Slovenija

Kilometre so v evre pretvarjali tudi brez spanja

Ljubljana, 19. 05. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
9

Tople postelje v prezračenih sobah so zamenjali za trde sedeže v zadušljivi dvorani, kjer je vonj po znoju pričal, kako zelo so se trudili, da bi otrokom iz socialno ogroženih družin narisali vsaj droben nasmeh na obraz. Štel je vsak meter, nazadnje pa so preveslali kar 2200 kilometrov in s tem zanje priveslali 10.000 evrov.

Sedem dvoranskih veslačev je bilo ves čas v pogonu. Na vsaki napravi je vedno nekdo veslal, za njim oziroma nekje v neposredni bližini v "čakalni vrsti" pa je vedno stal že nekdo drug, v pripravljenosti, da zamenja prvega, ko da ta znak, da ne zmore več.

"Nekateri vztrajajo in lahko veslajo zelo dolgo, mi pa vedno poudarjamo, da šteje vsak meter. Tudi, če prideš in narediš samo nekaj zavesljajev, šteje tudi to," je pojasnila Marina Šink, ki dela v dvorani CrossFit v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC.

Marina Šink
Marina Šink FOTO: Aljoša Kravanja

"Vsaka naprava ima svojega donatorja, podjetje, ki je prevzelo donatorstvo nad njo. Načeloma naj bi prispevali toliko evrov, kolikor kilometrov se prevesla na posameznem veslaču. En kilometer pomeni en evro. Ker pa so na koncu vseeno relativno majhne številke teh kilometrov, nazadnje vsi prispevajo bistveno več," je hvaležna. Denar se zbira na več načinov: poleg donatorskih sredstev denar prispevajo tudi ljudje, ki pridejo v dvorano, nakazila se nabirajo tudi na račun Zveze prijateljev mladine Moste - Polje preko objavljene QR-kode.

Dobrodelni prispevki
Dobrodelni prispevki FOTO: Aljoša Kravanja

Pomagali so tudi različni gostinci, ki so pripeljali hrano in pijačo ter tako poskrbeli, da so vsi obiskovalci ostajali pri moči. Zalog nikoli ni zmanjkalo. Golaž, burek, 'pohane piške', ocvrta zelenjava. "Vsak pomaga po svojih zmožnostih. Nekdo malo več odvesla, nekdo da malo več denarja v skrinjico, kdo kaj speče," pravi sogovornica.

Krepčilni golaž.
Krepčilni golaž. FOTO: Aljoša Kravanja

"Ta, ki je bil najvztrajnejši, je veslal štiri ure brez prekinitve," je dejala. Prišel je ob štirih zjutraj in vztrajal do osmih. Kot pravi Šinkova, ni šlo za profesionalnega športnika, ampak za športnega navdušenca, ki ima tovrstne naprave tudi doma. "Ko je prišel, ga nihče ni poznal. Sredi noči se je pojavil na vratih in rekel, jaz sem tukaj, odveslal bom 50 kilometrov," je opisala.

Števec na enem izmed dvoranskih veslačev.
Števec na enem izmed dvoranskih veslačev. FOTO: Aljoša Kravanja

"Marsikdo, ki pride prvič, sicer nima prave predstave, kako je videti vse skupaj. Pravijo le, da so prišli malo pomagat, potem pa jih navduši pozitivno vzdušje. Rečejo, da niso računali, da bodo dlje časa tukaj in da morajo vmes domov, potem pa se vrnejo, sredi noči, zjutraj," je dodala.

"Imate tudi ljudi, ki pridejo trikrat v 24 urah sem. Veslajo pol ure, malo počakajo, ker je gneča, vmes odidejo domov, se čez nekaj ur spet vrnejo," pravi Vine Osredkar, ki je na prizorišču prav tako vztrajal vso noč. "Vmes so prišli tudi ljudje iz Mojstrane, Brežic. Pridejo, poveslajo, se podružijo," opiše pestro nočno dogajanje. "Lani je mamica z Bleda na POP TV slišala, da imamo ta dogodek in je hčerki ob devetih zvečer poslala v Ljubljano," v smehu doda. "Je pač za dober namen in ljudje to prepoznajo," poudari.

