Slovenija

Leto od Kemisa: Hud požar, jezni občani in ogorčenje zaradi počasnih informacij o strupenih snoveh

Vrhnika, 15. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Mineva eno leto od požara v obratu za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki. Požar je povzročil precejšnjo okoljsko škodo, najbolj neposredno na bližnjem potoku Tojnica, obenem pa pokazal na pomanjkanje koordinacije med pristojnimi službami ob ukrepanju po požaru. Potok je Kemis saniral, skrhani pa ostajajo odnosi z okoliškimi prebivalci.

Obnova Kemisovega objekta je v teku in naj bi bila končana še letos. Kot je dejal prvi mož podjetja Emil Nanut, obnovitvena dela trenutno tečejo na območju, kjer je bil požar najhujši. "Trenutno delamo na dveh tretjinah obsega poslovanja v času pred požarom, še vedno predvsem kot posrednik. Do konca leta želimo spet začeti delo skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem," je dejal Nanut.

Zagotavljanje varnosti v objektu je bilo že pred požarom urejeno skladno z zakonodajo, je poudaril Nanut, po obnovi pa bo objekt še bistveno varnejši. "Celotna površina objekta bo pod gasilno napravo. Vgrajujemo dodatne požarne stene, ki bi v primeru požara preprečile, da bi se ta širil z enega sektorja na drugega. Tudi sistem gašenja bo drugačen, vsi konstrukcijski elementi bodo obloženi z na ogenj odpornimi oblogami, prav tako streha. Sistem javljanja požara bo drugačen. Že od požara dalje imamo 24-urno varovanje objekta, podatke pa od požara  shranjujemo na oddaljenem računalniku," je naštel.

Kolikšno škodo je zaradi požara utrpel Kemis, Nanut še ne želi govoriti. "Celotne številke še nimamo. Govorimo pa o več milijonih evrov," je dejal.

Nanut je še dodal, da so od začetka ponovnega delovanja v nadzoru imeli že štiri različne inšpekcijske službe - požarno, gradbeno, okoljsko inšpekcijo ter inšpekcijo za zaščito in reševanje. "Vsi inšpektorji so ugotovili, da delamo v skladu z zakonodajo," je dodal.

Priznava, da še najtežji ostajajo odnosi z lokalno skupnostjo. "To je leto volitev, različnih interesov. A jaz računam, da bomo s trdim delom, odkritostjo, odgovarjanjem na vprašanja, pogovarjanjem na osnovi argumentov, zmogli," je še dodal Nanut ter poudaril, da "Kemis bo ostal tukaj. Toliko denarja smo že vložili v to, da bo ta projekt počasi treba zaključiti in spet delati pod normalnimi pogoji".

Vrhničani so bili na počasnimi informacijami pristojnih ogorčeni.
Vrhničani so bili na počasnimi informacijami pristojnih ogorčeni. FOTO: Damjan Žibert

Lokalna skupnost enotna - Kemisa ne želijo v svoji bližini

Lokalna skupnost pa vztraja, da Kemisa v svoji bližini ne želijo več. Župan Občine Vrhnika Stojan Jakin je povedal, da še naprej zbirajo podpise, naj se Kemis izseli.

Občina je po sklepu Agencije RS za okolje upravičena do okoli 40.000 evrov sredstev, ki jih je Kemis dolžan nakazati za okoljske projekte, kot nekakšno poravnavo. A se občinski svetniki z višino sredstev niso strinjali in denar zavrnili. Po besedah župana bodo verjetno šli v tožbo proti Kemisu. "Moje osebno mnenje je, da bi denar morali vzeti. A svetniki ugotavljajo, da je to premalo. Jaz se bojim, da če želiš preveč, na koncu ostaneš brez vsega," je dejal Jakin in ocenil, da gre za predvolilne poteze.

Če je požar prinesel spremembe v stopnji požarne varnosti Kemisovega objekta, pa se nič ni spremenilo v zakonodaji. V Slovenskem združenju za požarno varstvo so nedavno opozorili, da je področje požarne varnosti v Sloveniji urejeno neustrezno ter da na strani pristojnih ministrstev ni ne posluha ne interesa za pripravo ustreznih zakonskih sprememb.

Predsednik združenja Milan Hajduković je v nedavnem javnem pismu izpostavil, da stroka že od leta 2011 ministrstvo za obrambo oz. Upravo RS za zaščito in reševanje ter Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami opozarja na neskladnosti področne zakonodaje, na neustrezen pristop k požarni varnosti s strani ministrstva ter na njihove napačne odločitve. Kot svarijo v združenju, se zaradi naštetega raven požarne varnosti v Sloveniji nevarno niža.

Kronologija najpomembnejših dogodkov, ki so se lani dogajali z vrhniško tovarno Kemis

15. maj 2017 - Malo pred 20. uro je v Kemisu, kjer so skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, stoji pa blizu stanovanjskih sosesk in avtoceste, zagorelo. Ogenj je izbruhnil v času, ko v podjetju ni bilo delavcev. V obsežnem požaru je odjeknilo tudi več eksplozij. Zrak je smrdel po zažgani plastiki, nad Kemisom se je vil gost črn dim, ki se je širil proti jugozahodu. V bližnji potok Tojnica so se ob gašenju stekale odpadne vode, pomešane s kemikalijami. Širjenje onesnaženja so poskušali ustaviti s pivniki.

