Slovenija

Kje je soglasja umaknila polovica zdravnikov, kje ga ni niti eden?

Ljubljana, Celje, Novo Mesto, Izola, 01. 02. 2024 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Delež zdravnikov, ki so preklicali soglasje za delo prek polnega delovnega časa, je po bolnišnicah različen. Medtem ko v trboveljski bolnišnici soglasja za nadurno delo doslej ni umaknil noben zdravnik, je v novomeški bolnišnici soglasja preklicala že skoraj polovica vseh. Tam pravijo, da se jim zdi prav, da v tem primeru tem zdravnikom umaknejo dovoljenja za delo pri drugih izvajalcih: "Če dajo preklic soglasja lastni bolnišnici, potem je nehigienično, da bi delali dodatno izven nje." Tudi slovenjegraška bolnišnica že izdala preklic soglasij za delo pri drugem delodajalcu, razen za delo pri Gorski reševalni službi ter sistemu za transplantacijo organov.

Vodstva bolnišnic ocenjujejo, da bo umik soglasij, ko bo stopil v veljavo – večinoma 30. dan po vročitvi, torej z začetkom marca – imel resne posledice za organizacijo dela. Nekatere bolnišnice ob tem napovedujejo preklic soglasij zdravnikom za delo pri drugem delodajalcu. Preklic pa skrbi direktorje zdravstvenih domov, saj denimo nekateri občasno delajo tudi v zdravstvenih domovih.

Slovenj Gradec: že izdali preklic soglasij za delo pri drugem delodajalcu

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je povedal, da je v njihovi bolnišnici soglasje za delo prek polnega delovnega časa umaknilo 74 zdravnikov, kar za celotno bolnišnico predstavlja okoli 70 odstotkov tistih zdravnikov, ki so vključeni tudi v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. Po navedbah bolnišnice je na nekaterih oddelkih, kot so na primer travmatologija, pediatrija in ginekologija, ta delež še višji, okoli 90 odstotkov.

Zdravniški umik soglasij za nadurno delo
Zdravniški umik soglasij za nadurno delo FOTO: Shutterstock

V večini primerov bo preklic stopil v veljavo čez 30 dni. Po Lavretovih besedah pa bo to "kar resen izziv za razpisovanje dela". Kot je dejal, ocenjujejo, da bodo lahko izvajali le neprekinjeno zdravstveno varstvo, celoten ambulantni program pa se bo ustavil.

V bolnišnici so v odgovorih še zapisali, da bodo skladno z delovno pravno zakonodajo pripravili načrt dela, kot velja ob sobotah in nedeljah, da bodo zagotovili vsa nujno potrebna delovišča v bolnišnici. Že sedaj pa napovedujejo, da se bo celotno redno delo zdravnikov po posameznih dejavnostih ustavilo.

Glede na število ur dela prek polnega delovnega časa, ki so jih zdravniki opravili v decembru – v povprečju ob rednem delu še 50 do 55 ur –, pa to pomeni, da bodo delali le urgenco, urgentne stvari ter neprekinjeno zdravstveno varstvo na hospitalnem delu, to pomeni v akutni bolnišnični obravnavi.

"Z dnem formalne vložitve vlog - umikov soglasij za delo preko polnega delovnega časa zdravnikov, je bil izdan pisni preklic soglasja za delo pri drugem delodajalcu vsem tem zdravnikom, razen za delo v sistemu Eurotransplant in Gorski reševalni službi," so navedli v bolnišnici in napovedali, da bodo o preklicu obvestili tudi vse delodajalce, za delo pri katerih je bilo soglasje izdano.

Novo mesto: 'Če dajo preklic soglasja lastni bolnišnici, je nehigienično, da bi delali izven nje'

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je povedala, da je v njihovi bolnišnici preklic soglasij za delo prek rednega delovnega časa doslej podalo 99 od skupaj 228 zdravnikov, kar predstavlja 45 odstotkov vseh zdravnikov. Umiki soglasij začnejo veljati 1. marca in če bo do takrat stavka še trajala, bodo spremenili organizacijo dela tako, da bodo zdravnike razporedili v izmensko delo.

