Slovenija

Kemisu še naprej prepovedano obdelovanje odpadkov na Vrhniki

Ljubljana, 22. 08. 2019 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
16

Inšpektorat RS za okolje in prostor je zavrgel predlog Kemisa, da se začasno odloži izpolnitev obveznosti, ki mu jih je naložila gradbena inšpektorica, so sporočili iz podjetja. To pomeni, da Kemis še naprej ne sme obdelovati odpadkov v obratu na Vrhniki.

Kemis je predlagal, da se začasno odloži izpolnitev inšpekcijske odločbe vsaj v delu, v katerem mu je prepovedano opravljanje gospodarske dejavnosti v domnevno nelegalno zgrajenih objektih. A je inšpektorat predlog zavrnil.

Odločitev inšpektorata "predstavlja tveganje za gospodarstvo, za družbo Kemis in njene zaposlene ter za okolje in zdravje ljudi", so prepričani v Kemisu. Prepričani so tudi, da je odločitev protizakonita in protiustavna.

Z današnjo odločitvijo inšpektorat "ohranja stanje, ki je očitno škodljivo za slovensko gospodarstvo in okolje". Prav tako odločitev ne odpravlja tveganja, da bo Kemisu nastala velika premoženjska škoda.

Ta bo neposredna posledica ravnanja gradbene inšpektorice, ki je več kot dve leti zapisniško ugotavljala, da sanacija objektov Kemis predstavlja nujno gradnjo, torej takšno, za katero ni treba pridobiti gradbenih dovoljenj, nato pa "čez noč in po izvedbi večmilijonske investicije spremenila svoje stališče", so ogorčeni v podjetju.

Spomnili so, da je Kemis v prvem polletju od približno 1000 poslovnih partnerjev, pri katerih nastajajo nevarni odpadki, prevzel približno 13.000 ton takšnih odpadkov. Ob tem ocenjujejo, da slovensko gospodarstvo in gospodinjstva letno proizvedejo približno 130.000 ton nevarnih odpadkov.

Kemis je imel pred požarom leta 2017 okoli 1600 poslovnih partnerjev in je prevzemal ter poskrbel za odstranitev 34.000 ton odpadkov letno. Tedensko je izvozil v odstranitev in predelavo okoli 600 ton odpadkov. Podobno je bilo po požaru. "Delež Kemisa pri ravnanju z nevarnimi odpadki torej vsekakor ni zanemarljiv do te mere, da bi si lahko država privoščila, da poruši temeljne pogoje za nadzirano in varno ravnanje z nevarnimi odpadki," so opozorili.

Kemis se je tudi zoper današnjo odločitev inšpektorata pritožil.
Kemis se je tudi zoper današnjo odločitev inšpektorata pritožil. FOTO: Miro Majcen

Zavrnili so tudi nedavne navedbe ministrstva za okolje in prostor, da je v Sloveniji brez Kemisa rešen problem ravnanja z nevarnimi odpadki za nekaj mesecev. "To ne drži in brez dvoma takšen problem ni rešen ter se bodo odpadki nevarno in v nasprotju s predpisi kopičili tam, kjer se sicer ne bi smeli, tako kot so se po požaru leta 2017," so prepričani.

Prav tako po njihovem ne drži, da bo začasno problem nevarnih odpadkov mogoče reševati z edinim še obstoječim večjim prevzemnikom - neposrednim konkurentom Kemisa; gre za podjetje Saubermacher Slovenija. "Ta niti ob delovanju Kemisa ni mogel prevzeti vseh nevarnih odpadkov, za katera je dobil povpraševanja," so zapisali. Opozorili so še na vprašanje ohranjanja konkurence ter na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi moral delovanje iz kakršnega koli razloga ustaviti edini preostali veliki prevzemnik.

Ob današnjem sklepu ogorčenje izrazili tudi na GZS

Kemis se je tudi zoper današnjo odločitev inšpektorata pritožil. Prav tako je v prioritetnem reševanju njegova pritožba na prvotno odločitev gradbene inšpekcije, ki je obnovljene objekte po požaru leta 2017 razglasila za črno gradnjo.

Ob današnjem sklepu inšpektorata so ogorčenje izrazili tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "S tem Slovenija izgublja pomemben del infrastrukture za varno, zanesljivo in strokovno predpripravo nevarnih odpadkov za odstranitev. Infrastruktura odpadkov pa je nenazadnje enako pomembna kot na primer oskrba s pitno vodo in elektriko," so zapisali.

Hkrati se, kot so opozorili na GZS, s takšno odločitvijo odrekamo tudi že utečenim postopkom nadaljnje predelave nevarnih odpadkov v sežigalnicah v tujini, saj lastnih takšnih kapacitet v Sloveniji nimamo. Pristojne institucije so pozvali, da "v izogib ogrožanju varnosti okolja in zdravja ljudi ponovno premislijo o posledicah danes izdanega sklepa ter k revidiranju sprejete odločitve".

Na temo Kemisa na GZS pravkar poteka tudi krizni sestanek s predstavniki več panog. Po sestanku bo generalna direktorica GZS Sonja Šmuc podala izjavo za medije.

