Slovenija

Kirurga z ORL klinike operirala intubiranega bolnika s covidom-19 in preprečila nadaljnje usodne zaplete

Ljubljana, 15. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
113

Rutinska 25-minutna operacija – traheotomija, to je, ko kirurško naredijo umetno dihalno odprtino na vratu in v sapnik vstavijo cevko, se je pri bolniku s covidom-19 spremenila v zahteven, dvakrat daljši poseg. Kirurška ekipa je operirala v skafandru, v treh oblekah, debelih rokavicah, s klasičnimi kirurškimi tehnikami in kar na bolniški postelji intenzivnega oddelka Infekcijske klinike v Ljubljani.

Na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana (ORL klinika) so se na operacijo - traheotomijo pri bolnikih s covidom-19 pripravljali dlje časa in napisali navodila za izvedbo te operacije za vso Slovenijo, pri čemer je sodeloval tudi predstojnik ORL klinike doc. dr. Aleksandar Aničin. Predvideli in določili so vsak korak posebej, saj so vedeli, da bodo operirali v zahtevnih pogojih, z drugačnimi kirurškimi tehnikami, ki so jih manj vajeni.

Ob številnih izkušnjah iz povsem rutinskih in številnih operacij so črpali znanje tudi iz angleške in španske literature, konkretne nasvete pa so dobili od kolegov iz Italije, Španije in Nizozemske.

“V okviru bolezni covid-19 gre pri traheotomiji za tehnično izjemno tvegan poseg za kirurško in anesteziološko ekipo, saj se iz sluznic glave in vratu že med običajnim kliničnim pregledom, kaj šele med operacijo, lahko širi virus,” opozori glavni kirurg doc. dr. Robert Šifrer.

  Kirurška ekipa ORL klinike pred operacijo na Infekcijski kliniki. Od leve proti desni: asistent inštumentarja Luka Tuta, kirurg doc. dr. Robert Šifrer, asistetka kirurga dr. Ivana Tancer, glavni inštrumentar Kostadin Nastovski.
Kirurška ekipa ORL klinike pred operacijo na Infekcijski kliniki. Od leve proti desni: asistent inštumentarja Luka Tuta, kirurg doc. dr. Robert Šifrer, asistetka kirurga dr. Ivana Tancer, glavni inštrumentar Kostadin Nastovski. FOTO: Matej Povše za UKCL

Ko so izvedeli, da bodo operirali enega prvih bolnikov, ki se je okužil s covidom-19 in so ga zaradi poslabšanja stanja morali tudi intubirati in umetno predihavati, so se najprej do potankosti dogovorili, kako bodo to operacijo tehnično izvedli. 

Strahu ni bilo, saj so verjeli v 100-odstotno zaščitno opremo, “je pa bilo ves čas prisotno vznemirjenje zaradi izvedbe posega v novih in neobičajnih okoliščinah, in morebitne potrebe po poseganju po standardnih orodjih za zaustavitev krvavitve, ki pa bi lahko bila pri tej operaciji nevarna za okužbo kirurške ekipe s covidom-19,” pojasni Šifrer.

Oblečeni so v tri zaščitne obleke, dvoje debelih rokavic in skafander

Povsem drugačen operativni poseg se začne že z obleko. Kirurga dr. Šifrer in njegova asistentka dr. Ivana Tancer ter inštrumetarja Kostadin Nastovski in Luka Tuta so bili oblečeni v oblačila za enkratno uporabo, od spodnjega perila naprej. “Pomembni so detajli, kako si speti lase, kako zatlačiti rokave,” poudari Tancerjeva. Prvi sloj je kirurška obleka (pogovorno »scrubs«), nato vodoodporen zaščitni plašč z dolgimi rokavi, tretja plast še sterilni plašč. Imajo dvoje debelih rokavic, posebne čevlje iz gume in skafander z notranjim prezračevanjem in za pasom pripeto, precej težko, zunanjo enoto, ki ves čas glasno brni, zato se med operacijo sliši slabše. “Med operacijo smo se morali precej glasno pogovarjati, kar je ključno, saj je lahko izjemno nevarno, da kdo od ekipe presliši znak za naslednji korak, kar lahko privede do neželene tvorbe aerosola, torej delcev, ki se širijo pri kašljanju, kihanju, napenjanju in pri posegih v področju glave in vratu,” poudari kirurginja Tancer. 

