Slovenija

Kje je avtonomija medijev?

Ljubljana, 13. 04. 2007 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat novinarjev Slovenije je obsodil zadnje posege v novinarsko avtonomijo, ki se dogajajo v slovenskih medijih.

Posegi v avtonomijo slovenskih medijev so vse pogostejši
Posegi v avtonomijo slovenskih medijev so vse pogostejši FOTO: POP TV

Sindikat novinarjev je ministrstvo za kulturo pozval, naj zagotovi nadzor nad izvajanjem zakona o medijih, ki je prekršen v številnih konkretnih primerih. Med temi sindikat omenja nedaven predčasen odpoklic dveh dopisnikov Dela ter utišanje novinarja Radia Slovenije z odvzemom delovnega področja.

Novinarski sindikat je pozval Združenje za tisk in medije k takojšnji obnovitvi dialoga v okviru pogajanj o kolektivni pogodbi za poklicne novinarje.

Na 'udaru' mnogi mediji

Posegi v novinarsko avtonomijo in svobodo izražanja se po podatkih sindikata dogajajo na Delu, Večeru, Primorskih novicah in RTV Sloveniji, zaradi česar se "vedno bolj širi samocenzura in je javnost vse bolj pomanjkljivo obveščena".

V zvezi z očitanimi kršitvami medijske zakonodaje novinarski sindikat medijskega inšpektorja poziva, "naj takoj preuči dokumentacijo v razvidu medijev in prakso, ki se nagiba k zatiranju svobode izražanja z disciplinskimi postopki in podobnimi ukrepi, ter da v skladu s svojimi pooblastili zagotovi takojšnjo odpravo nezakonitosti".

V sindikatu zaskrbljeni

novinarji
novinarji FOTO: POP TV


V sindikatu so med drugim zaskrbljeni nad prakso izogibanja zaposlovanju pogodbenih sodelavcev v medijskih hišah. Novinarska stanovska organizacija zlasti izpostavlja ravnanje s pogodbenimi sodelavci in sodelavkami na Primorskih novicah, kjer se jim po mnenju sindikata sistematično zmanjšuje obseg pravic iz pogodb, ter razmere na RTV Slovenija.

Slednja po mnenju sindikata krši pravice rednih pogodbenih sodelavcev in sodelavk kljub obvezujoči razlagi o njihovih materialnih pravicah, ki jo je sprejela skupna komisija novinarskega sindikata in javnega zavoda. Nacionalna rtv-hiša s sprejetjem notranjih aktov pomembno omejuje novinarsko svobodo, je še prepričan sindikat, ki je ob tem obsodil tudi poskuse utišanja novinarjev in novinark, ki poskušajo poročati o razmerah v Večeru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
16. 04. 2007 00.31
kje je večina medijev? v (janševi) riti. odkar je tako, mali janšič - jančič vodi delo uspešno navzdol. naklada pa pada in pada. tako nizka ni bila še nikoli. j*** ga. ne morejo magovi pisunčki delati medija velikega formata.
Rijad Proši?
14. 04. 2007 20.25
Moro- ja prav imaš plošča se je obrnila, kriminal, narkomanija, vsak k... lahko reče kar mu paše, rasizem, lenoba , pohlep, big brother in razne pralnice možganov ter potrošniška norost.
gadni@email.si
14. 04. 2007 19.49
Saj so tudi v EU spoznali, da so nekateri mediji (RTV, Delo, Primorske novice) postali režimska trobila. Tako pristranski kot ti mediji niso bili novinarji niti pod komunizmom. Merilo je vsekakor branost in gledanost, ki je omenjenim medijem izredno padla, kar pa potrjuje izjave sindikata novinarjev. Kako naj bivši bralci demokracije z svojim IQ-jem (manjšim od številke čevljev) predelajo še Delo in primorske novice?
tomi.passion@gmail.com
14. 04. 2007 19.18
Večina novinarske raje je bolj rdečih od Tita. Poleg tega so se oglasili sindikati, ki je jasno, kam spadajo in še bolj je jasno, da gre zgolj za jok in stok partije, ki je do sedaj imela monopol nad mediji. Tovariši nič ni večno. JJ je car, škoda je edino to, da ni naredil še večje čistke.
Uporabnik113189
14. 04. 2007 17.27
če ne bi imeli tako pristranskega zakona o medijih, ki omogoča politiki neposreden nadzor, potem bi šele videli, kaj bi vse pisali o Janši.
zavedni@gmail.com
14. 04. 2007 15.50
Vsi mediji pljuvajo Janšo. Ali se vam potem zdi, da so mediji Janševsko usmerjeni? Pa kaj še. Sami levičarski pujsi. Janša je car.
sdrago@siol.net
14. 04. 2007 08.32
Res je levičarjem težko sestopiti z oblasti in predati oblast nekoč poraženemu levičarju.
malasutra@gmail.com
13. 04. 2007 22.12
ja, saj. tako je, ko vlada janša.