Slovenija

Ker ni bilo na voljo rešilca, je 74-letnik po pomoč v ZD odšel sam, a na poti umrl

Velenje, 30. 03. 2023 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

74-letnik iz Velenja je zaradi hudih bolečin poklical dežurno službo ZD Velenje, a so mu dejali, da na voljo nimajo reševalnega vozila, zato naj pride sam. To je tudi storil, prejel zdravilo in se vrnil domov. Slabo uro pozneje se je zgodba ponovila – bolečine, klic na pomoč in odgovor, naj pride sem. Po pomoč se je tokrat odpravil kar v pižami, a do cilja nikoli ni prišel, saj je doživel prometno nesrečo in umrl.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je bil razlog za smrt Velenjčana?
    02:29
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je bil razlog za smrt Velenjčana?
  • Iz 24UR ZVEČER: ZD Velenje o smrti Velenjčana
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: ZD Velenje o smrti Velenjčana
  • Iz 24UR: Tragičen dogodek v Velenju
    02:50
    Iz 24UR: Tragičen dogodek v Velenju
  • Iz SVETA: Tragedija v Velenju
    02:35
    Iz SVETA: Tragedija v Velenju

Pomočnica direktorja za zdravstveno nego Tanja Kontič v Zdravstvenem domu Velenje je v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da bodo zadevo komentirali, ko bo končan notranji strokovni nadzor, ki bo izveden že jutri, o izsledkih pa bodo takoj obvestili tudi javnost."Sočustvujemo s svojci pokojnega gospoda in jim izrekamo globoko sožalje. Tragedija, ki je se zgodila skoraj pred vrati ZD, je vse zaposlene globoko pretresla," je povedala.Na vprašanje, ali imajo na voljo reševalno vozilo vsako noč od 19. ure zvečer do sedme ure zjutraj, je odgovorila pritrdilno. "Težava je v tem, da stanje gospoda ni bilo opisano tako, kot ga vi opisujete. Gospod ni navedel vseh teh informacij, ki jih podajate vi sedaj v prispevkih."

Kaj naj bi se zgodilo? 

V sredo okoli pol šestih zjutraj so bili na PU Celje obveščeni o prometnem dogodku na Kidričevi cesti v Velenju, v katerem je umrl 74-letni moški. "Voznik je v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez  robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči," so zapisali. 

Uprava RS za zaščito in reševanje je poročala, da so voznika oživljali reševalci NMP Velenje, ki pa žal niso bili uspešni. 

Po poročanju Policije 74-letnik ni umrl zaradi posledic prometne nesreče, pač pa je šlo za naravno smrt. 

V zvezi s tem primerom nas je bralec obvestil, da je občan klical dežurno službo Zdravstvenega doma Velenje, a mu ta ni hotela poslati reševalnega vozila. Na urgenco se je zato odpravil sam, kakšnih 50 metrov pred zdravstvenim domom pa je doživel nesrečo in umrl. 

Nujna medicinska pomoč
Nujna medicinska pomoč FOTO: Dreamstime

Po poročanju Večera je občan prvič poklical pomoč že ob 4. uri zjutraj in potarnal o hudih bolečinah, ki mu jih najverjetneje povzročajo ledvični kamni. Opisal je tudi, da ima anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu pojasnila, da nima na voljo nobenega reševalnega vozila in mu svetovala, naj pride sam, kar je tudi storil, s seboj pa prinesel zdravstveno dokumentacijo. Tam je prejel injekcijo voltarena in poslali so ga domov. Po 15 minutah je začel močno bruhati, vrnile so se tudi bolečine, zato je 55 minut kasneje še enkrat poklical v zdravstveni dom in jih prosil, naj pridejo ponj. Zdravnica naj bi mu znova dejala, da do sedme ure zjutraj nima na voljo reševalnega vozila. Spet se je odpravil tja, tokrat kar v pižami, a do tja ni nikoli prišel. 

Za pojasnitev okoliščin dogodka smo že včeraj prosili ZD Velenje, od koder so nam danes sporočili, da so občana v nočnih urah obravnavali in oskrbeli v dežurni službi. Izdali so mu napotnico za nadaljnjo obravnavo. "Zdravstveno stanje pacienta ni bilo življenjsko ogrožajoče in ni bilo izdanega naloga za prevoz z reševalnim vozilom," so zapisali. Dodali so še, da prometna nesreča ni bila povezana z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih so ga obravnavali v dežurni službi, pač pa je bila posledica drugih zdravstvenih težav. 

Večer poroča tudi, da imajo v ZD Velenje neuradno drugo plat zgodbe, in sicer, da naj bi mu na dežurni službi ponudili, da pridejo ponj, a naj bi to odklonil, češ da bo že prišel sam. To naj bi bilo zabeleženo tudi na posnetkih, saj se vsi klici snemajo. Po nekaterih njihovih informacijah naj občan tudi ne bi pojasnil, da ima obenem tudi anevrizmo. Direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik pravi, da zadeve ne more komentirati, dokler ne bo znan rezultat strokovne komisije. 

Tragedija je znova odprla debato o razporeditvi nujne medicinske pomoči po državi. Decembra lani se je ministrstvo za zdravje znova lotilo reorganizacije nujne medicinske pomoči. Ta predvideva ustanovitev satelitskih urgentnih centrov in zato ukinitev nekaterih urgenc po državi. Podobno reorganizacijo je skušala izpeljati že nekdanja ministrica Milojka Kolar Celarc, a so jo zaradi negativnega mnenja v javni razpravi ustavili. Potem ko so na noge skočili Kamničani, so se pritožile tudi nekatere druge občine, kjer bi se morali zdravniki po predlogu ob terenskih intervencijah pripeljati iz drugega kraja, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3