Prvi sloj je kirurška obleka, nato vodoodporen zaščitni plašč z dolgimi rokavi, tretja plast še sterilni plašč. Dvoje debelih rokavic, posebni čevlji iz gume in skafander z ventilatorjem, ki precej glasno brni, zato se sliši slabše. 

Dvojne debele rokavice, debelina podobna tistim, ki jih imamo za čiščenje stanovanja, precej otežujejo občutek dotika, ki je za kirurge izjemnega pomena, saj se veliko zanašajo prav na otip, kar je z dvojnimi rokavicami precej težje, poudarjata Šifrer in Tancerjeva. Dodatna zaščitna oprema in slabša kakovost luči v bolniški sobi (za razliko od operacije v običajnih razmerah v operacijski sobi), povzročata slabšo svetlobo in slabši občutek v rokah, malenkost je zaradi skafandra zoženo tudi vidno polje, a to ju ni bistveno oviralo pri operaciji. Tancerjeva poudari, da jim je pri oblačenju precej pomagalo osebje na Infekcijski kliniki.

Med slačenjem zamenjajo pet parov rokavic

Še eno poglavje, in to pomembno, je slačenje iz vseh zaščitnih oblek. Gre za poseben postopek, za vsak kos oblačila, ki ga slečejo, slečejo tudi oboje rokavice, si razkužijo roke in nadenejo nove rokavice ter šele nato nadaljujejo z novo plastjo slačenja oblačil. Tako med slačenjem zamenjajo do pet parov rokavic, večina oblačil gre v smeti, razkužijo le čevlje in dele skafandra. Sledita še tuširanje in umivanje las. 

Dr. Martin Škrlec in medicinska sestra Rajka Pirc v covid triažni ambulanti ORL klinike.
Dr. Martin Škrlec in medicinska sestra Rajka Pirc v covid triažni ambulanti ORL klinike. FOTO: Matej Povše za UKCL

Operacija je potekala na bolniški postelji intenzivne terapije

Bolnika s covidom-19 so operirali kar na Oddelku za intenzivno terapijo Infekcijske klinike v bolniški postelji, saj niso želeli tvegati prenosa bolezni in bolnika peljati v operacijsko dvorano, hkrati pa je “vsako premikanje za bolnika, ki je pri tej bolezni izjemno šibek, že sam dotik je zanj dodaten napor, nevarno,” poudari Tancerjeva.  In doda: "Skrbeti je treba tudi za to, da se zaščitna oprema porablja preudarno in ne po nepotrebnem, zato smo ukrepali v tej smeri, da se je porabi in nato po posegu zavrže čim manj." Razmišljali so še dva koraka naprej in poseg prilagodili tako, da so robove okenca v sapniku pričvrstili s šivi na kožo na vratu. Kaj to pomeni? Tudi, če bi kanila izpadla, bi jo znova lažje vstavili.

Operacija je bila polna vnaprej pripravljene improvizacije. Operacijske mize so z razlogom zelo ozke, saj morajo biti kirurgi tik ob pacientu. V tem primeru so operirali kar na bolniški postelji, ki je za operacijo seveda preširoka. Pomagali so si tako, da so bolnika premaknili na rob postelje h kirurgu Šifrerju, Tancerjeva, ki mu je asistirala tako, da mu je čim bolje prikazala operativno polje in pomagala pri tehnikah, ki zahtevajo štiriročno delo, pa je stala izza bolnikove glave. 

Poseg je bil izjemno naporen za oba kirurga, saj sta morala biti slabo uro v “prisiljenem” položaju, “trpeli so kolena in hrbet” ,doda Tancerjeva. 

