Slovenija

Kje bodo zaradi del na avtocestah letos zastoji?

Ljubljana, 19. 01. 2020 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vito Šadl
Komentarji
91

Dars bo v letu 2020 za obnove avtocest porabil 60 milijonov evrov. Med novimi projekti izstopata gradnja predora Karavanke in začetek del na tretji razvojni osi. Največ sivih las bo voznikom letos poleti povzročala sanacija predora Golovec. V času prometne konice lahko poleti zaradi del nastanejo zastoji na štajerski avtocesti, večja obnova pomurske avtoceste pa se lahko zavleče v jesen.

Dars za letošnje novogradnje predvideva 40 milijonov evrov, od tega 15 milijonov za drugo cev karavanškega predora, 16 milijonov za dela na južnem delu tretje razvojne osi in sedem milijonov evrov za tista na severu tretje razvojne osi. Za prenove načrtujejo približno 60 milijonov evrov.

Največ zastojev pričakujemo poleti

​​​​​​​Skupna vrednost investicij v imenu in za račun družbe Dars je za leto 2020 načrtovana v višini 194 milijonov evrov. Dars

Največ zastojev pričakuje Dars pri sanaciji predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici, začetek del pa je predviden poleti, v kolikor bo razpis do takrat uspešno zaključen. Do pomladi pa zastoje pričakujejo zaradi del v predoru Markovec. Poleti bodo zaradi zamenjave dilatacij na viaduktu Žepina in mostu Bolsko zastoji možni na štajerski avtocesti, predvsem v času prometne konice, enako velja tudi za jesensko menjavo dilatacij na mostu čez Savo na gorenjski avtocesti iz smeri Avstrije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popolne vikend zapore bodo spomladi ovirale promet pri viaduktu Šempeter, ki je edina preostala neuresničena pogodba Darsa iz lanskega leta. Zapor bo ob koncih tedna deležen priključek Ljubljana industrijska cona Moste (BTC–Letališka cesta), ki bo deležen obsežnejše prenove in izgradnje novega nadhoda. Podobno bo ob koncih tedna zaprt tudi priključek Ljubljana zahod (Vič).

Zaradi začetka del na jugu tretje osi pri avtocestnem priključku Novo mesto bo od letošnjega poletja dalje obremenjen predvsem lokalni promet.

Jeseni bo na več odsekih zaradi izvedbe sistema vodenja in nadzora prometa (SVNP) promet oviran predvsem ob postavljanju in odstranjevanju zapor.

Letos bodo odstranili še zadnjo obstoječo cestninsko postajo

Spomladi so zastoji možni tudi med Vrhniko in Logatcem, kjer bodo postavljali vmesno varnostno betonsko ograjo in obnavljali nadvoz. Na več odsekih bodo cestišče samo preplastili, med drugim Drnovo–Brežice, Kozina–Črni Kal, Črni Kal–Srmin, Škofije–Srmin, Brezje–Podtabor in Podtabor–Kranj zahod.

Dela, ki zahtevajo zaporo prometa, vsako leto stečejo po koncu zimske službe.
Dela, ki zahtevajo zaporo prometa, vsako leto stečejo po koncu zimske službe. FOTO: Dars

Tekom leta predvidevajo še odstranitev zadnje preostale cestninske postaje Dragotinci na pomurski avtocesti.

Dars: Dela izvajamo v najprimernejšem trenutku glede na prometno obremenitev

Načrt vedno pripravimo za koledarsko leto, seveda pa se kakšna obsežnejša dela lahko raztegnejo v naslednje leto. Recimo dela pri Ravbarkomandi so trajala dve sezoni.

"Kot upravljavec in vzdrževalec avtocest si prizadevamo, da vsa dela izvajamo s prometnimi zaporami, ki v največji možni meri omogočajo neoviran potek prometa, in v terminih, ki so za posamezen odsek avtoceste glede na pričakovane prometne obremenitve najbolj ugodni – dejstvo pa je, da vsaka zapora pomeni določeno motnjo v prometu," pravijo na Darsu

"Če bi recimo že danes imeli podpisano pogodbo za obnovo dela severne ljubljanske obvoznice, ki je še ostal, z deli ne bi pričeli aprila, temveč julija ali avgusta, ko je najmanj prometa in dnevnih migracij. Če pa bi pogodbo podpisali šele septembra, bi počakali na naslednje poletje," razložijo.

