Slovenija

Diskriminacija pri izbiri osebnega zdravnika: pacientu zavrnili vpis

Ljubljana, 26. 01. 2023 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
68

Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine kraja bivanja pri izbiri osebnega zdravnika. Zdravnica in zdravstveni dom namreč pacienta nista želela vpisati, ker ne prebiva v občini, v kateri je zdravstveni dom. Vendar pa kraj bivanja zavarovanca ni dopusten razlog za zavrnitev izbire osebnega zdravnika. Po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju si lahko namreč zavarovanci prosto izberejo osebnega zdravnika.

Prijavitelj je zagovorniku načela enakosti poslal predlog za obravnavo diskriminacije, v katerem je navedel, da je bil pri izbiri osebnega zdravnika diskriminiran na podlagi osebne okoliščine kraja bivanja. Potem ko je ostal brez osebne zdravnice, ker se je ta zaposlila v drugem zdravstvenem domu v sosednji občini, je iz podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje ugotovil, da ista zdravnica na novem delovnem mestu sprejema paciente.

Merjenje krvnega tlaka
Merjenje krvnega tlaka FOTO: iStock

Tako se je moški z namenom, da jo ponovno izbere za svojo osebno zdravnico, napotil v njeno novo ambulanto, a so ga tam zavrnili. Pri tem so navedli, da prednost dajejo zavarovancem iz občin, ki so ustanoviteljice zdravstvenega doma.

V postopku ugotavljanja diskriminacije so iz zdravstvenega doma zagovorniku načela enakosti pojasnili, da ambulanta družinske medicine te konkretne zdravnice ni bila na novo odprta, ampak je zdravnica prišla v zavod namesto druge. Paciente zdravnice, ki je z delom v zavodu prenehala, so o spremembi obvestili in jih pozvali, naj se opredelijo pri novi zdravnici, ter jih pri tem obravnavali prednostno. Navedli so tudi, da so predlagatelja diskriminacije pri izbiri osebne zdravnice zavrnili zaradi pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki določajo, da zavarovanci osebnega zdravnika praviloma izberejo v občini stalnega ali začasnega bivališča zavarovanca.

A zagovornik je v odločbi pojasnil, da zakonodaja ne ureja prenosa pacientov med zdravniki, ki iz določenega zdravstvenega zavoda odidejo, k zdravnikom, ki jih nadomestijo. Določeno je namreč le, da morajo zdravniki sprejeti vse zavarovance, ki si jih izberejo za osebne zdravnike, razen če nimajo več prostih mest. Navedel je tudi, da v pravico do proste izbire zdravnika ne posega niti določba iz pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, da je zavarovančev osebni zdravnik načeloma v kraju stalnega ali začasnega bivališča zavarovanca. "Pravila namreč izrecno navajajo, da zavarovanec v primeru izbire osebnega zdravnika izven kraja prebivanja nima pravice do povračila potnih stroškov, povezanih s to izbiro," je dodal.

Na podlagi vseh okoliščin primera je zato zagovornik ugotovil diskriminacijo. Odločilen kriterij za odklonitev vpisa zavarovanca pri izbrani zdravnici je bila njegova osebna okoliščina kraja bivanja. To je ena izmed osebnih okoliščin, zaradi katerih nihče ne sme biti deležen neenake obravnave. 

Po naših neuradnih informacijah naj bi šlo za Zdravstveni dom Domžale. Na ustanovo smo že naslovili nekaj vprašanj, na njihove odgovore pa še čakamo.

