Slovenija

Kje je pregrešno draga kuhinjska napa? 'Jaz jo imam doma'

Ljubljana, 24. 04. 2019 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
71

Kako je lahko na deset tisoče evrov preprosto izpuhtelo iz blagajne Plavalnega kluba Ilirija razkriva posnetek sestanka članov z vodstvom, ki smo ga pridobili. Ta namreč nazorno kaže, kako sta na čelu kluba poslovala predsednik Matjaž Godec in direktor Tomi Martinjak.

Objavljamo posnetek, na katerem direktor Plavalnega kluba (PK) Ilirija Tomi Martinjak nemočno potrdi očitke, kako je mimogrede za obnovo bara plačal štirikrat toliko, kolikor je pisalo na predračunu. Nič manj šokantne niso niti besede predsednika Matjaža Godca, ki se mu - kot izhaja iz posnetka - očitki, da se je klub z gotovinskim poslovanjem izogibal plačilu davka, ne zdijo nič posebnega. Gre namreč za očitek, da je nekdanje vodstvo plavalnega Kluba Ilirija odgovorno za izginitoje 130.000 evrov, od katerih je 73.000 evrov vadnin, ki so jih za otroke plačevali strši. Pardoks pri vsem tem pa je, da je novi predsednik kluba Gorazd Golob, bil v tem času v nadzornem odboru, ki bi moral takšne stavri preprečiti.

Starši so v dobri veri plačevali vadnine svojim otrokom in zaupali vodstvu, ki je milorečeno netransparentno upravljalo z denarjem, ki bi moral biti namenjen za prihodnost slovenskega plavanja.
Starši so v dobri veri plačevali vadnine svojim otrokom in zaupali vodstvu, ki je milorečeno netransparentno upravljalo z denarjem, ki bi moral biti namenjen za prihodnost slovenskega plavanja. FOTO: POP TV

"27.000! - Ja, smo dali Zupančiču na roke," je na posnetku slišati Martinjaka, ki nadaljuje, da ima s seboj predračun Zupančiča.

Očitkom enega od članov, da je pri granji bara v bazenu poniknilo kar 20.000 evrov, je lahko Martinjak le tiho pritrdil. Kratek je bil tudi njegov odgovor na vprašanje, kje je pregrešno draga, okoli 1500 evrov vredna kuhinjska napa, račun zanjo je namreč prišel na naslov plavalnega kluba. Martinjak priznava, da jo ima on doma.

Objavljamo posnetek, ki dokazuje, da so v Plavalnem klubu Ilirija poslovali nezakonito - z denarjem, ki so ga starši plačevali za vadnine svojih otrok.

Odgovor, ki slabo luč meče tudi na novo vodstvo, ki se je, preko svojega pravnika, še včeraj pred našo kamero takole sprenevedalo. "Kuhinjska napa je v teh prostorih? Ne da bi jaz vedel, da se v teh prostorih nahaja kuhinjska napa in ne da bi jaz vedel, da se v poslovni dokumentaciji nahaja račun za nakup kuhinjske nape, je za 24UR ZVEČER dejal Rok Hudovornik, pravni svetovalec PK Ilirija.

Hudovornik je namreč bil prisoten na sestanku in slišal očitke. Kako alarmatno je stanje v klubu s 100-letno tradijo kaže tudi to, da ga zdaj vodi nekdanji član nadzornega odbora Gorazd Golob. S predsedniškim stolčkom nagrajen je bil torej človek, ki v dveh letih ni oziroma ni želel opaziti, kako je tedanje vodstvo v bilancah skrilo približno 70.000 evrov.

Verjel, da bodo privarčevali pri davku in da bo to ostalo za klub

"Kot sem že povedal, bom še enkrat. Jaz sem pač verjel - in to je moje maslo, če hočete - da bomo privarčevali na davku in da bo to ostalo za klub. To sem jaz verjel in moja kmečka logika je tako delovala," pravi Martinjak.

In kaj je v tem času počel nadzorni odbor? Opozoril, da se dogajajo nepravilnosti, namreč ni bilo. Je pa eden izmed članov - Gorazd Golob - pred mesecem in pol postal celo predsednik kluba. Druga članica Milena Slivšek, ki naj bi po naših podatkih leta tolerirala nezakonito poslovanje vodilnih, pa je - kot izhaja iz posnetka - za nastalo situacijo našla celo sokrivca.

