Slovenija

Ker ni poravnala računa na veterinarski kliniki, so mačko dali na dražbo

Ljubljana, 28. 11. 2019 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
157

Zaradi izvržbe dolga lastnice gre 3700 evrov vredna mačka pasme serval na dražbo. Kako je to sploh možno? Zato, ker so živali pravno pri nas zaenkrat še obravnavane kot stvari oziroma predmeti. Po novem naj bi postale živa bitja. Ta konkreten primer hišne ljubljenke na dražbi pa odpira vprašanje, ali bo opredelitev živali kot živih in čutečih bitij v prihodnosti takšne primere sploh lahko preprečila?

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani visi dražbeni razglas. Predmet dražbe pa je mačka pasme serval, ocenjena na vrednost 3700 evrov, z izklicno ceno 1400 evrov. Za kakšno mačko gre?  Predsednik ljubljanskega felinološkega društva Božidar Grigić pravi, da na dražbi ponujajo divjo mačko: ''Tudi mednarodna organizacija felinoloških društev fife te pasme ne priznava oziroma ne priznava nobene pasme, ki je križana z divjo mačko ali če gre za divjo mačko.'' In za vse eksotične živali velja, da imajo zelo visoke cene. Ogled predmeta dražbe bo, ko ta bo, saj je prestavljena, tako možen 15 minut pred pričetkom dražbe.

''Žal lastnica za zdravljenje živali računa ni poravnala. Ker se ni odzvala na številne pozive in opomine, smo morali kot dober gospodar odreagirati.''
''Žal lastnica za zdravljenje živali računa ni poravnala. Ker se ni odzvala na številne pozive in opomine, smo morali kot dober gospodar odreagirati.'' FOTO: Kanal A

Odziv klinike: Lastnica ni predložila drugih predmetov za rubež

Lastnica mačke veterinarski kliniki namreč ni poravnala računa v višini 400 evrov in klinika se je odločila za izvršbo. Klinika danes odgovarja:

"Mačka živi v bloku v Ljubljani v 9. nadstropju, od koder je lastnici le-te padel drug maček, mešanec, katerega je pripeljala na zdravljenje v našo kliniko. Žal lastnica za zdravljenje živali računa ni poravnala. Ker se ni odzvala na številne pozive in opomine, smo morali kot dober gospodar odreagirati... Kljub pobudi izvršiteljice, lastnica ni predložila drugih predmetov za rubež in se ni odzvala ne izvršiteljici in ne naši kliniki."

A kaj to pomeni za žival? Za Servale naprimer je znano, da zelo slabo prenašajo spremembe, tako okolja kot stanovalcev kot spremembe v rutini. In zagotovo dražba ni pravi način za iskanje novega doma za živo bitje.

Pa bi beseda čuteča spremenila dejstvo, da bi se živali še vedno obravnavale kot stvari?
Pa bi beseda čuteča spremenila dejstvo, da bi se živali še vedno obravnavale kot stvari? FOTO: Kanal A

Živali so lahko predmet zasega

A dejstvo je, da stvarnopravni zakonik živali obravnava kot stvari. Stvar pa je vsak predmet, ki ga človek lahko obvladuje. Zato so živali lahko predmet zasega, prodaje. Vprašanje, ki ostaja je ali bo dodatek "A" k 15. členu stvarnopravnega zakonika, ki se v osnutku zdaj glasi: žival je živo bitje, kaj spremenilo. Kot naprimer, da žival več ne bi mogla biti predmet dražbe. Civilni pravnik Lojze Ude meni da ne, saj potem živali ne bi mogel kupiti niti v trgovini.

''Na nek način je stvar, čeprav je pač ta stvar živo bitje, sej tudi midva sva v skrajni konsekvenci tudi stvar. Tako da, težko si predstavljam, da se bo zadeva kakorkoli drugače rešila kot na pragmatičen način,'' pojasnjuje.

Pa bi beseda čuteča spremenila dejstvo, da bi se živali še vedno obravnavale kot stvari?

''Tega pa ne vem. Čisto preprosto povedano, to imam lahko samo svoje mnenje. Kako bi se pa ta razprava končala v naših pravnih krogih in v družbi,  bo gotovo stvar, ki bo vzpodbudila kup razprav,'' je prepričan Ude.