Dela se običajno začnejo po prvomajskih praznikih

Dela, ki zahtevajo zaporo prometa, vsako leto stečejo po končanju zimske službe. "To je sicer odvisno od posamezne lokacije, koliko je klimatsko obremenjena, vendar pa je to v večini primerov nekje v mesecu aprilu. Dejanske pričetke del vedno prilagajamo tudi prometnim tokovom, ki so v mesecu aprilu povezani z migracijami okoli velikonočnih in prvomajskih praznikov, zato se velikokrat dela pričnejo v začetku meseca maja," še dodajajo na Darsu.

Tekom leta predvidevajo še odstranitev zadnje preostale cestninske postaje Dragotinci na pomurski avtocesti.
Tekom leta predvidevajo še odstranitev zadnje preostale cestninske postaje Dragotinci na pomurski avtocesti. FOTO: POP TV

Seveda pa je predpogoj, da bo uspešno zaključeno javno naročilo za oddajo posameznih obnovitvenih del, ki je v teku, in da bodo pravočasno sklenjene pogodbe z izvajalci obnovitvenih del.

Ministrstvo še ni podalo soglasja k investicijskemu načrtu Darsa 

Soglasje dobimo praviloma v prvih mesecih leta, se je pa zgodilo že, da smo ga dobili aprila ali junija. V tem mi ne vidimo nobenih težav.

"Začetek del je pogojen tudi z uspešnostjo javnih razpisov za izvajalce gradbenih del," pojasnjujejo na Darsu. Čeprav ministrstvo investicijskega načrta Darsa še ni potrdilo, so posamezni razpisi že v pripravi, sklenili pa še niso nobene izvajalske pogodbe, razen tiste iz lanskega leta za dela na viaduktu Šempeter pri Gorici.

Načrt izvajanja koncesije pripravi Dars in ga pošlje v potrditev ministrstvu za infrastrukturo, ki mora soglašati z obsegom del, ki jih mora izvesti Dars kot koncesionar. Ministrstvo soglasja še ni podalo, kar pa naj ne bi bilo nič nenavadnega, pojasnjujejo na Darsu. "Pričakovati je, da se bo ministrstvo do dokumenta opredelilo v doglednem času. Praviloma počakamo ministrstvo, a kljub temu že pripravljamo razpisno dokumentacijo, ker jo je treba pripraviti v vsakem primeru."

'Izdaja soglasja ni pogoj za izvajanje investicij'

Na ministrstvu so pojasnili, da so dokument z Darsa prejeli konec novembra,  pogoji za izdajo soglasja pa še niso bili izpolnjeni, saj se projekti nanašajo tudi na izvedbo tretje razvojne osi, ki je bila predmet zakona o poroštvu, ta pa je začel veljati šele konec decembra.

Dars bo v letu 2020 za obnove avtocest porabil 60 milijonov evrov.
Dars bo v letu 2020 za obnove avtocest porabil 60 milijonov evrov. FOTO: Dars