Druga članica nadzornega odbora Milena Slivšek, ki naj bi po naših podatkih leta tolerirala nezakonito poslovanje vodilnih, pa je - kot izhaja iz posnetka - za nastalo situacijo našla celo sokrivca. "V prekršku ste tudi vi starši, ki ste plačevali v gotovini," je slišati. 

Da so vse opozorili na možne negativne posledice za klub, če bi bilo zaradi tega plačanih premalo davkov, pa pravi takratni predsenik kluba Godec. "Za takšen način poslovanja smo vsi vedeli in to ni bila nobena nova ugotovitev."

In kako lahkotno dojemanje utajevanja davkov v klubu s strani predsednika Godca komentira novoizvoljeni predsednik plavalne zveze? Ukrepov ne bo, dokler ne bodo organi pregona opravili svojega dela, pravi Boro Štrumbelj. "Ko bodo pa enkrat izsledki znani, je politika plavalne zveze zelo znana. Gnila jabolka znotraj plavalne zveze nimajo svojega mesta in na tem bomo vztrajali," še zaključi Štrumbelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
25. 04. 2019 12.18
+8
Ali smo res sami lopovi. Tukaj berem, da so kradli v društvo, katero se ukvarja z plavalnimi tečaji. Drugje pa berem. da niso na Železnicah nič boljši, saj so kradli denar, kateri je namenjen njihovim članom kot pomoč. Torej oba imenovalca sta prijeno delovanje raznih društev in sindikatov, katerih vodstva delujejo tudi pri kraji denarja in solidarnosti. Res smo daleč prišli v morali in poštenju.
VolkBrenin
25. 04. 2019 13.55
+3
morale in poštenja že dolgo ni več...nikjer ...Je samo še en samcat cilj ...grabežljivost po več ...pa najsi gre za vrstni red pred poštnim okencem , vrsto pred pregledom in obravnavo pri specialistu ...boljši službi...in tako v nedogled...če hočeš do predsednika države...ki svojo funkcijo opravlja v dobrobit naroda in slovenije in to gratis po 16 ur dnevno...
vectra c
25. 04. 2019 11.02
+5
A bo gdo kaj odgovarjal. Po videnju dosedanje prakse nihče
hotchilipoper
25. 04. 2019 10.40
+4
Vsak za drugega vejo kako se krade,to pa pride ven ko se skregajo
FeFlor
25. 04. 2019 10.34
+10
Ni prvo in ni zadnje drustvo, ki dela preko zakonov... na zalost.. Zakaj je prislo v javnost? Ker ena stran ni dobila svojega stolcka zdej, ko se obetajo posli za obnovo bazena... vsi so isti, kjer je denar tam se tozjo
Andree
25. 04. 2019 10.31
+20
Torej vsi so vedeli tudi on njihov pravnik,ki je včeraj rekel,da ni nič ne manjka
FeFlor
25. 04. 2019 10.36
+0
Mislm da je reku da ni zapisano da bi klub imel napo in da ne ve da bi jo imel, je pa slisal za govorice
Andree
25. 04. 2019 11.40
+4
Nekaj ur kasneje pa Hudovornik pravi: "Iz poslovne dokumentacije ne izhaja, da karkoli manjka. Malo verjetno je, da bi v nekem plavalnem klubu, glede na to s kakšnim denarjem razpolagamo, izginilo 130 tisoč evrov. Dejstvo pa je, da so razne govorice krožile."
FeFlor
25. 04. 2019 10.30
-1
Ni prvo in ni zadnje drustvo, ki dela preko zakonov... na zalost
User1035444
25. 04. 2019 10.27
+16
Tale Milena Slivšek pa ni diht. Starši so res lahko v prekršku, tisti , ki so kradli in tisti, ki so jim držali štango pa so naredili kaznivo dejanje. Velika razlika!
VolkBrenin
25. 04. 2019 10.13
+4
spodaj pa je lep dokaz , kdo upravlja z družbo...že mesece je tam oglas/ reklama ...dotičnega roka ...kako NE plačevati davkov...To je bistvo problema - svet vodi pogoltnost po več - kapitala , denarja...
Andree
25. 04. 2019 12.44
+2
Točno tako .. Saj Rokov stric ni nič boljši
spidman
25. 04. 2019 10.05
