Slovenija

Kje bo preživel noč?

Maribor/Ljubljana, 29. 02. 2008 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Lastnika Meltala Snežiča so policisti odpeljali na njegov dom, kjer so opravili hišno preiskavo.

Policija skopa z informacijami

Tiskovni predstavnik PU Maribor Franc Virtič je za 24ur.com dejal, da se trenutno s Snežičem opravlja pogovor na policijski postaji. Več nam ni mogel razkriti. Iz generalne policijske uprave v Ljubljani pa so sporočili, da so v zvezi s preiskovanjem gospodarskega kriminala na območju Štajerske ob 15.30 izsledili in odvzeli prostost eni osebi, za katero so razpisali iskanje.

Lastnika in direktorja mariborske družbe Meltal Rada Snežiča, ki so ga danes aretirali, so policisti odpeljali na njegov dom, kjer poteka hišna preiskava, je povedal njegov odvetnik Boris Mileta. Ob tem je Mileta dejal, da ne ve, ali bo Snežič po hišni preiskavi izpuščen na prostost ali bo pridržan.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudaril Mileta, Snežiču nikoli ni svetoval, naj počaka z vrnitvijo iz ZDA, kjer je bil na dopustu. "Pričakovali smo, da bo prišlo do pridržanja, kljub temu pa se je Snežič odločil za vrnitev," je dejal Mileta. Po njegovih besedah se je Snežič iz ZDA vrnil danes, pred nekaj urami, ob prihodu na novinarsko konferenco pa so mu policisti odvzeli prostost.

Mileta: Zanikamo očitke

Mileta je sicer znova v celoti zavrnil očitke o domnevni vpletenosti Meltala in s tem tudi Snežiča v kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala. Po besedah Snežičevega odvetnika je "bistvo problema" v petih podjetjih in enem samostojnem podjetniku, ki državi niso plačevali davkov, gre pa za podjetja, ki so poslovno sodelovala tudi z Meltalom. Toda njihovo neplačevanje davkov, tako Mileta, ni v ničemer povezano z Meltalom.

Aretacija Snežiča
Aretacija Snežiča FOTO: Jani Dolinšek

"Izjave organov pregona na njihovi prvi novinarski konferenci so delovale tako zmedeno, da puščajo nepristranski vtis, da niti sami ne vedo, kdo bi naj oziroma je utajeval davčne obveznosti in kakšna je vloga Meltala v zastavljeni medijski zgodbi," je dejal Meltalov davčni svetovalec in pooblaščenec v davčnem postopku Damijan Špes. Ob tem je spomnil, da je bila vse od marca lani v Meltalu, tudi vsakodnevno, davčna inšpektorica, ki je nato konec novembra podala poročilo.

Špes je opozoril, da davčni inšpekcijski nadzor še ni končan, saj odločba s strani davčnega organa še ni bila izdana. Kot je poudaril, "ostaja grenak priokus", zakaj so organi pregona svojo pozornost usmerili na Meltal in ne na njegove dobavitelje, zakaj pristojni organi niso pravočasno ukrepali in izterjali davčnih obveznosti pri samih dobaviteljih, ter zakaj, tako Špes, pristojni organi niso zaščitili Meltala in ga obvestili, naj ne posluje z omenjenimi dobavitelji.

Policija je skopa z informacijami.
Policija je skopa z informacijami. FOTO: POP TV

Po besedah prav tako pooblaščenke v davčnem postopku Mire Žužek Roppa obstojajo prevzemnice Meltala, da so material oziroma surovine prevzeli, kot tudi obstajajo potrebni vstopni in izstopni dokumenti. Če Meltal blaga ne bi prevzel, bi se to moralo poznati na zalogah, te pa so takšne, kot morajo biti, je dejala. Špes je dodal, da v primeru Meltala ne gre samo za napad na integriteto posameznika in uspešen gospodarski subjekt, temveč tudi "za linč stroke na davčnem področju".