"Ob tem bi želeli poudariti, da izdaja soglasja k predloženemu načrtu izvajanja investicij pred začetkom koledarskega leta ni pogoj za nadaljevanje izvajanja investicij, saj soglasje pokrije obdobje od 1. januarja, ob tem pa se tekoči projekti  veljavno izvajajo in financirajo že na podlagi preteklih načrtov in na podlagi veljavnih pogodb," pojasnjujejo in dodajajo: "Tako je bilo tudi v preteklih letih. V letih 2017 in 2018 je bilo npr. soglasje izdano konec marca tekočega leta, tekom leta je bilo izdano tudi v letu 2019."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bububu123
19. 01. 2020 21.56
+4
vprašanje.... kje ne bo zastojev?
Pan1
19. 01. 2020 20.51
-1
Največ zastojev, se pričakuje v Lotmerku, korintisa Zetor hebe in ti bo problem. Nemška penzija pa Zetor. In zaslužena v Nemčiji, pa rdeč. Jej jej. Bi pa da nebo.
0OO7
19. 01. 2020 20.05
+3
Sprenevedati se ni treba. Zastoji bodo povsod. iz tega razloga še nikoli nisem imel vinjete in je ne bom.
motorka57
19. 01. 2020 20.27
+2
...k' si v državnih jaslih in čakaš,da da ura mine, zapreš usta in zategneš kravato...
pozzo
19. 01. 2020 19.42
+11
Glede na splošno nezadovoljstvo z slovenskimi avtocestami svetujem, da jih nehate uporabljat: prišparali bodte 100€, ne boste nervozni, pa še nam ne bo treba brat bistoumnih komentarjev. Win win situacija torej.
marzo
19. 01. 2020 20.00
+5
Gradili smo jih s splošnim družbenim konsenzom, da bi lažje potovali po državi. Izrodile pa so se v zastonj služnostno pot, po kateri se Italija oskrbuje s cenenimi surovinami iz vzhodne Evrope in kamor izvaža svoj drek in odpadke. V tem je ves problem!
mindfields
19. 01. 2020 18.50
+11
Itak mi dol visi..jzt vsak dan stojim na “AC” ce se temu sploh tako lahko reče..iz Grosuplja do Ljubljane 1 ura vožnje..obup Dars pravi” prehitevaj levo vozi desno” kako???? Desni pas povn tovarnjakov in kaj se vsi vozimo med tovarnjaki 90km/h ej delajo se norca iz nas
Tir1
19. 01. 2020 19.15
+10
Od Grosuplja do Ljubljane je itak preveč priključkov. Tudi ti so večinoma krivi za zastoje... sploh Škofljica, ki se zapre tik prek predorom. Bila je pa politična odločitev za ta priključek s strani SDS, strokovnjaki so opozarjali, da bodo kolone...
Eastman
19. 01. 2020 18.49
+8
A je kdo od komentatorjev že bil kdaj dlje od svoje vasi. V Nemčiji so največja obnovitvena dela vedno poleti, tako tudi v Avstriji. Mimo Munchna je poleti prava norišnica saj venomer kaj dograjujejo ali obnavljajo. Da o avtocesti Villach-Salzburg ne govorimo.
WestCoast
19. 01. 2020 18.56
+3
Zanimivo pa da na Finskem in Švedskem pa nimajo teh problemov. Verjetno ker nimajo nekega poletja..pa naredijo kar takoj ko je mogoce in ne cincajo. Plus povej mi a nemcija ima vinjete?? Avstrija vem da ja..vem pa tudi da so cenejse kot pri nas, ceste pa so neprimerljive. Njihove so kot da bi gledal Ferrarija..naše pa so podobne enemu propadlemu TAM-u
marzo
19. 01. 2020 19.00
-3
Verjetno na Švedskem in Finskem ne obnavljajo, ker nimajo prometa...
Eastman
19. 01. 2020 19.01
+17
V kratkem pričakuj tudi vinjeto v Nemčiji, sprva so jo hotli le za tujce a jim ni šlo skozi. Avstrijske avtoceste pa so kar primerljive z našimi, ker se tako njihove kot naše redno obnavljajo. Ne vem kaj je treba vse slovensko takoj popljuvat.
WestCoast
19. 01. 2020 19.42
-4
A ti dejansko stojis za bedarijami ki si jih napisal?? A si kdaj bil na finskem ali svedskem?? Jaz sem pa ti povem da kar si napisal je neumno..in nimas pojma.
marzo
19. 01. 2020 20.01
-1
Si bil v sanjah očitno! Zakaj bi imela Finska veliko prometa? Je na tranzitni poti med Evropo in Severnim tečajem? :)))
0OO7
19. 01. 2020 20.09
+2
marzo, na Švedskem in Finskem ne obnavljajo, ker ceste v osnovi naredijo, kot se spodobi...
marzo
