Dejstva

Kakšen je v resnici porast kriminala v Ljubljani?

Ljubljana, 17. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
408

Zakaj je letos več kaznivih dejanj? Zakaj se jih 90 odstotkov zgodi v mestnih okoljih? S porastom kriminala se sooča ljubljanska občina – največ pri posilstvih in spolnem nasilju. Je Slovenija še varna država? Je strah, da med storilci kaznivih dejanj prevladujejo tujci – utemeljen? Na Policijski upravi Ljubljana se zavedajo, da so večja varnostna tveganja povezana z nastanitvijo migrantov v azilnem domu na Viču. A kaj kažejo podatki?

V letošnjem letu je prišlo do porasta obravnavanih kaznivih dejanj na celotnem območju Slovenije. Do 31. oktobra je bilo podanih kazenskih ovadb za 43.935 kaznivih dejanj, kar je za 9,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, kažejo podatki Policijske uprave Ljubljana. To je primerljivo s predkoronskim časom – v letu 2020 je bilo 44.425, v letu 2019 pa 45.608 kaznivih dejanj. Je pa problematika porasla tudi na območju ljubljanske občine. Na ravni države je bilo največ premoženjskih kaznivih dejanj –  in sicer 28.824 – ta so se letos povečala za dobrih 19 odstotkov – predvsem ropi, poneverbe in oderuštvo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri vseh letih se primerja enaka obdobja - od 1. januarja do 31. oktobra. 

Porast kriminala v ljubljanski občini

V vseh večjih mestih v državi je gostota kriminalitete večja. V urbanih okoljih prihaja do večjih zgostitev prebivalcev, večje fluktuacije ljudi (npr. turisti, dnevni migranti ipd.) in več priložnosti (npr. trgovski centri, večja podjetja ipd.), ki vplivajo na večji obseg kriminalitete v primerjavi z drugimi okolji. Približno 90 odstotkov vse kriminalitete se zgodi v mestnih okoljih. 

Ljubljana je kot največje mesto, tudi najbolj varnostno obremenjena, kjer se zgodi približno tretjina vseh kaznivih dejanj. Kazniva dejanja so se od leta 2017 v ljubljanski občini do lani zmanjševala, medtem ko je od lani slika obratna – kazniva dejanja se povečujejo. Letos so se zvišala za pet odstotkov. A kljub temu je število kaznivih dejanj pod 10-letnim povprečjem. Če pa pogledamo celotno območje, ki ga pokriva PU Ljubljana, pa so kazniva dejanja narasla za 0,4 odstotka. Na PU Ljubljana opozarjajo, da so v letu 2020 in 2021 beležili padec števila obravnavanih kaznivih zaradi vpliva izvajanja omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije Covid-19. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede problematike kaznivih dejanj na območju Ljubljane v vseh letih nekoliko izstopata območji policijske postaje Ljubljana Center in policijske postaje Ljubljana Moste, kar je povezano predvsem z dnevno fluktuacijo ljudi, ki jo je na teh območjih več kot na ostalih mestnih predelih, pojasnjujejo na PU Ljubljana.

V ponedeljek v rubriki Dejstva nadaljujemo z analizo kaznivih dejanj. 

Na PU Ljubljana ocenjujejo, da so trenutne varnostne razmere dobre in obvladljive. Pojavljajo se posamezna območja, ki so povprečno bolj varnostno obremenjena, vendar smo v primerjavi s preteklimi leti še vedno pod povprečnimi vrednostmi." Dodajajo, da na vseh kritičnih delih mesta zagotavljajo nadzore, predvsem ponoči, ob zapiralnih časih nočnih lokalov in na lokacijah, kjer je pričakovati večje število ljudi. Med drugim so to avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, ožji Center Ljubljane in območje Tabora, okolica azilnega doma Vič, nakupovalna središča Moste, Rudnik in Šiška. 

Porast posilstva v Ljubljani

Letos je v ljubljanski občini za 111 odstotkov več posilstev kot leto prej. Do 31. oktobra jih je bilo 19, lani pa 9, kažejo podatki PU Ljubljana. 

Če podrobneje pogledamo posilstva in spolno nasilje v Ljubljani, je bilo med 32 osumljenci 22 državljanov Slovenije. V ostalih desetih primerih so osumljenci državljani tretjih držav – štirje iz balkanskih držav in šest iz preostalih tretjih držav, kot sta Alžirija in Maroko.

Največ kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, tako PU Ljubljana, se  zgodi v okviru spletnega okolja ali v okviru različnih oblik medsebojne povezave storilcev in oškodovancev. Večina kaznivih dejanj je bilo storjenih v zaprtih prostorih (nastanitveni objekti, bivalni prostori, drugi podobni zaprti prostori, institucije, športni objekti)  ter v drugih prostorih. Zgolj nekaj primerov na javnih površinah (kot so ceste, ulice, trgi, ipd.). Izpostavljajo pa, da je zelo pomembno, da kazniva dejanja prijavimo. 