Ker je žival opredeljena kot premična stvar, se po zakonu o izvršbi lahko rubi. zaenkrat se od živih bitij ne more rubiti  le delovna in plemenska živina. Ministrstvo za pravsodje pa odgovarja, da bi bilo po spremembi stvarnopravnega zakonika ob naslednji spremembi zakona o izvršbi vredno razmisliti, da se iz izvršbe izzvzamejo še živali, katerim bi prisilna zamenjava lastnika lahko posegla v njihovo dobrobit in jim povzročila trpljenje, pri čemer opozarjajo, da so z izvršbe že naprimer izzvzeti predmeti, na katere so ljudje navezani. Kot naprimer: poročni prstan, medalje, odličja, vojne spomenice.   

Glasujte za 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
01. 12. 2019 10.00
+6
Jaz pa ne podpiram klinike, ampak se nad njenimi "pravnimi" prijemi zgražam. Sari je do sedaj prav lepo šlo, ker je navajena na okolje stanovanja ter na ljudi, ki jih vidi in jih ima rada. Ako klinika ne more pogrešiti tistih 400€, kateri zanje niso ravno 400€ veliki, potem naj raje zadevo zaprejo. Bojim pa se, da je ta manever izveden zato, da bi mačko kupil en slamnati kupec za kliniko. Zakaj? Da jo bo le-ta potem prodala za kake 4 jurje kakemu kratkotičemu petičnežu, da si bo lahko v družbi dvignil svoj status. Dobrobit Sare je seveda na zadnjem mestu. Tudi sam sem ljubitelj mačk in pogrešam informacije, če se je rubež že zgodil. Piše o tem ne nič. Dobrobit Sare bi tako rad popravil tudi sam in če je edino vprašanje teh usranih 400€ jih doniram jaz, vendar pod pogojem, da Sara ostane tam, kjer je. Gospa, ki je lastnica Sare, najbrž to bere. Če izposlujete, da vas pijavke ob poravnanih 400€ pustijo na miru in Sara ostane pri vas, vam jih doniram jaz sam. V tem primeru bi rad Saro osebno "spoznal". Moj kontakt: 031213211 .
Anja Cencelj
29. 11. 2019 11.09
+0
Kaj veterinarja briga kaj ma človek v svoji lasti in v svojem stanovanju. Po briga se naj za druge sirote ki so prepuščeni ulicam in umirajo v bolečinah. Kak beden izgovor da želijo žival rešiti. Mene bi bilo sram. A če jo kupi nekdo ki ima še manjše stanovanje bo pa ok.? Sramota
BUONcaffee
29. 11. 2019 10.47
+3
Edini način, da se folk znebi živali, da jo pelje veterinarju, on pa poskrbi vse ostalo.
BUONcaffee
29. 11. 2019 10.44
+6
Veterinarje zanima samo denar.
Anja Cencelj
29. 11. 2019 08.24
+0
ZDAJ VEMO NA KATERO VETERINARSKO KLINIKO NIKOLI VEČ! !! TO JE BOLANO KAJ DELAJO DA JIH NI SRAM
Dracul Va Domni DinNou
28. 11. 2019 21.58
+9
Tukaj mi nekaj hudo ni jasno. Kot sem zasledila je zenska na kliniko pripeljala neko drugo svojo macko navadno mesanko ki ji je padla iz balkona torej iz 9 nadstropja, kljub hudim poskodbam (macka se je intenzivno zdravila a kljub temu poginila) je zenska hotela da jo ozdravijo, verjetno so ji ze pred zdravljenjem na kliniki povedali koliksni bodo priblizni stroski, je mislila da bo zastonj? Bolana zenska uglavnem. Torej, na smrt obsojeno macko je zdravila, lahko bi rekla takoj da jo evtanizirajo, prihranila bi ji muke, in pa seveda ne bi ji bilo potrebno placati stroskov v vrednosti 400 eur. Klinika sedaj zahteva denar nazaj zato so ji zarubili zelo vredno macko, stanovanja ji ne morejo ker ni lastnica le-tega. Nekako sedaj podpiram odlocitev klinike saj divja macka ne more ziveti v majhnem stanovanju, upam da jo kupi nekdo ki ji bo nudil boljse zivljenje.
Apostol1
29. 11. 2019 09.38
+1