Carrasco
25. 04. 2019 09.49
+11
SUPER TO POSLOVANJE. SAJ IMAMO DONČIČA DA BO POMAGU OTROKOM HAHAHA
Laki je malo nervozan
25. 04. 2019 09.47
+18
Razumem gnev ljudi, tudi sam sem jezen in razočaran nad državo, ampak treba je pogledat v same korenine nastanka te druge Švice, ustava in poslednično zakoni so tako pisani, da imajo ogromno lukenj, ki se jih z raznoraznimi obvodi, da izkoriščat, ne samo zaradi davkov in financ.Tudi kazensko pravnio sistem je tako pisan z ogromno človekovimi pravicami, luknjami, ki jih drago plačani odvetniki izkoriščajo z ogovori na procesne napake in ne vem kaj še vse.I pridemo do tega, da ima Furs, kriminalistična policija, tožilci nemalokrat zvezane roke, ker zakonsko ne morejo delat globjih preiskav, obveščevalni službi so se odvzele vse pristojnosti sledenja domačih ljudi ,ker kao zaradi strahu pred bivšo UDBO.In potem pridemo da se raznorazni frajerji kezijo in smejijo v kamere, češ kaj mi pa morete, nimam nič, sem v osebnem stečaju, a vozi se v avtu vrednem 100K€.Pol je tudi seveda sprega z politiko in je enim dovoljeno vse, pride depeša iz Avstrije dajte vi malo pogledat nekaj se dogaja... in ta depeša zaradi politične moči leži eno leto v predalu in proces vseh procesov na sodišču pade in še in še takih zgodb.Pol pa pride inšpektor na tržnico in staro mater vdrapne za 3000€ kazni, ker je pol kile repincla prodala brez računa.Mislim, da tu kaj bolje ne bo nikoli, premali smo, vsi se med seboj poznamo, skoraj vsi smo si neki sorodniki, takoj se iščejo veze....Skratka beda.
VolkBrenin
25. 04. 2019 10.05
+3
in zakone so nam spisali izbrani ( ok , oni so jih samo plačali z našim denarjem odvetniškim družbam ki so jih spisale po nareku izbranih ) ...zato ...in tako ...da je kupnina 500 takratnih SIT dovolj za nakup btc ...kar ni protizakonito , je pa nehigienično - vsaj tako so se takrat izrazili izbrani ...Res je tudi , da so morali za nakup najorej ustanoviti borzno hišo mercurius ..za ravno toliko časa , da so sami izdali ustrezne delnice...in da je vsem jasno še danes zakaj gre ...je od hitrega zaprtja borze ...sedaj tam špas teater...Luknje v zakonu so torej nastale namerno ...v imenu ljudstva ...prva bančna luknja / ki ima posledice še danes / pa je produkt plačila karavanškega predora iz blagajne za pokojnine , kar še danes občutijo vsi , ki prejemajo pokojnine ( za katere od tistega veselega dogodka kraje ) jamči država...
VolkBrenin
25. 04. 2019 10.08
+2
japanac...samo še to....noben problem ni sprejeti zakon ...ki bi narekoval " lastniku ," ...da mora recimo v dveh letih dokazati od kje premoženje ali pa ga država zapleni...Ampak zakone imamo / in sodbe / v imenu ljudstva...in to pač ni izvedljivo...
Laki je malo nervozan
25. 04. 2019 10.13
Karavanški predor je bil zgrajen še v Jugoslaviji, ne vem kake veze ima to?
VolkBrenin
25. 04. 2019 10.45
+1
Da bo lažje...IZ kje ...denar za izgradnjo ...!!!
VolkBrenin
25. 04. 2019 10.46
+1
še mini pomoč..najmočnejša firma v ex yu je bila današnji spiz...ki je sicer " posojala " denar ...
VolkBrenin
25. 04. 2019 09.45
+6
