Slovenija

'Kje so delavci?!'

Ljubljana, 22. 04. 2008 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica za zdravje je nepričakovano obiskala gradbišči nove pediatrične ter nevrološke klinike. Zahtevala je pojasnila.

Ministrica je danes poudarila, da bo s takimi nadzori nadaljevala, saj vsaj na zgradbi pediatrične klinike dela ne tečejo tako, kot bi morala.

Ob takem tempu dela na zgradbi nove pediatrije ne bodo končana niti v dveh letih, je po današnjem ogledu delovišča ob Bohoričevi ocenila ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Ministrica je danes nenapovedano obiskala gradbišči nove pediatrične ter nevrološke klinike in od odgovornih želela pojasnila o poteku del.

Ministrica je bila ob prihodu na delovišče nove zgradbe pediatrične klinike vidno nezadovoljna. Predstavnike SCT je opozorila, da bi morala biti dela v četrtem in petem nadstropju končana že pred nekaj tedni. Začudila se je tudi nad praznimi prostori, saj bi delavce v petih nadstropjih zgradbe lahko prešteli na prste. Jezna je bila tudi zato, ker na delovišču ni bilo predstavnika drugega izvajalca, IMP.

Gradnja Pediatrične klinike
Gradnja Pediatrične klinike FOTO: POP TV

"To ni hec, stavba je vsa v kablih, delavcev pa nikjer. Napredek bi se moral poznati dnevno," je opozorila predstavnika SCT. Po besedah ministrice je to zelo slab znak, da v največji gradbeni sezoni na gradbišču ni ljudi. Od vodje gradbišča Martina Lenarčiča je med drugim zahtevala vpogled v knjigo delavcev, ki jo po zakonu morajo voditi dnevno, da bi videla, koliko delavcev je dejansko prisotnih.

Po podatkih iz delovne knjige naj bi bilo na delovišču okoli 100 delavcev, a kot je opozorila ministrica, bi bilo toliko delavcev opaziti.

Nekoliko bolj zadovoljna je bila ministrica po ogledu stavbe nove nevrološke klinike. Stavba je praktično končana že več kot dve leti, a brez opreme. Šele v zadnjem času so se začela tudi zaključna dela na prostorih, kjer bo stal diagnostični center.

Strokovni direktor klinike David B. Vodušek je ministrici pojasnil, da jim na SCT zagotavljajo, da bodo dela tu končana do 20. junija. Pojasnil je še, da celoten plan selitve pripravlja svetovalec generalne direktorice Peter Požun, sicer tudi državni svetnik. Da pa se bo kot prvi selil diagnostični center.

Zofija Mazej Kukovič
Zofija Mazej Kukovič FOTO: POP TV

Tu bodo na začetku obravnavali dnevne, ambulantne bolnike, kar bo po besedah Voduška občutno skrajšalo čakalne dobe za preglede na aparatih, kot sta CT ali magnetna resonanca. Prvi pregled naj bi po besedah Voduška opravili 15. avgusta.

Ministrica je danes ob obisku na nevrologiji pojasnila, da prav danes razpisna komisija pregleduje prispele ponudbe na zadnji razpis za opremo za Nevrološko kliniko. Po njenih besedah "po neuradnih informacijah za zdaj dobro kaže". Če bo vse potekalo brez zapletov, bi lahko začeli opremo dobavljati kmalu. Dobave bodo potekale postopoma, odvisno od vrste opreme.

