Slovenija

Kitajci zaradi letališča Maribor tožijo državo za več kot dva milijona evrov

Maribor, 25. 02. 2020 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
268

Družba Aerodrom Maribor, ki je v lasti Kitajcev, je sporočila, da bo zaradi škode, ki je bila povzročena zaradi odlašanja sprejetja državnega prostorskega načrta, tožila državo za 2.138.077,77 evra. Med drugim so izpostavili, da država ni bila pripravljena na sporazumno rešitev spora, in poudarili mačehovski odnos države do tujih investitorjev.

Država je leta 2016 Kitajcem obljubila, da bo naredila vse, da sprejme državne prostorske načrte (DPN) za letališče Maribor, ki bi jim omogočal nadaljnji razvoj. Danes ministrstvo premika gore in doline, pa marsikatere zakone, da bi lahko nacionalizirali letališče, saj se niso premaknili s točke nič, tuji investitor pa je imel dovolj in je odšel. To dejstvo so izpostavili tudi v pismu za javnost, v katerem trdijo, da je država v fazi sklepanja pogodbe ustvarjala vtis, da bo aktivno sodelovala pri izvajanju investicij po načrtih Aerodroma, tako da bo zagotovila pogoje v njeni moči, vključno s sprejetjem DPN.

"Takšen vtis je nadalje ohranjala še dolgo po sklenitvi pogodbe in se še naprej sestajala in pogovarjala s predstavniki Aerodroma Maribor d. o. o. o sprejetju DPN ter jim podajala informacije o rokih, do katerih bo DPN sprejet. V okviru teh sestankov je takratni državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben podal izrecno izjavo, da bo DPN za prvo fazo potrjen in sprejet do konca marca 2018, na sledečih sestankih pa sta se stranki pogajali o podaljšanju rokov za sprejem DPN," so zapisali. 

Ministrstvo je to še pred časom, kot smo večkrat poročali, posredno priznalo, a trdilo, da Jure Leben ni imel pristojnosti, da bi lahko karkoli obljubljal. Te pristojnosti so se izpostavile v času, ko so Kitajci že odpovedali pogodbo. Družba Aerodrom Maribor, ki je upravljala z letališčem, pravi, da je z odlašanjem sprejetja državnega prostorskega načrta nastala velika škoda družbi, "in ne samo družbi, ampak tudi širši mariborski regiji in navsezadnje celotni Sloveniji". Tako bodo s tožbo zahtevali odškodnino v sodnem postopku, zahtevali vračilo zneska vseh najemnin, ki so jih ves čas plačevali, stroške ter izgubljen dobiček. Znesek v tožbi bo kar 2.138.077,77 evra.

Po mnenju ministrice Bratuškove je tožba Kitajcev neutemeljena.
Po mnenju ministrice Bratuškove je tožba Kitajcev neutemeljena. FOTO: 24ur.com

Dodajajo še, da Republika Slovenija tudi po odpovedi najemne pogodbe s kršitvami ni nehala. "V zemljiški knjigi je dosegla vpis služnosti na Aerodromovih nepremičninah na podlagi pogodbe, ki ni nikoli vstopila v veljavo." Zdaj bo podjetje v sodnem postopku zahtevalo izbris služnosti in nadomestilo za uporabo nepremičnin. Še več, družba trdi, da država ni bila pripravljena na sporazumno rešitev spora, poslali so le ponudbo za odkup spornih nepremičnih, ter dodali, da je "ponudba predpogoj za uvedbo postopka razlastitve, s katerim bo poskušala Aerodromu odvzeti lastninsko pravico na nepremičninah na območju mariborskega letališča".

V zadnjem delu pisma poudarjajo, da poziv za oddajo vlog za javno-zasebna partnerstva, ki jih je objavilo ministrstvo 7. februarja, ponovno temelji "na obljubah o tem, da je v pripravi državni prostorski načrt". Ta načrt naj bi omogočal vse to, kar naj bi družbi obljubljali že v preteklosti. "Vse navedeno kaže na mačehovski odnos države do tujih investitorjev, ki bi lahko sicer znatno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva," so še dodali. Za odziv na tožbo smo prosili tudi ministrstvo za infrastrukturo.

