Slovenija

'Kitajce smo informacijsko izobraževali, zdaj so svetlobna leta pred nami'

Ljubljana, 21. 05. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Bračko
Komentarji
96

Zgodba Iskra Delte je ena najuspešnejših jugoslovanskih zgodb, ki pa se je nenadoma končala z razpadom Jugoslavije. Podjetje je sprva delalo kot zastopnik ameriškega podjetja DEC v okviru Elektrotehne.

Več videovsebin
  • Kitajce smo učili osnov računalništva
    01:04
    Kitajce smo učili osnov računalništva
  • Politika ni razumela Iskre Delta
    01:20
    Politika ni razumela Iskre Delta
  • Američani so imeli računalniško strategijo
    03:31
    Američani so imeli računalniško strategijo
  • Kako sta Janša in Bavčar prodajala računalnike
    01:31
    Kako sta Janša in Bavčar prodajala računalnike

Z vključitvijo v Iskro je nastalo podjetje Iskra Delta. Ambicioznost, vlaganje v lasten razvoj, spodbujanje idej in kakovostni lastni računalniki, denimo Partner in Triglav, so vzbudili zanimanje velikih držav, Indije, Kitajske in Sovjetske zveze.

Janez Škrubelj je bil generalni direktor podjetja Iskra Delta med leti 1982 in 1989.
Janez Škrubelj je bil generalni direktor podjetja Iskra Delta med leti 1982 in 1989. FOTO: 24ur.com
Leta 1986 so strokovnjaki Iskra Delte povezali kitajsko policijo v računalniško mrežo med desetimi največjimi mesti. Kitajci so lahko prvič v realnem času nadzorovali register hitro naraščajočega prebivalstva in učinkovito izmenjevali podatke med pokrajinami. Ob tem so v Sloveniji šolali več kot 100 kitajskih strokovnjakov v Deltinem šolskem centru v Novi Gorici.

Iskra Delta v navzkrižnem ognju obveščevalnih služb

Iskra Delto so po uspešno izvedenem projektu na Kitajskem začele spremljati obveščevalne službe. Znašla se je v navzkrižnem ognju med sovjetsko obveščevalno službo KGB in ameriško NSA. Američani so se bali, da bi preveč znanja prek Iskra Delte uhajalo na vzhod, pojasnjuje nekdanji direktor Janez Škrubej, v slovensko podjetje pa bi se stekali ogromni dobički. Sovjetske obveščevalne službe pa so napačno sklepale, da bi se z razpadom podjetja lahko dokopali do opreme in visoko usposobljenih kadrov.

Iskra Delta Triglav je bil sredi osemdesetih let na voljo s kar tremi procesorji, imel pa je tja do 80MB diskovnega prostora, tračno enoto in celo disketnik.
Iskra Delta Triglav je bil sredi osemdesetih let na voljo s kar tremi procesorji, imel pa je tja do 80MB diskovnega prostora, tračno enoto in celo disketnik. FOTO: racunalniski-muzej.si
Iskra Delta prav tako ni imela zadostnega razumevanja jugoslovanskega in slovenskega vodstva na prehodu v novo državo. Onemogočanje izplačil, politični pritiski, birokracija in izmišljena negativna medijska kampanja so vodila v propad podjetja.

Američani veliki zmagovalci bitke za informacijsko nadvlado

Z razpadom sovjetskega imperija in nastankom novih držav ni bilo več embarga na izvoz računalniške tehnologije na vzhod. To so izkoristila ameriška podjetja in zasegla ogromen trg, ki ga je uspešno začela obvladovati Iskra Delta. Amerika je postala velika zmagovalka »borbe za informacijsko tehnologijo,« pravi Škrubej. S tem so tlakovali pot svetovni nadvladi, ki traja še danes. Po besedah Škrubeja sta vsa ključna informacijska tehnologija in infrastruktura ameriški, zato ga današnje prisluškovalne afere ameriških obveščevalnih služb ne presenečajo.

Nevščečni črnim in rdečim, desnim in levim

Stečaj Iskra Delte se je zaključil 1. marca 2013 s poročilom, da je po poplačilu vseh upnikov na računu ostalo še 690,89 evra. To postavlja stečaj nekdaj enega najuspešnejših jugoslovanskih podjetij v dodatno negativno luč, saj je sodišče leta 1990 začelo stečajni postopek zaradi nesporno ugotovljene težke finančne situacije. Podjetje je imelo takrat 2000 zaposlenih, od tega 1000 visoko izobraženih strokovnjakov. Nekdanji direktor Janez Škrubej je ves čas poudarjal, da je stečaj podjetja nepotreben in ogromna škoda za Slovenijo.