Ob tem spomnimo, da je ljubljanski župan Zoran Janković ob soočanju z očitki o stanju zdravstvenega sistema na območju Ljubljane sicer že večkrat poudaril, da bi si sam želel, da bi država omogočila, da bi si lahko pacienti osebnega zdravnika lahko izbrali le v regiji stalnega prebivališča. V Ljubljani na primer približno 30.000 oseb z izbranim osebnim zdravnikom v prestolnici nima stalnega prebivališča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
26. 01. 2023 21.49
Na Ptuju ne moreš dobiti zdravnika in sedaj se ljudje vozijo v Slo Bistrica, Lenart, Jakobski dol ter Ljutomer da sploh dobijo zdravnika
Perivnik
26. 01. 2023 21.36
+3
Spet ta Zoki!! On bi nam kar določal, kje si lahko izberemo osebnega zdravnika. Če jaz delam v Lj. in se dnevno vozim več kot 40 km na delo, povejte mi, kje še zvečer po 19.00 uri lahko najdem osebnega zdravnika. Nikjer več. Torej logično je, da imam zdravnika v kraju dela in grem takoj ali med delom ali pred delom k zdravniku!!! A Zoki bi mi pa še to onemogočil. Čisto v vse se vtika, samo v svoji familiji nič ne pošlihta, da bi bilo vsaj malo v skladu s splošnimi normami in kulturo srednje Evrope.
LocoCoko
26. 01. 2023 20.57
+1
Predvsem pa brez nasilja... 🤭
škrga škrga
26. 01. 2023 20.51
+2
To ni še nič... Zobozdravniki so še bolj pikolovski: znanca so na Kotnikovi (Center) zavrnili, ker je iz Črnuč.
HolyRomanEmpire
26. 01. 2023 14.02
+0
Ful je odvisno kje živiš. Ni vse prednost velikih mest.. dRaga stanovanja pa še vprašanje če boš dobil dravnika. Pa že tk je gužva na cesti
HolyRomanEmpire
26. 01. 2023 14.03
+1
Da se mene pita..
26. 01. 2023 13.58
+7
Pomembno je da zdravstveno in dodatno zavarovanje redno plačujemo,sicer se hitro obesijo na plačo al pa še kaj.
SlepiSlovenc
26. 01. 2023 13.41
Geres
26. 01. 2023 12.58
+7
Koncept osebnih zdravnikov je pase. Pač naročil bi se k tistemu, ki ti ustreza. Če ti en ful ustreza, se naročaš v njegovo ambulanto in je še vedno v funkciji osebnega zdravnika. Seznam se objavi za cel mesec na spletni strani zavoda in to je to. Zakaj bi eni imeli vrhunskega zdravnika, drugi pa bili obsojeni na enega, ki tega dela sploh ne bi smel opravljat? Tako bi se tudi takoj videlo, h katermu se ljudje naročajo. In ta bi lahko dobil dodatek k plači.
natmat
26. 01. 2023 13.32
+7
Marsikdo ki je zaposlen v Ljubljani in tam ne živi mu je bolj priročno da ima zdravnika v Ljubljani!!Ampak tisti ki živijo tam pa ne morajo do njega ker so njegovo mesto zapolnili prišleki!!!In tako se začaran krog vrti že vrsto let ne pa da je problem sedaj nastal!!
pojtrarara
26. 01. 2023 13.55
+8
ne vem ktermu loleku bi bilo priročno imeti zdravnika v kraju službe, živeti pa drugje... ne razumem te logike... če si na šihtu, ko si torej v lj itak ne moreš k zdravniku in ti torej dohtar tam nič ne nuca... če pa zboliš in se moraš bolan spraviti do zdravnika je pa boljše,da ga imaš v svojem kraju bivanja in ne kraju zaposlitve... si ne predstavljam,da bi se bolan moral voziti v lj samo zato,da prideš do zdravnika... če zboliš jabviš na šiht, da te ni zaradi bolezni in greš k zdravniku v bližini svojega doma - je veliko bolj priročno... meni se zdi to vaše izgovarjanje ljubljančanov in župana brezvezno in prikrivanje odgovornosti župana, saj takih ljudi ni, vsaj ne če so pametni. neumno je imeti dohtarja v kraju dela... ali zakaj bi bilo po tvoje bolj priročno imeti ga v LJ...
ipissimus
26. 01. 2023 19.07
+0
Tukaj je lahko več opcij zakaj je ravno to zdravnico hotel.Lahko da je pri njej dobil bolniško že če je samo zakašljal malo in tako nekateri izkoriščajo bolniški stadij.Recimo moja zdravnica je zelo zahtevna in ti mora po domače manjkati pol telesa da dobiš en teden bolniške.
StarWars
26. 01. 2023 12.55
+7
Niti pod razno, da bi bil izbor omejen na občine. Smo državljani Slovenije, ne pa občine Ljubljana.
Pikapokapolonica
26. 01. 2023 12.42
+4
Nekoč so se lahko prijavil samo v občini, kjer si imel stalno bivališče. V Ljubljani recimo Šiška, Bežigrad, Vič, Moste in Center. Nobenih problemov ni bilo. Vedel si za to pravilo in si tako ravnal. Samo študentje smo imeli svoje ambulante, Aškerčeva in Ilirska. Ko so pa uvedli "izbiro zdravnika", imamo zdaj celo zmedo. Pač demokracija.
Grma53
26. 01. 2023 13.34
-4
pojtrarara
26. 01. 2023 13.59
+4
Izbira osebnega zdravnika ni vezana samo na družinskega zdravnika - ampak tudi na zobarja in ginekologa in če obstaja pravica do proste izbire zdravnika, ga lahko imaš kjerkoli in tako je tudi prav... marsikdo si je zobarja ali ginekologa, ki ju ne rabiš tako pogosto izbral izven svoje občine, sploh, če jih v občini ni na voljo... prosta izbira zdravnika mora ostati... na državi pa je da zagotovi zdravnike