Ena od težav pred vselitvijo nove nevrologije je bil tudi neurejen priklop elektrike. Ministrica je glede tega danes pojasnila, da je zadeva skoraj v celoti urejena in da bo pogodba z Elektro Ljubljana podpisana v kratkem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
23. 04. 2008 23.11
Mogoče bi bilo vseeno fino, če bi si folk vzel malo časa in prebral tudi kak komentar, preden doda svojega. Saj vem, da mi ga ni treba brat, če nočem, ampak takole se mi zdi, da potem, ko sem že na tričetrt prebral neko knjigo spet berem uvod
krenen
23. 04. 2008 22.35
Ne bom bral komentarjev, ampak a se nobenemu ne zdi čudno, da je ministrica NEPRIČAKOVANO obiskala pediatrično bolnico, ravno tako pa tudi novinarji? Al kje so dobili slike? Ja..namigujem, da si samo nabirajo točke in da je vsem že nekaj časa jasno, da tam noben že nekaj časa ne dela..razlogi gor ali dol...
starasablja
23. 04. 2008 16.58
Tudi jaz bi si ogledal in nato lobiral za svojo firmo, saj vemo kako to gre.
vetlan
23. 04. 2008 16.24
Potem pa nakladam. V redu ? Mislim, da nimaš ti pojma o projektu Pediatrije in tudi Onkologije. Treba je bilo biti zraven, da to vse razumeš. Na vsak način želiš politizirati. Če želiš slišati, kar si skuhal v svoji glavi, ne pa dejstvev, potem pa kar nadaljuj z nebulozami. Dejstva so pa taka: na začetku ni bilo denarja za financiranje, kar je upočasnilo projekt in ga posledično podražilo (mogoče pa je tudi bil, vendar ne vem kam je odplaval), slabi strokovni kader na ministrstvu (saj v unih časih), slabi nadzor za izvajanjem in kasneje lopovščina (npr. davčno posvetovanje, pa še marsikaj) z vseh strani, pa še projekt je bilo potrebno sproti prilagajti novim zahtevam, saj čas leti. V glavnem uživajte v pljuvanju levo-desno, to vam kar leži, pa še folk, ki to bere ima zabavo. Radi igrate politiko, kaj ? He he Lep dan še naprej.
exim@t-2.net
23. 04. 2008 15.11
vetlan: res nakladaš. Pa vseeno-osveži mi spomin: kdo je bil l. 1997 na vladi? Hvala in lp
Tonček Balonček
23. 04. 2008 13.54
manjakranjs, očitno ne veš, da pogodb niso piali na Dnevniku ali Mladini, ampak jih je od januarja 2006 dalje pisal vodja pravne službe pri Bručanu gospod Jurij Klepec, ki je od tam odšel z odhodom Bručana!
vetlan
23. 04. 2008 13.35
exim, menda ne misliš, da bom tukaj razlagal na dolgo in široko. Glavni problem je bil v pomanjkanju denarja, potem se vsak zmišljeval in zavlačeval. SCT je bil izbran leta 97 kot najboljši ponudnik na natečaju, in seveda so najivečjo besedo pri tem imeli avtorji projekta-projektanti. Keber je tudi poklical tuje strokovnjake za posvetovanje, ki so to vse potrdili. Ne vem zakaj želite vse politizirati. JJ ni imel nič s tem, pa čeprav z njim ne simpatiziram. Iščite na ministrstvu, kjer so se menjali tako leve kot desne. Ne vem, kdaj boste razumeli, da nima nobene zveže s tem ali si levi ali desni, tovarišč ali pa ne"tovarišč". Za projekt so odločali na ministrstvu, kontrolirali so tudi oni in oni morajo nositi odgovornost za vse, kar je šlo narobe pri projektu, šele potem vsi ostali. Pa še bi že lahko razumeli, da lopovi ne poznajo "barve". Imejte se, nimam več časa, da tukaj nakladam. L.P.
Ranunculus
23. 04. 2008 11.11
exim Če JJ ni odgovoren za podpis prve pogodbe - svaka mu čast Če zadeve še vedno laufajo tako, kot so nekoč laufale => svi su isti... A zakaj tako mislim? Ena od zadev je davčno svetovanje izvajalcu projekta na kliniki s strani JJjevega kolega - kot po naključju točno v višini 10% vrednosti projekta. To je očitno provizija. Upam samo, da so proivizije ob prodaji železarn in ob nakupu patrij manjše kot 10%. Ker če so 10% je to hudo grdo veliko ukradenega keša
exim@t-2.net
23. 04. 2008 10.55
vetlan: odgovori mi, saj TončekB tega ni sposoben: kdo je podpisal PRVO Pogodbo z SCT? Tej so sledili Aneksi in ji še sledijo. Ker pa se je začelo gledati "aneksarjevim tovarišem" pod prste, glej ga vraga, so tu že komentarji. Bogi nagci!
vetlan
23. 04. 2008 10.25
Manjakranjc, mislim da ti nisi videla prav veliko resnih pogodb. TončekB ima prav, če je pogodba korektno sestavljena (kar ni težko za domači objekt), aneksi niso potrebni (mogoče kakšna malenjkost), vendar samo v primeru, da je že točno določen generalni izvajalec (ali projektant in izvajalec), preračunana vsota investicije z upoštevanjem možne inflacije in pofražitev. Žal za ta projekt na začetku ni bilo denarja in je financiranje potekalo za en drek. Zato so tudi bili potrebni aneksi in celo nove pogodbe. Kasneje seveda še mučki z vseh strani (tako ministrstva kot SCT) in če projekt traja tako dolgo, to samo podraži njegovo izvedbo. Krivo je ministrstvo, SCT pa je to samo izkoristil. Vem, da boš rekla, da je to neumnost, ker si "vseved", vendar mi lahko verjameš, ker ta projekt poznam, ti pa vidim imaš le splošno informacijo, delaš splošne zaključke in so vsa tvoja pisanja namenjena le pljuvanju nasprotnikov g. JJ. Ampak če politiko mešaš z gospodarstvom (bolj pravilno rečeno - futraš še bleferje), vedno dobiš drek. L.P.