Iskra Delta Partner je bil paradni konj podjetja v samem začetku.
Iskra Delta Partner je bil paradni konj podjetja v samem začetku. FOTO: racunalniski-muzej.si

Zakaj se o Iskra Delti danes ve tako malo? Škrubej pravi, da "rdečim ni v interesu govoriti o podjetju, ki so ga zavozili s političnimi igricami in neznanjem. Črni pa neradi priznajo, da je tudi v nekdanji državi obstajalo tako uspešno tehnološko in razvojno naravnano podjetje".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Sols
22. 05. 2016 15.51
+2
Definitivno zapret uvoz za Kitajsko in vse neevropske države, se bi takoj dvignil standard v Evropi, ne pa da se izkorišča poceni delovno silo in muči evropejce z breposelnostjo.
murate
21. 05. 2016 20.22
+3
kolikor vem je bila Iskra uspešna na trgu predvsem neuvrščenih in komunističnih držav, kaj so v bistvu prodajali in kako vedo oni sami, verjetno so samo koristili vzhodni in zahodni blok ,ter neuvrščene ,ki sami niso mogli do takrat vrhunskih tehnologij , zato je z padcem Berlinskega zidu padla tudi Iskra in še več drugih firm. Naši veljaki , pa namesto , da bi rešili kar se rešiti da pa so se šli pinkponk kdo je bel ali rdeč in kdo je več Slovencev spravil pod zemljo. Na slovenskem ništa novo
ONniON
21. 05. 2016 20.13
-1
saj si tudi nebi želel še bolj napredne tehnologije, zapomnite si nekaj da nas čaka še manj delovnih mest in še več slabo plačanih služb ravno zaradi napredka,negotovost je na vidiku še većja
Kollerik
21. 05. 2016 20.06
Čudno, da so tile kitajski komunisti tako brihtni.... le kaj naj na to porečejo naši ober brihtni ideologi ala roseann, pa bildi....
Nightyfly
21. 05. 2016 19.46
+1
aquanaut01 21.05.2016 17:13:15 -1 1 Vatikan nima zveze s krajo ID in ti to veš. Rdeči so se prodali (in firme, ki so jim bile dane v upravljanje) za $, ker so bili nesposobni in jim je bil to edini način preživetja. Tebi tega ni bilo treba,*****************aqua ....... veste , vsakic ,ko kdo napise- rdeci so prodali firme si mislim ..... tu je eno samo notoricno ponavljanje ene in iste stvari - RDECI . Pa ste sigurni v to ? Malce cudno je , da RDECI skozi desetletja od 45 pa naprej skupaj z NE-RDECIMi ljudmi gradojo eno drzavo kot neumni , en kup firm , nekaj zelo velikih , ki dajejo kruh prakticno vsem Slovencem . Ce iz clanka berem , da je ID opremila kitajsko policijo - ja , kaj pravite,a ni bil to uspeh ? Ne vidim razloga , zakj bi taisti RDECI t iste firme unicevali . Glejte , v firmah so bile tudi nadzorne skupine , sveti,ali nekaj takega , torej .! Ce pa napisete , da so firme unicevali lopovi , to vam pa zelo verjamem , toda ti niso bili pravi rdeci , ampak prebarvani rdeci . Poglejte zelo znane primerke takih ,,,,,,, vsi takoimenovani osamosvojitelji in drugi prefarbanci .O ja , tiso bili zelo goreci RDECI .Ste to hotel povedati ? Pa se vojaske dokumente so tako za hec kradli .OB DELU ,ALI PA PO DELU .tUJE SLUZBE SO IZGLEDA DOBRO PLACEVALE .
Aquanaut
21. 05. 2016 16.58
+4
Delta je lepo služila, dokler je bila monopolist in za vsak uvožen računalnik pobirala provizijo. V bistvu je bila trgovska firma, ki je bila pokradena od znotraj. Gospodje so imeli firme v tujini in preko njih lepo prali matično firmo. Računalniki so bili po nekajkratnih cenah kupljenih na razvitih trgih, prodajani po jugi. Ampak takrat firme niso smele kupovati konkurenčnih izdelkov preko meje. Jugonostagik, ki mogoče sedaj, ne da bi se zavedal, trese neumnosti. Spodaj je nekaj odličnih komentarjev, ki se jim popolnoma pridružujem.
Ricketts
21. 05. 2016 16.10
-1
Sanja on še vedno JUGO. Delta, nekaj časa se je dalo svet farbati, pa na dolgo.
vrtojb
21. 05. 2016 14.49
+5
takih zgodb je tudi danes veliko, managerji sesuvajo firme kit po tekocem traku
Dragon_13
21. 05. 2016 14.41