16. maj 2017 - Malo po polnoči je gasilcem uspelo požar spraviti pod nadzor.

17. maj 2017 - Delavci podjetja VGP Drava so čistili Tojnico. Ministrstvo za okolje je dan po tem ocenilo, da se je v Tojnico izlila ena večjih količin odpadnih olj.

19. maj 2017 - Pristojne službe so predstavile podatke o onesnaženosti v okolici Kemisa. Onesnaženje Tojnice so ocenili kot katastrofalno. Ugotovili so manjše onesnaženje reke Ljubljanice. Odsvetovali so uporabo vrtnin in pašo živali na prizadetih območjih ter previdnost pri aktivnostih na prostem.

20. maj 2017 - V Sinji Gorici in na Vrhniki so pripravili mirne proteste in zahtevali selitev Kemisa na drugo lokacijo.

22. maj 2017 - Pristojne službe so z gladine Tojnice uspele očistiti strupeno oljno goščo. Nadaljevalo se je čiščenje brežin.

23. maj 2017 - Arso je objavil izide analiz vzorcev iz Tojnice, ki so pokazali izjemno onesnaženost s pesticidi, hormonskimi motilci. Nekateri bližnji prebivalci naj bi po požaru poiskali zdravniško pomoč zaradi glavobolov in težav z dihali. Naraščalo je ogorčenje, ker še vedno ni bilo podatkov, kaj je gorelo in kaj vse so skladiščili v obratu. V Kemisu so sprva pojasnjevali, da je računalnik s podatki zgorel. Prizorišče požara je obiskal premier Miro Cerar.

24. maj 2017 - Pristojni so zatrdili, da se otroci na Vrhniki lahko igrajo zunaj. Inšpektorat za okolje in prostor je nadaljeval ugotavljanje, ali je Kemis obratoval skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je požar označila za dogodek izrednega obsega, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Ukrepe pristojnih služb je pohvalila. Kljub temu so se v javnosti krepila opozorila o slabi koordinaciji pristojnih služb in pomanjkljivih protokolih ukrepanja.

25. maj 2017 - Kemis je objavil podatke, da je zgorelo ali pa jih je ogenj vsaj oplazil, okoli 871 ton odpadkov, od tega več kot 456 ton nevarnih.

Malo po polnoči 16. maja lani je gasilcem uspelo požar spraviti pod nadzor.
Malo po polnoči 16. maja lani je gasilcem uspelo požar spraviti pod nadzor. FOTO: Miro Majcen

26. maj 2017 - Predstavniki Arsa, NIJZ, uprave za varno hrano ter inšpektorata za okolje in prostor so predstavili analize vzorčenj okoli 400 zbranim krajanom Vrhnike, a jim jih ni uspelo pomiriti. Ti so jim med drugim očitali, da niso vzorčili na najhuje prizadetem območju v pasu od Kemisa proti Vrhniki.

27. maj 2017 - Kriminalisti so sporočili, da so v sodelovanju s forenziki okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti. Potrdili so, da so vrhniški policisti prejeli kazensko ovadbo zoper direktorja Kemisa.

29. maj 2017 - Okoljska inšpekcija je Kemisu do odprave posledic požara začasno prepovedala nadaljnje zbiranje odpadkov. Vlada je za koordinatorja ukrepov po požaru v Kemisu zadolžila svetovalca ministrice za obrambo Srečka Šestana.

30. maj 2017 - Vrhniški občinski svetniki so se izrekli za preselitev Kemisa.

1. junij 2017 - Vlada je ustanovila skupino za usklajevanje aktivnosti po požaru v Kemisu, za njenega vodjo pa imenovala Šestana.

9. junij 2017 - Poslanci so na izredni seji razpravljali o okoljski nesreči v Kemisu.

13. junij 2017 - Gasilci, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu, so začeli z izrednimi zdravniškimi pregledi.

10. julij 2017 - Medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v Kemisu, je predstavila končno poročilo, ki vključuje tudi nadaljnje ukrepe. Med drugim je okoljsko ministrstvo Kemisu naložilo izvedbo sanacije Tojnice.

Sanacija Tojnice še vedno ni končana.
Sanacija Tojnice še vedno ni končana. FOTO: Miro Majcen

27. julij 2017 - Agencija za okolje je začela s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu. Kemisu je izdala delno odločbo o sanaciji okoljske škode zaradi požara. Vlada pa je sklenila, da se opravi pregled vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj v državi.

9. avgust 2017 - Kemis je začel s sanacijskimi deli na potoku Tojnica.

5. september 2017 - Policija je zaključila preiskavo požara v Kemisu. Kot so zaključili, požar ni posledica kaznivega dejanja, temveč je najverjetneje prišlo do samovžiga snovi v enem izmed kontejnerjev.