Dr. Ivana Tancer v zaščitni opremi v triažni ambulanti ORL klinike.
Dr. Ivana Tancer v zaščitni opremi v triažni ambulanti ORL klinike. FOTO: Osebni arhiv dr. Ivane Tancer.

Kako poteka poseg?

Kirurg prereže kožo v spodnjem delu vratu, jo razpre, razmakne mišice izpred sapnika, odmakne ščitnico in v sprednji del sapnika naredi odprtino. Medtem ko izvajajo odprtino v sapnik, anesteziologi bolnika prenehajo umetno predihavati, saj bi v nasprotnem primeru lahko zrak iz bolnikovih dihal, ki je poln virusnih delcev, ušel proti ekipi. Vsak najmanjši premik namreč lahko povzroči širjenje aerosola z virusi. Nato namestijo še kanilo za dihanje, pri čemer morajo biti previdni na številne ključne malenkosti, od tega, da popolnoma zatesnijo prostor med kanilo in steno sapnika z napihnjenim mešičkom, do tega, da ne bi po pomoti prerezali cevke oziroma tesnilnega mešička in tako omogočili puščanje plinov (z virusi) nazaj skozi odprtino v sapniku navzven v prostor.

Tukaj lahko nastopi eden večjih problemov, poudari Šifrer. “Če se bolnik začne zvijati, napenjati, lahko operaterjem v obraz izkašlja aerosol in jih okuži, zato je ključna zelo globoka anestezija, mišice morajo biti v popolni relaksaciji, da ni nepredvidenih premikov in napenjanja bolnika med kirurškim vstopom v sapnik.”

Zaradi precejšnje rizičnosti pri tej operaciji ne smejo uporabljati vseh instrumentov, poenostavljeno povedano, ne smejo uporabiti takšnih, s katerimi običajno s pomočjo elektrike ustavijo krvavitev, ampak uporabljajo klasične instrumente za ustavljanje krvavitve na “hladni način”, torej podvezujejo krvaveče žile ali uporabijo določena kemična sredstva, da se ustavi krvavitev. Pa čeprav, poudari Šifrer, še ni čisto jasno, ali je novi koronavirus prisoten tudi v krvi in obstajajo dvomi o tem, da se iz krvi lahko širi. “A dokler so ugotovitve, da naj bi bil prisoten v krvi od 1 do 15 odstotkov bolnikov prizadetih s covidom-19, velja, da ravnamo, kot da je tak prenos možen, zato maksimalno skrbimo za varnost bolnika in ekipe.” 

Prvič so operirali v posebnih okoliščinah, z drugačnimi inštrumenti sicer rutinsko traheotomijo, kirurga sta delala počasi, previdno, si vsak korak napovedala, torej sta točno vedela, kaj bo kdo naredil, da ne bi bilo napake med operacijo, tehnika je bila drugačna, in tako je operacija trajala dvakrat dlje, slabo uro.

Kakšni bolniki so primerni za tovrstno operacijo?

Prvi operativni poseg so opravili na enem prvih bolnikov, ki so jih zaradi napredovanja bolezni premestili na intenzivno terapijo. Po zgledu iz Italije bodo tudi v Sloveniji operirali po prilagojenih smernicah tiste bolnike, ki so intubirani dlje od treh tednov, so še vedno odvisni od respiratorja in so na slikah pljuč še vedno vidna obsežna zasenčenja “zdrobljenega stekla”, poudari Aničin. Pri običajnih pacientih, ki niso okuženi s covidom-19, je to že po tednu dni. Ta poseg je potreben zaradi dolgotrajne intubacije, saj če ima bolnik dolgo časa vstavljeno cevko, lahko pride do poškodb, zožitve spodnjega dela grla in zgornjega dela sapnika, pojasnjuje Aničin, ali enostavno povedano, “bolniki izjemno težko dihajo, pogoste so tudi pljučnice, življenje je precej oteženo”. To je seveda mogoče rešiti tudi kasneje, “a je precej zapleteno, potrebna je še ena operacija”.