+3
Rusi naj bi ukradli znanje, Cowboysi pa so šli še nivo višje, ukradli so kar nacistične znanstvenike in inženerje...
križnagorc
21. 05. 2016 15.07
-5
Rusi in Američani so najbolj neumni ljudje na tem svetu.!
ForzaJuve
21. 05. 2016 13.07
+3
Vi samo mislite, da ste jih ucili. Oni so vam bli ze takrat profesorji in Einsteini za vas
ferencz 1
21. 05. 2016 12.47
+2
he,he, Iskra delto so pa zrušili yenkiji, tko kot fotono!
kiboko
21. 05. 2016 12.24
+7
Tudi Škrubej meglo prodaja, kot vsi ostali. Kar je Delta prodajala na Kitajskem in v Rusiji niso bili Partnerji ali Triglavi, ampak orginalni DEC računalniki oblečeni v Deltine barve. Inženirji v Delti so takšen razvoj imenovali "Xerox razvoj", razvoj s fotokopirno napravo. Sicer ima Škrubej prav, razvoj je najbolj pomemben, samo Delta ni znala tržiti lastnih izdelkov in od tega živeti.
Netajkun
21. 05. 2016 13.21
+4
Hotel si povedati , da so kupovali znano zahodno tehnologijo ( vzhodu nedostopno ) . . jo prilagodili , sestavili , oblekli , po potrebi povezali . . in prodali na vzhod ( ter odlično zaslužili ) . Ko so se razmere v svetu umirile in so se trgi odprli , se je zgodba zaključila . Kriv je pa čebelar in njegovi pomočniki ( da bodo tud uni zadovoljni ) . . . sej je bilo mišljeno nekako tako
Netajkun
21. 05. 2016 13.26
+3
Uspešnost ISKRE se kaže tudi v tem , da ko je cel svet vstopal v dobo digitalne tehnologije . . so gospe v Iskri spletale tista žičnata vezja za Turčijo in ostale tam dol ( še nižje ) . Odlično ! Seveda se je to 1990/1991 zaključilo , krivi so pa osamosvojitelji . Da višek avtomobilske industrije ( Yugo ) v Ameriki ni uspel , so pa krivi domači izdajalci in saboterji .
kiboko
21. 05. 2016 13.48
+2
Ne, v svoji knjigi se tudi Škrubej čudi nad tem kako je Iskra Delta sploh dobila dovoljenje za izvoz v te dve državi. Očitno je šlo za prvo fazo prenosa ameriške tehnologijo na Kitajsko, in so se odločili, da je Delta dobra krinka.
kiboko
21. 05. 2016 13.51
+3
Deltino uničenje je bilo nesmiselno, to je pokazal tudi stečajni postopek v katerem so poplačali vse upnike, ustvarili dobiček in še lepo živeli več kot deset let. Očitno podjetje ni bilo prezadolženo. Najbolj verjeten razlog za samouničenje je bilo uničenje dokumentacije o nekaterih precej čudnih finančnih potezah, zato je ime finančnega direktorja Iskra Delte še vedno tabu, nihče ga nikoli ne omenja in Google search ga ne pozna.
LARSSON 1
21. 05. 2016 12.18
+0
Če samo pogledamo po predsednikih nekdanjih jugo republik sedaj nimamo niti enega pravega da bi vodil to skupno državo če bi že obstajala. Tako da kaj boljše nebi bilo kvečjemu slabše toliko narodov v eni skupni državi v demokratičnem redu.
kiboko
21. 05. 2016 13.52
+0
Ja, negativna selekcija je izredno prisotna v teh krajih.
ROMELS
21. 05. 2016 11.55
+0
Berite kolumne od Janeza Šušteršiča.
križnagorc
21. 05. 2016 15.15
+0
Transformerji
21. 05. 2016 11.40
+2
Spet se spuščamo v malenkosti , ki so bile že prej načrtovane. Tudi razpad Jugoslavije je bil načrt, in načrt je bil, da se ta mala državica pokrade. Tudi so se je zgodilo, vendar še vedno ni čisto popolno. Še je treba krasti, pa nekaj velikih podjetij nam je tudi ostalo....... bo borba, katera stran jih bo uničila.
valjhunsinkajtimara
21. 05. 2016 11.13
+5
Pol smo pa Šešoka dobil in....
tali?ni tom
21. 05. 2016 12.08
+2
a veš koliko šešokov je v sloveniji? pionir novo mesto, šefi so si naročili gradbene stroje,nove ko so se zmenili da ratajo kapitalisti po novem,pionir je šel stroji pa so ostali šefom ki so nadaljevali posel naprej! nekateri ga še danes! ena od zgodb! ali pa iskra,evo jaj je! hecno pa je da se dandanes po država spet pojavlja "družbena" lastnina v obliki zadružništva,kar smo nekoč imeli in zadeva odlično funkcionira! in bo dokler ni zraven slovenca!