Nekateri povečanje kriminala - predvsem glede spolne nedotakljivosti, ki je v ljubljanski občini letos naraslo za 81 odstotkov - povezujejo tudi s povečanjem ilegalnih prehodov in vse večje obremenjenosti azilnega doma. Na Policijski upravi Ljubljana se zavedajo, da so večja varnostna tveganja povezana z nastanitvijo migrantov v azilnem domu na Viču. 

Da v družbi radi iščemo krivce v tistih, ki so drugačni od nas in na njih pripnemo številne obsodbe, pravi Mojca Plesničar z Inštituta za kriminologijo. "Gotovo se med tujci najde nekdo, ki bo naredil kaznivo dejanje, so tudi taki, ki imajo morda namen, a ta delež je relativno majhen, večina išče boljše življenje. Ko gledamo raziskave v smislu deleža kriminala, ki ga izvršujejo begunci v državah zatočišča vidimo, da je s tujci, relativno malo težav. Imamo težave z vidika integracije, prilagajanja večinski kulturi, ampak v smislu kriminalitete - prva generacija izvaja manjši delež kaznivih dejanj, po navadi celo manjši od splošne populacije."

Med osumljenci kaznivih dejanj večinoma državljani Slovenije

V več kot dveh tretjinah kaznivih dejanj, ki jih obravnavajo na območju PU Ljubljana – ta pokriva 38 občin – so osumljeni državljani Slovenije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V štirih odstotkih gre za evropske državljane, manj kot tretjina je državljanov tretjih držav – med njimi so večinoma državljani Bosne in Hercegovine, Srbije in Kosova. Približno 6,2-odstotni delež vseh osumljencev pa predstavljajo osumljenci iz preostalih tretjih držav, kot sta na primer Alžirija in Maroko.