Kot je dejala Kramar Zupanova, bodo šli po prioritetah glede na delovno mesto, pri čemer bodo najprej pokrili delovišča na urgenci, nato dežurstva, nato hospital, zatem pa še operativne posege in specialistične ambulante. Natančnega razporeda za marec še nimajo, a bo po oceni direktorice verjetno odpadlo do 20 odstotkov nenujnih ambulantnih pregledov in nenujnih operativnih posegov.

Direktorica je dejala, da se jim zdi korektno in prav, da v tem primeru tem zdravnikom umaknejo dovoljenja za delo pri drugih izvajalcih. "Če zaposleni zdravniki dajo preklic soglasja lastni bolnišnici, potem je nekorektno in nehigienično, da bi delali v dodatnem delu izven bolnišnice," je dodala.

Izola: največ težav pričakujejo na manjših oddelkih

V Splošni bolnišnici Izola je soglasja za popoldansko delo umaknilo 66 zdravnikov, ki predstavljajo 55 odstotkov specialistov oziroma 39 odstotkov vseh zdravnikov, je novinarjem povedal strokovni direktor Tomaž Gantar. Izrazil je upanje, da bo do 1. marca, ko začnejo umiki veljati, stavke konec.

Zaradi zdravniške stavke je v Izoli doslej odpadlo približno 330 ambulantnih pregledov, nekaj manj kot pet odstotkov vseh načrtovanih in nekaj manj kot osem odstotkov drugih nenujnih posegov.

Nujne storitve so opravili. "Po zagotovilih sodelavcev vsak, ki nujno potrebuje, seveda dobi pomoč. Tudi mnogo tistih, kjer stanje ni tako nujno," je dejal Gantar. Skrbi pa ga, ali bo to mogoče zagotoviti, če bodo umiki soglasij za popoldansko delo stopili v veljavo.

Na nobenem oddelku niso soglasij umaknili prav vsi zdravniki, ampak po besedah strokovnega direktorja je težko pričakovati, da bi tisti, ki bodo svoje delo opravljali, prevzemali še dodatno delo. Največ težav pričakuje na manjših oddelkih." Upam, da bo dovolj modrosti, da do tega ne bo prišlo. Če bo, bo to čez en mesec," je poudaril Gantar.

Splošna bolnišnica Izola
Splošna bolnišnica Izola FOTO: Bobo

O tem, da bi zavod zdravnikom umaknili soglasja za delo drugje, se še niso pogovarjali, je povedal, a opozoril, da so ta soglasja vezana na obseg opravljenega dela v rednem delovnem času. "Ko bomo in če bomo prisiljeni v drugačen način dela, bo to delo popoldan, ponoči, v turnusih in v nobenem primeru ne bi bilo možno delo pri drugih delodajalcih," je še zatrdil.

Zaradi odpovedanih pregledov je bilo nekaj pritožb, a ne veliko, je še povedal Gantar in izrazil razumevanje za slabo voljo tistih, ki so že dolgo čakali na obravnavo.

Celje: umik soglasij bo vplival na organizacijo dela vseh oddelkov

V Splošni bolnišnici Celje so navedli, da je v sredo soglasja za nadurno delo umaknilo 175 od 374 v bolnišnici zaposlenih zdravnikov. Med 175 zdravniki, ki so umaknili soglasja, je 132 zdravnikov specialistov, 39 zdravnikov specializantov in štirje sobni zdravniki.

Urgentni center Celje
Urgentni center Celje FOTO: Bobo

Umik soglasij bo stopil v veljavo 30. dan po vročitvi preklicev vodstvu bolnišnice, zato v februarju umiki soglasij na organizacijo dela bolnišnice še ne bodo vplivali. Po začetku veljave pa bodo učinkovali na organizacijo dela vseh medicinskih oddelkov, so pojasnili.

