Slovenija

Ker nima sorojenca, za dečka z levkemijo darovalca iščejo v svetovni bazi

Ljubljana, 04. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
12

Slovenski deček je tik pred četrtim rojstnim dnem zbolel za hudo obliko levkemije. Za njim sta že dva meseca terapij, a ker otrok nima sorojenca, od katerega bi lahko prejel matične celice, strokovnjaki ustreznega darovalca iščejo v svetovni bazi. Vanjo se lahko z vzorcem sline v le nekaj minutah vpiše vsakdo.

Presaditev KMC je v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. Na seznam potencialnih darovalcev se lahko vpišete TUKAJ

Deček je bil zdrav in navihan otrok, dokler niso konec maja pri njemu opazili prve spremembe, začele so mu otekati bezgavke, pove očetov oče. "V roku tedna ali dveh smo bili že na pediatriji, kjer smo peti dan po odvzemu tekočine iz možganskega debla dobili diagnozo, da ima levkemijo," opiše.

Star je bil tri leta in osem mesecev, razigran in krepak se je lahko brez težav povzpel na Šmarno goro, a nato se je zgodil rak. "Zdaj smo dva meseca na intenzivnem zdravljenju: kemoterapije in transfuzije. Ker njegovo telo ne proizvaja zdrave krvi, ves čas potrebuje prejemke krvi, plazme," pove dečkov oče.

Možnost za ozdravitev predstavlja presaditev matičnih celic, vendar pa so možnosti, da bi jih kateri koli otrok lahko prejel od enega izmed staršev, majhne. "Verjetnost, da bo sorojenec skladen, je okoli 25-odstotna," pojasni Janez Jazbec iz Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Če torej takega darovalca v družini ni, zdravniki iščejo druge vire v registru prostovoljnih dajalcev kostnega mozga, teh pa je okoli 13 milijonov na svetu, še dodaja.

V Sloveniji za rakom zboli približno 50 otrok letno, največ prav zaradi levkemije. V zadnjih letih število le-teh narašča, a umrljivost spodbudno upada. Uspešnost zdravljenja je tako skoraj 80-odstotna.

Po besedah Mia Kneževića iz Educella se v Sloveniji zdaj pripravljajo nova, naprednejša zdravljenja s pomočjo tehnologije CAR-T za zdravljenje levkemij in limfomov v UKC Ljubljana pri prof. Zveru. "Takih akcij v Sloveniji manjka in jih je treba zelo podpreti," še doda.

Nekdaj edini, klasični odvzem kostnega mozga, ki se v nekaterih primerih še vedno izvaja, je poseg v splošni anasteziji, mozeg se je vzel iz medenične kosti. "V zadnjem času pa obstajajo drugačne metode, predvsem pri odraslih bolnikih in tistih, ki so sami sebi darovalci, tudi v primeru otrok, krvotvorne matične celice izberemo iz periferne krvi," pojasnjuje dr. Jazbec.

V Sloveniji je na seznam darovalcev trenutno vpisanih nekaj manj kot 20 tisoč ljudi. "Glede na to, kako enostaven je postopek vpisa, bi bilo lepo, če bi nas bilo 100 ali 200 tisoč," še meni oče dečka z levkemijo. Vpis je sila preprost, na dom prejmete epruveto, v katero s palčko nanesete vzorec ustne sluznice, ki ga v že pripravljeni kuverti oddate v poštni nabiralnik. Za nas je to le pet minut dela, ki pa lahko nekomu drugemu prinesejo upanje za novo življenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Connemara
04. 08. 2022 11.03
+3
Če že za vse možne klince palce obesijo table po čakalnicah, bi lahko glede tega naredili in obesili plakate z vsemi navodili. Če ne, pa na monitorje po čakalnicah in bolnicah-bi se št. vpisanih zagotovo povečalo.
Babystar
04. 08. 2022 10.37
+2
Združenje Limfom Levkemija je imelo kampanjo na to temo. Morda komu pride prav spletna stran dajsenaseznam.si
Gospa gospodicna
04. 08. 2022 09.16
+1
V prispevku je 2. odstavku napisano TUKAJ in ko kliknete na TUKAJ vas preusmeri direktno na Slovenia Donor.
RdečaKapica
04. 08. 2022 09.18
Rožice so zacvetele
04. 08. 2022 09.10
Sem sedaj malo poguglal in mislim, da je pravi naslov kar Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana
Rožice so zacvetele
04. 08. 2022 09.11
Še mejl in telefon mail:info@ztm.si Telefon:(01) 5438 100
cirenij
04. 08. 2022 09.07
+1
Kam se je treba obrnit, da ti pošljejo to epruveto? Enak sistem oddaje blata je na SVIT-u le, da te tam na dve leti sami obveščajo.
financar
04. 08. 2022 09.06
+1
Seveda, takoj ko dobim konkreten odgovor, ga objavim. Sicer bi bilo to lahko že vse v navedenem članku navedeno. Lp
financar
04. 08. 2022 08.42
+4
Jaz sem poslal sporočilo na slovenija donor (v okviru zavoda za transfuzijsko medicino), navedel kaj je namen, ter kaj je treba storiti, kako se najavim za odvzem, oziroma za tole epruvetko.. Čakam odgovor
Mirjana Antic
04. 08. 2022 08.55
+4
nam sporočite, ko dobite odgovor, da oddamo slino in pomagamo? Hvala.
Nikdar več
04. 08. 2022 08.31
+5
Kot David62 razmišljam tudi jaz. Vse je sila preprosto... Ko iščeš težko najdeš. Navedite link, telefonsko, da bo ljudem lažje pristopiti na pomoč. Pa se bo število darovalcev povečalo.
David62
04. 08. 2022 08.22
+9
Očitno bi morali več narediti na promociji tega, če potrebujejo več darovalcev. Jaz osebno nisem imel pojma, da je tako enostavno postati darovalec. Še vedno pa iz tega članka ne vem na koga se obrniti, da mi pošljejo epruvetko...