Občina Hoče-Slivnica je malo pred tem poslala medijem obvestilo, da "bo v mesecu juniju 2020 pričela postopek priprave novega prostorskega načrta". Občinski prostorski načrti so tudi eden od pogojev, ki bi omogočali dolgoročni razvoj letališča, a kot so dodali, "postopek zahteva svoj čas in roke, določene v zakonodaji. Postopek sprejema prostorskega načrtovanja je dolgotrajen, zato občina ocenjuje, da bo sprejem novega OPN čez približno 2–3 leta, odvisno od hitrosti državnih inštitucij in usklajevanja z njimi." Kaj bo to pomenilo za morebitne zainteresirane za javno-zasebno partnerstvo, ni jasno, dejstvo pa je, da je država oziroma ministrstvo za infrastrukturo Alenke Bratušek večkrat trdilo, da se pogodba za državno upravljanje izteče konec leta 2020. Novi zapleti, nove tožbe in počasno sprejemanje DPN-jev je ta datum zdaj najverjetneje zamaknilo za nekaj časa. V tem primeru bo imelo ministrstvo dve izbiri, ali s prvim januarjem 2021 letališče zapre ali pa plačuje več kot 100.000 evrov stroškov na mesec, dokler se pravne in druge zadeve ne uredijo. 

Država je leta 2016 Kitajcem obljubila, da bo naredila vse, da sprejme državne prostorske načrte (DPN) za letališče Maribor, ki bi jim omogočal nadaljnji razvoj.
Država je leta 2016 Kitajcem obljubila, da bo naredila vse, da sprejme državne prostorske načrte (DPN) za letališče Maribor, ki bi jim omogočal nadaljnji razvoj. FOTO: Miro Majcen

Ministrstvo za infrastrukturo zavajalo glede mariborskega letališča?

Stroški za Letališče Edvarda Rusjana Maribor so v letu 2019 znašali 320.000 evrov, je trdilo ministrstvo za infrastrukturo. A ko smo začeli preverjati podatke, se je močno zataknilo, saj so dejanski stroški bili višji, precej višji, ministrstvo pa se je začelo izgovarjati na različne interpretacije.

Ministrstvo za infrastrukturo (Mzi) pod taktirko Alenke Bratušek je januarja objavilo, da so imeli prav in da so stroški zelo podobni napovedanim. Po kratkem preverjanju, ko smo le prišli do podatkov, ki nam jih je Dri v zelo hitrem času tudi poslal, pa je postalo jasno, da nekaj ni v redu. Stroški, nastali na letališču leta 2019, so znašali 713.000 evrov, ministrstvo pa trdi, da je bilo plačanih 471.861,13 evra. Zakaj razlika? V 471.861,13 v letu 2019, nista upoštevana november in december – računi za ta dva meseca bodo plačani v letu 2020.

MZI je torej za leto 2019 napovedal 420.000 stroškov (kar je zelo blizu dogovorjenega okvirnega mesečnega stroška, ki je bil dogovorjen z DRI, ki upravlja z letališčem), teh pa je bilo v resnici 713.000 evrov. Ministrstvo je trdilo, da je državo leta 2019 mariborsko letališče stalo 320.000 evrov, kar je, če smo zelo natančni, res – takšna je bila zapadlost prispelih računov. A ko bodo prispeli računi za november in december, bo ta izguba kar 523.000 evrov, kar je več, kot je ministrstvo predvidevalo, da bo stroškov!

Družba Aerodrom Maribor, ki je upravljala z letališčem, pravi, da je z odlašanjem sprejetja državnega prostorskega načrta nastala velika škoda družbi.
Družba Aerodrom Maribor, ki je upravljala z letališčem, pravi, da je z odlašanjem sprejetja državnega prostorskega načrta nastala velika škoda družbi. FOTO: Miro Majcen

Napoved tožbe po mnenju Bratuškove neutemeljena

Po mnenju ministrice Bratuškove je tožba Kitajcev neutemeljena. Poudarila je, da je družba sama odpovedala najemno pogodbo, za napoved tožbe pa je izvedela iz medijev, piše STA. 