Vine Osredkar
Vine Osredkar FOTO: Aljoša Kravanja

Sam je v dvorano prišel v petek ob enih popoldne, v soboto dopoldne, ko smo se tam oglasili mi, da bi preverili, ali so ljudje res vztrajali ves ta čas, je bil še vedno nasmejan. Ni naredil ogromno kilometrov, je pa večkrat vskočil, kadar je bilo treba dvoranski veslač ohranjati v pogonu. "V petek popoldne je bila gneča na ljubljanskih cestah in je bilo sprva nekoliko manj ljudi, ob sedmih zvečer pa se jih je sem nagnetlo, ne vem, dvesto," opiše.

Dobrodelni ljudje na dvoranskih veslačih v centru CrossFit v Ljubljani so že sedmo leto zapored 24 ur skupaj z Zvezo Anita Ogulin in ZPM zbirali denar za otroke iz socialno ogroženih družin. Kar 2200 kilometrov so preveslali z neverjetno energijo in litri pretečenega znoja, na koncu pa priveslali več kot 10.000 evrov.

"Štiri kave, dve pivi ter liter in pol mineralne vode," Osredkar smeje našteje, kaj ga je ohranilo pri močeh. "Jaz sem veslala sredi noči, ko je bila največja kriza. Najmanj ljudi je med tretjo in šesto uro zjutraj, takrat smo vsi v pripravljenosti in vskočimo, če je treba," Šinkova pojasni vlogo organizatorske ekipe. Pravi, da je sama med tretjo in četrto uro preveslala sedem kilometrov. Sogovornika pravita, da sicer v dvorani nikoli ni bilo manj kot 30 ljudi.

Najmlajši veslač, ki je zares veslal in nabiral (kilo)metre, je bil star pet let. Tudi pri starostni meji navzgor je številka kar osupljiva. Kot pravi Šinkova, je z njimi že več let tudi Ana Petrič, direktorica doma starejših v Notranjih Goricah, ki je bila letos izbrana tudi za Slovenko leta. "Vsako leto s kombijem pripelje skupino svojih varovancev, lani smo imeli tako tukaj 90-letnega gospoda, ki je veselo vesal," ponosno pove organizatorka prireditve. Doda, da dogodek vedno podprejo tudi znani Slovenci. "Pevec Marko Vozelj pride vsako leto, tudi če ima takrat koncert. Pride pred nastopom, znova se vrne po koncu. Prišla sta tudi odbojkarska reprezentanta Klemen Čebulj in in Alen Pajenk, nogometaš Nejc Vidmar," našteje.

24-urno dobrodelno veslanje
24-urno dobrodelno veslanje FOTO: Aljoša Kravanja

Nekatera podjetja uporabljajo ta dogodek tudi kot team building zaposlenih. "Tako so se organizirali, da naredijo razpored za vso ekipo in so tukaj vseh 24 ur. Nekoga, ki je prišel ob 4.00, sem vprašala, če ni mogel spati. Odgovoril je, da ni smel, ker je bil razporejen," se smeji Šinkova. 

Gašper in Avantcarova ekipa.
Gašper in Avantcarova ekipa. FOTO: Aljoša Kravanja

"Običajno smo trije ali štirje ves čas tukaj, da organiziramo stvari. Naredimo si tudi urnik, povabimo partnerje in prijatelje, da ne pridejo vsi hkrati," pove Gašper Žvan, predstavnik teh vztrajnežev, ki se tega dogodka skupaj s sodelavci udeležuje že vseh sedem let. "Letos je veliko otrok naših zaposlenih, poskušamo vključiti vse," doda.