catman
21. 05. 2016 11.02
-3
Se spomnim, da so pred kakim letom spraševali neke osnovnošolske otroke, če vedo, kaj je disketa.... Se jim ni niti svitalo.
valjhunsinkajtimara
21. 05. 2016 11.14
+4
Jim ni treba.... a tebe učijo o računalniški tehniki izpred 2SV?
križnagorc
21. 05. 2016 15.22
+2
Ali še vedo ti otroci kaj je motika? Prosim ne pametuj G cattman.
SkokecPokec
21. 05. 2016 10.33
+10
V našo domovini je bilo nekoč veliko dobrih podjetij. Zelo malo jih je še ostalo iz tistih časov...
Netajkun
21. 05. 2016 10.46
+11
Ljudje kar naenkrat niso bili več pripravljeni plačevati Fructalovih sokov po 2,5 € / liter , puloverjev Rašica po 100 € , oblek Mura po 500 € , itd . . in so žal propadli . Propadla je tudi večina na vzhod usmerjenih podjetij in raznih monopolnih uvoznikov
kiboko
21. 05. 2016 13.59
+3
Globalizacija gospodarstva je odnesla tudi marsikatero italjansko podjetje, ne le Muro. Ampak drugi so se prilagodili, razumejo čas v katerem živijo in so še vedno uspešni. Mi pa zavračamo spremembe, globalizacijo, kapitalizem in hrepenimo pa časih, ko bi še vedno lahko "prodajali sokove po 2,5 € / liter". Mimogrede, danes amazon prodaja BIO sokove za ceno med 3€ / liter in 12€ / liter. To je prilagoditev ...
Ana Sols
22. 05. 2016 15.54
raje vidim višje cene in službe kot pa "prilagoditev"
Tone 12345
21. 05. 2016 10.31
-5
Po 25 letih začnete jokat in govorit o neki iskri delti¨!Pa dejte no mir!V jugoslaviji je bilo malo morje dobrih firm ,ki so bile uničene praktično čez noč z naprednim in poštenim sistemom!!
fiftgear
21. 05. 2016 10.56
+8
Aquanaut
21. 05. 2016 16.59
+2
si pozabil omeniti, pokradenih od vodilnih.
tali?ni tom
21. 05. 2016 10.24
+1
evo, kake firme je "rešitelj" čebvelar,jj,pučnik zafrkal! in kdo ma danes največ od delte? točno tisti ki delavcem računa parkirnino da tovarniškem parkirišču! me zanima če so kdaj raziskali od kje denar za nakup firm ki so jih pohrustali baje "uspešni" slovenski in nekateri manj slovenski "meneđerji"!? je pa spodaj fajn napisal profreaader , res! in Jugoslavija je imela precej takih potencialov kot je bila iskra delta od livarn do ladjedelnic,tekstilnih velikanov,prehrambene industrije,avtomobilske industrije,avioindustrije,vojaške industrije,turizma in še kaj! VENDAR ,vse to bi lahko laufalo le kot celota,sami točno vidimo koliko smo sposobni! nič,od nič nič! le včasih nas je bil poln g.... samohvale in večvrednosti! v resnici pa vsaj po videmnem zadnjih 25 let nismo nič boljši kot nacija ki ima "državo" na ukradenem ozemlju! samo krasti in goljufati znamo! in nič drugega! na našo veliko žalost!
Netajkun
21. 05. 2016 11.48
+3
Ko je čebelar prevzel vlado , je bila Delta že nekaj mesecev v stečajnem postopku ( razlogi so se pojavili kakšno leto ali dve prej ) . Uspešen zaključek stečaja 1.marca 2013 ( poplačilo vseh dolgov in še nekaj plusa ) bi torej lahko pripisali tudi vladi iz začetka 2013 . . tako poenostavljeno gre to .
tali?ni tom
21. 05. 2016 12.04
+2
netajkun, vpleteni v te firme ki so "propdale" dobro vejo kako so jih "vodili"! ne ga basat da je bilo vse zanič madiona! po tvoje bi leta 91 če nebi ratali "kapitalisti" preprosto pokrepali od lakote ker bi tistega famoznega leta propadlo vse , cela gospodarska veja v Jugoslaviji!? ne klamfaj hecov! razpad in nato to kar imamo je bil načrten! in ne , ne jokam za Jugo če prav mi je bila izredno všeč ker je bil MIR ,srečno otroštvo,mladost brez pomanjkanja ,govorimm o takih , dobrinah ki so nekje povprečne ne o nekih pre........ih ki se dogaja kot standard danes , ampak o vsem zapravljenem kapitalu,možnostih in firmah! in vedno so akterji eni in isti,"osamosvojitelji" in večina direktorji negdanjih propadlih firm! torej?