Poudarila je, da so najemniki skoraj takoj, ko je postala ministrica, nehali plačevati najemnino. "Njihove želje, med drugim brezplačen najem in celo dodelitev državne pomoči, smo zelo skrbno preučili, a smo ugotovili, da zakonitih možnosti za ugoditev ni," je dejala. Tri mesece po njenem prevzemu mandata so nato sami odpovedali najemno pogodbo. "Zakaj so se tako odločili, vedo oni, ministrstvo pa je spoštovalo vse v pogodbi določene pogoje," je še dejala.

Ponovila je, da je imelo ministrstvo po odpovedi najemne pogodbe le dve zakoniti možnosti: zaprtje letališča, kar bi med drugim pod vprašaj postavilo pridobljena evropska sredstva, ali iskanje začasnega upravljalca in objavo razpisa za podelitev koncesije. Razpis uradno še ni bil objavljen, je pa interes po navedbah Bratuškove izkazalo šest ponudnikov.

Ministrica je tudi zagotovila, da v pogodbi ni nikakršne obljube o spremembi državnega prostorskega načrta, še poroča STA. Resda sicer obstaja dopis, ki ga je podpisal tedanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben in ki je na nek način obljubil spremembo prostorskega načrta do marca 2018, a ta dokument države k ničemur ne zavezuje, je prepričana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
26. 02. 2020 10.00
Treba je podaljšati stezo za 400m in vse skupaj prodati Kitajcem. Vendar je to treba storiti hitro. Lažje je pobirati davke in prispevke, kot pa upravljati z letališčem.
Kristjan Rebec
25. 02. 2020 21.53
+5
Te stroške letališča Maribor bi morala Bratuškova povrniti ko se dela tako pametna,eden bi pa žiher odgovarjal ker so vsi polni beset taj je kdo naredil.
ochi
25. 02. 2020 21.15
+5
še sreča, da zaradi korona virusa ne bodo imeli vstopa v državo in bo tožba zastarala.
Uporabnik811241
25. 02. 2020 20.59
+5
Tožba neutemeljena pravi Alenka vendar imam občutek ,da bomo tudi tojrat izgubili zato bo najbolje ,da takoj okrivite Janšo ni mogoče ,da bi bil kriv kdo drugi !
Casey Ry
25. 02. 2020 20.27
+6
Stroški za virus, kompenzacija, tožba zavrnjena!
oježeš
25. 02. 2020 19.59
+21
Naj že končno enkrat v teh naših službah uvedejo odgovornost. Potem bodo stvari začele potekati kot morajo. Tako pa nihče za nič ne odgovarja, vsi zaščiteni, se lahko samo izgovarjajo eden na drugega, ena služba na drugo in nikoli stvari niso urejene kot bi morale biti.
FlatyEric
25. 02. 2020 19.46
+16
Nore se delajo. Pa saj to ne moreš verjeti. Tukaj dam Kitajcem čisto prav.
FlatyEric
25. 02. 2020 19.49
+18
Mimogrede, upam da je jasno da bi to odškodnino Kitajcem morali plačati ti, ki so se jim v obraz lagali in ne mi davkoplačevalci.
Lumpx
25. 02. 2020 19.29
+15
Alencica sivala rudeco zvezdico v ceveljcih za 1500 EUR. Davkoplacevalce bo stalo to sivanje 2 milijona EUR. Se poceni smo skoz prisli. Kolk bo pa pokradla in zafrckala oz so ze pri 2 tiru pa ... bog se nas usmili.
za bojši jutri
25. 02. 2020 19.24
+17
Spet je ljubljana onemogočila razvoj Maribora in s tem Štajerske - zdaj pa naj plača, žal tudi z našim denarjem
Uporabnik1735100
25. 02. 2020 20.06
-3
Lumpx
25. 02. 2020 20.35
+6
Maribor si je sam kriv ... Za Fistravcem ste izvolili se vecjega "yxyxyxyx". Boljs da ne napisem.
Miriyam
25. 02. 2020 19.18
+11
Bagat Šivalni stroj, pa naj gre šivat na g-noj ? Zraven pa škodljivca CERARJA vzame, saj samo on še v svoje zakone verjame ?
medvedJEkriv
25. 02. 2020 18.29
+10
