Slovenija

Kemis kršil okoljevarstveno dovoljenje in zakon o varstvu okolja

Vrhnika / Ljubljana, 09. 08. 2018 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / U.V. / Ti.Š.
Komentarji
10

Kemis in njegov nekdanji direktor Emil Nanut sta v dveh točkah kršila okoljevarstveno dovoljenje in zakon o varstvu okolja, je razvidno iz junijske odločbe območne enote inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici. Inšpektorat je Kemisu in Nanutu naložil opomin in globo, oba pa sta se že pritožila.

Območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je lansko poletje vložila prekrškovni postopek zoper Kemis, čez leto dni, 6. junija, pa je izdala odločbo. Okoljski inšpektorat je tako na prvi stopnji odločil, da sta Kemis in nekdanji direktor Emil Nanut kot odgovorna oseba opustila dolžno nadzorstvo, razkriva Dnevnik. Odločitev sicer še ni pravnomočna.

Kemis je kršil okoljevarstveno dovoljenje, s tem ko ni zagotovil zajema gasilskih voda in razlitih nevarnih snovi, zaradi česar je nastala okoljska škoda v potoku Tojnica. Poleg tega na dan inšpekcijskega pregleda, konec maja 2017, ni zagotovil obratovanja v skladu z dovoljenjem, saj niso ustavili naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.

V okoljevarstvenem dovoljenju piše, da mora upravitelj ustaviti napravo ali njen del, če zaradi kršitve pogojev okoljevarstvenega dovoljenja grozi neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali povzročitev znatnega škodljivega vpliva na okolje.

Tojnica je bila zaradi požara v Kemisu močno onesnažena, analiza vzorcev usedlin je pokazala celo, da so te rakotvorne.
Tojnica je bila zaradi požara v Kemisu močno onesnažena, analiza vzorcev usedlin je pokazala celo, da so te rakotvorne. FOTO: Miro Majcen
V Kemisu so potrdili, da so junija, leto dni po začetku prekrškovnega postopka, prejeli odločbo o prekršku. Novogoriška območna enota inšpektorata Kemisu in Nanutu kot odgovorni osebi očita, da po požaru niso poskrbeli za ukrepe za preprečitev okoljske škode ter da niso pravočasno obvestili okoljskega ministrstva o vseh pomembnih dejstvih glede požara. Prav tako naj v Kemisu ne bi zagotovili popolnega zajema gasilnih vod ter nevarnih snovi ob požaru. Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu v višini 265.000 evrov, Nanutu pa v višini 12.500 evrov.

Kemis je kršil tudi zakon o varstvu okolja, s tem ko med 15. majem lani, ko je zagorelo, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu 265.000 evrov, Nanutu pa 12.500 evrov. Tako Kemis kot Nanut sta se inšpektoratu za okolje in prostor že pritožila.

Kemis zaradi odločbe o kršitvah okoljevarstvenega dovoljenja vložil zahtevo za sodno varstvo

V Kemisu so v zvezi z odločbo okoljske inšpekcije julija v odgovor na sklep vložili zahtevo za sodno varstvo, z obrazložitvijo neutemeljenosti očitkov, je povedal prokurist podjetja Emil Nanut. "Če bodo na drugi strani ljudje razsodni, bodo ugotovili, da za plačilo globe ni osnove," je dejal Nanut.

Prepričani so, da je nerelevanten očitek o tem, da niso poskrbeli za zadržanje gasilnih vod in nevarnih snovi. Nanut je spomnil, da je objekt imel zajetja za gasilne vode, ki so bila celo trikrat večja od predpisanih, a je bilo vode ob gašenju požara "enostavno preveč, da bi jo zadržala".

Nanut je zavrnil tudi očitek, da o potencialni škodi za okolje v tednu po požaru ni obvestil ministrstva za okolje. Kot je izpostavil, so bili že dan po požaru na prizorišču požar "vsi pristojni" in so torej bili s tem še kako seznanjeni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

foxterier
09. 08. 2018 16.04
+6
Pa dobro država nesposobna!!! CERAR ??????? A bomo takoj zaprli ta Kemis ali ne?
trdovrat
09. 08. 2018 15.42
+3
Kemis da je kaj kršil? Pa dajte no, vi niste resni! Ko smo domačini opozarjali na napake, smo za večino tukajšnih komentatorjev, bili samo pogoltneži na odškodnine! Sedaj pa kot strela z jasnega "kršili"! Pa ne da bi zmanjkalo denarja za podkupnine? Fašisti! Ljudje niso pomembni, pa če takoj pocrkajo, važni so samo dobički! SMRT FAŠIZMU
Kollerik
09. 08. 2018 22.34
...Preveč stroškov z likvidacijo...To je pač kapitalizem, kjer predstavlja bančni račun Boga osebno....
zvon3
09. 08. 2018 14.56
+4
Da to preučijo, rabijo gospodje več kot leto dni, smo pa hitri.!
ecnarf
09. 08. 2018 13.47
+10
najprej zapret kemis ko plačajo kazen pa ponovno preučit stanje v kemisu potem pa...............
Kollerik
09. 08. 2018 13.28
+7
Titej je znal s takšnimi...
endva
09. 08. 2018 13.51
-5
Kollerik
09. 08. 2018 14.25
+4
TistoPravo
09. 08. 2018 11.47
+29
Opozorilo in globa, kazen pa ljudem v obliki bolezni...tko se kaznuje v najlepši deželici po Alpam
slovenskidelavec
09. 08. 2018 11.42
+19
Kriva je država in Cmerek, ker ni nadziral.