Soloh jih NE opravičujem...Toda če smo pošteni...se tako " posluje " povsod...Konec koncev je vsem jasno , kakšno stanje " ustvari " , če se le da , računovodja za vsako preteklo leto ...če je le možno je rezultat pozitivna nula . Po drugi strani vsaka frizerka na periferiji , ki ima voljo do dela posesa mimo davkov precej večje zneske ...vsi ostali na črno isto ...V plus jim tem ilircem štejem , ker odkrito priznavajo vse po vrsti ...tudi Milena Slivšek ima prav , ko deli krivdo s starši , ki so plačevali brez računa...( z davkom bi bilo plavanje dražje ) ...Generalno gledano je cela država v prekršku že od 91 .leta dalje...na VSEH področjih od vrha navzdol ...S filozofskega vidika pa je takole - ko bi se miselnost naroda obrnila iz " utaje " davkov in dela na črno , ter skrivanja denarja po oazah ( ker je itak z zakonom omogočen prekršek v globalu za cel svet - pa vseeno dovoljen ) ...v " tekmovanje " kdo plača več davka in je na to javno ponosen ...bi se kompletna družba preobrazila v normalno družbo z ekstremnim standardom v vseh ozirih - za vse...za kaj takšnega pa svet / družba/ tudi pri nas/ še ni zrela ...in vprašanje je , če zaradi pogoltnosti po več , na " račun nekoga drugega ali družbe " sploh kdaj bo ...
VolkBrenin
25. 04. 2019 09.53
+4
mogoče ob tem ni odveč dodati , da se zaradi ekstremne revščine v zda , kandidat za predsednika Andrew Yang zavzema za UBI / pri nas utd...če bi to sprejeli gre smer v bolj napredno družbo...ki skupno na koncu " ustvari " za vse bolj življensko družbo za vsakogar , kar se potem samo po sebi odrazi na vseh nivojih sobivanja navzgor...
Lessihinav?ek
25. 04. 2019 09.29
+16
Tipično slovensko!!lopovi
Nimasmisla
25. 04. 2019 09.13
+10
kaj bi se dursovci pa fursovci pa javna upraba pa še kdo sekirali vsak mesec je dobra plača regres na datum stolček topel pisarna lepa in to je to
Cogo
25. 04. 2019 09.13
+19
Nč bat, ves pokraden davek FURS potem pokrade nazaj malim posjetnikom.
brigajsezase
25. 04. 2019 08.55
+29
In zakaj 24ur in pop tv nič ne poročate o malem jankoviću, trgovcu z drogami???!!!
Odrešenik666
25. 04. 2019 08.58
-15
brigajsezase
25. 04. 2019 09.08
+6
KVAJSTABO
25. 04. 2019 08.54
+18
Za obnovo bara je plačal 4x toliko kot je bilo na predračunu???? A je ta model kdaj slišal, da se za take stvari podpiše pogodba z izvajalci in, da bi izvajalec po izkušnjah mogel predvideti, da se obetajo še dodatna dela in to se zapiše v dogovoru. Izvajalec (znanec) je bil zavestno na razpisu najcenejši in je dobil delo... Treba bi bilo preveriti izvajalca kako so se njegove finance takrat odvijale in kako je denar zaokrožil.
oježeš
25. 04. 2019 09.28
+9
Saj imaš prav, ampak potem se ne da nič ukrasti. Sicer je tako v Sloveniji, vsi pošteni, ko pa pridejo do nekega položaja, pa samo marija k sebi. Takrat poštenje izgine ins e gleda le še na lastno korist. normalno, ko pa imamo take sodnike, ki to podpirajo.
biggbrader
25. 04. 2019 08.40
+19
Zato je Janković v Lj tako cenjen in posneman.
NotMe
25. 04. 2019 08.40
+50
Kraja in utaja davka? Lepo prosim, odgovorne kaznovat tako, kot kaznujete male podjetnike in spje. Printer ni delal in prav sprintal, čeprav je vse na HD? 8000 evrov. En evro za petršilj ni bil zaračunan? 3000. Prijatelj pomagal s.p. ju, ki je bil že 14 dni v postelji (bolniške nobene, se razume) podelat naročila, da ne izgubi partnerjev? 10.000. Sami hudi kriminalci, ja, pa je bilo pri vseh naštetih zadevah utajenega vse skupal le 0,8 davka, v ostalih dveh primerih je bil ves davek zakonito plačan.
Oliguma
25. 04. 2019 08.40
+39
Haha..vse odkrito priznajo..saj v naprej vedo, da jim nobeden nič ne more..ni računov ni dokazov in nesposobno sodstvo. En majster ni dobil kar je hotel in je zapel. Vse skupaj mlatenje prazne slame.