Kot so napovedali, bo takrat bolnišnica najprej zagotovila delo v Urgentnem centru Celje in na vseh deloviščih, na katerih obravnavajo bolnike, ki jih morajo skladno z zakonodajo obravnavati tudi v času stavke. Predvidoma bodo takrat lahko zagotavljali delovni čas, ki velja ob nedeljah in praznikih, ko v bolnišnici ne izvajajo specialistično-ambulantnih preiskav, diagnostičnih preiskav in načrtovanih operativnih posegov.

Bolnišnica bo v opisani organizaciji dela opravljala nujne zdravstvene storitve ter storitve, ki jih morajo opravljati v času stavke, ostale obravnave pa bodo odpovedane in bolniki prenaročeni, so pojasnili.

Dodali so, da odločitev glede umika soglasij za delo izven matične ustanove zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, še ni bila sprejeta. Če ne bodo prejeli navodil resornega ministrstva, bo vodstvo bolnišnice o tem odločalo v prihodnjih dneh.

Murska Sobota: neuradno soglasje umaknila tretjina zdravnikov

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je neuradno soglasje za nadurno delo umaknila tretjina zdravnikov, uradno deponiranih umikov soglasij do sedaj vodstvo bolnišnice še ni prejelo.

Če bo delovni proces zelo moten, bodo razmišljali tudi o umiku dovoljenj zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih. Pričakujejo pa dodatna navodila ministrstva za zdravje.

Trbovlje: soglasja za nadurno delo doslej ni umaknil noben zdravnik

V Splošni bolnišnici Trbovlje so povedali, da soglasja za nadurno delo doslej ni umaknil noben zdravnik. Kot pravijo v vodstvu bolnišnice, so veseli, da so se njihovi zdravniki tako odločili, in so jim zato hvaležni.

Ob dejstvu, da gre za manjšo bolnišnico z manjšim številom zdravnikov, bi vsak umik soglasja pomenil še večjo težavo kot kje drugje. Že sedaj namreč na določenih segmentih težko zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo, so pojasnili.

UKC Ljubljana: soglasje umaknilo okoli 20 odstotkov specialistov in specializantov

Informacije iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so za zdaj precej skope. Sporočili so le, da je do srede popoldne soglasje umaknilo okoli 20 odstotkov vseh zdravnikov in zobozdravnikov specialistov in specializantov.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Damjan Žibert

V Zdravstvenem domu Ljubljana preklicali umik

Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana pa je nekaj zdravnikov preklicalo podan umik soglasij za nadurno delo. V sredo je namreč soglasje umaknilo 13 zdravnikov, danes pa je takih le še sedem.

