Slovenija

'Ne vemo, kakšna bo potreba Kitajske, da pokaže, da je takšno ravnanje nesprejemljivo'

Ljubljana, 21. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
261

Kakšne bodo posledice izjav premierja Janše? Je z njimi dregnil v osje gnezdo občutljive svetovne velesile Kitajske, ki je takoj ne le zažugala, ampak tudi ukrepala. Slovenski gospodarstveniki že čutijo posledice, bodo posledice tudi politične? In kako naj pogasimo diplomatski in gospodarski požar?

Več videovsebin
  • IZ 24UR ZVEČER: Lovec o posledicah Janševe izjave
    13:26
    IZ 24UR ZVEČER: Lovec o posledicah Janševe izjave
  • Iz 24UR ZVEČER: Posledice Janševih izjav
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Posledice Janševih izjav

Prof. Marko Lovec s FDV Janševo potezo razume kot neke vrste provokacijo, ki je tvegana ne le z vidika slovenskih gospodarskih položajev in povračilnih ukrepov, ampak tudi z vidika, da bi lahko izzval zaostrovanje odnosov med Tajvanom in Kitajsko. 

Kakšne pa bodo posledice Janševih izjav, ne samo gospodarske, ampak tudi politične? Slovenija kandidira za nestalno članico VS ZN, Kitajska pa ima tam pravico do veta. "Postavlja se vprašanje, kako resna je ta kandidatura, ali je ta mogoče del politične akcije, opozarjanja nase, kazanja s prstom na nekatere države in iskanje podpore pri zahodnih državah, ki imajo določena stališča glede Tajvana," odgovarja Lovec.

To ni prvič, da je Janša razjezil Kitajsko. Gre za strankarsko ali osebno agendo Janše ali bi lahko bil v ozadju širši interes EU? "Ne vem, če Janša govori v imenu Evrope, Slovenija je vrsto let vodila zmerno konstruktivno politiko do Kitajske, Janša se je s svojimi stališči precej postavil na stran določenih političnih sil v ZDA. Očitno Janša počne stvari, ki zelo ustrezajo Američanom. Postavljajo se vprašanja, ali gre za učinek vtisa politične pomembnosti, saj si je drugače težko razložiti, kaj bo Slovenija s tovrstnim ravnanjem dosegla. Evropa ima večinoma precej bolj zmerne poglede in na drugi strani nima mehanizmov, da bi zaščitila članice pred povračilnimi ukrepi," je odgovoril. 

Janševo stališče glede Tajvana bi lahko označili tudi za načelno, v skladu s tem, kako je nastala tudi slovenska država. Toda v primeru Katalonije in Palestine je stališče SDS povsem drugačno, Janša je celo dal izobesiti izraelsko zastavo na pročelje vlade v znak solidarnosti z Izraelom. Kaj tako različna merila pomenijo za verodostojnost, ne samo premierja, ampak tudi države, ki jo predstavlja? Vsaka situacija je posebna, pravi Lovec. "Pri Kitajski je politika ene države, za Kitajsko zelo pomembna, del širšega konsenza, po drugi strani je drugi del tega sistema, se pravi določena avtonomija, in tu se zdi, da Kitajska posega v drugi del tega dogovora, kot v primeru Hongkonga. V marsičem lahko damo premierju tudi prav, vprašanje pa je, kako je mogoče učinkovito zaščititi interese po avtonomiji teh posameznih delov in s tovrstnimi solo provokacijami tega ne moremo doseči, potrebujemo skupen pristop," meni prof. Lovec. 

Opozicija Janši očita soliranje. Ali to pomeni, da zunanjo politiko trenutno določa Janša sam? Imeli smo že več situacij, ko smo se spraševali, v čigavem imenu govori premier: "Uradno seveda predstavlja država in zunaj večinoma, kar počne, razumejo kot stališče države. Se pa najbrž na Kitajskem zavedajo, da smo pred volitvami, a je tam zagotovo prisoten strah, da bodo poskušale tudi druge države in da bi se ustvaril vtis, da je to dovoljeno, in bodo iz preventivnih razlogov poskušali s sankcijami pokazati, da bo vsakega, ki bi upal kaj takega narediti, čakale posledice."

Pa se da še pogasiti ta požar? "Ne vemo, kakšen bo obseg tega požara. Ne vemo, kakšna bo potreba Kitajske, da pokaže, da je takšno ravnanje nesprejemljivo," odgovarja Lovec. Kot izpostavlja je to tudi odvisno od tega, v kolikšni meri bo Kitajska Janševo izjavo razumela kot njegovo osebno stališče. 

Se je Slovenija odpovedala arbitražni razsodbi? 