dejstva pasica splošna
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo DESNO je pravo
26. 01. 2024 18.24
+1
Ko bo kakšna poslanka dobila med noge kakega črnega, mogoče se takrat vpraša, zakaj jih uvažajo..Jap..poceni delovna sila..ali pa poceni se x.
Senzor
09. 12. 2023 20.49
+2
Migranti so problem ne pa ljudje iz bivše juge, ki so se že uspešno integrirali. Podoben jezik in kultura. Ljudje bojevniki iz vzhoda so največji problem zavožene EU in njene uničujoče politike.
aristotel
19. 11. 2023 13.30
+2
Ja procenti marsikaj povedo a tudi manipulirati se jih da in to delajo mediji in službe,ki so za to pristojne Državljani Slovenije so večina v državi in tako treba tudi gledati to 34% tujci,Slovenski državljani ? 72% je skupaj 106% ??? HALO glede na ŠTEVILO prebivalstva NASPROTI TUJCEM % so v veliki večini storilci tujci A MOREBITI NE !!! Pa ne pozabiti kaj se dogaja v skandinavskih državah (Švedska),Francija,Belgija,Italija,Nemčija...ITD !!!
Čarodejan
19. 11. 2023 12.21
+1
Slovencev je 2.000.000+ ilegalnih migrantov pa: Iz spletne strani od policije: "V obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 10. 2023 je bilo obravnavanih 50.622 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju 2022, 24.662 nedovoljenih vstopov). Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Pakistana." Torej, če je med 32 posiljevalci 6 ilegalnih migrantov, je ta številka zaskrbljujoča.
bazilika555
19. 11. 2023 12.32
+2
Prosim, naredi še enak izračun za slo duhovnike. Boš šele videl, kako boš zgrožen!!!
NOVAKF
19. 11. 2023 10.44
+1
Naš pernati bo legalizral kriminal in problem bo rešen. Pokljukar pa bo podrl ograjo iz pietete in spoštovanja do ubogih ilegalnih pritepencev. Plešimo, vlada nam sončni kralj Robert.
St. Gallen
19. 11. 2023 11.50
+0
totnhem
19. 11. 2023 10.11
+1
Zakaj šeriv vozi svojo mafijo v Slovenijo?Ker jim ni uspelo leta 91 bodo zdaj počasi okupirali močvirje.
setisfekšn
19. 11. 2023 08.14
+8
Brez razpršilca ne hodite po zok. Ljubljani kasneje kot po 20 uri
24bata
18. 11. 2023 19.48
+8
Senzor
18. 11. 2023 18.18
+16
Na Bližnjem Vzhodu je več bogatih držav kot je Kuvajt, Oman ZAE, Savdska Arabija, naj oni sprejmejo vse migrante. Ista vera, kultura in navade. Vse je jasno kot beli dan. EU nima z njihovimi sosedskimi spori nič. Zato naj jih sprejmejo omenjene države. EU se ni dolžna pripravljati na nov migrantski val, ki traja že od leta 2015. To je napad na miroljubne članice EU. Če ni zagotovljene varnosti na zunanjih mejah EU, je jasno, da Evropa tudi slabi na gospodarskem področju. Vse prišleke oskrbujejo in to je velik finančni zalogaj. Za koga in v čigavem imenu to dovoljujejo evropski in naši politiki??? Morje predpisov in omejitve za nas, dvojni parlamenti (evropski in držav članic), varnost na psu, kakšen je pomen združevanja.??? ZN naj poskrbijo, da se migracije zaustavi in se zgradi v bližini njihovih držav, kjer so spori, begunjska taborišča. Ko se stvari umirijo se vrnejo v svoje države. Migranti, ki prihajajo iz držav kjer ni vojne je treba ustaviti in vrniti v njihove matične države. Očitno nekatere države Bljižnega Vzhoda nočejo zaustaviti migracij, ki prečkajo njihovo mejo. Vejo, da bodo odšli naprej.
St. Gallen
19. 11. 2023 11.51
-2
utopist. Nacrt je menjava , ne sprememba..kapiras?
bazilika555
19. 11. 2023 12.24
+3
A menjava ni sprememba? Na primer, zamenjaš ženo...ha, ha...
Senzor
18. 11. 2023 17.40
+22
Migranti se ne bi smeli prosto sprehajati po mestu. To je tako, kot, da bi odprl vrata zapora in spustil kriminalce na svobodo. Vsi brez dokumentov so potencialni nezakonito uvoženi kriminalci.
setisfekšn
19. 11. 2023 08.16
-5
Veš kaj sej niso samo migranti tudi slovenskih in jugo psihopatov je ogromno!zmer vec jih je mogoce tud tvoj sosed tako pošten in priden slovenec!
Senzor
18. 11. 2023 17.37
+16
Težko je izvršiti sodbo človeku, ki je prišel ilegalno v državo brez dokumentov. V primeru, da stori kaznivo dejanje, se ga mora takoj deportirati iz države. Vendar politiki, ki delajo škodo se izgovarjajo, da ne vejo kam vrniti migrante. Zavarujte mejo z vojsko, da ne bo nezakonitih prihodov.!!! Ostale migrante pošljite v Bruselj, kjer to tolerirajo. Nočejo sprejeti zaostrene azilne politike. Zato je krivda v vodstvu EU.
bojer
18. 11. 2023 18.07
+12
Se kar precej strinjam, nekdo, ki prihaja brez dokumentov......bla bla bla. Plačuje tihotapce in "vse živo". Ve se kje je vstopil in vrniti nazaj čez mejo, ne pa kot "ja, jaz imem namero prositi za" karkoli že ....
setisfekšn
19. 11. 2023 08.20
+1
Veš kaj tole tvoje pisanje me nostalgično spominja na jugoslavijo ki je bila varna država in je fizično varovala vso mejo drgač pa sam si hotel demokracijo "svobodno"slovenijo brez varovanja mej kjer se lahko vsak nepridiprav svobodno sprehaja!