Nekateri so si namreč premislili, ko so ugotovili, da bo ta najbolj vplival na delo v ambulantah za neopredeljene. Ostali pa so bili brezpredmetni, saj je umik soglasja podal tudi zdravnik, ki sploh ni zaposlen v ZD Ljubljana ter starejši zdravnik, ki zaradi starosti ne opravlja dežurstva. Umik soglasij pa trenutno nič ne vpliva na dežurno službo, so pojasnili v ZD Ljubljana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsesuper
02. 02. 2024 21.39
Zdravniki ne bi imeli kaj delati popoldan v privat ambulantah, če ne bi bilo ogromnega povpraševanja po tovrstnih storitvah. Veliko povpraševanje pa je zato, ker zavarovalnica ne plača dovolj storitev. In rad bi videl, da se ta plačniška veja zdravstva enkrat ustavi za nekaj časa. Takrat šele se bo videlo, kako malo bolnikov lahko državno zdravstvo sploh obdela. In samoplačniške storitve so zavarovalnici samo v korist, zato jih nikoli ne bodo ukinili.
Ki zombi
02. 02. 2024 17.59
+2
Dokler bo možno zdravniško življenje dvoživk, potem bodo nadure izkoristili raje pri privatnikih. Kdo vse je že sodeloval pri kreiranju takega sistema?
nikolinormalen
02. 02. 2024 14.38
+1
Jak Tobim
02. 02. 2024 12.33
+6
po politični liniji - tam, kjer so vsi SDS so soglasja umaknili, tam kjer niso pa jih niso. patetično in bedno.
lakala28
02. 02. 2024 12.29
+3
Nagnat to bando je vse, kar je v tem trenutku smiselno. ITAK NIČ ninamo od njih. V državni bolnici podaljšujejo čakalne vrste, v privatni ambulanti odžirajo denar vsem nam, ki smo jih izšolali in ki jih plačujemo na vseh koncih in krajih. Kar naj grejo na Češko, če je tam res tako lepo, kot pravijo.
Truth
02. 02. 2024 12.51
-3
brabusednet
02. 02. 2024 12.22
-7
Kaj je zdaj tisti,ki ste upili,da zdravnikom prepovedat delat v drugih ustanovah.Bedaki a veste,da zdravniki iz bolnišnic delajo dodatno po zdravstvenih domovih in tudi privat.Torej bodo zdravstveni domovi zaprli specjalistične ambulante.Kako norci pametujejo vse povprek pa nič ne vedo.
optimist11
02. 02. 2024 12.36
+4
Lastnik bolnišnic in zdravstvenih domov je država. Se pravi , da lahko premeščajo zdravnike po potrebi. Če lahko to dela Hofer z trgovkami, ne vem zakaj ne bi delali tako tudi zdravniki.
Bombardirc1
02. 02. 2024 13.12
+3
Juhu HU
02. 02. 2024 11.58
+7
Vsaj 50% zdravnikov v času kovida ni NIČ delalo, prejemali so pa astronomske dodatke, tudi po 5000 e dodatkov ali celo več. Plače zdravnikov z dolgoletnim stžem so zelo velike 10.000 neto. Plače začetnikov so pa 1300 neto. Zdravniki prof. dr. DA 10.000 + plače ne pa vsem zdravnikom raznim običnim zdravnikom brez doktorskega naziva max 2500 e neto.
paru
02. 02. 2024 10.53
+12
javno objavite, kot je to naredil Hojs v policiji, imena vseh zdravnikov, ki so podali soglasje za umik in njihovo plačo za december 2023! Ljudje imamo pravico zvedeti, saj so plačani iz javnega denarja...
petb
02. 02. 2024 13.45
+2
Pa še za vojsko, ki doslej niso bili objavljeni nikoli.
Important notice
02. 02. 2024 10.52
+4
Treba bi bilo definirati: ni dovoljeno nadurno delo pri zasebnikih, dovoljeno je nadurno delo v sistemu javnega zdravstva, kamor spadajo tudi zdravstveni domovi.
brabusednet
02. 02. 2024 12.24
-2
Res misliš,da se da to kar tako sprejet brez strinjanja zdravnikov.Pa nismo več v enoumnem komunizmu diktature.
lakala28
02. 02. 2024 12.31
+2