Kot je znano, policisti v zadevi Meltal preiskujejo sume kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja, uničenja ali ponarejanja poslovnih listin ter zatajitve finančnih obveznosti. Po mnenju policistov naj bi si bila dva odgovorna v Meltalu, poleg Snežiča je osumljen tudi Damijan Zorko, organizirala mrežo podjetij, večinoma t.i. slamnatih firm, ki naj bi izdajale lažne fakture, na podlagi katerih naj bi bil Meltal državo prikrajšal za plačilo davka na dodano vrednost pri trgovini z barvnimi kovinami.

Po policijskih ugotovitvah naj bi šlo za davčno utajo v vrednosti okoli 600.000 evrov. Kot je dejal Mileta, je Meltal žrtev "nedodelanosti ali celo premajhnega poznavanja predpisov o gospodarskem poslovanju". Ob tem Snežičev odvetnik tudi ne izključuje možnosti morebitnih političnih pritiskov.

Na mariborski policijski upravi niso želeli povedati, katere so tri gospodarske družbe, ki naj bi bile poleg slamnatih podjetij Meltalu izdajale lažne fakture, ter naj bi bile med peterico tistih, ki naj ne bi bile državi plačevale davkov. Po pisanju nekaterih medijev naj bi "peterico" sestavljali podjetje Rovokopač iz Ormoža, Sibus iz Gaberja pri Jančah, novomeški ICKM ter Aleko in Bostijon iz Ljubljane.

Finančno ministrstvo: Meltalove predloge smo preučevali

Na ministrstvu za finance so danes potrdili, da so iz družbe Meltal v letih 2005 in 2007 prejeli dva dopisa s predlogi po preučitvi davčnih vprašanj s področja prodaje odpadnih surovin. Vprašanja se nanašajo na dohodnino in davek na dodano vrednost (DDV), so sporočili z ministrstva ter zagotovili, da so problematiko proučevali.

Mileta je na novinarski konferenci dejal, da ne ve, ali bo Snežič po hišni preiskavi izpuščen na prostost ali bo pridržan.
Mileta je na novinarski konferenci dejal, da ne ve, ali bo Snežič po hišni preiskavi izpuščen na prostost ali bo pridržan. FOTO: Jani Dolinšek

S tem so se na ministrstvu odzvali na izjave Rada Snežiča za nekatere medije, da naj bi večkrat pozval ministrstvo za finance, "naj vendarle naredijo red na davčnem področju, ne samo pri DDV, temveč tudi dohodnini, vendar nam nikoli niso odgovorili. To je bilo že leta 2005 in 2006."

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je Meltal v omenjenih dopisih navajal, da zaradi navedene davčne obremenitve slovenski odkupovalci surovin niso konkurenčni odkupovalcem surovin v tujini. Tam naj bi dohodek iz odkupa surovin ne bil obdavčen, zato se odpadne surovine pogosto odpeljejo iz Slovenije in prodajo v Avstriji, Italiji ali na Madžarskem. Zato je Meltal predlagal oprostitev plačila dohodnine od dohodkov, doseženih z zbiranjem in prodajo odpadnih surovin ter oprostitev DDV.

Meltal je poleg tega predlagal uvedbo sistema obrnjenega davčnega bremena v zvezi z odkupom odpadnih surovin, kar je po pojasnilih ministrstva eden od možnih ukrepov na področju boja proti davčnim goljufijam, vendar bi za izvedbo takšnega ukrepa morali spremeniti zakon o DDV.

Ob tem na ministrstvu menijo, da je v obstoječi zakonodaji davčna obravnava in administriranje dohodkov fizičnih oseb, ki izvirajo iz priložnostne prodaje odpadnih surovin, urejena ustrezno. Predlogi družbe pa še ne pomenijo, da družbi ni potrebno obračunavati in plačevati davkov po veljavni zakonodaji, so dodali.