Predstojnik ORL klinike dr. Aleksandar Aničin in glavna sestra ORL poliklinike Marina Smogavec.
Predstojnik ORL klinike dr. Aleksandar Aničin in glavna sestra ORL poliklinike Marina Smogavec. FOTO: Matej Povše za UKCL

Pri prvem bolniku je operacija uspela, vse priprave so bile koristne in uspešne, vendar pa je bolnik še vedno na intenzivni, a zaradi te operacije ni več klasično intubiran, cevko za dihanje ima torej vstavljeno skozi sapnik. 

Kirurška ekipa ORL, ki je specializirana za kirurgijo vratu, se že pripravlja na novo operacijo, ki naj bi bila v prihodnjem tednu, če bo bolnik, ki je že dlje časa intubiran, dovolj stabilen. Operacija je za bolnika zahtevna, zato mora ta imeti dovolj energije, da je lahko potem tudi sposoben okrevati.

Aničin ob tem poudarja, da bo v prihodnosti gotovo potreben razmislek o tem, ali bi traheotomijo delali pri večjem deležu bolnikov, ki imajo covid-19 in so intubirani. Po posegu je namreč za tiste, ki se zbudijo, prognoza veliko boljša, v veliko boljšem stanju pa so tudi notranji organi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
15. 04. 2020 17.02
-5
Se mi zdi malo pretirano, niso pa še slišali mikrofone in slušalke, lažje bi se pogovarjali.
kaplja?
15. 04. 2020 16.04
+7
FAUSTOS1
15. 04. 2020 12.02
-8
takšno operacijo tudi izvedejo reševalci pod nujno če se bolnik duši mu vstavijo cevko v sapnik vse se zgodi minuti ali dve a pozneje v bolnišnici vse to uredijo v cca 20 minutah
VAREN
15. 04. 2020 11.56
-18
Nič posebnega. Rutinska operacija z dodatnimi oblačili. Ne zganjajte evforije.
kokoskakokodaka
15. 04. 2020 13.29
+20
Pejt ti malo po hiši pospravljat s tolk zaščitne opreme na sebi pa me zanima če boš nekaj ur zdržal v tem.
maca12
15. 04. 2020 11.48
+30
Ja ti so pa res mojstri...vsaka jim cast...
Tone 12345
15. 04. 2020 11.24
-16
Dejte že nehat no
BroNo1
15. 04. 2020 11.23
+28
Ponirek112
15. 04. 2020 11.20
+33
Pozdravljeni. Res vsaka jim čast dobri so zdravniki kirurgi.Povedal bi pa tudi da kar se tiče zdravljenja pluc jih pa čez Golnik ni sem iz Štajerske pa gorih zdravniki res probajo rešit kj se rešit da.Res javno bi se zahvalil d Bajrevic in d Kopaču .hvala in lep pa velik zdravja vam želim
carradine
15. 04. 2020 11.12
-4
Jaz vsak dan delam, da lahko imajo eni plače, pa mi niti nihče ne ploska, niti ne reče hvala in za nameček sem še slabo plačan!
BroNo1
15. 04. 2020 11.25
+16
Joj joj ti slovenski kompleksi na vsakem centimetru?? Pa dajte se no sprostit pa uživat v malenkostih pa bit zadovoljn s stvarmi, ki te osrečujejo?! Porkaduš mi gre tak folk na jetra??
iga_biba
15. 04. 2020 11.47
+13
Tim1020
15. 04. 2020 11.08
+36
Super, pohvale zdravstvenemu osebju. Mi tudi delamo na polno, in ne neobravnavamo samo covida, ogromno dela je s pljucnimi bolniki, pljucnice pa to, so zelo zahtevni ampak imam rad svoj poklic
VOLK 91P11
15. 04. 2020 11.04
-22
lej mene niste prestrašl če mislte, dolg naroda ne boste več zatiral in poniževal, po 1.maju bojo ljudje na cesti, in janša je zaključil za vedno, tudi njegove ovce so zdaj spregledale