19. 01. 2020 20.51
+0
Za 1000 vozil na dan res ni težko narediti AC, ki je ni treba obnavljati...
WestCoast
19. 01. 2020 18.43
+2
Nase avtoceste ze dolgo nebi smele imeti ime avtocesta. Najveckrat je vec kilometrov odprt samo en pas to je eno, drugo pa zakaj se vedno izvajajo dela cez poletje ko je najvec guzve na cestah?? In potem te se olupijo na fardamani vinjeti za 110€
marzo
19. 01. 2020 19.00
+6
travc
19. 01. 2020 18.40
+1
A pri nas sploh je kaj v redu??
Eastman
19. 01. 2020 18.46
+1
Ja je imamo super slovenceljske komentarje ki vse spljuvajo.
travc
19. 01. 2020 18.35
+1
V Zoki gradu"Ljubljana"ampak bodo kvecjemu le kaj podrli.
pivka1
19. 01. 2020 18.21
+8
Spet bojo žabarčki nervozni v sezoni ko bojo v petek hiteli na okupacijo Krka in v nedeljo nazaj. Te prepotentneže tudi ljudje med Postojno in Jelšanami ne prenašamo več. Polni sami sebe
waga7
19. 01. 2020 18.38
-1
Ja, avtocesta je rešitev 🤷‍♀️, ne pa več kot 50 let po tako tranzitni poti
Eastman
19. 01. 2020 18.47
+2
Sem ljubljančan in lahko rečem, da prepotentneži so samo ljudje tvojega kova, njihova značilnost je da so v življenju neuspešni, krivec zato pa je vedno nekdo drug.
Mayte88
19. 01. 2020 18.05
-2
Takoj, ko se začne poletje, pa DARS začne z svojimi Fukolami in namernim paranjem živcev vsem, ki se vozijo po tem makadamu. Poleg LB ja bi morali tudi DARSU prepovedat vsako dejavnost na Slovenskih tleh.
Eastman
19. 01. 2020 18.20
+6
A si že bil kdaj dlje od svoje vasi? POVSOD PO EVROPI so največja obnovitvena dela POLETI! Zakaj? Malo razmisli, če sploh lahko s temi možgani.
Sortegilio
19. 01. 2020 17.46
+6
Vsako leto ista zgodba. Ni enega poletja brez zastojev na najbolj obremenjenih cestah.
marzo
19. 01. 2020 17.47
+2
Katere pa naj bi po tvojem obnavljali, manj obremenjene?
Cesar Millan - Vodja krdela
19. 01. 2020 17.51
+16
Kaj je najhuje pri nas Ljubljana ,Vrhnika so gradili protihrupno ograjo !!! Pa kaj vi mislite ,da smo res taki,da ne vemo koliko denarja boste spet pokradli ,ko boste gradili tretji pas proti Vrhniki !!!!
marzo
19. 01. 2020 18.06
-2
Od kje tebi informacija, da se bo gradil tretji pas? Tovornjaki bodo itak šli na vlake, dnevni migranti pa na vlake...
Mayte88
19. 01. 2020 18.06
+2
Tir1
19. 01. 2020 18.13
+1
jaok
19. 01. 2020 18.14
Eastman
19. 01. 2020 18.22
+1
Ljubljanska obvoznica bo dobila TRETJI PAS, ampak na račun odstavnega kar pomeni, da bodo vsi trije pasovi ožji in verjetno nižja hitrost, tako delajo tudi v evropi.
ggargamell
19. 01. 2020 17.46
+5
če malo pretiravam so deli slovenije vsak dan popoldne ne prevozni
Rade 74
19. 01. 2020 17.42
+3
Darth Sidious
19. 01. 2020 17.22
+4
Spisek bi bil veliko manjsi ce bi napisali kje zastojev ne bo... Kolovoz ajga...
marzo
19. 01. 2020 17.33
+4
Od razcepa Gabrk do Kopra prav gotovo. Tam ni tovornega prometa.
flojdi
19. 01. 2020 17.16
+2
ok. že kakih 20+ let se (spet ) šlepam" kamorkoliže z busom ali vlakom. / me je pa danes zadelo" obvestilo na radiu : Zaradi Srne oviran promet. ( zakaj ni obvestila : zaradi prometa ovirana SRNICA …..
bosko1111
19. 01. 2020 16.54
+1
Ni corone
19. 01. 2020 16.53
-2
Se z triciklom otroškim si prehiter za ta mekedam od darska
saknukdhwkfnnkj
19. 01. 2020 16.45
+5
Dejte jokat, povsod po svetu so zastoji... očitno sami vsevedi na tem portalu ki niso dalje od karavank videli ceste!
flojdi
19. 01. 2020 17.18
-3
.in koliko le z zastoji zaslužijo prodajalci Strupenih izpustov ; in koliko se SamoZastrupljate ; celo brezjokno
Eastman
19. 01. 2020 18.23
+2
KASL moraš razumet da je IQ povprečnega komentatorja tukaj 80-90, poleg tega so vsi večinoma stari okrog 20 let.
bodi
19. 01. 2020 16.19
+8
DARS skrbi za naše prehitro življenje saj ko stojimo v kolonah nam čas počasi mineva in tako dlje živimo.