Odziv Ministrstva za finance na izjave Rada Snežiča
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
01. 03. 2008 11.18
Rečemo lahko samo še "Živela revolucija!", še nikjer na svetu nisem opazil, da bi pol leta pred volitvami blazno nekja preiskovali in ljudi vozili na nekakšna zaslišanja. iSeveda v totalitarizmu, drugje pa ne! Kdo vzklika bravo, če pa sploh ni nobenih obtožnic! Kje je šele sodišče, pravnomočne sodbe, zapori! Do tja je dolga pot, kar pa ni pomembno, ljudstvo rabi cirkus, kot leta 45 in malo kasneje. Začelo se je, prej ali slej pridejo še pome!!
tomi.passion@gmail.com
01. 03. 2008 08.48
jurca.g...kaj pa če pogledamo tako, da Janša po nekem čudežu ne dobi še enega mandata in pridejo spet komunisti na oblast. Misliš, da bodo nadaljevali vojno proti tajkunom? Dvomim, saj so to v večini njihovi člani ali podporniki. Tako bo partija seveda odstopila od pregona, tajkuni bodo tožili državo, kriv bo pa seveda spet Janša, kot je to partija še vedno naredila. Prepričan sem, da levica nima ne znanja, še manj pa želje in volje, da bi preganjala tajkune. Imeli so 12 let časa, da bi to storili pa niso, namesto tega so jih 12 let ustvarjali.
Jurca007
01. 03. 2008 08.34
Ej narod. A si res mislite, da bo kakšna tožba doživela zaključek na tožilstvu. 100% sem prepričan, da nobeden od teh tajkunov ne bo pravnomočno obsojen, še več, z svojimi najboljšimi odvetniki bodo zahtevali astronomske tožbe proti državi, zaradi blatenja imena in padca prihodka na podjetjih. In mi jim bomo plačali in to sam loterijske zadetke. Naša sodnija še kakšen lažji primer ne zakluči uspešno, ne pa, da se ljudje povjavijo še z najboljšimi odvetniki, prava farsa. Ja pa kaj čmo volitve so pred vrati, plačevala bo pa tako nova vlada
Black_Panter@mailinator.com
01. 03. 2008 08.25
brez milosti za lopove
Buena Vita
01. 03. 2008 01.12
Tonček Balonček dej ga že nehaj srat, kaj ne vidiš kako so rejeni? ti bi jim malice kuhal bolja je tale-dejmo začet zbirat suh kruh-pride prav-pa enkrat na dan dva deci vode bodimo še mi radodarni-primerno-primernemu
Tonček Balonček
29. 02. 2008 21.24
Glede na akcije policije priporočam čimprejšno VIP ureditev ne le kibel , tudi prostore za pridržanje, malice!!! Zakaj ne bi poglobili kar zgradbe Zbora, v kleti je menza, en štuk nižje bi bili pa mjihovi kolegi, bodoče politične žrtve! Za kosilo bi pač imeli dve rundi, 2,90 EUR ne bi pomenil nobenega stroška, Ministrstvo za pravosodje, dr. Šturm (tisti vitez, saj veste, maltežanček, brez genskih malformacij!) Dobu ne priznava tako visokih stroškov!
Tonček Balonček
29. 02. 2008 20.49
Očitno gre za domoljuba, ki počitnic ne preživlja na Hrvačkem, upajmo, da mu bo noč topla in bo zjutraj použil topli obrok! Skrajni čas je že, da policija nabavi VIP kible, z gretjem sedežev, avtomatom za napitke ter telefonskim terminalom. Smo Evropa ali ne? To so ostanki levakov!Tudi boj proti tajkunom naj bo human! Hvala organom in naši vladi, ki se trudi, kolikor more, prav v vse pore pa zaenkrat še ne more! V naslednjem mandatu se spet srečamo! Gremo naprej!
DKM
29. 02. 2008 18.24