Gradbena inšpekcija je Kemisu v začetku julija prepovedala opravljati dejavnost v zgradbah, obnovljenih po požaru.
Gradbena inšpekcija je Kemisu v začetku julija prepovedala opravljati dejavnost v zgradbah, obnovljenih po požaru. FOTO: Miro Majcen

Zgradbe naj bi bile obnovljene brez gradbenega dovoljenja

Gradbena inšpekcija je Kemisu v začetku julija prepovedala opravljati dejavnost v zgradbah, obnovljenih po požaru. Te zgradbe naj bi bile namreč obnovljene brez ustreznega gradbenega dovoljenja. Kemis je v skladu z odločbo prenehal dovažati odpadke na svojo lokacijo na Vrhniki, v javnosti pa se je pojavil strah pred kopičenjem nevarnih odpadkov.

V zbornici komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije se bojijo ponovitve situacije iz leta 2017, ko so nevarni odpadki po požaru pri Kemisu ostajali pri komunalnih podjetjih in v industriji, kjer ti odpadki nastajajo v proizvodnem procesu. Okoljski minister Simon Zajc je po srečanju s predstavniki slovenskih podjetij, ki imajo poleg Kemisa še dovoljenja za obdelavo nevarnih odpadkov, ta teden ocenil, da je situacija vsaj za prihodnjih nekaj mesecev obvladljiva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
23. 08. 2019 07.32
+1
Ej, tu se vse neha. Preplačila, doplačila deljenje in pravna država. S primerom Kemisa ste prikazali v kakšnem sistemu živimo. Ljudje naj pa obolevajo in umirajo radi vaše sle po kapitalu. Da bi bilo v drugih sežigalnicah še slabše, ker nimajo dovoljenj za vse vrste odpadkov?! Prosim, da poslikate vsa vaša (neponarejena) dovoljenja o sežiganju raznoterih odpadkov in jih objavite na 24.ur. #izvolite
caspera1
22. 08. 2019 20.37
+2
Glede konkretne zadeve sem jaz 100% na strani Kemisa. Poleg tega se je za imetnike takih odpadkov zadeva poslabšala že takoj po požaru, saj so bili ostali prevzemniki preobremenjeni. Minister bi moral definirat oznako obvladljiva situacija, ker to ni res. Vse skupaj vodi v kopičenje nevarnih odpadkov, ne pa njihovo sežiganje v tujini.
TolstojV
22. 08. 2019 19.47
+10
Inšpektori ukrepajo samo zoper tiste kot jim naročijo določeni ljudje drugače so bolj sami sebi namen in neučinkoviti papirnati bleferski tigri. To so rojeni birokrati ki bore malo znajo in razmišljajo samo kar piše v zakonu čeprav pomena zakona povsem ne razumejo. Miselni napor jih utruja in uspava.
JApajaDAja
22. 08. 2019 19.36
+2
gori v braziliji, gori v sibiriji...nova odlagališča za razne kemise!
Fery Zaka
22. 08. 2019 18.10
+20
Ja, tako je pri nas. Okrog Kemisa se je 2 leti vrtelo na stotine strokovnjakov, oz. birokratov prisesanih na javne jasli. Mirno so opazovali, dobivali plače in nič ugotovili, nobene napake. Ko pa je obnovljeno, ko so vložena velika sredstva, najdejo napako, ki izvira že iz samega začetka. Lepo birokrati, zelo lepo. Treba se je vprašati, za kaj dobivate plačo za tak šalabarajzaraj.
Zelo123
22. 08. 2019 18.06
-4
Ne zgubljate časa, če je kritično, takoj najdite drugo lokacijo in hop preselitev, lahko tudi na Kitajsko, od koder so lastniki Gorenja in Kemisa.
buda78
22. 08. 2019 18.01
+1
kaj, se vedno. Za vedno!
pa dobr no
22. 08. 2019 17.38
+10
odpadke naj raje vozijo na parcelo inspektorice in tistega, ki jo je zaposlil.
pa dobr no
22. 08. 2019 17.38
+5
Lipshin
22. 08. 2019 17.10
+3
Bemiš kemis,vse pod in nic na miz.
ni_mi_vse_eno
22. 08. 2019 17.09
+7
meni tudi ni vseeno, ker sem zaposlen v kemisu
Brezvezno
22. 08. 2019 17.02
+4
Premalo 12 milijonov plus ddv
jakec1575
22. 08. 2019 16.57
-16
sedaj lahko spremenijo v Kemis-ker nam je vseeno, gradimo brez gradbenega dovoljenja, ker mislimo, da lahko delamo, kar hocemo, izsiljujejo z odpustom delavcev, za nas zakoni nikoli niso veljali, smo edini v državi.. Jaz bi jim se okoljsko odskodnino nabil ene 2 mio € min.
borec91
22. 08. 2019 17.18
+10
to inspektorico bi bilo treba postavit na cesto
borec91
22. 08. 2019 17.18
+10
borec91
22. 08. 2019 17.19
+0