 Slovenska vlada – mimo parlamenta – trenutno vodi tudi tiho diplomacijo s Hrvaško, ki naj bi – po neuradnih informacijah s hrvaške strani – pripeljala do skupnega ribolovnega območja. Se je s tem Slovenija v praksi odpovedala arbitražni razsodbi? Kot meni Lovec, je arbitraža pravno dejstvo in kakršna koli rešitev ne bo mogla mimo nje: "Vprašanje je, v kakšnem obsegu je arbitraža izvedljiva v Piranskem zalivu in zakaj bi bilo to za nas sploh tako pomembno. Ta črta poteka po morju, ribe plavajo mimo nje, v tem smislu se mi zdi dogovor o skupnem upravljanju dober, da se ga pa še nadgraditi. Pomembno je, da se to smatra kot naravno geografsko enoto in da se zaščiti naravne vire, kar pa je ključen kapital."

Tudi pri hrvaški razglasitvi ekonomske cone, ki dokončno preprečuje Sloveniji dostop do odprtega morja, slovenska vlada ne vidi problemov, nasprotno, Janševa vlada je postala glavni sponzor hrvaškega vstopa v Schengen. Dobri odnosi s Hrvaško so seveda pomembni: toda ali ni cena za Slovenijo in njene vitalne interese previsoka? Lovec odgovarja, "da nam arbitražni sporazum ni dal lastništva nad prostorom, po katerem bi dostopali do mednarodnih voda, dal nam je pa komunikacijski kanal. V ekonomskih conah ne vidim tveganja. Poskusi pogojevanja hrvaškega vstopa v Schengen doslej niso obrodili sadov, ustvarili pa so ogromno negativne energije in stroškov. Zdaj bo lažja mobilnost, problem migracij se bo prestavil na južno hrvaško mejo. Duh dogovorov je v korist večine Slovencev."
Spomnimo