gulmor
15. 04. 2020 11.00
-19
Ne povedo pa, da je bil bolnik star 90+ let.
zimbabwe
15. 04. 2020 11.35
+35
Še vedno je človek ... glede na napisano pa Ti ne zaslužiš tak naziv
zurbrigen
15. 04. 2020 10.47
+38
Tole je precej zaj. zadeva, ne moreš ga peljat v Operacijsko ker bi okužil vse do tam in nazaj, sama operacijska ni problem ker imajo naprave za ta namen, dobri so da pod tremi oblekami in skafandrom sploh lahko kaj naredijo, more bit vroče za znort, kar v operacijski sobi ni problem, ker so vse hladne oz. te zebe not kdorkoli je bil bo vedel o čem govorim,
RamzesII
15. 04. 2020 17.03
+3
Ne vem kako so se sploh normalno gibali pod vsem tem.
Podborsky
15. 04. 2020 10.29
+96
Traheotomija je popolnoma rutinski poseg, ki so ga izvajali ze Egipcani pri edemu vratu ali poskodbi vratu, pri nas ga izvajajo tudi specializanti kirurgije. Urgentna traheotomije se izvaja tudi na terenu, v reanimobilu z traheoqikom. Tu se gre samo zato, da se opise varen postopek in tezji delovni pogoji v zascitnih oblekah, ki otezujejo delo. Mi so prejsnji teden na terenu opravili RSI endotrahealno intubacijo pri pacientu s sumom na Covid 19, ki je bil kasneje potrjen, kje je moznost okuzbe dosti vecja, ker ni moznosti popolne zascite, kot v bolnici. Prav tako ni casa za dolgotrajno nacrtovanje, kot so to storili na infekcijski kliniki. Mi nismo imeli popolne zascite obraza, maska FFP3, ocala, ki se ti rosijo in Tayvek obleko, ce smo se slucajno okuzili, se ne vemo, vem pa, da smo resili eno zivljenje, vsaj zacasno, ker ne vemo, kaksen bo potek bolezni pri pacientu. Nekaj pa je zanesljivo, nismo dobili niti evra obljublenega s strani vlade, ki ni zagotovila obljubljenih sredstev iz proracuna in je vse prevalila na delodajalca. Prav tako si je vlada Piatovsko umila roke, z nejasnimi navodili, komu tak dodatek za posebne delovne v casu epidemije pripada. Pa saj kaj drugega tudi v resnici nismo pricakovali. Morda znizanje plac in ustavitev napredovanj, ko epidemija mine.
Podborsky
15. 04. 2020 10.31
+19
Malek
15. 04. 2020 10.49
+43
Ce nisi sposoben razumeti napisanega, pa pritisnes minus. Bog ne daj, kaj cez to vlado napisat. Se popolnoma strinjam, ze 2012 nam je dal Zujf in zamrznil napredovanje in znizal place za 15 odstotkov. Zdaj nas hvali, ko nas rabi, po uporabi pa nas bo zavrgel, kot je njegova navada. Pa saj ne bo dolgo.
mertseger
15. 04. 2020 13.13
+2
In potem jaz dobim 100 minusov ko povem da pretiravajo s hvaljenjem.
ina5785
15. 04. 2020 10.29
+91
BRAVO ušesarji, vsaka vam ČAST! Traheotomija res NI nek težek poseg za zdravnika (sploh specialista ORL), vendar je bil zraven COVID!!! Naš kolega (med.tehnik na motorju - urgenca) nekoč NI imel več časa čakati da PRAVOČASTNO pride rešilec z zdravnikom in je SAM naredil traheotomijo, ker pac. se je že dušil. Seveda so se vse cajtunge razpisale in HOTELI so tehnika kazensko preganjati (tudi so ga), a se je zavzela cela urgentna ekipa z zdravnikom vred zanj, tako da je dobil nek ukor. . . . . . . . . Vendar ta kolega je bil zelo SPOSOBEN in če takrat tega NE bi naredil, bi poškodovanec umrl!!! To pa NIKOGAR ni brigalo, le soproga in poškodovanec sta se kasneje iz srca zahvaljevala med.tehniku, ki ga je rešil!!!