Tudi on je eden izmed tistih, ki so si zastavili dvoranski urnik prisotnosti od petka od treh popoldne do sobote do treh popoldne. "Adrenalin ne popusti. Utrujen postaneš šele v soboto ob štirih popoldne," zatrdi. Pravi, da je s seboj prinesel tudi tri majice za preoblačenje, ampak še vedno je v prvi, rumeni.

"Eni so bili na kavah, drugi na sladkih pijačah. Mi se sicer poskušamo čim bolj držati vode, morda magnezija. Pivo pa bo prišlo na koncu za nagrado," šaljivo pristavi.  

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
20. 05. 2024 14.13
Nam pa ne zmanjka idej okoli riti v žep. Toliko brezpredmetnih idej, toliko vloženega truda, povsem za nič. Zberite denar in ga dajte naprej. Čemu to služi? Da eni od tega vzamejo svoj procent za stroške, to je vse.
krpati
20. 05. 2024 11.19
+2
...se nadaljuje....
Mr Nobady
19. 05. 2024 13.32
+2
ooo spet lahko komentiram, en teden je hitro izginil. Tako je ovčice, čim več zberite, vsi razen socialno ogroženih, se vam hvaležni.
Mr Nobady
19. 05. 2024 13.29
+0
PerjatiJoker
19. 05. 2024 13.08
+4
Slovenci delajo in si lomijo hrbte zato, da lahko balkanci uzivajo. Razumi, kdor more.
Grma53
19. 05. 2024 11.11
+11
V naši državi smo verjetno rekorderji pri fehtanju in zbiranju prostovoljnih prispevkov. Oblastniki so ovce že zdavnaj navadili na to, da kar oni pokradejo in zapravijo, ovce spet zberejo in donirajo.
brabusednet
19. 05. 2024 11.02
+8
No pohvalna gesta in trud.A je Golob z Tino tudi veslal ali raje na križarki užival.Narod pa pomagaj revnim in bolanim.Tak je ta sodobni socijal kapitalizem.Kapitalizem ko je bil nekoč so pokvarili ti stari komunisti,ko jih več nihče ni kontroliral.So zbezgali,kot živina iz hleva na prvo pašo.
Dragica Cegler
19. 05. 2024 09.25
+7
Se mi deklica želi smili,a od poplav naprej mojega denarja nikomur več.Namesto,da se ičiči in Golib s Tino zabavajo s tem denarjem,naj se denar uporabi za to za kar so ga darovalci namenili.asicer pa,da naštejem litijska ,računalniki,nvo ji,razni Alenki aneksi,potovanja Goloba in razmetavanje denarja v v bivši jugi,tanjina potovanja.Ne dam nikoli več niti evra
Skunk Works
19. 05. 2024 08.41
+13
Ne rečem, da ne gre za lepe geste, tudi tisto zbiranje za poplavljence tedaj 10 mesecev nazaj, (pa je do sedaj postavljena samo ena hiša, pa še ta z donacijo nekega podjetja). Me pa vse tole spominja, kot da bi nekdo z čajno žličko metal vodo iz Titanika, potem ko je ledena gora razparala več 10 m oplate ladje....10.000 eur, kaj je to proti stavbi na litijski, ko se ni vedelo a je 2000 m2 stavbe več ali manj. 10.000 eurov je 2-3 m2 stavbe ali celo manj...Pa 13.000 neuporabnih računalnikov.....Pa tisti razni 10 milijonski razpisi za opolnomočenje neopolnomočenih ali nekaj takega, obnove železniških postaj in nekega vaškega stadiona, ki čez noč poskočijo za desetine milijonov evrov....Kam mi to mečemo davkoplačevalski denar, kot da bi rasel na njivi namesto plevela....Pa ljudje to je toliko danarja, kot če bi tukaj omenjeni veslali do Plutona in nazaj, in hkrati še dvakrat obrkrožili naš sončni sistem.....noro, res noro.....