V polurnem intervjuju za indijsko nacionalno televizijo je premier Janša namreč dregnil v osje gnezdo. V sporu, ali je Tajvan samostojna država ali del Kitajske, ki se med državama odvija že desetletja, je premier Janša namreč odločno zagovarjal Tajvan, nakazal, da podpira njihovo odcepitev od Kitajske in poudaril pomembnost medsebojnega sodelovanja s Tajvanom. Globoko presenečena pa je oblast na Kitajskem, ki je Janševe besede označila kot nevarne, pred časom pa tudi napovedala, da bi poskus osamosvojitve Tajvana pomenil vojno. Tajvan, kjer živi okoli 23 milijonov ljudi, sicer uradno priznava 15 držav, a med njimi ni članic Evropske unije. Ima pa Tajvan v številnih svoja predstavništva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
28. 01. 2022 17.02
Kmalu se bo kolona vila proti Avstriji
JOCR1255
21. 01. 2022 16.54
-1
Ti kar vodi otroke v naročja in veseli glodaj, se veseli praznikov. Obcasno pa se popraskaj tam kjer te boli, zelo boli.
franko žgavec
21. 01. 2022 16.04
+0
levičarji nekaj vam je treba vreči,da imaste kaj glodati.
rdeča petokraka
21. 01. 2022 15.33
+1
Ugled se lahko zapravi v trenutku, pridobi se pa po dolgem času !
aristotel
21. 01. 2022 15.23
+6
NE VEMO KAJ IN ZAKAJ SE PORAJA TO V NJEGOVI GLAVI enostavno ne praskaj tam kjer se te ne tiče ne srbi nimaš interesov lahko in nastala bo samo dolgoročna škoda ZAKAJ !!! odgovora sta samo dva da sovražiš svojo domovino in da imaš hude probleme vemo katere in ne bi smel biti niti približno na mestu kjer je mi smo defaktno njegovi neprostovoljni talci očitno to dela po direktivi najbolj demokratične države na svetu posledice pa bodo naše JOJ !!!
simeoni
21. 01. 2022 14.45
+7
Gospodarstveniki naj vso škodo, ki jo bodo utrpeli naprtijo Janši in naj plača iz denarja od cepiv. Ta njegova diplomacija je iz njegovega zeljnika in naj to govnač sam plača.
popovec
21. 01. 2022 13.54
+6
Teg pa Janezu ni bilo treba. Verjetno leze v rit Amerikancem. Kitajci bi morali prekinit vse stike s Slovenijo, zapret predstavništva in zavrnit vize našim športnikom na OI.
Rains
21. 01. 2022 14.20
-5
Reče se Američani. Amerikanci rečejo jugosi. A si jugo?
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2022 13.42
+6
Kitajci so bili jasni. Ne gre za navadnega pacienta. Gre za nevarnega pacienta!
SFRJJNA
21. 01. 2022 13.07
+1
Bravo Janez Ivan Janša, tako se dela. Mi nismo tukaj od včeraj in ne potrebujemo Kitajske in tudi ne njihovega načina življenja, ter obnašanja. Naj se ve, da pod vršaci in na sončni strani alp živi svoboden narod, kateri ne potrebuje pridigekomunistično-kapitalističnih misijonarjev...Slovenija potrebuje EU trg in Rusijo zaradi energije in to je to!!!
krneki_123
21. 01. 2022 12.47
+1
Mesečar in modelx, vidva sta najboljši par. Mozeg in navidezni mozeg.🤦🤣🤣🤣
mali.mato
21. 01. 2022 12.41
-5
Dajte vsaj en primer, katero podjetje čuti gospodarske posledice! Samo natolcevanje vas je. Sicer je pa Janša povedal resnico.
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2022 12.46
+1
O kakšni "resnici" naj bi govoril arestant? Resnica po noriško?!
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2022 12.38
+4
Problem arestanta je v tem, da mu jezik že od nekdaj prehiteva pamet. Ali pa pameti sploh ni in ostane samo še jezik. Hmmm,... no, osvoboditev naroda od vlade norcev se bo zgodila letošnjega aprila. Še malo... 😎🎇🎈✨🥧🥂
modelx
21. 01. 2022 12.41
+3
ni šans, da mu jezik mozeg prehiteva. kako naj ga, ko pa ga nima - mozga namreč
krneki_123
21. 01. 2022 12.37
+0
Ptičeva falanga je spet v polnem zamahu. Nizko ste padli, nizko.🤦🤣
Kr en tam dol
21. 01. 2022 12.25
+3
Vsakemu ssds sektašu spomladi položnice za ssds zapitke
SDS_je_poden
21. 01. 2022 12.12
+6
Jufka je preveč stegoval jezik..... Naj pokrije škodo!
Standard ISO
21. 01. 2022 11.58
-4
Podjetja, ki poslujejo v takšnem režimu, kot so kitajska so sami krivi za posledice, ki si jih kitajska izmisli.
RdečaKapica
21. 01. 2022 12.22
-1
Sami so krivi za posledice, ki jih je skuhal ČELAVI????? A to to resno??? Ste pa res fascinantni, nikol nč krivi...
resslovenka
21. 01. 2022 11.51
+8
Dejte no , kaj predstavlja Slovenija eni svetovni velesili kot je Kitajska? Nič. Je pa škoda, ker bodo nič kriva slovenska podjetja, ki delajo na Kitajskem zaradi tega izgubila posel. Jim bo Grims priskrbel nov trg? Imamo politike, ki še ene malo večje vasi, niso sposobni voditi. Jezik laufa, zdrava pamet pač ne! 😎
myomy
21. 01. 2022 11.44
+7
Vržite vse stran kar je kitajskega, janšisti. Še spodnje gate vam ne bodo ostale na riti, lol.
RdečaKapica
21. 01. 2022 12.21
+5
myomy, točno tako - tako veselo se repenčijo čez Kitajsko, češ kdo nam pa kej more, kaj nam bo ena Kitajska - VSE je praktično narejeno tam, PRC :P
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2022 12.51
+1
Žal so prebutasti, da bi dojeli, da je danes vsa proizvodnja praktično na Kitajskem, in torej tudi mi - "zahodni" svet, dobivamo robo v glavnem iz Kitajske, skratka vse, kar človek potrebuje v običajnem življenju.
krucyfix
21. 01. 2022 11.30
+10
"Se je s tem Slovenija v praksi odpovedala arbitražni razsodbi?" -------- Janša nam je tam že enkrat naredil škodo, ko se je odpovedal sporazumu Drnovšek-Raćan. Novo ribolovno območje je bistveno neugodnejše kot je bilo v SOPS, poleg tega so naši ribiči zdaj precej manj konkurenčni glede flote. Ne vem zakaj je treba tega pacijenta gledat kako dela škodo vse do volitev!?
optimist11
21. 01. 2022 11.30
+4
citiram:"Vprašanje je, v kakšnem obsegu je arbitraža izvedljiva v Piranskem zalivu in zakaj bi bilo to za nas sploh tako pomembno. Ta črta poteka po morju, ribe plavajo mimo nje, v tem smislu se mi zdi dogovor o skupnem upravljanju dober, da se ga pa še nadgraditi. Pomembno je, da se to smatra kot naravno geografsko enoto in da se zaščiti naravne vire, kar pa je ključen kapital." Če to velja, potem ni nobenega problewma da Hrvaška prizna arbitražni sporazum.