bazilika555
18. 11. 2023 13.36
-16
Po komentarih sodeč, niste prebrali, da je še vedno pod 10-letnim povprečjem. In še vedno pod letom 2017.
ap100
18. 11. 2023 13.41
+11
metodologija beleženja dogodkov in prestopnikov se je spremenila - združujejo dejanja iste osebe
misterbin
18. 11. 2023 12.57
+12
Večinoma državljani Slovenije .Niso pa napisali da so ti državljani na IČ .Torej so iz vse povsod in nikakor rojeni slovenci .Ker pa v Ljubljani vlada Šerif Zoran Drekovod ne upajo napisati resnice .Tudi tistih iz tretjih držav kaj dosti ne omenjajo dva ali štiri osebe ostalo pa Slovenci .Marš vaše statistike in zagovorniki tujcev
bazilika555
18. 11. 2023 13.51
-1
Pozabljaš, da znajo vsi farji slovensko, pa si malo poguglaj, koliko je teh zlorab v Sloveniji. Ni zaman civilna iniciativa ustanovljena za zsaščito otor pred duhovniki!
bazilika555
18. 11. 2023 13.51
-5
NOVAKF
18. 11. 2023 11.15
+9
Ne se sekirat, naš pernati PV bo kriminal legaliziral tako kot pravi da bo legaliziral ilegalne migracije in problem bo rešen. Posiljstva bomo začeli imenovati kulture potrebe prišlekov iz drugih kultur ki jih je treba podpirati in negovati. Mogoče bo kdo od prišlekov nategnil pernatega. Luštno bo.
bazilika555
18. 11. 2023 13.52
-7
Za zdaj je za otroke najbolj nevarna cerkev...Tako pač je.
Črnolasa
18. 11. 2023 20.33
+5
Za nas vse so najbolj nevarni tisti, ki ne hodijo v cerkev in ne verujejo v Boga. Tisti ki prihajajo, imajo povsem drugačen odnos do svoje vere. In to nas bo pokopalo.
bazilika555
19. 11. 2023 12.26
+3
Torej, dudhovniki pa res niso nevarni...Presneto, spet nam lažejo! A zanimivo, še nihče se ni oglasil zaradi teh "laži"...
bazilika555
19. 11. 2023 12.29
+3
Aja, tuddi tam so Maročani in Alžirci? Zato toliko minusov? Hvala za info.
totnhem
18. 11. 2023 11.12
+10
Prej ni nikoli bilo tolko kriminala kot sedaj ko je šerif prignal svojo leglo zraven.Vsi so lenuhi od nekod pa mora živet. Pa še fazanček je spustil krdelo migrantov,zdaj pa imate to kar ste volili. Branite se sami.
bazilika555
18. 11. 2023 13.52
-1
Aja, duhovniki so tudi migranti? Ja, od boga na zemljo...
bazilika555
19. 11. 2023 12.28
+1
OO, le kdo ne verjame? kar nekaj vas je...ha, ha...
Kdorkoli Kakorkoli
18. 11. 2023 09.33
+0
Vsako kaznivo dejanje je nedvomno hud udarec za žrtev in za družbo. Preigravanje zgolj z odstotki kaznivih dejanj pa tudi ni ravno nek presežek, ki bi koristil varnosti in ugledu Slovenije. Številke so sicer nekoliko večje, a po vzorcu kriminalitete na državni in na lokalni ravni vendarle ne kaže, da so razmere tako zelo alarmantne. To ne pomeni, da Slovenija ne potrebuje nov in učinkovitejši način spopadanja s kriminalom. Potrebujemo ga, a bi se morali o tem pogovarjati z več dejstev in manj čustvenih interpretacij. Varnost ljudi in države je preresna zadeva, da bi se lahko o tem pogovarjali na tak način.
ivan z Doba
18. 11. 2023 09.17
-9
Rovtarji, najhujša kazniva dejanja v Sloveniji naredijo 'avtohtoni' prebivalci in ne priseljenci. Od Trobca, do Zavirška. Oba sta bila "kurjača". In vsi ostali vmes.
ap100
18. 11. 2023 10.46
+10
najhujša dejanja so vezana na občutek državljanov da živijo v varni državi in se lahko normalno družijo in sprehajo 4 slovenci ki so sprožili strah v zadnjih 70 letih ko je bilo slobvensko prebivalstvo še praktično nemešano in primerjava z današnjimi časi je popolnoma neumestna
bazilika555
18. 11. 2023 13.37
+1
Ooo, malo pogugla, koliko umorov so naredili Slovenci, predvsem nad družinskimi člani!
ap100
18. 11. 2023 13.43
+4
umori v družini niso dejanja ki oggrožajo nacionalno varnost čeprav so grozljiva pa vendar poguglaj malo koliko je tega v drugih državah - za orient itak ni podatkov ker gre vedno za nesreče v kuhinji
bazilika555
18. 11. 2023 13.53
-1
Ne pozabimo na duhovnike...So menda "avtohtoni"
armenius
18. 11. 2023 09.15
+11
državljani slovenije 72 %, ha ha....ve se od kods o v glavnem tile državljanćići
Bananistanec
18. 11. 2023 12.53
+5
Podatek koliko teh zna Slovensko bi bil zanimiv
bazilika555
18. 11. 2023 14.00
-2
Samo12
18. 11. 2023 08.08
-3
Odkar ima sekta kveder v Lj, se kriminal povečuje iz dneva v dan. Celo 50 posil imajo tam, samo ne vemo na kateri strani so sektaši? Da niso oni posiljevalci? Vprasam za prijatelja😂
ap100
18. 11. 2023 10.48
+3
bolnik s tovrstnimi izjavami se bojim da bi ti stal v prvih vrstah ko bi prisilno evtanizirali drugačemisleče
Finfer
17. 11. 2023 19.33
+13
Ni pomembno koliko kriminala je v močvirju pomembno je da imajo balkanskega šerifa in kriminalci so večinoma iz njegovih krajev !!
ivan z Doba
18. 11. 2023 09.14
+6
Preberi članek, da ne boš pisal neumnosti. No ja, po rovtarsko je, da se pljuva, pa četudi po lastnih državljanih.
Rozamunda II
18. 11. 2023 17.53
-1
Samo, da se pljuva pa sploh ni pomembno po kom.