ni v centru Vrhnike ja marsikje bi radi odlocali o marsicem kar nam ne pase pa tud ne moremo na Dunaju pa imajo res sezigalnico pa ni nic narobe a eni so proti vsemu samo ,da ni pri njih doma
+0
ni v samem centru...je pa v naselju!!to naj postavijo v neko industrijsko cono!!