Replica
23. 04. 2008 10.13
Čudno vprašanje na malici vendar!!
manjakranjc@hotmail.com
23. 04. 2008 09.05
TončekB Hm očitno res nisi imel opravka z veliko pogodbami, ali pa so bile tako splošne, da so bile le nek seminarki projekt srednje šole. Omenjaš balkansko mantaliteto; res misliš, da sem tisto z wcjem tako žaljivo mislila? No ja, današnji časopisi si zalužijo le to funkcijo, če se tako izrazim, se mar motim? ŽE nekoč sem izjavila, da teb je občasno zanimivo prebirati, a na nivo neke razumne debate ravno ne bova prišla. Premalo poznaš argumentiran govor in tudi s preveč zmanipuliranimi podatki operiraš. Saj razumem, to ti pač servirajo mediji. Lp M.K
strelka23
23. 04. 2008 08.53
Manja Tonček ima prav in nikjer ne omenja kdo je podpisal škodljivo pogodbo.Krivi so vsi ministri od leta 98 naprej.Vsekakor ni bila pravilno napisana prva pogodba da o aneksih sploh ne govorimo.Sramota za nekdanjo vlado in opozicijo ki ni reagirala in sramota za sedanjo vlado in opozicijo.Pred davko plačevalci se prepirajo drugače pa vsi skupaj kradejo z ene malhe.
exim@t-2.net
23. 04. 2008 08.50
Tonček: kar malo pod častjo se mi zdi, da ti odgovarjam, pa vseeno: kdo pa je naučil SCT takih manir? Verjetno je JJ, kajne. Ko namreč nekomu od -istih zmanja nitke, hitro teče do svojih podrepnikov in hopla, Aneks je tu. Torej, kdo je prvi PRVI podpisal pogodbo z SCT. JJ? Ne, pač pa tvoji tovariši. Zato, raje utihni, ti mali bogi čovečuljak.
Tonček Balonček
23. 04. 2008 08.37
SCT je dal na mizo nov, tretji aneks in praktično ustavil nadaljno gradnjo Pediatrične klinike, dokler nov aneks ne bo podpisan. Kolikopogodb sem videl naj te ne zanima, ker sem jih kar nekaj, ne le za Pediatrično! Če je pogodba kvalitetna, ni potreben nikakršen aneks, pogodbe so zanalašč napisane tako, da so aneksi nujni, sicer po pogodbi investicija ne bi bila nikoli končana! Kapiraš manjakranjc? Da to preprosto dejstvo razumeš, ni potrebno posedovati prav visokega IQ-ja, torej bo šlo?! Korajžno!! Pa malo dvigni nivo svojega pisanja, tisto omenjanje WC papirja me navdaja z mislijo, da se še nisi znebila balkanske mentalitete!
manjakranjc@hotmail.com
23. 04. 2008 08.09
Jutro, TončekBalonček Pri vsej zgodbi je čudno, da narobnim repliciraš. Si mogoče prebral kako pogodbo?Veš kdaj so bile te pogodbe sklenjene in s kom? Veš kakšna spo pravila, ko enkrat podpišeš pogodbo? Res dokazuješ, da le trobiš kar prebereš na kakem wc papirju! Kosa si pa čim prej nabavi, mogoče le dojameš o čem govorimo. Omenjaš računsko sodišče...ne vem, zakaj mi privabi nasmeh na obraz, a bolj smešne in nedvisne"institucije" pa res ne poznam. S svojim blebečenjem le manjšaš "veličino" levici, zatorej kar tako naprej...Golobić bo ponosen. Lp M.K
exim@t-2.net
23. 04. 2008 08.04
tonček.balonček: ti mali čovečuljak-lahko živiš še 100 let, pa ti ne bo uspelo, da bi se izvil iz okov idiotizma. Bogi si! Čisto drugače bogi kot politik70, saj ta mladi mož bije frontalno bitko, ti pa se norčuješ iz vsega in vsakega. Bogi si!
Tonček Balonček
23. 04. 2008 07.53
Najbolj smešno pri vsem skupaj je to, da ministrica hodi po gradbišču in išče delavce! Sprašujem se, kakšne pogodbe sklepa ministrstvo? Kako so določeni roki in kakšni so penali, če gradnja ni pravočasno končana? Če bi bilo to precizirano, kot je treba, ne bi bilo potrebno nikakršno sprehajanje po gradbiščih, pač vnovčiš garancijo oziroma plačaš ustrezno manj, v skladu s pogodbo, če je ta ustrezno napisana. Očitno je, da temu ni tako? Pogodbe so zanalašč ohlapne, zakaj se ve! Ko je bila ta oblast še v opozicji, se jim je zdela korupcija rak rana naše družbe, spomnimo se Janševega bombastičnega nastopa v parlamentu, ko je ko konstruktivni maneken mahal z WD40 dozo, kronskim dokazom korupcije na slovenskem. Zdaj ukinjajo Kosovo komisijo, računsko sodišče ignorirajo... ko da je vse krasno in lepo.... Zidar in tisti, ki poslujejo z državo in na drugi strani tisti, ki naročajo in odločajo, so pa čedalje bogatejši! Borba proti tajkunom pa še kar poteka z nezmanjšano silo in močjo...
Franc Ješelnik
23. 04. 2008 07.32
Ni vprašanje samo, kje so delavci, temveč, kje je vodja investicij in nadzorni. Mislim, da ni potrebno prišepniti kje se korupcija začne.
sasko-1
23. 04. 2008 06.18
Ja najbrž bo držala kar tista,da je 100 delavcev na fiktivnem spisku,plače pa enim parim direktno v žep.Mi davko plačevalci pa itak vse pokrijemo. Vlada pa ena ali druga,katera koli je na oblasti KRADE kolikor se le da.