20. september 2017 - Agencija RS za okolje je na podlagi prejetih rezultatov analiz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ugotovila, da je bila sanacija okoljske škode v potoku Tojnica učinkovita.

20. november 2017 - Na Agenciji RS za okolje so opravili ustno obravnavo izvedenskega mnenja, ki ga je profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti Mihael Toman pripravil glede sanacije vrhniškega potoka Tojnica po požaru v Kemisu. Toman je ocenil, da so bili sanacijski ukrepi sicer ustrezni, imel pa je pomisleke o dolžini odstranjevanja sedimenta.

10. januar 2018 - Gradbena inšpekcija je ocenila, da pri obnovi poškodovanega objekta Kemisa ni bilo nezakonitih gradbenih del, kar so podjetju očitali okoliški prebivalci.

17. marec 2018 - Vrhniška občina je na upravno sodišče vložila tožbo zoper ministrstvo za okolje in prostor, ker je pristojni inšpektorat ne priznava kot stranko v postopku v primeru Kemisa. Želijo izpodbijati sklep inšpektorata, ki Kemisu dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja.

13. april 2018 - Agencija RS za okolje je Kemisu izdala dopolnilno odločbo za sanacijo okoljske škode po požaru in podjetju naložila dodatne sanacijske ukrepe, med drugim spremljanje kemijskega stanja v potoku Tojnica in reki Ljubljanici. Na Vrhniki pa vztrajajo z zahtevami po odselitvi Kemisa drugam.

PREBERITE ŠE: 'Tudi prostovoljni gasilci, ki niso na težki intervenciji, so lahko izpostavljeni nevarnim snovem'

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
15. 05. 2018 17.51
+2
razna komunalna podjetja na veliko kradejo plačnike položnic ,običajno so to razni otroci in vnuki vaških političnih veljakov ,ki lahko počnejo kar želijo.Tile kemisi in podobni pa niso nič drugačni.Nabiti v neprimerne prostore za nekaj M€ odpadkov in jih zažgati,potem z 100 000€ kao sanirati posledice ,ostalo pa si med seboj delijo ....Zanimivo ,da se v vseh takšnih zgodbah pojavlja ena blond deklica z mop-a.
srecnii
15. 05. 2018 14.07
+2
Kdaj bodo ljudje dobil odškodnino, ker so jim uničl vrtove, kmetom pa pridelek.
srecnii
15. 05. 2018 14.06
+4
Vrhničani ste navadne ovce, vrtove so vam zasvinja* s kemijo, naredil škodo kmetom, vi pa še kar brez protestov.
srecnii
15. 05. 2018 14.05
+1
Tu bi moral ene par ljudi poslat v zapor, ko so odgovorni za požar v Kemisu
ooResnicA
15. 05. 2018 13.07
-1
....ja ja drage so zažigalnice v austriji pa nemčiji bolj poceni je lepo vse slupaj zakurt pa čao džaci.....
ooResnicA
15. 05. 2018 13.08
-1
....eeeee diretore če te nebi poznal bi ti še vrjel.......
fairplayy
15. 05. 2018 11.30
+0
Zato večina sporne proizvodnje preseljene na kitajsko, pakistan...itd Ampak to ni rešitev tam se zaradi onesnaževanja proti kateremu je Kemis drobtinica v mozaiku, že rojevajo deformirani in z hudimi okvarami organov, samo zamika se čas kdaj se bodo posledice od tam prenesle k nam. Sodobni kapitalizem - vsako leto treba še več potrošit, da proizvodnja raste. Komu na čast?
Kollerik
15. 05. 2018 12.12
+1
....na čast izkoriščevalcev in profiterjev, ki samo še rastejo in dobivajo na moči, tudi z uničevanjem planeta in ljudi. Dolgo sem se spraševal, kako je vendarle mogoče, da če si že milijonar, hočeš še več denarja. Pa mi je (morda!) naposled le kanilo..... moč...the power... tu je najbrž odgovor, oziroma vsaj približni odgovor za vso to norijo. Če imaš mnogo denarja lahko imaš mnogo moči. Mnogo moči pa lahko pomeni igranje z celimi državami preko ekonimije itd.... in življenje teče zelo hitro. Zato stari bogati prd*ci hočejo "narediti" čim več nekih megalomanskih dejanj....
+1
Se bo gorel ta kemis...po njihovi ali nasi zaslugi..ce ne druzga mamutovi avti in podobno
ho?emVšolo
15. 05. 2018 10.17
+3
kot slišim, ribe kar spreminjajo spol, zato predlagam da se ta rod rib imenuje "Smrdljivi kemis"
bimmbolina
15. 05. 2018 09.44
-3
Dejstvo je, da take obrate potrebujemo ... vsi, čeprav se mogoče tega sploh ne zavedamo. Je pa res problem, kje naj bi stal, da bi bilo čimmanj morebitne nevarnosti za naravo in ljudi.
fairplayy
15. 05. 2018 07.51
+11
ekološka katastrofa epskih razsežnosti za SLO vse za kapital na zdravje ljudi pa se pozablja
ecnarf
15. 05. 2018 07.14
+1