V enoumnem komunizmu diktature ste zgolj bolnik in njegovi podrepniki. Vsi ostali vidimo svet v barvah, vi pa še vedno črno belo. Pa srečno na smetišču zgodovine!
aple2014
02. 02. 2024 09.30
+5
Meni se zdi,da so si malo v svojo skledo pljunili. Če bo nadzor nad temi zdravniki,v popoldanskem času v privat sektorju se jim zelo slabo piše.
lakala28
02. 02. 2024 12.34
+2
Podpišem! To bi moralo biti že zdavnaj vpeljano. Žal se je vsake toliko zgodila bolnikova vladavina lomastenja našega državnega denarja, ko je dal svojim prijateljem enormne plače in zaslužke in žal neomejene koncesije za privatno dejavnost. Zavestno je s tem opustošil javno zdravstvo, in si zagotavljal glasove na volitvah, kot s socialnimi transferji delomrznežem.
ceta69
02. 02. 2024 09.00
+3
slovenija je podpisnica tudi ženevske pogodbe,tam so tudi neki členi ki se nanašajo na zdravstvo
Darko32
02. 02. 2024 08.21
+14
Nevem kaj se dajem ona tem področju. ENostavna rešitev je, da se ukinejo soglasja vsem zdravnikom v Sloveniji, kateri so dvoživke in naj delajo kje imajo podpisano pogodbo o zapolitvi za nedoločen čas. Potem pa delovni čas urediti in bomo naenkrat rešili veliko problemov.
špaget
02. 02. 2024 08.17
+8
Hipokritična prisega: če nisem dovolj plačan, naj bodo bolani
zibertmi
02. 02. 2024 08.01
+8
129 2 · Medtem ko v trboveljski bolnišnici soglasja za nadurno delo doslej ni umaknil noben zdravnik, je v novomeški bolnišnici soglasja preklicala že skoraj polovica vseh.
visoki
02. 02. 2024 10.53
+7
in v trboveljski bolnišnici je že zdaj najkrajša čakalna doba
Covid 19
02. 02. 2024 08.00
+8
Glas ljudstva je povedal že skoraj vse,toda!!! Dohtarji so kot "krvoločne živali" Borijo se za kos svežega mesa,čeprav NISO LAČNI.Je samo prilika in pohlep.Drugo kar pa me jezi do mere, da bi ta FIDES zbrisal z obličja zemlje,pa je ta nepravična grabežljivost..volkovi.Meni dvignejo pritisk že s tem,ko se pojavijo v medijih,ker se to kar ne konča in traja že leta. STAVKAJO NAJPREMOŽNEJŠI in kar je najbolj smrdljivo je to, da medicinskih sester niti ne omenjajo čeprav bi jaz njihovo stavko takoj podprl in bi bila upravičena.. Delajo za nič kot mi. FIDES BOG VAS NIMA RAD,kdaj se boste borili za njih,vsaj enkrat upravičeno.NA SVETU JE 90 % NORCEV IN 10% PAMETNIH,A SO TI V VELIKI NEVARNOSTI DA SE PONEUMIJO.(če se ne motim,je to rekel Hamingway).
231koak
01. 02. 2024 21.54
+6
Ne zna se vlada pogajati. Jaz bi jim prvi dan štrajka apcigal 10% plače
zibertmi
02. 02. 2024 08.04
+8
.denar za povišice jim je dajal pod mizo,jim z zujfom omogočil izplačila vseh ur ,ki si jih bodo zapisali.mnogi jih naberejo čet 300,za povrh pa delajo še privat.koliko ur ima mesec,kot prvo.ko je treba pa to uradno naredit pa tako stvar prepusti naslednji vladi
Haloška ikebana
01. 02. 2024 21.53
Leo je zmagal???
poper00
01. 02. 2024 21.14
+8
Cel čas štrajka jim plače lepo tečejo,ker so se tako dogovorili z plešavim komunistom.
Dr.Rugelj
01. 02. 2024 20.57
+2
Lepo jih naj direktor razpiše v turnuse po max 16 ur - tako kot zahtevajo - pa me res zanima kateri dohtar bo prišel v službo recimo ob polnoči ,ko se bo njegovemu kolegu iztekla 16 urna smena ,će je recimo začel ob 8 uri...?
zapiramvamustaaa
01. 02. 2024 20.25
+18
Dejstvo je da so današnji sodobni zdravniki v paktu z hudičem.Hrez morale,požrešni,egoistični;narcise.Covid projekt jih je pokvaril totalno z podkupnino v obliki dodatka.