METKA102
26. 01. 2023 14.53
+1
Včasih je vsaka malo večja firma imela svojega zdravnika in zobozdravnika. Nekatere večje tudi po več. Tako kot so imele svoje počitniške domove in prikolice pa sindikat je še marsikaj organiziral v prid delavcem. Kaj pa zdaj? Nekateri se tam pasejo, ker so dobro plačani, za delavce jim pa ni mar.
slim386
26. 01. 2023 15.05
+2
Grm seveda je svoboda kriva za odločitve iz pred 30 in več let. Patetik..
Ivar The Boneless
26. 01. 2023 12.42
+8
To je sigurno isti patron, ki je pred letom vpil, da necepljeni ne smejo nikamor 🤣
Pikapokapolonica
26. 01. 2023 12.28
+2
Ne boste rabili zdravnika vsak dan, če boste zdravo živeli. Malo ali nič mesa in salam, čimveč zelenjava, sadja ne preveč, ker vsebuje veliko sladkorja. Pa stročnice , žitarice. Super polpeti in zrezki iz leče, čičerike, fižola. Zelišča, začimbe, pa bo super okus. Zdaj se pa rabi zdravnika za vsako figo, dvakrat kihneš, pa na urgenco. Včasih je bila urgenca samo za res nujne primere, saj to beseda tudi pomeni. Infarkti, kapi in nezgodne poškodbe. Danes pa izpuščaj na r.i.t.i, pa na urgenco.
Geres
26. 01. 2023 12.55
+5
Se v marsičem strinjam. Ko je bilo objavljeno število pregledov na ravni družinske medicine in pediatrije nisem mogla verjet. Pa kaj hodijo ljudje za vsak smrkelj tja? Na podeželju greš k zdravniku ko si res ornk bolan. na urgenco pa te pelje rešilc, ker te je kaj zadelo ali se se ponesrečil. V Lj se je urgenca že pred to situacijo na veliko izkoriščala za preskakovanje vrst. Na LJ urgenci sem bila točno enkrat zaradi nujne zadeve. Zraven je bila ena mlada punca, ki jo je bolel trebuh. Naredili so laboratorijske teste, ultrazvok. In potem jo dr vpraša, kaj je tisti dan jedla - ura je bila 10 zvečer. Še nič. Je rekel, če bi bilo možno, da ji pač delea slabo, ker ni še nič jedla. Punca reča, mogoče pa res in gre domov. Svašta!
Grma53
26. 01. 2023 13.36
-4
Žal ste nekateri tako pametni, da vidite, kako trava raste in kamni cvetijo.
User1538643
26. 01. 2023 12.25
+4
Vsi uradniki si izmišljujejo zakone kar sproti, kako jim paše.
Volja
26. 01. 2023 12.19
+4
Dobro bi bilo, da se spremeni zakon o zdravstvu, da denar kot "variabilen del" sledi pacientu in občinski delček "fiksnega dela", kjer ima stalno prebivališče, seveda ob pogoju, da bodisi ne more v svoji občini izbrati osebnega zdravnika, bodisi so na glasu ljudstva..
aijtfia
26. 01. 2023 11.59
-15
En ples na dan odžene zdravnika stran. Zdej pa vsi PLEASAT v rdečih čeveljčkih.
Apoteka
26. 01. 2023 11.57
+7
Kje so take dohtarce,kot tale na fotki?
fronza
26. 01. 2023 11.58
+8
SLObunkeljn
26. 01. 2023 12.01
+7
Za take se ne moreš "opredeliti" , ker ZSSS ne krije njenih storitev, edino "samoplačniško" ;)
pojtrarara
26. 01. 2023 11.36
+10
Tale je jasen dokaz kako imamo pacienti naše pravice ZGOLJ napisane na papirju, in KAKO SI ZDRAVSTVENI DELAVCI KAR SAMOVOLJNO VZAMEJO PRAVICO TO KRŠITI IN nihče od njih ZA TO NE ODGOVARJA. če bi pacient eno črko po zakonu svojih dolžnosti zgrešil, mu propade pravica, a zdravstveni delavci PA LAHKO POČNO VSE MIMO ZAKONOV, MIMO PRAVIC PACIENTOV IN NIHČE NE ODGOVARJA ZA NIČ. Tudi to je treba spremeniti v novi zdravstveni reformi. ker če se tak pacient začne postavljati za svoje pravice tam z zdravstvenimi delavci - ga pa ti označijo še za prepirlčjivega in pokličejo še policijo. Ta nadvlada teh ljudi v uniformah, čeprav kršijo pravice človeku, se tudi mora končati - in da imajo jasno zavedanje kaj so njihove dolžnosti in morajo te tudi izvajati, brez da mora pacient za to prositi ali celo boriti.
santamaura
26. 01. 2023 11.20
+10
Pa kakšna smo to družba ,da človek ne more več živeti brez osebnega zdravnika, Nekoč smo bili tovariši potem smo bili gospodje, danes smo pa pacienti - Če si zdrav ne rabiš zdravnika. Pa saj nismo vel tako neumni, da ne bi znali zdravo živeti - Če pa pogledamo koliko ljudi je zares bolnih in koliko je zdravnikov smo pa tam okrog 10 : 1 in ne 2000 : 1 - Če smo res vsi bolni potem nikoli ne bo dovolj zdravnikov
briiina
26. 01. 2023 11.11
+16
Kako naj človek izbere zdravnika v svoji občini če jih ravno tako ni!? Vsi so polno zasedeni in ne jemljejo novih pacientov.
Mnogo
26. 01. 2023 11.10
-10
Samo plesite, cim vec pa bo!
snupy1
26. 01. 2023 11.17
+13
Kako boli ka ste zgubl na volitvah in referendumih