SunChine ...... Ne morem kaj , da se ne bi strinjal vsaj 99% s teboj , ker tako kot si napisal , vsak veterinar ti pove koliko stroškov lahko pričakuješ , vseeno pa čisto vsega ozadja v tem slučaju pač ne vemo , samo sklepamo lahko tako kot ti in tvoje sklepanje je logično ni kaj. Nikakor se pa ne morem strinjati s prodajo živali in tudi ne veš kako je ta mačka pri njej živela , dobro ali slabo , ne vemo spet samo lahko ugibamo , ker včasih je slika lahko tudi drugačna kot jo podajo mediji , vsekakor pa če si je lahko privoščila nakup servala , potem ima kar dosti denarja in mnenja sem , da ni težava zarubiti kaj drugega , vendar ravno pri prodaji servala se najhitreje obetajo zaslužek prav pa ni zaradi živali in ne zaradi ženske. Pa lep pozdrav➕➕➕➕✔👍
0OO7
01. 12. 2019 10.07
SunChine, Sara sedaj ni divja mačka, preprosto zato, ker divjine nikoli ni videla. Gospa jo najbrž ima od malega in Sara je sedaj čisto normalna hišna mačka. Če bi ji vun tukli kaki divji nagoni bi najbrž demolirala stanovanje, a ga ne. Sem mnenja, da bo Sara in okolica najsrečnejša, če ostane tam, kjer je.
Apostol1
28. 11. 2019 21.53
+4
Zakaj ni račun poravnan ne bom ugotavljal niti razpravljal , je pa res , da marsikateri veterinar pa tudi zdravnik računa , ne naredi pa nič in tudi to bi morali novinarji poleg vsega če tako rečem populizma tudi ugotavljati. Vsekakor pa ne moreš stlačiti vseh živali v isti koš . Drugače povedano , družinski član je eno, pujs ali govedo v hlevu je pa nekaj drugega , čeprav so za me vse živali čuteča bitja.
Apostol1
28. 11. 2019 21.55
+5
In ,da ne pozabim tudi zanič veterinar je lahko dober gospodar samo to ugotavljanje ni v moji pristojnosti . Tisti ,ki pa so zato pristojni pa tega kot kaže ne naredijo.
0OO7
01. 12. 2019 10.08
Zmaga Ukrajini ...
28. 11. 2019 21.47
+10
Torej lahko naslednjič pričakujemo, da bo nekdo lahko komu zarubil tudi taščo:))) No, brez heca je pa tole res žalostna zadeva. Sploh nima veze opredelitev v zakonu (čeprav bi jo po mojem morali popraviti), pač pa je bistveno to, ali vemo kaj je prav, ali smo normalni, itd.? Ker res ne vidim bistvene razlike med tem, da si takole podajajo mačko in tistim, ki svojo živino pusti v hlevu brez vsega in se cela država zgraža.
Apostol1
29. 11. 2019 09.39
+1
0OO7
01. 12. 2019 10.09
Sij, zarubiti kakršno koli taščo je najbrž utopično pričakovati, he, he, he...
Ramzess
28. 11. 2019 21.46
+2
Živali na dražbi, pa ne mislim dražbe živine in drugih živali iz kmetij ali rančev, pač pa domače ljubljence, prvič slišim. Da so živali lahko predmet rubeža, ja, ravno slišim prvič, si ne predstavljam, da bi rubež še popral živali, psa, mačko, hrčka otroku, itd. No, ne izostajajo niti rubeži otrok, če straši ne plačajo ..., so tudi taki primeri, iz bolnišnic, hotelov, ipd.
Polis123
28. 11. 2019 21.50
-4
Ne nakladaj! Pri nas ni takih primerov. Vse, z dokumenti podprte situacije so se vedno rešile v korist strank. Rekla - kazala pa ni osnova.
0OO7
01. 12. 2019 10.13
Če ni papirjev jih pa pač kupiš. Ni problem, sploh pa ne pri nas. Miha Juhart pri svojem izvajanju ni pokazal niti kančka čustvene sledi. Asociiral me je na ciborga, tistega, ki je imel namesto ene oke v glavino vgrajeno 10mm rdečo LED diodo. Zgleda, da bo moral na operativni poseg, da mu odstranijo pol možganov, ker je preveč pameten...
bundy crocodile
28. 11. 2019 21.25
+0
"Res sem jaz lastnica te mačke. Računa ne bom plačala in jasno sem jim povedala, da 400€ za evtanazijo ne bom plačala. Pri njih MOJVET sem že imela mačka pasme serval, ki pa so mi ga "zašuštrali" in je poginil kljub temu, da sem plačala ogromne vsote denarja za nujne nočne oskrbe." Podobna zgodba je bila v mojem primeru. Zaradi veterinarske napake, je družinski član skoraj umrl. 3 tedne infuzije, ogromni stroški, veterina je napako priznala in pokrila 20€ vredno tabletko medtem ko sem jaz imel stroškov za skoraj 1000€. Na srečo je preživel in sem zgodbo zaključil. Če bi umrl, sem bil pripravljen na tožbo ampak če to zadevo primerjam z omenjenim primerom, lahko gospo razumem. Jaz sem plačal ma četudi ne bi, po žival lahko pridejo samo preko mojega trupla in nič drugače. To je moj družinski član, neprecenljiv!