devlon
15. 04. 2020 10.15
-13
a to so tud gledali film Contagious..?
ztk44
15. 04. 2020 10.08
+7
Tukaj pa gre že za preteravanje. Prvič že sama slika, kdor se spozna, bo takoj videl. trije sterilni v skafandrih zraven pa tehnik "asistent inštrumentarja" pa v običajni obleki in maski, pa še dotika se sterilno oblečenega - drugič pazite kakšne slike prilagate. Nisem kirurg lahko pa trdim da poznam take posege, ničkoliko je bilo že pred tem narejenih na bolniških posteljah, pa brez kakšne posebne priprave. Zaradi covida pa operacija s posebnimi inštrumenti, a to z plastičnimi, saj se inštrumenti steriliziraji pri še kakšnihujši obliki okužbe. Ta članek se mi pa zdi eno res veliko pretiravanje, pa ne mislim s tem kogar koli žaliti ali zmanjšati pomen in vseh naporih zdravstvenega osebja pri pandemiji.
navi54
15. 04. 2020 10.36
+12
ztk44 to je simbolična slika.Nič bat tud skrajno levi bo skoču v skafander,brez tega ne gre,Tako ,da narobe komentiraš.Lep pozdrav,pa brez zamere.
Vikica
15. 04. 2020 10.06
+41
Bravo, vsa čast vsem zaposlenom v zdravstvu
siFBI
15. 04. 2020 10.06
+37
Kapo dol celotnemu zdravstvenemu osebju na celotnem področju Slovenije in širše. Res in ne samo v tej situaciji ampak na sploh tudi, ko ni pandemij rešujejo življenja, zdravje ljudi ali pa se ukvarjajo z hipohondriji. Pa vendar ali ne gre pri tem članku samo za preusmeritev pozornosti ljudi od težav, ki jih je naredila vlada in strokovni tim? V nas vzbuditi občutek, da pa le niso pretiravali z raznoraznimi odloki, ki so popolnoma neživljenjski in skregani z vso logiko. Dejstvo je, da se izvaja odlok o prepovedi gibanja med občinami, ki pa je samo na papirju pa še ta je protiustaven saj so slovenske občine premajhne in ne razvite ter medsebojno odvisne, da bi lahko kaj takega sploh udejanili. Poleg vsega so pa nas zaprli v nekakšen balon v katerega vdirajo virusi, za katerega se nihče ne zmeni - ilegalni migranti, ki jih je v našem koncu več v okolici kot domačinov. Zanimivo je, da se migranti ne okužijo saj veselo taplejo po okolici, policija pa lovi ilegalne domačine med občinami. BRAVO!!!
xyz01
15. 04. 2020 10.05
+27
Koliko ljudi bo umrlo zaradi tega, ker zdravstvo ne deluje normalno in se posveča samo Covid- 19? Ljudje, ki bi nujno potrebovali pregled, operacijo, terapijo bodo prikrajšani zaradi majhnega % obolelih za virusom. Seveda bodo ti ljudje, ki ne morejo do normalne zdravniške oskrbe le koleteralna škoda. Naj povedo črno na belem, koliko ljudi je umrlo v tem času, ko imamo ukrepe in niso imeli Covid-19. Naj se podatki primerjajo, ne pa samo podatki o Covid-19. Saj to ni edina bolezen zaradi katere ljudje umirajo v tem času.
User416781
15. 04. 2020 10.13
+12
...pa ne pozabi na opremo. Sedaj bomo imeli le ventilatorje...
devlon
15. 04. 2020 10.17
+3