Bizjak, ne pametuj, če nimaš pojma. Kakšne odškodnine?!!! Sanja se ti ne, kdaj je nekdo upravičen do odškodnine, zato ne blebetaj. Ni vse, kar trobezljajo levičarska trobila / 24 ur, Kanal a, Dnevnik in podobna nesnaga/ tudi res.
JBT
29. 02. 2008 18.23
Mislim, da se ve kdo je v tej državi največji tajkun. Osumljenec se vedno opere tako, da pokaže na druge osumljence! In vsi so srečno živeli!!!!
doki007@email.si
29. 02. 2008 18.18
passion ,......pozabu si poleg tvojih komunajzarjev oment še tajkuna bačarja ,....ki ima lovke razpredene po celi primorski pa še več ,.....!!! ---------pozabu si fant ,...!
minnaema@yahoo.com
29. 02. 2008 17.43
JAMPOI in egalitarni ma oštja kaj NE veste "da denar nima ušes pa dobro čuje, nima nog pa hitro teče" menda bo tudi zdaj tako ,da se trese gora, rodi pa MIŠ, pač nismo vsi pred Zakoni enaki niti v deklerativnosti NE, konstruktivnost je pa v naši državi Sloveniji in ta prava enakost pred Zakoni še zelo, zelo daleč - in ZAKAJ zato...........ZATO, ko se denar smeji se pravica joka-prav zares je tako !
YAMPOI
29. 02. 2008 17.31
Tu se vidi kaj levica pomeni!sami bleferji. Na nož branijo tajkune. Zakaj po 3,5 letih komi zdej lov na tajkune, levičarji so svoje gnezdo dober zaščitl in to se ne da čez noč. Navadni smrtniki grejo zarad 20 evr pred sodišče nevem zakaj nebi šle te barabe v arest. Je pa precej logično da ščitijo svoje interese ker pač taka podjetja dobro podpirajo levake finačno.
eastpa123@gmail.com
29. 02. 2008 17.05
Bravo, po 17 letih spanja se končno začenja uveljavljati pravna država, kakršno smo hoteli. Le tako naprej!
Franja Gerdej
29. 02. 2008 16.52
Upam da bo kdo potipal direktorja ERA-e, ki je ustanavljalo podjetja in od tam pošiljalo delavce s podpisom:"Nesposoben-a za vsako delo" na zavod! Od države je nedvomno potegila denar, podjetje pa ni delovalo niti eno leto. Eno takšnih podjetij je MOTIVA-bila!
Borut Bizjak 1
29. 02. 2008 16.37
Politične igrice... a 3,5 leta ste pa spal... zdej si je treba pa rejtinge dvignt..... Država bo zaradi teh preiskav plačevala drage odškodnine....
DarthRevan
29. 02. 2008 16.36
Ivan, pusti ubogega diktatorčka na miru. Saj on želi samo enoumje in enopartijski sistem, oz. sistem, v katerem bi bilo tako da bi bile v vseh strankah samo marionete največje, desne, stranke.
ivan.vindis@gmail.com
29. 02. 2008 16.35
+1
pa ne pozbati SUPER TAJKUNA JJ in SDS spraviti na Dob. Dela bo še za nadaljnih 100 let.
ivan.vindis@gmail.com
29. 02. 2008 16.33
pa tomi.passiona !!!!!! ne ga pozabit strpat na psihiatrijo!!! :)
tomi.passion@gmail.com
29. 02. 2008 16.27
-1
JANKOVIĆA NE POZABIT PA ELECTE IN SEVEDA ŠROTA!!!!!!!! Končno nekdo, ki dela red v državi. Dela bo veliko. 12 let levice na oblasti ni malo.
Tonček Balonček
29. 02. 2008 16.21
Začelo se je, sledijo mu še penko, Musar, Kos in ostali kontarevolucionarji. Pred Kozolcem bomo postavili zvočnike, sicer bo pa sojenje v imenu ljudstva tudi na internetni konferenci! Hvala, tako se dela! Menda Slovenija ne bo obstala le pri nekih Dachauskih procesih in Inforbirojevcih! Le še en otok moramo postaviti, tisti pred Izolo bi bil zanesljivo preblizu! Najboljši bi bil sporazum z ZDA o izmenjavi obsojencev!!!