Polis123
28. 11. 2019 21.30
+4
Ne vem, če je drugi maček na dražbi najboljši način, da pokažeš plačilno nepokorščino zaradi domnevno slabe storitve.
bundy crocodile
28. 11. 2019 21.35
+1
Če se ne motim, ga ni sama ponudila ampak so prišli rubit. Mačka?! In narod to podpira? Seveda živali niso čuteče, če pa si jih delimo po licitacijah. Vsaka stran ima svojo zgodbo in tu ni nič drugače. Ne na prvo žogo narod..
0OO7
01. 12. 2019 10.16
lluckyss
28. 11. 2019 21.20
+9
V kratkem lahko torej pričakujemo prisilno delo, če zase ne bomo mogli poravnati računa v bolnišnici...
lluckyss
28. 11. 2019 21.33
+4
Ja, pa saj plačamo vnaprej...oziroma nas pustijo brez oskrbe, če tega ne storimo..
pedritsegonita
28. 11. 2019 21.52
+1
kaj klobasaš bedarije. osvnovno in dodatno zavarovanje ti krije bolnišnično oskrbo. če sam nisi zmožen plačati, ti zdravstveno zavarovanje v polnem obsegu plača država oz. zavod za socijalno delo.
simpleT
28. 11. 2019 21.15
+7
Dajmo ne bluzimo si nekaj s čutečimi bitji in podobnim sranjem. Ja, ni prijetno če žival živi v slabih razmerah ali ima slabega lastnika, ampak ali je res potrebno da se o tem razglablja že skoraj kot da so živali ljudje? Ljudje imajo živali kot domače ljubljenčke že stoletja, tisočletja. Kar naenkrat v sodobnem času pa rabimo zakone za čuteča bitja,... Škoda časa.
0OO7
28. 11. 2019 21.12
+13
Moj brat je imel doma namesto mačke pitona, dolgega dobra 2 metra. Tistemu, ki bi prišel po mačko (sodno), bi mu ga kot šal vrgel okoli vratu, da bi ga malko stegnil, pa si ga naj nese. Mačka pa je strogo čuteča žival in je navezana na en teren in na enega lastnika. Pa še kako lep je ta serval! Madona, bi ga imel. Če bi jaz živel v Afriki nekje v divjini pa bi nedvomno imel pri sebi denimo tigra, a pod pogojem, da bi ga rešil kot mladička in bi ga sčasoma lepo vzgojil. A to so le moje davne sanje...
rožarica
28. 11. 2019 21.11
-3
....kako zelo kretensko razmišlja kar nekaj primerkov tukaj!!
0OO7
01. 12. 2019 10.18
Periot222
28. 11. 2019 21.11
+12
Bolano da to dela veterinarska postaja nimam besed!
0OO7
28. 11. 2019 21.06
+25
Če bi jaz npr. našel ranjeno žival na cesti bi jo nemudoma odpeljal k veterinarju, tudi če ne bi imel za burek. To bi mu tudi rekel, mislim pa, da veterinar ima dolžnost ranjenemu ali bolnemu bitju pomagati, ako se da. Če ne pa humano uspavati. Ako tega ne zmore pa bolje da vrata zapre in licenco vrne.
Wahl
28. 11. 2019 21.04
+2
Na plačo ali penzijo se ne morejo obesit, če že ne morejo odnesti pohištva, aparatov, bilo kaj, ne ravno žival je potrebno dat na dražbo. Kdo je tu nor??
0OO7
01. 12. 2019 10.19
Wahl
28. 11. 2019 21.01
+13
Si ne predstavljam, da imaš žival, ki lahko skoči več kot 2.5 metra visoko ali teče tja do 80 km/h zaprto nekje v stanovanju. Žival je lepa, vredna verjetno več kot 3700 eurov. Upam, da se reši živali v prid.
0OO7
01. 12. 2019 10.21
Tam je od malega in najbrž rešena kot malček. Taka v divjini ne preživi. Tudi jaz bi jo kupil, pa mi dol visi, če na črno. Mačka tega ne ve.
schranzwar 1
28. 11. 2019 21.00
+12
mačke ne morejo dati na dražbo lahko bi dali kavč,televizijo....itd... to je obsurdno
0OO7
28. 11. 2019 21.15
+13
V tej deželici na napačni strani Alp je marsikaj absurdno. Če se organizira akcija, da ženski servala odkupimo in ji ga takoj damo nazaj, dam (za dobro mačke seveda!) 50€ takoj. A še da kdo kaj...?
detect
28. 11. 2019 20.58
+3
ali ni bila ta enkrat v oddaji dobro jutro