In mi jim pošljemo maske!
Frane Šajn
25. 02. 2020 18.14
-4
Ko berem kmentarje spodaj predvsem ta desne se sploh ne čudim! To pišejo ljudje , če jih vprašač ali so brali "na Klancu"? Ti povedo koj , da oni berejo pač "kjer kol čjo!"
Lumpx
25. 02. 2020 19.29
+5
Ce si "izpod Klanca" to se ne pomeni da si pametnejsi od vseh drugih.
hektorxxl
25. 02. 2020 17.52
+11
Nic bat, bo Alenka vse poravnala iz svojga seveda.
Frane Šajn
25. 02. 2020 18.12
-14
A bo tudi Janez iz svojega poravnal 8 milijardni kredit v času najslabše vlkade v Sloveniji in vse luknje okoli prodaje orožja in Patrije in kredite iz Rep. Srbske pa zadnje Orbanove donacije in še in še.......???????
minkica91
25. 02. 2020 19.11
+17
slabše vlade, kot jo izvajajo levičarji ne more biti, niti v sloveniji, niti v Venezueli, niti SK.
Boris Kavčič
25. 02. 2020 19.52
+1
tistntadruj
25. 02. 2020 17.41
+27
Ma ne Kitajcev! Lastnih vladajocih be.bckov nas mora biti strah z lencico na celu...
medusa
25. 02. 2020 17.27
+7
Ba nda nehvaležna … mi pa njim maske!
ahim1225
25. 02. 2020 17.12
+50
Že spet! Kitajci bodo tožbo dobili, davkoplačevalci pa bomo plačali! Za take kikse bi moral nekdo odgovarjati.
slovenc59
25. 02. 2020 17.02
+12
Kitajc boljš da nakaže dva milijona državi, pa čimprej gre od koder je prišel ! Kajti tu ni ene partije , ki odloča o vsem in hitro ! Tu jih je najmanj pet,šest, ki v spregi z ministrstvi meljejo in na koncu itak vsi pozabijo za kakšna dovoljenja se gre ! Pol se pa itak vlada zamenja, pa vse znova ! Za vašega življenja ne bi dočakali novih dovoljenj za gradnjo in širitev letališča ! Za širjenje virusov, je pa eno letališče in eno pristanišče itak dovolj !!
+6
stran s kitajci 😆
brezcasni
25. 02. 2020 17.01
+20
zakaj..ker se ne pustijo okrog prenest,ker ne dovolijo da bi jih izigrali......obljube je treba izpolnit,vedno in povsod...
acekpackon
25. 02. 2020 17.23
+0
Kitajske obljube:Čeprav so Kitajci ob podpisu 15-letnega najema letališča, infrastrukture in pripadajoče opreme, napovedovali velike načrte, med katerimi je tudi 300 milijonska investicija in nakup šestih novih letal, se za zdaj obljube še niso uresničile. Od napovedanih 375 tisoč potnikov, jih je letos po optimističnem scenariju preko mariborskega letališča potovalo manj kot 2.000. Kitajski investitor je letališče kupil tako, da mu je Delavska hranilnica v celoti financirala nakup in kot je zapisano v anonimki, dala še dodatnih 3 milijone evrov kredita več, kot je stalo letališče. Ne klamfat...
ni_mi_vse_eno
25. 02. 2020 16.29
+31
Glede na učinkovitost naših sodišč in zgodovino izgubljanja primerov mislim, da smo že ob dva miljona evrov.
buzerantos
25. 02. 2020 15.49
+34
hm, zavozijo priloznost, delajo minuse, zdaj pa se tozba. Za posel, kjer bi drugi vlagali mi pa samo nekja imeli od tega. Pa vecjih neumnezev kot jih najdes v Sloveniji je tezko najt kjerkoli drugje. Nasi politiki so nic druga kot nesposobni, manipulativni in kradljivi posamezniki. Sramota. Pahor pa samo zija namesto da bi vdaril po mizi. Katatrofa je Slovenija. Pa nehjate z Alenko, a mislite da je sama temu kriva ? Vsi gledajo, se okoriscajo, ko pa pride kaj ven je pa vazno samo na koga se bo prelozilo. Je pa jasno da je Bratuskova nesposobna do konca, to ni kaj
wolfterier
25. 02. 2020 16.41
+14
Alenka Cvijetićaninova se tako bori za upokojence,da ne more mislit še na eno kitajsko letališče.